Hoe zich te ontdoen van kakkerlakken

Verdelger spuit insecticide onder keukenlades

De producten die hier te zien zijn, zijn onafhankelijk geselecteerd op basis van grondig onderzoek van ons redactieteam. Als u iets koopt via links op onze site, kunnen we een commissie ontvangen.

Omdat ze zich hebben aangepast aan het leven met mensen, zijn kakkerlakken een van de meest voorkomende plagen die huizen besmetten. Het is helemaal niet ongebruikelijk om een voornnest te vinden tijdens de voorjaarsschoonmaak of als je inpakt tijdens een verhuizing. Kakkerlakken blijven het liefst verborgen en kunnen lange tijd onopgemerkt blijven. Ze zijn invasief en klaar om in te trekken als de huisgenoot die je nooit wilde.

Hoe zien kakkerlakken eruit?

Er zijn verschillende soorten kakkerlakken, maar vier hoofdtypen veroorzaken de meeste problemen in huizen en appartementen. Ze zijn ongeveer een halve inch tot twee centimeter lang en delen enkele gemeenschappelijke kenmerken, waaronder een afgeplat ovaal lichaam, zes stekelige poten, lange antennes, kleuren die variëren van lichtbruin tot zeer donkerbruin en het vermogen om ons allemaal te laten verhuizen. Maar dat hoeft niet als je bij de wortel van het probleem komt en erachter komt hoe je van kakkerlakken af kunt komen.

Afbeelding van kakkerlak van bovenaf
Fotorawin / Shutterstock

Hoe kom je aan kakkerlakken?

Fossiel bewijs geeft aan dat kakkerlakken al meer dan 300 miljoen jaar bestaan, waardoor ze bekend staan als een van de meest succesvolle en aanpasbare wezens op aarde die je, als je een plaag hebt gehad, waarschijnlijk al kent. Kakkerlakken zijn echter gevaarlijk omdat ze voedselbronnen kunnen besmetten, ziekten naar mensen kunnen verspreiden en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken voor mensen met astma. Begrijpen hoe je kakkerlakken krijgt, kan je helpen leren hoe je kakkerlakken weg kunt houden.

Kakkerlakken dringen huizen, appartementen en andere soorten gebouwen binnen op zoek naar voedsel, water en onderdak. Ze brengen hun tijd het liefst door in vochtige, donkere gebieden zoals de binnenkant van je kasten onder de gootsteen. Alle huizen hebben de noodzakelijke elementen die kakkerlakken nodig hebben om te overleven: voedselresten op een bord in de gootsteen, een overvolle vuilnisbak of onopgemerkte kruimels op de vloer kunnen allemaal genoeg zijn om kakkerlakken in uw huis te trekken. Je kunt ook per ongeluk kakkerlakken in huis halen in dozen, meubels, kringloopwinkelvondsten en zelfs apparaten die in opslag zijn geweest. Voordat u iets uit de opslag in uw huis brengt, inspecteert u zorgvuldig alles wat tweedehands is of in opslag is geweest op tekenen van kakkerlakken.

Lees ook:   3 functies om naar te zoeken in een koolmonoxidemelder

Hoe lang kunnen kakkerlakkenplagen duren?

Kakkerlakken zijn experts in overleven en aanpassen, wat helaas betekent dat ze je huis blijven besmetten totdat je erachter komt wat kakkerlakken doodt en actie onderneemt. Kakkerlakken blijven graag uit het zicht, dus je kunt een plaag lange tijd hebben zonder het te beseffen. Maar zodra je een kakkerlak ziet – of bewijs daarvan – is het zeer waarschijnlijk dat je een vastgestelde plaag hebt.

Kakkerlakkenplagen kunnen je zelfs volgen als je beweegt. Kakkerlakken en hun eieren kunnen per ongeluk met dozen van uw oude huis naar uw nieuwe plaats worden vervoerd. Om dit te voorkomen, moet je omgaan met de huidige plaag en uitzoeken hoe je van kakkerlakken af kunt komen voordat je je bezittingen naar de volgende verplaatst.

Hoe zich te ontdoen van kakkerlakken, stap voor stap

Als u een voornnest of plaag in uw huis vindt, moet u weten hoe u snel en voorgoed van kakkerlakken af kunt komen. Start het proces met deze stappen:

Stap 1: Maak je keuken en badkamers grondig schoon.

Kakkerlakken worden aangetrokken door voedsel en water. Het is gebruikelijk om ze te vinden in de keuken waar ze gemakkelijk toegang hebben tot voedsel en in de badkamer die de vochtige omgeving kan bieden die ze verkiezen. Maak in de keuken achter apparaten schoon en verwijder eventuele kruimels, overgebleven voedsel of overlopend afval. Zelfs een klein druppeltje vet kan ze aan het draaien brengen. Wanneer u op zoek bent naar bewijsmateriaal in een keuken of badkamer, zoek dan naar gegoten huiden (meestal lichtbruin en in de vorm van kakkerlakken), eierdozen, uitwerpselen (kleine donkere vlekken) en dode kakkerlakken.

Stap 2: Haal onderhoud in.

Kakkerlakken geven er de voorkeur aan om het grootste deel van hun tijd op vochtige en donkere plaatsen door te brengen. Een badkamerkast met een waterlek is een ideale omgeving voor kakkerlakken. Als uw huis waterproblemen heeft, nodigt u kakkerlakken binnen uit. Of u nu hulp inhuurt, doe-het-zelf of uw huisbaas raadpleegt, door uw huis goed onderhouden te houden, worden de omstandigheden verwijderd die kakkerlakken aantrekken.

Stap 3: Stel een reinigingsroutine vast.

Voedselverspilling en afval rond je huis houden kakkerlakken gelukkig, en rommel kan ervoor zorgen dat ze ongemerkt kunnen bewegen. Stel een solide reinigingsroutine vast waarbij u voedselverspilling onmiddellijk aanpakt, het afval regelmatig buiten zet en minimize rommel. En als u in of uit gaat, vinkt u vakjes aan van externe bronnen en alles wat tweedehands is of in opslag is geweest.

Lees ook:   Hoe bloed uit tapijt te krijgen met alledaagse voorwerpen

Stap 4: Bewaar prullenbakken op de juiste manier.

U kunt per ongeluk kakkerlakken in uw huis aantrekken door uw vuilnisbakken onjuist op te slaan. Bewaar vuilnisbakken weg van de ingangen van uw huis en zorg ervoor dat u het deksel elke keer dat u het afval verwijdert, vastzet.

Producten die u kunt gebruiken om een voornplaag te behandelen

Nu je hebt aangepakt om te voorkomen dat kakkerlakken hun intrek nemen, is het tijd om voor de plaag zelf te zorgen. Meestal zijn chemische pesticiden de beste manier om van kakkerlakken af te komen. Hier zijn er een paar om te overwegen:

  • De voornbom, ook bekend als een voornvernevelaar, kan een effectieve manier zijn om een voornplaag aan te pakken. De voornbom geeft chemische bestrijdingsmiddelen af in de lucht van je huis en doordringt de gebieden waar kakkerlakken zich graag verstoppen.
  • Voorn-dodend aas kan door het hele huis worden gebruikt. Het aas trekt het ongedierte aan en ze gaan in een val of nemen een dodelijke substantie op.
  • Vloeibare pesticiden kunnen zowel de plaag elimineren als helpen voorkomen dat meer kakkerlakken naar binnen trekken. Breng de spray aan op het binnen- en exterieur van uw huis voor maximale bescherming.
  • Het plaatsen van voorntabletten in scheuren, hoeken en achter apparaten trekt ook kakkerlakken aan en levert een dodelijke dosering pesticiden.
  • Maak het zo moeilijk mogelijk voor kakkerlakken om hun weg naar binnen te vinden. Dicht eventuele breuken of scheuren rond deuren, ramen of uw fundering.

Wil je geen chemische reinigingsmiddelen gebruiken? Hier leest u hoe u op natuurlijke wijze van kakkerlakken afkomt.

Er zijn verschillende huismiddeltjes om van kakkerlakken af te komen als je het gebruik van chemische pesticiden wilt vermijden. Boorzuur en zijn natriumboraatzouten zijn een verbinding die in de natuur wordt aangetroffen en dodelijk is voor veel plagen, waaronder kakkerlakken. Je kunt bloem en boorzuur combineren met een stof die kakkerlakken aantrekt, zoals suiker, om een recept voor het doden van voorn te maken. Boorzuur is een sterke verbinding, dus wees voorzichtig om het te behandelen volgens de instructies op de verpakking.

Je kunt ook niet-chemische vallen proberen of zelfs kakkerlakken proberen af te weren met behulp van geluidsgolven. Producten zoals Greener Mindset Cockroach Traps kunnen door uw hele huis worden geplaatst om kakkerlakken te vangen zonder uw huisdieren of familie te schaden. De ZEROPEST Ultrasonic Pest Repeller Plug is een chemicaliënvrije optie die geluidsgolven gebruikt om ongedierte af te weren.

Lees ook:   10 essentiële functies voor huisveiligheid en -beveiliging

Wanneer een professionele verdelger bellen om kakkerlakken te behandelen

Afhankelijk van de ernst van uw besmetting, moet u mogelijk de profs inschakelen. Laten we eerlijk zijn, zelfs als je weet hoe je van kakkerlakken af kunt komen en kunnen zorg zelf voor het probleem, dat wil je misschien niet. Als je moeite hebt om te leren hoe je van kakkerlakken af kunt komen, ze zelf kunt verwijderen of het gewoon helemaal wilt uitbesteden, schakel dan een professionele verdelger in.

Als, zelfs na het gebruik van de bovenstaande pesticiden, tekenen van uw plaag aanhouden, bel dan een verdelger. Andere tekenen dat u het aan de professionals moet overhandigen, zijn onder meer als uw plaag een olieachtige of muffe geur begint af te geven, of als u materiële schade begint te zien.

Waar het op neer komt

Kakkerlakken zijn op jacht naar voedsel, water en onderdak. Als u vermoedt dat uw huis besmet is, wilt u eerst voorkomen dat meer kakkerlakken uw huis binnenkomen voordat u de plaag behandelt. Als u de bovenstaande stappen volgt, kunt u uw huis terugvorderen zonder de professionals in te schakelen. Nu je weet hoe je van kakkerlakken af kunt komen, als je in de toekomst met een nieuwe plaag wordt geconfronteerd, weet je precies wat je moet doen.

Veelgestelde vragen

Wat trekt kakkerlakken in je huis aan?

Alle kakkerlakken worden aangetrokken door gemakkelijk toegankelijk voedsel, water en onderdak.

Wat zijn de beste huismiddeltjes om van kakkerlakken af te komen?

Als u liever chemicaliën vermijdt, zijn de beste opties voornvallen en apparaten die geluidsgolven gebruiken om kakkerlakken af te weren.

Wat doodt kakkerlakken onmiddellijk?

Verschillende pesticiden op vloeibare en gelbasis doden kakkerlakken bij contact.

Hebben professionele verdelgers toegang tot speciale pesticiden?

Ongediertebestrijders hebben toegang tot chemische bestrijdingsmiddelen die niet beschikbaar zijn voor consumenten. De concentratieniveaus van deze pesticiden vereisen gespecialiseerde kennis en training om op de juiste manier te mengen en toe te passen.

Betekent de aanwezigheid van één voorn dat er meer zijn?

Het spotten van één voorn in je huis is een zeer goede indicatie dat er meer verborgen zijn.

Kristina Byas heeft bijgedragen aan dit artikel