10 tips voor architectuurfotografie om de ultieme foto te maken

jacquesvandinteren / Getty Images

Architectuurfotografie, klassiek of hedendaags, kan zowel lonend als uitdagend zijn. Uitzoeken hoe je de ultieme foto kunt maken is niet altijd eenvoudig, ook al probeer je het, probeer je het opnieuw.

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het krijgen van de ultieme foto – sommige controleerbaar en sommige niet – dus hier een paar tips die je moet weten voordat je zelfs maar begint.

Hoewel sommige hiervan misschien gezond verstand lijken, zijn ze misschien niet waar je aan denkt elke keer dat je je camera op een gebouw ‘richt en schiet’. Als u echter rekening houdt met al deze tips, kunt u zeker een framewaardige foto maken.

1) Houd altijd uw camera en locatie bij de hand

Als je echt hunkert naar de beste foto, dan moet je misschien overwegen om je camera overal mee naartoe te nemen, je weet nooit wanneer de inspiratie zal toeslaan.  Als uw locatie al van tevoren is gekozen, zorg er dan voor dat u voorbereid bent op die specifieke locatie. Als het gebouw een bedrijf is, controleer dan om te zien op welke tijden ze worden geopend.

U moet ook contact opnemen met de eigenaren van het gebouw of onroerend goed, of mogelijk de stad om te zien of u een vergunning nodig heeft om foto’s te maken. Niet weten kan je in de problemen brengen, waardoor de kans om je droomfoto te maken wordt belemmerd.

Bekijk ten slotte het weerbericht voor de locatie waar u naartoe gaat. Afhankelijk van het type opname dat u wilt ( zonnig, bewolkt, regenachtig, stormachtig, helder ) kan het weer uw dag verpesten.

Ivan / Getty Afbeeldingen

2) Investeer in de juiste fotografieapparatuur

Het is het belangrijkste dat je de juiste spullen bij je hebt voor het werk dat je gaat doen. Als het gaat om architectuurfotografie is een groothoek-, fish eye- of ultragroothoeklens de beste optie.

Met dit soort lenzen kunt u een dramatische compositie krijgen en krijgt u de mogelijkheid om het hele frame van het gebouw in één opname te passen. Niet alle gebouwen passen echter in elk shot.

Dit is waar een camera met panoramisch formaat nuttig kan zijn. Hoewel sommige camera’s in-shot stiksels van panoramische weergaven bieden, wilt u misschien het gebruik van Hugin of PTgui overwegen, twee soorten software waarmee u panoramische opnamen na de opname aan elkaar kunt naaien. Dit is ook handig als u fotografeert met een digitale spiegelreflexcamera of DSLR.

Lees ook:   Badkamer decoratie ideeën : Axor Citterio

Taku_S / Getty Images

3) Haast je niet met perfectie

Een van de grootste tips voor het fotograferen van geweldige architecturale onderwerpen is om de tijd te nemen. Zorg ervoor dat je een groot tijdsblok hebt gereserveerd in je schema voor de shoot, mogelijk dagen.

Dit geeft je niet alleen genoeg tijd om de foto’s te maken die je wilt, maar het geeft je ook de mogelijkheid om het gebouw te verkennen.

Je wilt jezelf genoeg tijd geven om rond te lopen en naar alle kanten van het gebouw te kijken om te ontdekken welk gebied je de beste – en meest unieke – foto van de architecturale structuur zal geven.

baona / Getty Afbeeldingen

4) Fotografeer in verschillende weersomstandigheden

Zoals we eerder vermeldden, is aandacht besteden aan het weerbericht een geweldige manier om de perfecte foto te maken. Dit betekent niet per se dat je alleen kunt fotograferen als de zon schijnt.

In feite zul je misschien verrast zijn om te ontdekken dat de beste foto’s worden gemaakt wanneer er een storm boven je hoofd broeit en de lucht bewolkt is. De wervelende wolken, regen die neerslaat en de mogelijkheid van een regenboog kunnen de sfeer echt intensiveren en de kwaliteit van de foto verhogen.

Het is een geweldig idee om meerdere keren terug te keren naar een locatie tijdens verschillende weersomstandigheden om jezelf voldoende foto’s van het gebouw te geven om erachter te komen welke resulteert in de ultieme opname.

Dmitrii Tishchenko / Getty Afbeeldingen

5) Let op het Licht

Het zal je misschien verbazen hoe verschillend een gebouw en zijn omgeving eruit kunnen zien als de zon ’s nachts ondergaat of achter een wolk verdwijnt. Maak overdag foto’s vanuit verschillende hoeken van het gebouw om te zien hoe ze eruit zien.

Keer dan ’s nachts terug en kijk wat er is veranderd aan het gebouw en de omgeving. U zult merken dat als de zon ondergaat, er verschillende schaduwen verschijnen en het gebouw er zelfs een andere kleur uit kan zien of een nieuw uiterlijk of gevel kan aannemen.

Verder kan de richting van de zon ten opzichte van jou en het gebouw een verschil maken. Het kan schaduwen en reflecties creëren en textuurelementen en contrast vergroten. Als u bijvoorbeeld een silhouet wilt creëren als de zonsondergangen, wilt u ervoor zorgen dat het gebouw tussen u en de zon staat.

Lees ook:   11 slimme manieren om de ruimte in elke kamer van uw huis te maximaliseren

U kunt ook een High Dynamic Range- of HDR-programma gebruiken, zoals Photomatix om verschillende belichtingswaarden samen te voegen, dus houd daar rekening mee als je camera wegklikt.

rarrarorro / Getty Afbeeldingen

6) Foto vanuit een ander perspectief – een bugs-eye view

Net zoals het licht een effect kan hebben op de manier waarop het gebouw eruit ziet, kan uw positie tijdens het maken van de opname dat ook. Nogmaals, hier komt tijd in het spel als een belangrijke factor.

Je wilt er zeker van zijn dat je de mogelijkheid hebt om door het gebouw te bewegen en te schieten terwijl je gaat. Je wilt ook zo dicht mogelijk bij het gebouw komen, recht omhoog schieten, voor een ander perspectief. Doe alsof je een insect of mier bent die op de grond kruipt – niemand kijkt echt vanuit deze hoek naar een gebouw, maar het kan misschien wel de meest verbazingwekkende foto maken die je ooit hebt gezien.

Aan de andere kant kan het zo ver mogelijk weg of zo hoog mogelijk van het gebouw komen, om de hele structuur in één opname op te nemen, ook een uniek schot creëren. Speel met het perspectief waarmee je fotografeert om jezelf echt toe te staan om verbazingwekkend unieke fotografie te maken.

Stefano Madrigali / Getty Images

7) Omarm fotografiesoftware

Zodra de opname is voltooid, zijn er enkele dingen die u kunt doen om de foto’s echt te verbeteren om ze nog spectaculairder te maken (en het is geen valsspelen – veel professionele fotografen gebruiken deze tools). Dit kan door het gebruik van fotografie software programma’s.

U kunt bijvoorbeeld software gebruiken, zoals Perfect Photo Suite, die een verscheidenheid aan verschillende programma’s omvat om wijzigingen aan te brengen in een opname nadat deze is gemaakt. Dit omvat functies, zoals Perfect Effects 9, Perfect Enhance 9 en Perfect Black &White 9.

Andere software die u kunt gebruiken, is DxO en Adobe Photoshop. Als u niet bekend bent met dit soort software, wilt u misschien iets gemakkelijker te gebruiken overwegen, zoals Apple Aperture of Adobe Lightroom. Er zijn zoveel technische manieren om je fotografie te verbeteren, dus doe je voordeel!

nantonov / Getty Images

8) Zwart Wit of Kleur?

Nog iets om over na te denken: kiezen tussen een kleurenfoto en een zwart-witfoto. Hoewel de beslissing puur aan de fotograaf is, zijn er enkele punten waarmee u rekening moet houden.

Lees ook:   Architectonisch opvallend betonnen huis met uitzicht op de Zwitserse Alpen

Als het gaat om architectuurfotografie, is kleur vaak het belangrijkste kenmerk van de structuur dat u zou willen benadrukken. Daarom is het fotograferen van het gebouw in kleur misschien wel de beste optie.

Omgekeerd, als je alleen op zoek bent naar een zeer grafische opname of een die de structurele lijnen van een gebouw benadrukt, kun je misschien beter alleen in zwart-wit fotograferen. Hierdoor is het contrast veel meer aanwezig in het eindproduct.

RAUL RODRIGUEZ / Getty Afbeeldingen

9) Vergeet de nabewerking niet

Nabewerking bestaat normaal gesproken uit kleurcorrectie, scherpte en het verhogen van het contrast. Om de ultieme foto te maken, wilt u echter een beetje extra nabewerking doen.

Meestal wilt u nadenken over lensvervorming die mogelijk is opgetreden tijdens het maken van de foto’s. Dit kan eenvoudig worden verwijderd met fotosoftware, zoals DxO, die al is genoemd.

Je zou ook PTLens kunnen gebruiken, die niet alleen correcties biedt voor lensvervorming, maar ook voor chromatische aberratie, lichtafval en perspectief.

AlexandrBognat / Getty Afbeeldingen

10) Zoek naar een unieke locatie

Afgezien van alle andere tips die we u hebben gegeven, is er nog een gedachte die u moet overwegen. Die gedachte is locatie, locatie, locatie.

Er zijn veel beroemde architecturale locaties over de hele wereld die veel verschillende keren zijn gefotografeerd, in verschillend licht en in verschillende weersomstandigheden. Misschien is dit de reden waarom ze zo beroemd zijn. Betekent dit dat dat is waar je naartoe moet?

Als fotograaf die op zoek is naar de ultieme foto, moet je misschien je eigen locatie vinden. Zoek een plek waar niemand is geweest, een gebouw dat meestal niet wordt gefotografeerd, en geef jezelf de uitdaging om er de volgende plek van te maken waar architectuurfotografen naartoe willen.

baona / Getty Afbeeldingen

Misschien wel de belangrijkste fotografietip is om de tijd te nemen. Je moet jezelf de tijd geven om naar het gebouw te kijken en jezelf de tijd geven om het gebouw in verschillende weersomstandigheden te zien – dag en nacht.

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, laat je je creativiteit stromen. Maak foto’s vanuit verschillende hoeken op de grond en kijk omhoog, ver naar achteren en schiet rechtdoor en kom zelfs op hoger gelegen terrein.

Vind je het leuk om gebouwen te fotograferen? Zo ja, wat is je favoriete go-to techniek?