Alles wat u moet weten over het gebruik van textiel in interieurontwerp

3d rendering moderne eetkamer en woonkamer met luxe inrichting

Te vaak wordt textiel in het interieur als bijzaak gezien. Mensen zien ze als een finishing touch in plaats van een cruciaal onderdeel van het ontwerp als geheel. In werkelijkheid kun je echter geen kamer ontwerpen zonder hen. Daarom hebben we dit stuk gewijd aan textiel. Lees verder om te leren hoe ze bijdragen aan een kamer en hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken. We hopen dat u een nieuwe waardering krijgt voor de stoffen van uw huis.

3d rendering moderne eetkamer en woonkamer met luxe inrichting

dit26978 / Getty Afbeeldingen

Wat is textiel?

In interieurontwerp verwijst de term “textiel” naar elk product dat is geweven of gemaakt van stof. Het klinkt misschien eenvoudig, maar deze stukken worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen in elke kamer. U kunt ze zien in ontwerpelementen, zoals:

  • Kussens gooien
  • Dekens
  • Vloerkleden
  • Raambehandelingen
  • Upolstry
  • Kunst aan de muur

Fancy slaapkamer met ornament behang

in4mal / Getty Images

Waarom textiel belangrijk is

Textiel helpt de sfeer van een ruimte te bepalen. Stel je voor hoe anders het zou voelen om in een slaapkamer te staan die is gedrapeerd in zijde en fluweel dan een woonkamer die voornamelijk bestaat uit bamboe en katoen. Wanneer u uw textiel koopt, moet u rekening houden met het type stemming dat u in elke ruimte wilt weergeven en uw stoffen dienovereenkomstig kiezen. Textiel werkt ook om de kamer te verenigen en de ruimte samen te brengen. Dit is waar uw kleurenpalet in het spel komt. Als je er eenmaal een in gedachten hebt, kun je een of twee van de kleuren nemen – meestal je secundaire en accenttinten – en ze gebruiken in verschillende textielsoorten in de hele kamer. Neem de foto hierboven als voorbeeld. Hier geeft het imitatiebont de kamer een glamoureus en vrouwelijk gevoel. Omdat het wit is, sluit het aan bij de muren, het beddengoed en het meubilair om de kamer samenhangend te laten aanvoelen. Ondertussen voegt het patroonkussen in het midden van het bed een vleugje contrast toe om te voorkomen dat de ruimte te saai en repetitief aanvoelt. Merk op dat het patroon op het kussen een beetje donkergrijs bevat. Dit zorgt ervoor dat het kussen nog steeds aansluit bij de rest van de kamer.

Lees ook:   14 frisse en leuke terrasideeĆ«n om u deze zomer te inspireren

Bohemian home office interieur - 3d renderCreativaStudio / Getty Afbeeldingen

Hoe textiel te gebruiken

Nu je weet wat textiel is en waarom ze zo belangrijk zijn voor je ontwerp, is de volgende stap om te leren hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken. Hieronder vindt u een lijst met tips om u op weg te helpen.

Gebruik ze als inspiratie

Textiel lijkt misschien accessoires of de laatste ontwerpelementen om te kopen, maar ze zijn eigenlijk het tegenovergestelde. Ze kunnen dienen als inspiratie voor de ruimte en bieden een kleurenpalet waarop de kamer kan worden gebouwd. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen met een kamer, wend je dan tot een vloerkleed, accentstoel of zelfs een kussen om je een gevoel van richting te geven.

Mix patronen, geen kleuren

Zodra je je kleurenpalet op zijn plaats hebt, houd je eraan. Het gebruik van te veel kleuren in een kamer kan ervoor zorgen dat het hectisch en verwarrend aanvoelt. Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat je kamer saai hoeft te zijn. Je kunt nog steeds veel visuele interesse aan de ruimte toevoegen door patronen te mengen. Doe een poging om meerdere patronen – en vaste stoffen – te gebruiken die binnen hetzelfde palet vallen.

Laagstructuren

Een andere manier om visuele interesse aan de ruimte toe te voegen, is door textiel te gebruiken dat in verschillende texturen verkrijgbaar is. Vergeet niet dat textuur in dit geval verwijst naar de manier waarop de stof eruit ziet alsof deze aanvoelt. Probeer verschillende texturen in de kamer te mixen en matchen of ze zelfs in lagen te leggen om een gevoel van contrast te creƫren. Laat ons weten welk textiel u inspireert en hoe u ze verwerkt in uw ontwerpen.

Lees ook:   Hoe u het meeste uit uw appartement balkon kunt halen