Waarom asymmetrie een belangrijk onderdeel is van interieurontwerp (en hoe het te laten werken)

Tafel en stoelen in luxe eetkamer

Luxe en moderne woonkamer 3D rendering

Getty Afbeeldingen

Koop deze producten nu: Table Mount Statue

Hoewel trends een belangrijk onderdeel zijn van het interieurontwerplandschap, kan niets de noodzaak inhalen om de fundamenten van hoe design werkt te begrijpen. Daarom gaan we vandaag terug naar de basis. We staan op het punt om te bekijken waarom asymmetrie een cruciaal onderdeel is van ontwerp in onze huizen. Blijf lezen om meer te weten te komen over wat asymmetrie precies is, waarom het belangrijk is en hoe je het in je eigen interieur kunt doen. We zijn er zeker van dat tegen de tijd dat je klaar bent met lezen, je klaar bent om zelf een paar aanpassingen te maken.

luxe marmeren badkamer

Getty Afbeeldingen

Shop deze producten nu: Badkuip tray – vrijstaande kraan

Wat is asymmetrie?

Simpel gezegd, asymmetrie is een soort balans die vaak wordt gebruikt in ontwerp. Typisch, wanneer mensen balans als een concept beschouwen, houden ze vast aan het werken met symmetrie – of spiegelbeelden – in hun interieur. Hoewel dat altijd een haalbare optie is, is het lang niet de enige om uit te kiezen. In werkelijkheid zijn er drie verschillende vormen van balans die u kunt opnemen als onderdeel van uw ontwerp. Ze zijn als volgt:

  • Symmetrisch/formeel evenwicht: Dit type balans wordt gecreëerd door de kamer te nemen en deze op te splitsen in twee helften die elkaar spiegelen. Het kan bijvoorbeeld een woonkamer zijn met twee banken met een salontafel ertussen.
  • Asymmetrisch/informeel evenwicht: In dit geval wordt de kamer in evenwicht gehouden door de herhaling van vergelijkbare vormen, lijnen en kleuren, maar er is geen spiegeling of exacte duplicatie. Een woonkamer in een asymmetrische stijl kan een bank hebben met een bijzettafel aan de ene kant en een vloerlamp aan de andere kant.
  • Radiale balans: Radiale balans is de meest zelden gebruikte optie op deze lijst, maar het gaat om vergelijkbare objecten die rond een gemeenschappelijk middelpunt worden geplaatst. Het wordt meestal gezien in eettafelarrangementen waar dezelfde stoel overal wordt gebruikt.
Asymmetrisch modern huis

moodboard / Getty Afbeeldingen

Shop nu deze producten: Modern Coffee Table

Lees ook:   12 goedkope manieren om in uw tuin te omheinen

Het voegt visuele interesse toe

Nu je weet wat asymmetrie is, is het belangrijk om dieper in te gaan op waarom mensen het in hun ontwerpen gebruiken. De meest voorkomende reden is dat het meer visuele interesse toevoegt. Waar de herhaling van symmetrische arrangementen de neiging heeft om na verloop van tijd eentonig aan te voelen, houden asymmetrische blikken ons scherp. Er is eigenlijk een psychologische basis waarom dit gebeurt. Het heeft te maken met de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. Ze streven ernaar om zoveel mogelijk patronen en herhalingen op te pikken, dus het spiegelende effect van symmetrisch ontwerp maakt die kamers heel gemakkelijk te achterhalen. In asymmetrische ruimtes zijn de patronen minder direct duidelijk, waardoor het onze hersenen wat langer duurt om ze te verwerken en uiteindelijk interessanter maakt. Neem de foto hierboven als voorbeeld. Hoewel de kamer een consistent kleurenpalet heeft, hetzelfde aantal stoelen aan weerszijden van de salontafel en zelfs een symmetrische lay-out, was het waarschijnlijk de open haard die als eerste in het oog sprong – en deze vasthield. Asymmetrische elementen zijn een goed hulpmiddel om te gebruiken wanneer u de aandacht wilt vestigen op een kenmerk van uw ontwerp.

Zijaanzicht van lichtgrijs en houten slaapkamerinterieur in moderne stijl hotelappartementkamer met lege muurkopieruimte

GeorgeTsamakdas / Getty Afbeeldingen

Shop deze producten nu: Ronde wandspiegel – vaasdecor

Het is meer casual

Neem even de tijd om na te denken over alle spiegelbeelden die je in het interieurontwerp hebt gezien. Meer dan waarschijnlijk zijn de afbeeldingen waar je aan denkt statige woonkamers met dubbele banken of een lange eettafel met twee rijen identieke stoelen. Deze rigide duplicatie van symmetrisch ontwerp heeft de neiging om zich te presenteren als meer formeel en zelfs een beetje benauwd. Asymmetrische ontwerpen worden daarentegen niet beperkt door hetzelfde niveau van perfectie. De rekening voor verschillen in hun opstelling zorgt ervoor dat de ruimte een beetje meer casual voelt, een beetje meer ‘doorleefd’. Als zodanig zijn asymmetrische ontwerpen vaak favoriet in gebieden met veel verkeer van het huis, zoals familiekamers en woonkeukens.

Groen kingsize bed met asymmetrische inrichting

Getty Afbeeldingen

Shop nu deze producten: Tafel – Moderne Lamp

Lees ook:   5 Terug naar school organisatie-ideeën voor uw huis

Hoe het af te trekken

De laatste stap om een meester te worden in asymmetrisch ontwerp is om te weten hoe je deze concepten in je eigen huis kunt toepassen. Hoewel er geen vaste regels zijn voor deze, hebben we wel een paar of suggesties om aan de slag te gaan.

  • Maak er een brandpunt van: Als je groot wordt met je asymmetrische element (zoals de open haard hierboven), zorg er dan voor dat het iets is dat een natuurlijk brandpunt zou zijn en bouw de rest van je ontwerp eromheen.
  • Het kan groot of klein zijn: Asymmetrie hoeft niet altijd een groot statement te maken. Soms is zelfs het piv0ten van een stoel onder een hoek voldoende.
  • Gebruik oneven getallen: Het rangschikken van groeperingen in oneven getallen is een geweldige manier om asymmetrisch ontwerp te gebruiken.
  • Onthoud coördinerende elementen: Wanneer je asymmetrisch gaat, is het cruciaal om een paar gemeenschappelijke draden op te nemen om alles samen te brengen. Herhalende elementen met vergelijkbare kleuren, lijnen en vormen zijn de juiste keuze.
  • Gebruik je waarneming: Besteed aandacht aan hoe je asymmetrische elementen je laten voelen. Als iets “niet goed” voelt aan uw ontwerp, moet u mogelijk een paar aanpassingen maken totdat alles logisch is.
Tafel en stoelen in luxe eetkamer

Erik Isakson / Getty Images

Koop deze producten nu: Eetkamerstoelen – Kroonluchter

Geloof het of niet, asymmetrie is een fundamenteel principe van interieurontwerp. Lees dit bericht en overweeg onze tips zorgvuldig. We zijn er zeker van dat wanneer u meer te weten komt over het waarom en hoe van deze ontwerptechniek, u klaar bent om het de juiste aandacht in uw huis te geven. Wat vind je van asymmetrie? Ga je moeite doen om er meer van op te nemen in je interieur?

Lees ook:   De beste latex matrassen: Beoordelingen