Een gids voor het bewegen met kinderen met autisme

Moeder die laptop gebruikt terwijl ze met gelukkige autistische zoon thuis in de woonkamer zit

Verhuizen wordt een deel van ons leven in veel verschillende stadia: wanneer we weggaan van onze ouders, verhuizen voor een baan of ergens anders met pensioen kunnen gaan. Ongeacht je omstandigheden, het kan een stressvol proces zijn. En als je verhuist met een kind met autisme, is het vooral belangrijk om te helpen bij het verlichten van verhuisstress voor zowel jou als je kind.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar verhuizen met een kind met autisme – en daarbij stress beperken – is heel goed mogelijk als je je voorbereidt en vooruit plant. Het is belangrijk om zoveel mogelijk van je normale routine te behouden en om aanvullende manieren te overwegen om kinderen met autisme te helpen terwijl je beweegt. Het handhaven van de normaliteit zal u en uw kinderen helpen zich snel aan te passen aan uw nieuwe huis, zodat u zich kunt settelen en zich op uw gemak kunt voelen.

Een grafiek van statistieken die in het artikel worden vermeld.

Wat is autisme?

Volgens de belangenbehartigingssite Autism Speaks verwijst Autism Spectrum Disorder (ASS) “naar een breed scala aan aandoeningen die worden gekenmerkt door uitdagingen met sociale vaardigheden, repetitief gedrag, spraak en non-verbale communicatie.”

Autism Parenting magazine meldt dat vanaf ongeveer 1 op de 44 kinderen wordt geïdentificeerd met autisme. De meeste kinderen worden gediagnosticeerd na de leeftijd van 4 jaar en jongens hebben vier keer meer kans om te worden gediagnosticeerd dan meisjes.

Autisme is een spectrumstoornis, wat betekent dat er veel verschillende subtypen zijn, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. De manier waarop ASS zich manifesteert en de daaropvolgende uitdagingen en sterke punten die ermee gepaard gaan, kunnen variëren afhankelijk van de persoon.

Dus de manieren waarop bewegingsstress uw kind kan beïnvloeden, kunnen variëren. In dit artikel worden enkele best practices beschreven op basis van bronnen van experts. Maar om je echt voor te bereiden, moet je rekening houden met de triggers en eerdere ervaringen van je kind. We raden u ook aan om de aanstaande verhuizing te bespreken met medische professionals die u vertrouwt en die uw kind kennen.

Het belang van routine in het leven van kinderen met autisme

Een van de effecten van autisme is moeite met het verwerken van sensorische informatie, volgens Autism Speaks, wat uiteindelijk het gedrag beïnvloedt. Door veranderingen in hun omgeving kunnen kinderen met autisme gemakkelijk sensorische overbelasting ervaren. Van gevestigde routines is bekend dat ze sensorische overbelasting helpen voorkomen door kinderen voorspelbare resultaten te laten verwachten en een deel van de chaos te verlichten die ze kunnen voelen door te veel veranderingen, volgens het Nebraska Autism Spectrum Disorders Network.

Het handhaven van zoveel mogelijk van een routine tijdens uw verhuizing zal uw kind helpen zich comfortabeler te voelen tijdens zo’n grote verandering.

Hoe bereidt u uw kind voor op een aanstaande verhuizing:

Wanneer je met een kind met autisme verhuist, kun je ze voorbereiden met behulp van consistente communicatie en positieve bekrachtiging. Naarmate hun routine verandert in de aanloop naar de verhuizing, kunt u beloningen aanbieden voor het voltooien van nieuwe taken zoals inpakken. Door uw kind toe te staan zich aan te passen aan het nieuwe gedrag dat gepaard gaat met bewegen, zal dit helpen stress en angst te verlichten.

5 manieren waarop je een verhuizing makkelijker maakt voor je kind

1. Wees proactief en praat met je kind over verandering.

Probeer je kinderen zoveel mogelijk op de hoogte te stellen om zich voor te bereiden op de verhuizing. Zelfs als ze misschien niet begrijpen waarom je meteen verhuist, moet je zoveel mogelijk informatie bieden als je kunt.

Laat uw kinderen weten waarom u verhuist, of het nu voor een nieuwe baan is, om dichter bij familie te zijn of om in te krimpen. Laat ze vragen stellen, zodat ze hun eigen vragen beter kunnen begrijpen. Experts in autisme zijn het erover eens dat het aanpassen aan een grote verandering voortdurende communicatie, tijd en geduld vereist.

Lees ook:   Verhuisbedrijf

2. Maak een kalender.

Houd je kind op de hoogte met je verhuisschema. Het maken van een visuele kalender kan de beste manier zijn om hen op de hoogte te houden, vooral omdat visueel leren hun aandacht zal vasthouden en angst zal helpen verminderen. Neem exacte datums en tijden op en bekijk het schema elke dag met hen, zodat ze weten wat er gaat komen.

Hoewel een kalender zal helpen om een routine te bieden tijdens de verhuizing, zul je nog steeds breken met je standaardroutine. Bied positieve bekrachtiging en beloningen wanneer uw kinderen taken op de kalender voltooien die ze nog niet eerder hebben gedaan.

3. Zorg voor visuele hulpmiddelen.

Visueel leren zal ook van pas komen om uw kind te helpen begrijpen waarom u beweegt. U kunt foto’s van uw oude en nieuwe huis gebruiken om hen te helpen begrijpen wat er gaat veranderen en wat u moet doen om u voor te bereiden op de verhuizing. Als je in staat bent om het nieuwe huis persoonlijk te bezoeken, kan het gije een geweldige kans biedt om hen te helpen zien wat er gaat komen. Zorg er wel voor dat je ze helpt visualiseren hoe het eruit zal zien met je bezittingen in plaats van leeg.

Je kunt ook sociale verhalen of boeken gebruiken om je kind door het verhuisproces te begeleiden. Een sociaal verhaal kan een presentatie zijn zoals dit voorbeeld of een zelfgemaakt boek dat een specifieke situatie uitlegt. Als hulpmiddel voor kinderen met autisme helpen sociale verhalen hen zich voor te bereiden op nieuwe ervaringen, zodat ze zich minder snel overweldigd voelen.

Gebruik dit Google-presentatiesjabloon om je eigen ontroerende sociale verhaal te maken. Maak gewoon een kopie van de presentatie en vervang de foto’s door afbeeldingen van uw oude huis, uw nieuwe huis en uw gezin.

4. Laat uw kind deel uitmaken of deel uitmaken van het verpakkingsproces.

Omdat routine zo belangrijk is voor kinderen met autisme, hebben ze misschien de meeste moeite om te begrijpen wat er met hun bezittingen gaat gebeuren. Houd ze betrokken bij het verpakkingsproces, zodat ze zien in welke dozen hun bezittingen gaan en begrijpen hoe hun bezittingen met het gezin meebewegen.

Manieren om het inpakken gemakkelijker te maken

Inpakken is een karwei voor iedereen, en het kan vooral vervelend en verwarrend zijn voor je kinderen. Probeer enkele van de volgende tips te gebruiken om het inpakken gemakkelijker en leuker te maken:

  • Gebruik kleurrijke, leuke dozen die je kinderen ook helpen te zien wat er in welke doos gaat.
  • Label de dozen met de inhoud en de naam van uw kind, zodat ze weten wat van hen is.
  • Pak de kamer van je kind als laatste in, zodat ze zoveel mogelijk normaliteit kunnen behouden.
  • Plan het inpakken van verschillende delen van de kamer van uw kind op verschillende dagen, zodat ze zich kunnen voorbereiden op elke inpaksprint.
  • Laat je kind kiezen wat ze willen behouden en wat ze misschien willen kwijtraken voor de verhuizing.
  • Bied een beloning aan zoals hun favoriete maaltijden na elke succesvolle inpakdag.

5. Bereid je kind voor op andere aankomende levensveranderingen.

Met verhuizen komen nog meer levensveranderingen waar je kind zich op zal moeten voorbereiden. De verandering is niet beperkt tot een nieuw huis – ze kunnen ook naar een nieuwe school gaan, hun vrienden verlaten, zich aanpassen aan een ander klimaat en meer. Onderzoek toont aan dat het het beste is om positief te blijven terwijl je met je kinderen communiceert over veranderingen. Benadruk de voordelen van de veranderingen, geef ze voldoende tijd om te verwerken wat het betekent en ga altijd je best doen om te laten zien hoe je ze zult ondersteunen.

6 tips om de angst van uw kind op moving day te verlichten en uw verhuizing soepel te laten verlopen

Hoewel bewegen met een kind met autisme unieke uitdagingen met zich meebrengt, zijn er enkele eenvoudige tips die u kunt volgen om de angst van uw kind te verlichten. Enkele van de meest voorkomende manieren om kinderen met autisme te helpen, zijn ook van toepassing op een verhuizing, hoewel er manieren zijn om ervoor te zorgen dat uw strategieën specifiek zijn voor de verhuisdag.

Lees ook:   Nieuwe mensen en de gemeenschap ontmoeten na verhuizing

Tip 1: Maak je Verhuisdag reisschema.

Ontwikkel een uitgebreide reisroute voor uw verhuisdag en deel deze van tevoren met uw kind. Neem in de reisroute zoveel mogelijk details op, zoals de tijd die iedereen nodig heeft om wakker te worden, de tijd dat verhuizers aankomen (als je hulp krijgt) en de stappen die je neemt om auto’s en bewegende voertuigen in te pakken.

Tip 2: Geef prioriteit aan veiligheid en beveiliging.

Autisme manifesteert zich op verschillende manieren voor elk kind. Overweeg de triggers van uw kind en geef prioriteit aan de manieren waarop u kunt helpen hun stress te verminderen. Uw kind kan bijvoorbeeld aanzienlijk worden geactiveerd wanneer zijn bezittingen in de auto worden opgeborgen. Ze begrijpen misschien niet dat ze ze te zien krijgen als ze eenmaal zijn uitgepakt.

Bereid je voor met foto’s van hun bezittingen en foto’s van je nieuwe huis, zodat ze kunnen zien waar de spullen naartoe gaan. Zorg er binnen de route die je hebt ontwikkeld voor dat je kind weet wat ze de hele dag door moeten doen, zodat ze ook uit de weg zijn.

Tip 3: Geef je kind eenvoudige taken.

Wijs uw kind binnen uw reisschema toe om de hele dag door eenvoudige taken uit te voeren. Probeer ze taken te laten uitvoeren die ze leuk vinden – misschien is het opruimen aan het einde van de verhuizing of ervoor zorgen dat alles wordt verantwoord. Zorg er tijdens het hele proces voor dat iemand er voor hem of haar is om mee te praten als ze vragen hebben of hulp nodig hebben.

Tip 4: Maak een ‘comfortkit’.

Als de verhuisdag te overweldigend is, is het handig om een comfortkit bij de hand te hebben voor uw kind. Voordat je alles inpakt, zet je enkele van de favoriete items van je kind opzij, zoals boeken of speelgoed. Als je ziet dat ze te veel angst ervaren van de verhuizing, laat ze dan zien waar de comfortkit is en laat ze weten dat ze het de hele dag door zoveel kunnen gebruiken als nodig is.

Tip 5: Neem Einden.

Als onderdeel van uw reisschema voor de verhuisdag, moet u pauzes opnemen waar uw kind kan rusten en tijd kan nemen weg van de verhuizing. Zorg ervoor dat hun comfortkit bij de hand is tijdens deze pauzes, zodat ze kunnen spelen met speelgoed dat stress helpt verlichten.

Tip 6: Zorg voor een back-up plan.

Als je goed voorbereid bent, kan de verhuisdag zo stressvrij mogelijk worden gemaakt. Het kan echter altijd misgaan. Uw kind kan meer angst ervaren dan u had verwacht. Als dat zo is, zorg dan voor alternatieve kinderopvang, zodat ze ergens weg kunnen zijn van de chaos van de verhuisdag. Overweeg een kinderdagverblijf, babysitter, familielid of vriend – iemand bij wie uw kind zich al op zijn gemak voelt – die de hele dag of een deel van de dag over uw kind kan waken.

Hoe u uw kind stap voor stap in zijn nieuwe huis kunt integreren:

Verhuizen met een kind met autisme kost tijd en geduld, net als de inspanningen die je tijdens de verhuizing hebt geleverd. Terwijl je je in je nieuwe huis vestigt, oefen je alle nuttige manieren om kinderen met autisme te helpen. Ontspan je kind langzaam in een nieuwe routine en houd zoveel mogelijk dingen constant als je kunt.

Lees ook:   Vergeet niet om deze 5 dingen te doen voordat je naar het buitenland verhuist

Stap 1: Laat uw kind helpen met het uitpakken van dozen in het nieuwe huis.

Net zoals je je kinderen laat helpen met inpakken voor de verhuizing, laat je ze uitpakken zodra je bij je nieuwe huis aankomt. Betrek ze bij het hele proces en laat ze eerst kiezen wat ze willen uitpakken. Je moet ook eerst prioriteit geven aan hun kamer, zodat ze zich kunnen concentreren op het uitpakken van hun spullen en wegblijven van de chaos van de rest van de verhuizing.

Als je kunt, probeer dan eerst hun meubels te laten plaatsen, zodat ze kunnen visualiseren waar alles naartoe moet. Idealiter houd je alles zo veel mogelijk op je oude huis, inclusief dezelfde indeling, decoraties en gordijnen.

Stap 2: Onderzoek de omgeving op nieuwe ervaringen of gevaren.

Nadat je hebt uitgepakt, analyseer je je omgeving. Is uw huis in de buurt van een drukke straat? De geluiden kunnen een probleem vormen voor uw kind, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk met hen te communiceren over waar ze wel en niet naar buiten kunnen gaan. Neem zo snel mogelijk contact op met je buren en laat ze weten over je kind. Probeer zo snel mogelijk een lokaal ondersteuningssysteem te creëren voor noodgevallen of kinderopvang.

Stap 3: Herstel de routine.

Het verlichten van angst voor autisme begint altijd met routines. Werk zo snel mogelijk naar een solide routine toe en maak deze zo specifiek mogelijk. Terwijl je je routine implementeert, controleer je op reacties zoals woede of verdriet. Welke delen van het oude huis ontbreken en veroorzaken een reactie? U kunt de emoties van uw kinderen helpen verlichten met behulp van sociale verhalen om hen te helpen begrijpen hoe het leven in uw nieuwe huis net zo gemakkelijk en vreugdevol kan zijn als voorheen.

Stap 4: Zoek uw community.

Als je ergens anders naartoe verhuist, ken je misschien niet zoveel mensen als vroeger. Geef prioriteit aan het vinden van een community zo snel als je kunt. Uw gemeenschap kan buren, leraren en organisaties omvatten. Via een gemeenschap kunt u steun krijgen voor uw kind en uzelf. Misschien vindt u nieuwe ervaringen waar uw kind van kan genieten terwijl u tijd neemt voor uzelf weg van kinderopvang.

Stap 5: Maak een privéruimte.

Het verplaatsen van het huis van een kind en alles wat ze weten is moeilijk te hanteren, maar het is een beetje overweldigender voor een kind met autisme. Om uw kind te helpen zich op zijn gemak te voelen in zijn nieuwe huis, maak je een speciale ruimte speciaal voor hen, een rustig toevluchtsoord. Dit kan met een eenvoudig kinderspeelhuisje of tent. Als je de kamer hebt, overweeg dan om een aparte ruimte te maken die is uitgerust met alles wat je kind comfort biedt, met gedempte verlichting en de minste hoeveelheid geluidsblootstelling.

Waar het op neer komt

Wanneer je verhuist met een kind met autisme, is het gemakkelijk voor verzorgers en de kinderen om snel gestrest te raken. Zorg ervoor dat u een uitgebreid plan maakt voor het inpakken, verhuizen en vestigen in uw nieuwe huis. Door zoveel mogelijk routine aan te houden, kan uw kind zich sneller aanpassen aan zijn behoeften. Zolang je geduld oefent en verschillende manieren gebruikt om kinderen met autisme te helpen, kun je een soepele overgang naar je nieuwe huis verwachten.

Disclaimer: Deze inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners met eventuele vragen die u heeft over een medische aandoening.

Bronnen: The Centers for Disease Control and Prevention, The Marcus Autism Center, Autism Speaks, University of Rochester Medical Center, Autism.org, The May Institute, The Council for Exceptional Children, Nebraska Autism Spectrum Disorders Network, Autism Parenting magazine.