Een gids om depressie tijdens een verhuizing te helpen beheren

depressie bij bewegen

Verhuizen naar een nieuwe plek kan spannend en een beetje een avontuur zijn, maar zodra de eerste opwinding van de verhuizing vervaagt, blijven veel mensen achter met heel andere gevoelens. Gevoelens zoals uitputting, onzekerheid, twijfels, angsten en stress kunnen allemaal bijdragen aan een bewegende depressie, of wat in de volksmond bekend staat als relocatiedepressie. Als je ooit in je leven bent verhuisd, weet je misschien al hoe uitputtend en stressvol verhuizen kan zijn, zowel fysiek als mentaal. Misschien heb je een post-move depressie ervaren of ben je nu in de greep.

Dit is onze plek om te praten over depressie na het bewegen en hoe deze gevoelens na het bewegen te herkennen en te overwinnen. Zolang het niet te intens of slopend is, zou je er doorheen moeten kunnen werken, zelfs depressie na het verhuizen naar een nieuwe staat met behulp van de tips en bronnen die in de rest van dit artikel worden benadrukt.

 • Het is oké om een relocatiedepressie te hebben
 • Wat triggert of veroorzaakt een bewegende depressie?
 • Hoe om te gaan met depressie na een verhuizing
 • Wellness-bronnen voor depressie na verhuizing

Het is oké om een relocatiedepressie te hebben

Wanneer we aan depressie denken, denken we waarschijnlijk aan een chemische onbalans, of aan een ernstig emotioneel trauma in het verleden dat bijdraagt aan de depressie. Wat veel mensen niet overwegen, is dat verhuizen een van de belangrijkste overgangen van het leven is, en de stress die het met zich meebrengt, kan een trigger zijn voor bewegende depressie.

Depressie is niet ongewoon. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er wereldwijd meer dan 264 miljoen mensen, van alle leeftijden en achtergronden, die lijden aan depressie. Echte depressie is anders en ernstiger dan de typische schommelingen in stemmingen of korte emotionele reactie op alledaagse uitdagingen die mensen ervaren. In het ergste geval kan depressie zelfs leiden tot zelfmoord.

Voordat we verder gaan, moeten we vermelden dat iedereen die dit leest en gedachten heeft om zichzelf schade toe te brengen, alsjeblieft met iemand moet praten. Het kan een professional, een vriend of zelfs een vreemdeling zijn, maar lijd niet alleen. Als u zich op uw gemak voelt om aan de telefoon te praten, kunt u de levenslijn voor zelfmoordpreventie bellen op 1-800-273-8255. Als alternatief kunt u online gaan en met hen chatten op hun website.

Wanneer je afstand neemt van alles en iedereen die je kent, is het emotioneel uitdagend. Soms hebben mensen hulp nodig bij het omgaan met verhuisdepressie na het verhuizen naar een nieuwe staat, en de bijbehorende veranderingen en emotionele onrust die de verhuizing met zich meebrengt.

Voor degenen die vechten tegen een depressie na de verhuizing of gewoon moeite hebben om zich aan te passen na uw verhuizing, kunnen de volgende informatie en bronnen u helpen depressie na het verhuizen te omzeilen en een gevoel van normaliteit terug te krijgen

Wat triggert of veroorzaakt een bewegende depressie?

Een studie van Martijn Hendriks, Kai Ludwigs en Ruut Veenhoven heeft gesuggereerd dat bewegen op een aantal manieren ongeluk creëert bij individuen. Verhuizen creëert eenzaamheid bij velen omdat familie en vrienden niet in de buurt zijn, maar je voelt je te uitgeput en gestrest om uit te gaan om te socialiseren of om situaties buiten je normale comfortzone tegen te komen. En hoe slechter je je voelt, hoe kleiner de kans dat je deelneemt aan activiteiten die geluk kunnen creëren. Het is een neerwaartse spiraal die je energie en motivatie kan verzwakken die wordt verergerd door een gebrek aan menselijke interacties om je uit de funk te halen.

Lees ook:   Zes redenen waarom het verplaatsen van containers het verplaatsen gemakkelijker maakt

Andere studies in Australië vonden dat maar liefst 50% van alle verhuizers spijt heeft van hun beslissing om te verhuizen. En de studie uit 2015 van Hendriks, Ludwigs en Veenhoven geeft aan dat verhuizers meer ongelukkige dagen hebben dan degenen die blijven zitten. “Migranten halen misschien niet het beste uit migratie”, schrijven Hendriks, Ludwigs en Veenhoven.

Tekenen van post-move depressie

Hieronder staan enkele van de vaak gemelde negatieve symptomen van bewegende depressie.

 • Geen interesse of plezier in de gebruikelijke dagelijkse activiteiten
 • Aanzienlijk gewichtsverlies of gewichtstoename
 • Verstoorde slaappatronen met slapeloosheid of overmatige slaap
 • Een onvermogen of concentratieproblemen
 • Sneller boos worden in normale dagelijkse situaties
 • Toename van alcohol- en/of drugsgebruik
 • Overmatige tijd scrollen door sociale media of televisie kijken

Begrijp dat verandering moeilijk kan zijn

Zelfs kleine veranderingen kunnen soms moeilijk zijn om mee om te gaan. En verhuizen is geen kleine verandering. Er zijn een groot aantal pauzes in routine die betrokken zijn bij het verplaatsen, en ze moeten allemaal in ons hoofd worden verwerkt en uitgewerkt.

Daar komt nog de stress en angst bij die veroorzaakt kan worden door het ontmoeten van nieuwe mensen en plaatsen. Een goede planning kan helpen om deze angst te overwinnen end stress, dus we hebben een idee van wat we kunnen verwachten en hebben iemand met wie we kunnen praten die ons helpt de veranderingen te verwerken die we doormaken. Andere dingen die we kunnen doen om ons te helpen de stress en angst voor verandering te doorstaan, zijn onder meer:

 • Voldoende slaap
 • Goed eten
 • Regelmatig sporten
 • Het handhaven van een routine

Hoe om te gaan met depressie na een verhuizing

Hoe goed we ons er ook op voorbereiden, bewegen is moeilijk. Iedereen die midden in een verhuizing zit of herstelt van een recente verhuizing weet dit intiem. En het is volkomen normaal.

Dat betekent echter niet dat je een bewegende depressie gewoon moet accepteren. In plaats daarvan zou je keuzes moeten maken die je welzijn en geluk in je nieuwe omgeving vergroten, zoals het bevorderen van iets dat plaatsgebondenheid wordt genoemd.

Plaats gehechtheid is het gevoel dat je thuishoort op een plek die je kent, en hoe dit bijdraagt aan je algehele welzijn. Plaats gehechtheid wordt gecreëerd door onze acties en gedrag en naarmate het in de loop van de tijd toeneemt, neemt ons geluk op die locatie ook toe. Het kost gewoon tijd. Sommige mensen kunnen wel vijf jaar nodig hebben om hun plaatsbevestiging na een verhuizing te maximaliseren, maar uw acties dragen elke dag bij aan die tijdlijn. Hier zijn enkele dingen die de hechting van plaatsen kunnen vergroten en u kunnen helpen omgaan met een depressie na het verhuizen:

 • Ga naar buiten en verken je nieuwe stad of stad. Je komt misschien in de verleiding om jezelf binnenin te cocoonen, maar het uitpakken zal er nog steeds zijn als je terugkomt. Bovendien is wandelen een goede vorm van lichaamsbeweging en vind je misschien een aantal nieuwe winkels en restaurants om je geluk op de nieuwe locatie te vergroten.
 • Ontmoet nieuwe mensen en probeer nieuwe dingen. Ja, er is veel aan de hand, maar het maken van nieuwe vrienden kan je een gevoel van verbinding met je nieuwe huis geven.
 • Doe de dingen waar je blij van werd in je oude huis. Als je elk weekend thuis pick-up basketbal hebt gespeeld, zoek dan een plek waar je dat in je nieuwe stad kunt doen. Het kan tijd kosten, maar het zal de moeite waard zijn voor het gevoel van plezier en de nieuwe verbindingen die je waarschijnlijk zult maken.
 • Neem contact op met je vrienden en familie vanuit je oude huis en blijf verbonden. Ze kunnen fysiek ver weg zijn, maar dat betekent niet dat je ze emotioneel afstandelijk moet houden.
 • In een lichte tegenspraak met de eerste aanbeveling, besteed wat tijd aan het wennen aan uw nieuwe huis en comfortabel worden. Maak er uw ruimte van en geniet van uw tijd daar.
Lees ook:   Hoe een gemeenschap in uw nieuwe stad te vestigen

Wellness-bronnen voor depressie na verhuizing

Als u lijdt aan een zekere mate van relocatiedepressie, kunt u gerust zijn, wetende dat er een groot aantal bronnen zijn die u kunt aanboren, zowel fysiek persoonlijk als online. Je zult merken dat er ondersteuningsgroepen, tools en apps zijn die allemaal zijn ontworpen om je te helpen je geluk en welzijn te vergroten. Sommige hiervan worden gemarkeerd in de onderstaande secties.

Ondersteuningsgroepen

Steungroepen zijn een uitstekende bron omdat ze mensen met een gemeenschappelijk belang samenbrengen die elkaar eerder zullen begrijpen en daarom in staat zijn om te helpen bij het oplossen van problemen die u mogelijk dwarszitten. De meeste locaties hebben ondersteuningsgroepen, persoonlijk of online, waar u gebruik van kunt maken. Er zijn een aantal voordelen voor ondersteuningsgroepen, waaronder:

 • Zich minder eenzaam, geïsoleerd of beoordeeld voelen
 • Het verminderen van stress, depressie of vermoeidheid
 • Een uitlaatklep bieden voor stress en angst

Een uitstekende bron voor het lokaliseren van steungroepen is Mental Health America (MHA), de toonaangevende op de gemeenschap gebaseerde non-profitorganisatie in de VS die zich toelegt op het aanpakken van de behoeften van mensen die lijden aan psychische aandoeningen en het bevorderen van de algehele geestelijke gezondheid van de gemeenschappen die ze dienen. De MHA begeleidt zijn werk door het principe van het behandelen van psychische problemen voordat ze kritieke stadia bereiken. Ze werken aan de preventie van geestelijke gezondheidsproblemen door symptomen te identificeren en een actieplan te ontwikkelen dat de geestelijke gezondheidsproblemen stopt en hopelijk omkeert voordat ze kritiek worden. Ze doen dit voornamelijk via drie kanalen:

 1. Educatie en outreach
 2. Overheidsbeleid
 3. Belangenbehartiging, ondersteuning en diensten van collega’s
Lees ook:   Ben je een "Kleine" Beweger?

Apps voor geestelijke gezondheid

Als je moeite hebt om je bewegende depressie alleen te beheersen, maar je kunt je geen traditionele therapie veroorloven, probeer dan een app voor geestelijke gezondheid. De afgelopen jaren is het aantal en de kwaliteit van apps die zijn ontworpen om te helpen met geestelijke gezondheid exponentieel gegroeid. In veel gevallen zijn deze apps gratis, of op zijn minst redelijk geprijsd, en bieden ze een schat aan therapeutische technieken en middelen op een kosteneffectieve, draagbare en toegankelijke manier.

Het is waar dat de meeste van deze apps niet peer-reviewed zijn om hun beweringen te ondersteunen, maar mentaal is hijAlth-experts voorspellen nog steeds dat deze tools een steeds belangrijkere rol zullen spelen in de toekomst van de geestelijke gezondheid door gebruikers innovatieve zelfmanagementtools te bieden die zijn ontworpen om te helpen bij depressie en een groot aantal andere psychische problemen.

De toonaangevende verslavingspsycholoog Sal Raichbach, PsyD, LCSW van het Ambrosia Treatment Center gelooft dat de beschikbare apps voor geestelijke gezondheid de toekomst van de geestelijke gezondheid zijn door de barrières voor behandeling weg te nemen om de meeste mensen in nood te bereiken. Hieronder staan vier gratis apps voor geestelijke gezondheid die nuttig kunnen zijn voor mensen die lijden aan een relocatiedepressie:

Hoe is het Deze gratis algemene app voor geestelijke gezondheid maakt gebruik van cognitieve gedragstherapie (CGT) en Acceptance Commitment Therapy (ACT) -methoden die helpen bij het omgaan met depressie, angst, stress en meer. Beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Gelukkig – Deze app biedt gebruikers een door de psycholoog goedgekeurd stemmingstrainingsprogramma, dat is ontworpen om een goed humeur te leveren. Het bevat een aantal boeiende spellen, activiteitensuggesties, dankbaarheidsinstructies en meer die zijn ontworpen om negatieve gedachten te overwinnen en je hersenen te trainen om het positieve te vinden in alledaagse situaties. Beschikbaar voor zowel iOS als Android.

MoodTools – MoodTools is gemaakt om mensen met een klinische depressie te ondersteunen door te helpen bij hun weg naar herstel. Het bevat nuttige video’s die zijn ontworpen om uw stemming en gedrag te verbeteren, evenals methoden om uw gedachten te loggen en te analyseren met behulp van cognitieve gedragstherapie (CGT) -principes. Beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Mindshift Deze app voor geestelijke gezondheid is speciaal ontworpen voor tieners en jonge volwassenen met angst, maar het kan ook nuttig zijn bij het bestrijden van relocatiedepressie. Mind Shift benadrukt het belang van het veranderen van hoe je denkt over angst, in plaats van je simpelweg een manier te geven om angst te vermijden. De app moedigt je aan om de leiding over je leven te nemen, terwijl je leert hoe je intense emoties kunt overwinnen en uitdagende situaties het hoofd kunt bieden. Beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Disclaimer: Deze inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners met eventuele vragen die u heeft over een medische aandoening.