Hoe u die trendy, gedurfde kleuren in uw interieurontwerp in evenwicht kunt brengen

Je kunt er niet omheen. Gedurfde kleuren zijn in – en ze zien eruit alsof ze hier zijn om te blijven. Dat gezegd hebbende, kunnen deze tinten lastig te hanteren zijn als het daadwerkelijk gaat om het samenstellen van een ontwerp. Daar komen wij om de hoek kijken. We hebben een lijst samengesteld met onze beste tips en trucs voor het omgaan met sterke tinten in elk interieurontwerp. Lees hieronder verder om te leren hoe u deze trendy tinten in uw huis kunt laten werken.

dit26978 / Getty Afbeeldingen

Overweeg schaalgrootte

Aandacht besteden aan verhouding en schaal is een belangrijke factor bij het ontwerpen van elke kamer, maar het wordt vooral cruciaal als je te maken hebt met gedurfde tinten. Dit komt omdat het in dit geval mogelijk is om te veel van het goede te hebben. Het gebruik van te veel van één, opvallende kleur in uw ontwerp loopt het risico overweldigend te voelen, in plaats van als een trendy stijlstatement.

Gelukkig is er een eenvoudige vuistregel om te volgen. Als je met een kleine ruimte werkt, kies dan voor een accentmuur boven het bedekken van de hele kamer in één enkele tint. Hetzelfde geldt voor te grote ruimtes, waar veel muurruimte te bedekken is. Middelgrote kamers daarentegen kunnen een grote punch van kleur aan. Voel je vrij om alle vier de muren te bedekken.

asbe / Getty Afbeeldingen

Breng accentkleuren aan

Gedurfde kleuren werken het beste als ze iets hebben om van af te spelen. Geen kleurenschema met verzadigde tinten zou compleet zijn zonder een of twee complementaire tinten uit het kleurenwiel. Het gebruik van te veel van één kleur, vooral als het een sterke tint is, kan overweldigend aanvoelen. Het toevoegen van accentkleuren is een manier om de kamer een beetje op te splitsen terwijl je nog steeds visuele interesse toevoegt.

Lees ook:   4 warmmetalen armatuurideeën om uw badkamer op te fleuren

Bij het kiezen van kleuren is het belangrijk om rekening te houden met de 60/30/10-regel. Hierin kies je één kleur – meestal je meest neutrale tint – om de dominante kleur te zijn en 60 procent van de kamer te bedekken. Dan heb je je secundaire kleur, een iets gewaagdere tint, die ongeveer 30 procent van de kamer bedekt. Ten slotte moet je accentkleur, die je meest in het oog springende tint is, de laatste 10 procent van de kamer uitmaken.

Stockernumber2 / Getty Images

Vergeet neutrale kleuren niet

Wanneer je met gewaagde kleuren werkt, zijn neutrale kleuren je geheime wapen. Deze tinten bieden een ruimte voor het oog om een pauze te nemen van de gedurfde kleur, waardoor er ruimte is voor de rest van je ontwerp om zo in-your-face te zijn als je zou willen. Vergeet niet om enkele neutrale tinten op te nemen in verschillende toepassingen in uw ontwerpplan. Meestal werkt in kamers als deze een neutrale tint het beste als secundaire kleur.

Dat gezegd hebbende, neutrale tinten hoeven niet saai te zijn. Er zijn zoveel meer opties om uit te kiezen dan grijs, wit, zwart en bruin. Metalen afwerkingen hebben hetzelfde effect als een echte neutrale, terwijl ze toch een extra laag visueel belang aan de ruimte toevoegen.

Neem de foto hierboven als voorbeeld. Hier speelt goud een prominente rol in het ontwerp. Het wordt gebruikt in de tafel, bijzettafel, lampen en accessoires. Toch worden onze ogen daar nog steeds getrokken als ze een adempauze nodig hebben van de statementbank. Overweeg om vergelijkbare elementen aan uw ontwerp toe te voegen.

Lees ook:   Koopgids badkamerraam

Stockernumber2 / Getty Images

Voeg een dosis patroon toe

Patroon is de grote unifier in interieurontwerp. In een kamer met gedurfde kleuren kunt u het gebruiken om het ontwerp samen te brengen door een patroon te kiezen dat uw tinten in een samenhangende toepassing bevat. Als je niet zeker weet welke gewaagde kleuren samengaan, is het kiezen van een verenigend patroon een goede plek om te beginnen met het bouwen van je ontwerp.

Wat betreft waar de patronen te plaatsen, textiel is altijd een solide optie. Zoek naar gedessineerde tapijten, kussens en dekens. Hoewel, als u op zoek bent naar een nog groter statement, zullen meubels met patronen zeker bij de rekening passen. Denk aan het toevoegen van een accentstoel met patroon of een bank om als het middelpunt van de ruimte te dienen.

Als je van gedurfde kleuren houdt, is er geen reden om bang te zijn om ze in je ontwerp te gebruiken. Geeft een van de bovenstaande tips je inspiratie voor je gedurfde ruimte? We horen het hieronder graag.