Je zult nooit van deze zolders willen komen

De zolder was vroeger de plek om items op te slaan die je zelden of nooit gebruikte. In horrorfilms was het blijkbaar ook de plek waar de boogeyman zou rusten en zich zou hergroeperen. Misschien was er als gevolg van deze media-uitbeelding de neiging om de zolder niet op te gaan, als dat mogelijk was.

Huiseigenaren ontdekken echter dat de zolder veel bruikbare vierkante meters kan bieden, waardoor nieuwe plekken ontstaan om te slapen, te spelen, te werken of gewoon rond te hangen en niets te doen.

“Als het gaat om het benutten van de ruimte op je zolder, merken we dat veel mensen van de gelegenheid gebruik maken om naar het volgende niveau te gaan en een heel tweede verhaal toe te voegen. Ze transformeren het vervolgens in een toevluchtsoord voor ouders, compleet met slaapkamer, woonkamer en badkamer,” zegt Matt Keogh, directeur van Nexus Homes Group. Hieronder staan enkele manieren waarop u uw zolder kunt transformeren.

Luxe Slaapkamer

Zolder slaapkamer

Een zolder is een geweldige plek voor een extra slaapkamer. Beeld: Astronaut Images/Getty Images

“Als het puur voor investeringsdoeleinden is, is het raadzaam om de zolder te gebruiken als een extra slaapkamer met veel opbergruimte beschikbaar,” raadt Keogh aan. “Het hebben van een extra slaapkamer voegt waarde toe aan je huis en zal je huurinkomsten of verkoopprijs verhogen”, zegt hij. Ouders kunnen ook vinden dat een zolderkelder kan dienen als een toevluchtsoord uit een luidruchtig huishouden.

Bibliotheek/Woonkamer

Bibliotheek zolder

Overweeg om uw boeken op zolder op te slaan – samen met een comfortabele plek om te ontspannen en ze te lezen. Beeld: asbe/Getty Images

“Voor een zolder met schuine plafonds plaats je een grote verlichtingsarmatuur op het hoogste punt in het midden van de kamer”, adviseert Steve Brielmaier, CEO van LampsUSA. Veel lampen kunnen beginnen te verwarmen wanneer ze aan blijven staan, dus installeer LED-lampen voor extra veiligheid en verminder tegelijkertijd het energieverbruik. Afgezien van de centrale verlichting in het midden van de kamer, moet extra verlichting worden toegevoegd aan donkere hoeken om de ruimte te helpen groter en minder krap te lijken.

Lees ook:   Architectonisch opvallend betonnen huis met uitzicht op de Zwitserse Alpen

Kantoor

Kantoorzolder

Een zolderkantoor biedt een prachtig uitzicht over de buurt. Beeld: Ben Akiba/Getty Images

“Een thuiskantoor op een zolder met uitzicht met ramen kan een geweldig geheim uitje zijn om in alle rust te werken – perfect voor huishoudens met kinderen of huisgenoten”, zegt Brian Gow, president van Scheel Raam &Deur. “Vul de kamer aan met veel vrije ruimte voor opslag en probeer een lichte inrichting en muurverf toe te voegen om het nog gastvrijer te maken.”

Hobbykamer/Studio

Hobbykamer op zolder

Een zolder is een rustige plek om te naaien, schilderen of werken aan andere hobby’s. Beeld: fotostorm/Getty Images

Als je extra ruimte nodig hebt om te schilderen of aan je hobby’s te werken, overweeg dan om ruimte op je zolder te creëren. Zorg ervoor dat je zolder licht en luchtig is. “Zolders staan erom bekend dat ze vrij donker zijn. Kleine renovaties zullen het veranderen van een dakspouw in een ruimte waar verschillende leden van je gezin enorm van kunnen genieten,” zegt Keogh. “Houd het meubilair licht en installeer lichtgekleurd tapijt of vloerdelen (bij voorkeur tapijt om eventuele geluiden te verminderen).”

Stapelbed voor kinderen

Jonge jongen (2 jaar) die uit het raam kijkt

MoMo Productions / Getty Images

Karen Snyder van Sanctuary Home besloot om de zolder van haar familie om te toveren tot een stapelbed voor de kinderen. “De zolder bunkroom is de meest populaire ruimte in ons Montana ranch huis, het biedt kinderen (en soms volwassenen) een kans om te ontsnappen naar een ‘camp cabin’ met moderne accenten.”

Snyder zegt dat er drie eenpersoonsbedden langs één muur staan – en een heeft een eigen boekenplank, cubby en elektrische lantaarn. “Er zijn ook twee grotere bedden die zich uitstrekken van de tegenoverliggende muur”, zegt ze. “De andere kant van de kamer is een hangplek met een gezellige bank die ook dienst doet als extra bed, een speeltafel en een bureau.” Snyder zegt dat alle bedden – en veel van de muren – zijn gemaakt met lokaal geproduceerd schuurhout.

Lees ook:   De beste verfranden van 2023

Speelkamer/Speelkamer

Attit speelkamer

Verminder rommel door de speelkamer van het kind naar de zolder te verplaatsen. Beeld: archideaphoto/Getty Images

Keogh zegt dat zijn bedrijf vaak wordt gevraagd om een bestaande zolder om te bouwen tot een speelkamer voor kinderen of een speelkamer voor tieners. “Dit houdt in dat het gebied veilig is (inclusief de vloeren, muren en dakbedekking) en een warme, uitnodigende ruimte creëert met tapijt en grote ramen,” zegt Keogh. “Zorgen voor voldoende opbergruimte is een must. We raden ook vaak aan om daar uitklapbare banken toe te voegen zodat de kinderen logeerpartijtjes kunnen hebben met hun vrienden. Het is een leuke ervaring voor ze en je krijgt extra rust.”