Moet u hardhouten vloeren gebruiken in keukens en badkamers?

Hardhouten vloeren bieden een aantal voordelen. Ze zijn allebei ongelooflijk mooi en ongelooflijk gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn een geweldige optie voor mensen met een allergie, omdat tapijten de symptomen kunnen verergeren. Zelfs huiseigenaren zonder allergieën kunnen genieten van de naadloze uitstraling van hardhouten vloeren. Water kan dit soort materialen echter gemakkelijk beschadigen of kromtrekken. Dus, is het een goed idee om hardhouten vloeren in keukens en badkamers te installeren? Freshome vroeg verschillende experts, waaronder ontwerpers, makelaars en experts op het gebied van waterschadeherstel om zich over dit onderwerp te buigen.

Voordelen van hardhouten vloeren

Hardhouten vloeren verscheidenheid

U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan hardhout voor uw vloeren. Beeld: Broodbakmachine/Shutterstock

Shop deze producten nu: Houten vloeren – Counter StoolDave Murphy, de trainingsdirecteur van N-Hance Hout Overspuiten, is van mening dat hardhouten vloeren een uitstekende keuze zijn in de keuken. “Hardhouten vloeren zijn stijlvol en duurzaam, worden geleverd in verschillende natuurlijke kleuren en absorberen geen stof of vuil, waardoor het gemakkelijk te reinigen en te onderhouden is,” zegt hij. Murphy zegt dat het ook een goede keuze is voor de keuken, omdat je zelden hardhouten vloeren hoeft te vervangen. “De meeste reparaties kunnen gemakkelijk worden overgeschilderd door een professional,” merkt hij op.

Hardhout kleuren

Hardhout is er ook in verschillende kleuren, variërend van lichtbruin tot grijs. Beeld: contraaddict/Getty Images

Shop deze producten nu: hardhouten vloeren – getextureerd aanrechtErin Davis van Mosaik Design and Remodeling in Portland Oregon, zegt dat hardhout in de keuken een zeer populaire keuze is. “Het is zachter en warmer onder de voeten dan tegels en ziet er chiquer uit dan vinyl of laminaatvloeren,” zegt Davis. “Hout voegt ook een comfortabel, leefbaar gevoel toe aan een ruimte vanwege de warmere kleurenpaletten en natuurlijke essentie.” Ze geeft toe dat vloeistoffen de vijand zijn van houten vloeren.  “Als het hout te lang wordt bewaard, kan het opzwellen of vlekken maken, dus het is belangrijk dat morsen snel wordt opgeruimd.” Davis raadt ook aan om een grote vloermat voor de gootsteen te leggen.

Hardhout morst

Ruim eventuele morsen zo snel mogelijk op. Beeld: Hero Images/Getty Images

Shop deze producten nu: Vloeren houten planken – hanglampenSusan Serra, gecertificeerd keukenontwerper bij Susan Serra Associates, is van mening dat hardhouten vloeren, mits goed afgewerkt, een ideale keuze zijn voor de keuken. Ze is het met Davis eens dat je morsen moet opvegen zodra je ze opmerkt. “Kleine morsen, later opgemerkt, zullen een houten vloer niet beschadigen; grotere morsen, zoals een lekkende ijsmachine in een koelkast of een lekkende vaatwasser, zullen hoogstwaarschijnlijk de vloer beschadigen, vooral omdat er vaak lekken onder het apparaat verschijnen,” legt Serra uit. Het goede nieuws is dat massief houten vloeren tientallen jaren meegaan, zelfs in de keuken, omdat ze om de 5 jaar of zo kunnen worden overgeschilderd en er als nieuw uitzien,” zegt Serra. “Ze geven een warme uitstraling aan de keuken en het is vooral fijn als dezelfde vloer verbonden is met omliggende kamers voor een mooie visuele flow.”

Hardhouten vloeren, overspuiten

U kunt massief houten vloeren overspuiten. Beeld: Broodbakmachine/Shutterstock

Koop deze producten nu: hardhouten planken – gebruiksvoorwerphouderEr zijn afdichtingsmiddelen die hardhouten vloeren kunnen beschermen. Maar volgens Joan Slaughterbeck van Slaughterbeck Floors in Campbell, CA, zijn er beperkingen. “Afdichtingsmiddelen op hardhouten vloeren – massief of technisch – worden alleen ‘afgewerkt’ aan de bovenkant afgedicht als een beschermende slijtlaag,” zegt Slaughterbeck. “Hout en water mengen niet, dus houten vloeren kunnen niet 100% worden afgedicht – het zet uit en trekt samen met warmte, vochtigheid en vocht.” Als algemene regel, zegt ze, hebben hardhouten vloeren in de keuken of badkamer alleen problemen met lekken. “Als je in een huis met een houten frame woont, zou je een probleem hebben, ongeacht de schade aan de vloeren in een situatie als deze,” zegt Slaughterbeck. “Heel vaak komt het water van een van dit soort armaturen of apparaten onder het hout en wordt het pas opgevangen als de vloer is geknikt of gezwollen.” Tegen die tijd, zegt ze, zou het lek andere soorten vloeren beschadigen.

Lees ook:   Welke doe-het-zelfprojecten zullen het meest waarschijnlijk over het budget gaan en waarom?

Nadelen van hardhouten vloeren

Hardhouten vloeren kunnen kromtrekken

Hardhouten vloeren zijn gevoelig voor kromtrekken. Beeld: AdpePhoto/Getty Image

Koop deze producten nu: hardhouten vloeren – Moderne kraanJohn Manning, manager broker bij RE / MAX on Market in Seattle, WA, raadt hardhout en zelfs technische houten vloerproducten af. “Ze zijn gevoelig voor knikken en kromtrekken wanneer ze na verloop van tijd worden blootgesteld aan vocht,” zegt Manning. Hij voegt eraan toe dat druppels en morsen zelfs de best afgewerkte vloeren kunnen binnendringen, vooral rond de vaatwasser. “Bovendien zijn keukens en badkamers gebieden met veel voetverkeer en als the hardhout slijt en raakt bekrast, water kan onder de afwerking komen, waardoor lelijke vlekken in de nerf van het hout ontstaan.”

Hardhouten vloeren lekken

Lekken zijn problematisch. Beeld: Photographee.eu/Shutterstock

Shop deze producten nu: Houten behang – Zwevend toiletTanya O’Coyne, eigenaar bij TSC Restoration, een waterschadeherstelbedrijf in San Diego, is volledig tegen hardhouten vloeren in de keuken of badkamer. “Als uw vaatwasser, toilet, koelkast, gootsteen of sanitaire leidingen lekken, kan uw vloerkeuze een enorme impact hebben op de omvang van de schade,” legt ze uit. “Houten vloeren kunnen water in hun scheuren laten sijpelen, schimmelgroei verbergen en kromtrekken na zelfs minimale blootstelling aan water.” O’Coyne zegt zelfs dat vinyl-, tegel- of linoleumvloeren veel van de waterschade die haar bedrijf ziet in keukens en badkamers minder ernstig zouden maken. “We hebben ook verschillende kamers met in elkaar grijpende hardhouten vloeren moeten uitrukken vanwege schade aan slechts een kleine halve badkamer, omdat het niet altijd mogelijk is om slechts een paar hardhouten planken te vervangen,” legt ze uit. O’Coyne gelooft dat hardhouten vloeren mooi zijn , maar zegt dat ze er nooit een in haar eigen keuken of badkamer zou plaatsen.

Hardhouten vloeren niet kindvriendelijk

Hardhouten vloeren zijn mogelijk niet kindvriendelijk. Beeld: Imageflow/Shutterstock

Koop deze producten nu: Houten planken – Modern bad Hoewel Serra en Davis hardhouten vloeren in de keuken aanbevelen, raden ze ze niet aan voor badkamers.  “Hardhouten vloeren kunnen worden gebruikt in badkamers, maar met al het water dat we in dit kleine gebied gebruiken, is het waarschijnlijk het beste om ze door te geven,” zegt Serra. “Kinderen die spetteren, lekken in armaturen, stoom en andere waterproblemen staan klaar om hout te beschadigen, vooral als de vloer gaten heeft.” Ze raadt echter keramische of porseleinen tegels aan. Ze zien er – hoewel ze misschien niet aanvoelen – precies als hout en zijn er in verschillende stijlen en maten.

Hardhouten vloeren voors nadelen

Weeg de voor- en nadelen van hardhouten vloeren af voordat u installeert. Beeld: Caiaimage Charlie Dean/Getty Images

Koop deze producten nu: In elkaar grijpende houten vloeren – BathtubDavis raadt houten vloeren niet aan in badkamers met badkuipen en douches. Hij zegt echter dat ze prima zijn in poederkamers. “Het installeren van dezelfde vloer in het poederbad als de keuken is meestal de eerste keuze van een ontwerper vanwege de nabijheid van de twee ruimtes,” zegt Davis. Voor huiseigenaren die een houten uiterlijk willen zonder vochtproblemen, beveelt Slaughterbeck waterdichte vloeren aan. “We hebben er veel van onze hybride fusielijn geïnstalleerd en er zijn ook andere opmerkelijke merken die waterdichte vloeren maken,” zegt ze. Wat vind je van hardhouten vloeren in de keuken of badkamer? Laat het ons weten in de reacties.

Lees ook:   Zorgen voor Windows: 5 tips voor mensen in glazen huizen