Wat classificeert een huisstijl: wat maakt een Cape Cod-huis?

Close-up foto van de toegangsweg van Cape Cod-stijl huis

Cape Cod-huizen bestaan al eeuwen, maar ze blijven ons betoveren. Dit type huis, dat nu synoniem is met beachy stijl en weekendjes weg, komt uit een zeer bescheiden begin, maar blijft nog steeds populair. Die populariteit bracht ons bij een vraag. Wat maakt een huis in Cape Cod-stijl precies zo uniek?

We hebben het antwoord hieronder uiteengezet. Blijf lezen om meer te weten te komen over de lange geschiedenis van deze schilderachtige architecturale stijl, wat het is dat de verschillende soorten Cape Cod-huizen onderscheidt en enkele bepalende kenmerken van de stijl als geheel. Aan het einde van dit bericht zou je jezelf als een Cape Cod-expert moeten kunnen beschouwen.

Exterieurfoto van Cape Cod style mansion

Peter Estersohn / Getty Images

Geschiedenis van het cape cod huis

Geloof het of niet, deze stijl van thuis dateert uit de tijd van de vroegste puriteinse kolonisten. Het kwam tot stand omdat ze het idee van een Engels huisje naar Amerika brachten en het vervolgens aanpasten aan het strenge winterklimaat van New England. Het symmetrische ontwerp, gerangschikt rond een grote, open leefruimte – of “hal” zoals het ooit werd genoemd – is Engels in zijn traditie. De steile daken waren echter bedoeld om het gewicht van de sneeuw op het dak te minimaliseren. De karakteristieke lage plafonds waren bedoeld om warmte te besparen en de schattige luiken werden geplaatst om harde winterwinden te blokkeren.

De term “Cape Cod house” werd pas in de jaren 1800 aan deze huisjes gegeven. Dominee Timothy Dwight IV, president van Yale University, noemde ze naar een bezoek aan Cape Cod. Zijn observaties van zijn bezoek werden postuum gepubliceerd in “Travels in New England and New York” (1821-22). Dat gezegd hebbende, de moderne Cape Cods die je vandaag ziet, werden gepopulariseerd tijdens een koloniale revival-periode in de jaren 1920 en 1930. Boston architect Royal Barry Willis herintroduceerde de Kaap als een eigentijdse huisvestingsoptie. Hij behield dezelfde basiselementen aan de buitenkant, maar paste de indeling van het interieur aan voor het moderne leven. Zijn werk zag een nieuwe hausse na de Tweede Wereldoorlog, toen de simplistische lay-out van de Kaap het een goede pasvorm maakte om terugkerende soldaten te huisvesten.

Lees ook:   Verkopen of renoveren? Blauwe badkamers (zoals deze) verkopen voor meer geld

Variaties op het Cape Cod-huis

Halve Kaap

Met een voordeur aan de ene kant van het huis met twee glazen ramen met meerdere pannen aan de andere kant, was dit huis het startershuis van zijn tijd. Kolonisten bleven er vaak toevoegingen aan toevoegen naarmate hun families groeiden totdat het uiteindelijk zou veranderen in een kaap van driekwart. Dit type huis wordt soms ook wel een Single Cape genoemd.

Driekwart Kaap

Dit huis beschikt over de voordeur aan de ene kant van het huis met twee ramen met meerdere pannen aan de ene kant en een raam met meerdere pannen aan de andere kant. Het was de meest populaire stijl van Kaap in de 18e en vroege 19e eeuw.

Volledige Kaap

Ook bekend als een Dubbele Kaap, is deze stijl tegenwoordig gebruikelijk, maar was zeldzaam onder de kolonisten. Het was gereserveerd voor de rijksten onder hen. De volledige Kaap heeft een centrale voordeur en twee ramen met meerdere pannen die symmetrisch aan weerszijden zijn geplaatst. Het beschikt ook over een bijzonder steil dak en een enorme schoorsteen.

Close-up foto van de toegangsweg van Cape Cod-stijl huis

boblin / Getty Afbeeldingen

Kenmerken van een Cape Cod definiëren

Hoewel Cape Cod-huizen in verschillende stijlen verkrijgbaar zijn, zijn er een paar bepalende kenmerken die ze allemaal samenbrengen. Hier is een algemeen overzicht van wat u van dit type huis kunt verwachten:

Buitenkant:

 • Symmetrisch uiterlijk met een gecentreerde vooringang
 • Steile daken met zijgevels en een overstek
 • Shingle gevelbeplating
 • Gevelkapellen
 • Dubbel hangende ramen met rolluiken
 • Gecentraliseerde schoorstenen
 • Eenvoudige buitenversiering

Binnenste:

 • 1 of 1,5 verhaal
 • Lage plafonds
 • Symmetrische indeling met een middenhal
 • Grote, open leefruimte
 • Slaapkamers in dakkapellen of onder gevels
 • Strakke lijnen, weinig esthetische detaillering
Lees ook:   Hoe een gastenbadkamer te creëren die entertainment een fluitje van een cent maakt

Ben je verliefd geworden op het huis in Cape Cod-stijl? Droom je ervan om er ooit zelf een te bezitten? Vertel ons er alles over in de reacties hieronder.