Wat classificeert een huisstijl: wat maakt een eigentijds huis?

Hedendaagse architectuur aan de buitenkant van een huis

Voor veel mensen is de betekenis van het woord ‘hedendaags’ moeilijk vast te pinnen omdat het altijd evolueert om in een moderne context te passen. Hetzelfde kan gezegd worden van de hedendaagse architectuur. We zijn hier echter om voor eens en voor altijd een gezicht en een definitie te geven aan het hedendaagse huis. Blijf lezen om te leren hoe je deze stijl van architectuur kunt identificeren, en wat het onderscheidt van de massa.

Wat is een eigentijds huis?

Simpel gezegd, hedendaagse huizen weerspiegelen de architectuur van vandaag. Hoewel je misschien denkt dat die definitie het synoniem maakt met moderne architectuur, is dat eigenlijk een veel voorkomende misvatting. Moderne architectuur verwijst naar een stijl die werd gepopulariseerd van de jaren 1920 tot 1950, een die strakke lijnen en grimmig minimalisme omarmde. Hedendaagse architectuur gaat verder dan dat om de steeds evoluerende architecturale stijlen van de 21e eeuw te definiëren.

De meeste hedendaagse huizen hebben een moderne flair, met ontwerpaanpassingen van postmodernisme en deconstructivisme. Voor het eerst zien we ook woningen waar de bouwmaterialen net zo belangrijk zijn als het eindproduct. Bij hedendaagse woningen zien we een enorme nadruk op natuurlijke en duurzame bouwmaterialen.

Shop Hedendaags Design

Eigentijds huis met garage voor twee auto's bij zonsondergang

Artazum / Shutterstock

Wat maakt deze huizen zo populair?

Hedendaagse huizen zijn populair omdat ze de mal hebben gebroken als het gaat om het veranderen van architecturale stijlen. Traditioneel zal de dominante bouwstijl van die tijd het tegenovergestelde zijn van de stijl die ervoor kwam. De eenvoud van Craftsman-huizen staat bijvoorbeeld lijnrecht tegenover de overdreven weelde van het Victoriaanse tijdperk dat eraan voorafging.

Lees ook:   Ontwerp 101: 5 Problemen met het decoreren van huizen en hoe ze op te lossen

Hetzelfde kan echter niet gezegd worden van de hedendaagse architectuur. In feite leent deze stijl veel van modern design, zijn voorganger. Het leende wat werkte, zoals je kunt zien aan de nadruk op schone, eenvoudige lijnen en een verbinding met het buitenleven, en repareerde wat niet werkte. Hedendaagse huizen zijn vaak veel warmer van ontwerp dan moderne versies.

Dit vermogen om kenmerken te kiezen en te kiezen leidde tot een nooit eerder geziene nadruk op individualiteit. Huiseigenaren waren vrij om hun huizen te ontwerpen op een manier die echt voor hen werkte, architectonische conventies terzijde. Het kan ook de reden zijn waarom hedendaags design voor de lange termijn lijkt te blijven hangen. Over het algemeen proberen hedendaagse woningen het interieur en exterieur bij elkaar te brengen.

Bepalende kenmerken van een eigentijds huis

Hoewel hedendaags design een sterke nadruk legt op individualiteit, zijn er een paar bepalende kenmerken die deze stijl van thuis met elkaar verbinden.

Interieur van eigentijdse open plattegrond met veel natuurlijk licht

@Barefoot_Traveller / Twenty20

Buitenkant:

 • Een onregelmatige, asymmetrische gevel
 • Sterke nadruk op geometrische vormen
 • Grote ramen
 • Lichtbeukvensters
 • Gebruik van gerecyclede bouwmaterialen
 • Gemengde materialen aan de buitenkant (bijv. hout en steen)

Binnenste:

 • Eén tot twee verhalen
 • Een open plattegrond
 • Veel natuurlijk licht
 • Gebruik van natuurlijke of gerecyclede materialen
 • Groene systemen voor sanitair, verwarming en airconditioning
 • flexibele lay-out die geschikt is om aan de behoeften van het gezin te voldoen