5 tips voor het kiezen van de perfecte plattegrond van het huis

woning indeling

woning indeling

westend61/ Getty Afbeeldingen

De indeling van uw woning is waarschijnlijk een van de belangrijkste keuzes die u ooit zult maken met betrekking tot uw huis. Ongeacht of u in een appartement, een condominium of een huis woont, de indeling van de kamers en hoe ze stromen, hangt grotendeels af van uw levensstijl.  Of u nu de voorkeur geeft aan een enkel verhaal of meerdere verhalen, en alle slaapkamers op de bovenste verdieping – het kiezen van een perfect plan kan stressvol zijn.  Hier zijn 5 tips om u te helpen bij het kiezen van een plan dat geschikt is voor uw gezin.

1.) Kies een plattegrond die past bij jouw levensstijl.

Zonlicht stroomt door raam in woonkamer thuis

Klaus Vedfelt / Getty Images

In een vorige post bespraken we de voor- en nadelen van het hebben van een open plattegrond.  Er zijn factoren waarmee u rekening moet houden, ongeacht de openheid. Factoren zoals de indeling van kamers met inachtneming van de gezinsgrootte en de leeftijd van kinderen zijn essentieel. De meeste gezinnen met jonge kinderen hebben graag de privéruimtes van het huis – slaapkamers en badkamers gegroepeerd in één deel van het huis.  Terwijl gezinnen met tieners en jongvolwassenen liever slaapkamers van elkaar gescheiden hebben.  Als u op huizenjacht bent, zijn deze factoren belangrijk bij het kiezen van een huis om in te trekken. Beoordeel uw huidige plattegrond en wat de voor- en nadelen zijn.  Misschien vind je het leuk of probeer je liever een andere.

2.) Vermaak je vaak of zelden?

Open keuken eetkamer. De Arts &Crafts eettafel is van eikenhout en de stoelen zijn van Alvar Aalto. De marmeren bovenliggende werkplek is geschilderd in Light Blue Estate Eggshell van Farrow en Ball en de kasten zijn van teakhout.

Andreas von Einsiedel / Getty Images

Veel plattegronden van woningen zijn gericht op het vermaken en verwelkomen van gasten op het moment dat ze door de voordeur stappen. Een brede foyer die uitkomt in een open woon- en eetkamer en meanderen naar buiten zou perfect zijn voor gasten die een bezoek brengen. Hoewel, als u en uw gezin meer privé zijn en niet van uw volledige huis houden dat elke keer dat de voordeur wordt geopend, wordt weergegeven, kunt u kiezen voor een formele woonkamer naast de voordeur. Hierdoor kunnen gasten een plek hebben om onmiddellijk te zitten en zich comfortabel te voelen terwijl ze de rest van uw huis privé laten.

Lees ook:   Zijn boerderij wastafels nog steeds trendy?

3.) Eén verhaal of meerdere verdiepingen?

Stedelijke flat in de stad, met bakstenen muren

Klaus Vedfelt / Getty Images

Veel gezinnen genieten van huizen met één verdieping voor de rust van geen verkeerslawaai boven het hoofd.  Sommige huizen met één verdieping of huizen in ‘Ranch’-stijl hebben de neiging om openbare ruimtes in het centrum te groeperen en slaapkamers en baden bevinden zich op de “vleugels” van de plattegrond.  Huizen met meerdere verdiepingen geven het extra voordeel van uitzicht naar buiten in plaats van direct in het raam van een buurman te kijken. Huizen met meerdere verdiepingen geven elk gezinslid ook hun eigen ruimte en kamer om privacy te hebben over plattegronden met één verdieping.

4.) Hebben bepaalde functies van uw woning speciale toegankelijkheid nodig?

Modern woonkamer interieur met hardhouten vloeren en uitzicht op keuken in nieuwe luxe woning

onurdongel / Getty Images

Of je nu een inwonend familielid hebt dat extra ruimte nodig heeft om te manoeuvreren of kinderen die extra brede gangen nodig hebben om rond te rennen, houd rekening met deze factor bij het kiezen van een plattegrond.  Oudere huizen hebben meestal smallere gangen, deuropeningen en vaak deurhoogtes. Vergeet niet dat het renoveren of wijzigen van niet-dragende muurlocaties in de toekomst een optie is.  Overweeg dit als je verliefd wordt op een plattegrond, maar je gezinsbehoeften in de loop der jaren veranderen.

5.) Hoeveel buitenleven wil je hebben?

Witte patio

PC Fotografie / Getty Images

Uw plattegrond zal hoogstwaarschijnlijk een recreatiegebied in de buitenlucht bevatten. Of dat nu een veranda, veranda, zwembad of andere voorzieningen is.  Beoordeel bij het kiezen van een plattegrond hoeveel uw gezin deze recreatieve voorzieningen in de buitenlucht zal gebruiken. Net als bij een grote tuin ziet het er mooi uit als je het bijhoudt, maar het kan er vreselijk uitzien als je dat niet doet.  Zorg ervoor dat yu wilt de extra verantwoordelijkheid om het buitenplan en de binnenkant tegelijkertijd bij te houden. Beslissen over een plattegrond kan tegelijkertijd leuk en frustrerend zijn.  Beoordeel de levensstijl van uw gezin en uw voorkeuren voor hoe u geniet van het leven.  Met geduld zal de plattegrond van uw droomhuis gemakkelijker te vinden zijn dan u denkt! Hoe heb je de plattegrond van je huidige woning gekozen? Vind je het leuk, of zou je het veranderen? Deel met ons uw gedachten.

Lees ook:   Waarom asymmetrie een belangrijk onderdeel is van interieurontwerp (en hoe het te laten werken)