6 Gezondheidsvoordelen van een schoon huis

Moderne grote keuken en woonkamer

Moderne grote keuken en woonkamersl-f / Getty Afbeeldingen

Je hebt het gevoel dat je horen houd je huis schoon. Misschien hebben je ouders het je ingeprent, of misschien heeft de maatschappelijke druk je het gevoel dat je de dweil eruit moet trekken. Maar maakt het echt uit of je je huis laat afglijden naar een puinhoop? Eigenlijk wel. Er zijn enkele wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van een schoon huis. Omgekeerd kan het vies en / of ongeorganiseerd laten worden van je huis een negatieve invloed hebben op je mentale en fysieke welzijn. Dus waar wacht je nog op?

Soms heb je een duwtje in de rug nodig om jezelf te helpen goede gewoonten op te bouwen. En we hebben je gedekt met een handvol dwingende redenen om dingen netjes en opgeruimd te houden. Hier zijn zes van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van een schoon huis.

Nieuw wit modern appartementencomplex met ondergrondse garageewg3D / Getty Afbeeldingen

Je zult je minder gestrest voelen

Visuele rommel leidt tot mentale rommel. Je denkt misschien dat je hebt geleerd om met je verschillende stapels te leven, maar ze raken je waarschijnlijk dieper dan je je realiseert. Een studie uit 2010 in de Bulletin over persoonlijkheid en sociale psychologie onthulde dat vrouwen met rommelige huizen hogere niveaus van cortisol hebben dan die met opgeruimde huizen. Wat moet dat betekenen? Je stressniveau is gekoppeld aan je ruimte. Het aanpakken van die uitstekende to-do’s en het op orde krijgen van je huis kan je helpen stress te beheersen. En zouden we niet allemaal kunnen profiteren van zinvolle manieren om stress in ons drukke leven te verminderen?

Lees ook:   Hoe u het juiste kleurenpalet voor uw huis kiest

Je zult actiever zijn

Het is simpel, maar het is waar: schoonmaken brengt je in beweging. Natuurlijk zal het opruimen van het huis niet zoveel calorieën verbranden als een volledige HIIT-training, maar het is veel meer fysiek betrokken dan op de bank zitten. Door je huis schoon te houden, krijg je de hele week een soort beweging voor je lichaam. In feite heeft Health Magazine 10 verschillende klusjes afgerond die je kunt doen die elk 100 calorieën verbranden.

Een moderne, stijlvolle en lichte woonkamerOscar Wong / Getty Images

Je zult productiever zijn

Als je een taak hebt waar je niet aan wilt beginnen, merk je dan ooit dat je de kamer scant voor afleiding? Desorganisatie maakt het gemakkelijk om iets te herkennen dat je kunt gebruiken om uit te stellen. Wanneer alles in orde is, aan de andere kant, vindt je geest het gemakkelijker om dingen gedaan te krijgen. Gelooft u niet dat uw ruimte direct van invloed is op uw productiviteit? Bekijk deze studie uit 2011 over de manier waarop visuele stimuli strijden om je aandacht.

Misschien eet je gezonder

Is het je ooit opgevallen dat wanneer je je gestrest voelt, je hunkert naar junkfood? Dat is de natuurlijke reactie van je lichaam op stressoren en – zoals we al hebben vermeld – rommel en rommeligheid zijn stressvol. Er is echter goed nieuws. Opruimen zorgt er niet alleen voor dat je minder snel voedsel wilt dat slecht voor je is, het kan zelfs helpen om gezonde keuzes te maken. Een studie uit 2013 gepubliceerd in Psychologie Wetenschap mensen voedselkeuzes voorgeschoteld. Mensen die in een georganiseerde ruimte hadden gewerkt, hadden twee keer meer kans om een appel te kiezen boven een chocoladereep dan degenen die in een rommelige omgeving hadden gewerkt.

Lees ook:   DIY: Hoe u uw eigen keuken kunt verbouwen

Modern en minimalistisch slaapkamerontwerp, gezellig wit en grijs kamerconceptEyeEm / Getty Afbeeldingen

Je slaapt beter

Is het niet makkelijker om in slaap te vallen als je geen overgebleven to-do’s hebt die in je hersenen zeuren? Wanneer uw huis schoon is, kunt u rondkijken voordat u naar bed gaat zonder dat u een must-do ziet die uw versnellingen kunnen laten draaien, zelfs als u uw hoofd op uw kussen legt. In feite heeft de National Sleep Foundation een enquête uitgevoerd waaruit bleek dat alleen al het opmaken van je bed in de ochtend je kansen op een goede nachtrust met bijna 20 procent verhoogt.

Je wordt minder vaak ziek

Een schoon huis laat minder plaatsen over voor ziektekiemen en bacteriën om zich te verbergen. Bovendien hopen stof en allergenen zich in de loop van de tijd op in tapijt, beddengoed en bekleding, wat bijdraagt aan verergerde allergieën en astma. Kortom, de gezondheidsvoordelen van een schoon huis liggen voor de hand. Als u uzelf en uw gezin gezond wilt houden, is regelmatig schoonmaken een must. Stofzuig en stof ook niet alleen. Denk aan het opruimen van je oppervlakken. Hoe meer items je hebt, hoe moeilijker het is om te stofzuigen en te ontsmetten. Een gestroomlijnde esthetiek maakt het gemakkelijker om alles echt schoon te houden, wat uw gezondheid ten goede komt. Als je klaar bent om aan de slag te gaan, zijn hier de negen kiemrijkste gebieden in je huis om zo snel mogelijk aan te pakken.

Geven deze gezondheidsvoordelen van een schoon huis een beetje pep in je klus-handling stap? Wij kunnen u op weg helpen. Bekijk deze 12 dingen die je kunt aanpakken om je huis er minder rommelig uit te laten zien en enkele eenvoudige tips om je werkbladen vrij te houden. Veel schoonmaakplezier!

Lees ook:   10 meest populaire milieuvriendelijke vloeroplossingen