Alles wat u moet weten om een centraal punt in interieurontwerp te creëren

moderne woonkamer met kunstwerken

Het brandpunt is een van de meest fundamentele elementen in het interieurontwerp. Simpel gezegd, het is de ster van de kamer. Het is de eerste plaats waar de ogen van kijkers moeten landen wanneer ze de kamer binnenkomen en het is het nadrukpunt waaromheen je de rest van je ontwerp bouwt. Met dat in gedachten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste plek voor deze showcase hebt gekozen. Dit bericht kan helpen; het bevat alles wat u moet weten over het kiezen van het perfecte brandpunt voor uw ontwerp. Geloof ons als we zeggen dat het beheersen van deze stap een enorm verschil kan maken in uw huis. Gebruik waar mogelijk een bestaande functie.

Markeer de beste functie

witte woonkamer
Martin Barraud / Getty Images

Idealiter hebben de kamers van uw huis een ingebouwd brandpunt. In dat geval hoeft u alleen maar uw ontwerp zo te construeren dat deze bestaande functie wordt benadrukt. Dit maakt het ook veel gemakkelijker om te beslissen hoe de kamer moet worden ingedeeld. Enkele van de meest voorkomende soorten ingebouwde brandpunten zijn:

 • Ramen en uitzicht op de buitenlucht: Uitzichten – vooral in het oog springende – zijn een gemakkelijke keuze voor een brandpunt. Ongeacht wat er nog meer in de kamer is, ogen reizen er van nature naartoe. Als je het geluk hebt om dit soort uitzicht te hebben, hoef je alleen maar de ramen zo groot en onopvallend mogelijk te laten zijn.
 • Open haarden: Open haarden kunnen de kamer echt aarden. Zorg ervoor dat u een zithoek rond het vuur plaatst en gebruik, indien mogelijk, een gedurfd kunstwerk boven de mantel.
 • Ingebouwde rekken: Vaak gaan ingebouwde rekken en open haarden hand in hand. Zelfs als dat niet het geval is, is het proces nog steeds redelijk vergelijkbaar. Begin met het creëren van een zithoek rond de rekken en zorg ervoor dat u uw oppervlakken opzettelijk stylet, zodat ze esthetisch aantrekkelijk zijn.
 • Gewelfde plafonds: Hoewel gewelfde plafonds niet veel nodig lijken te hebben op het gebied van ontwerp, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze vers geverfd blijven en een gedurfde lamp bevatten.
 • Interessant schuine muren: Overweeg om van deze muur een brandpunt te maken door een accentmuur te maken of, indien van toepassing, een functie zoals een stoel bij het raam op te spelen.
Lees ook:   Beleef een eindeloze zomer met deze 11 ideeën voor strandhuisdecoratie

Overweeg om je eigen focuspunt te creëren

Moderne lounge / woonkamer met bank, gordijnen, tafel en vazen
Onzeg / Getty Images

Andere keren zijn er geen ingebouwde functies om te benadrukken en is het noodzakelijk om er zelf een te maken. Hoewel dit vooraf een beetje meer moeite kost, is het verre van onmogelijk. Nogmaals, er zijn tal van opties om uit te kiezen, dus voel je vrij om degene te kiezen die het beste bij je past.

 • Accent muren: Accentmuren zijn altijd een populaire optie geweest voor een brandpunt. Meestal, als er geen ingebouwde functies zijn om mee te werken, kan een accentmuur worden gemaakt op de verste muur van de ingang in de kamer. Zorg ervoor dat u een gedurfde verfkleur of patroonbehang gebruikt om de aandacht te trekken.
 • Artwork: Een statement kunstwerk of spiegel kan een kamer vanzelf dragen. In dit geval wilt u ervoor zorgen dat het stuk dat u kiest groot genoeg is voor de muur waarop het is geplaatst. Het moet op ooghoogte worden geplaatst en, waar mogelijk, moet u accentverlichting toevoegen om het stuk nog verder te benadrukken.
 • Backsplashes: Keukens en badkamers hebben meestal hun eigen normen voor focal points. Meestal is een tegelrug – onder de douche of achter de kachel – de beste keuze. Nogmaals, zorg er gewoon voor dat het bevat een gedurfde kleur of patroon.
 • Statement meubilair: Een groot, statement meubelstuk kan dienen als een fijn brandpunt. Dit is meestal het geval in eetkamers en slaapkamers, waar er duidelijk een centraal meubelstuk in de kamer is. Hier wilt u accenten toevoegen zoals een middelpunt voor de tafel of wat kussens op het bed gooien om het oog te trekken.
Lees ook:   De beste matrassen om online te kopen

Vermijd deze fouten

Modern huis Woonkamer Interieur.
ShutterWorx / Getty Afbeeldingen

Naast het weten hoe je een focuspunt kunt maken zoals een professional, is het belangrijk om te weten welke valkuilen je moet vermijden. We hebben enkele van de meest voorkomende fouten geschetst die de neiging hebben om een samenhangend kamerontwerp aan te modderen.

 • Met meer dan één brandpunt: Wanneer een kamer twee afzonderlijke gebruiksgebieden heeft , bijvoorbeeld een keuken en een eetgedeelte – kan het verleidelijk zijn om twee aandachtspunten te creëren. Dat kan de kijker echter in verwarring brengen. Meestal moet de kamer één centrale focus hebben, met een secundaire indien nodig. In dat geval moet het brandpunt deel uitmaken van het primaire gebruik.
 • Vergeten het gebied in te kaderen: Zelfs als uw kamer een ingebouwd brandpunt heeft, is het uw taak om extra details toe te voegen om ervoor te zorgen dat ogen altijd vallen waar ze horen te vallen. Voeg extra ontwerpelementen toe rond het door u gekozen punt om de aandacht te trekken.
 • Verlichting weglaten: Elk brandpunt moet zijn eigen lichtbron hebben om op te vallen.

Het kiezen van een focuspunt is een van de meest fundamentele onderdelen van interieurontwerp – en met goede reden. Deze plek is het eerste wat kijkers zien wanneer ze de kamer binnenkomen en het is het midden van je lay-out. Een paar kleine wijzigingen kunnen helpen om uw ontwerp naar een hoger niveau te tillen. Maak je er een punt van om aandachtspunten op te nemen in je ontwerpen?