Alles wat u moet weten voor raambehandelingen en afdekkingen

Voor velen zijn raambehandelingen een bijzaak. Ze worden ofwel als het laatste stukje van een samenhangend ontwerp gegooid of volledig vergeten in de veronderstelling dat ze overbodig zijn. We zouden echter beweren dat dat een vergissing zou kunnen zijn. Ze zijn het ontwerpelement dat een kamer echt samenbrengt. Ze zijn vaak het enige stuk dat professioneel ontworpen kamers scheidt van de rest.

Of je nu nog nooit veel aandacht hebt besteed aan raambehandelingen of gewoon niet zeker weet hoe je ze op de juiste manier kunt opnemen, lees dit bericht voordat je je volgende ontwerp uitvoert. We hebben uw ultieme gids voor raambehandelingen samengesteld om u te helpen het proces van begin tot eind aan te pakken. Gebruik onze tips als richtlijnen om je interieurs die extra, professionele touch te geven.

Denk aan functie

slaapkamer met gordijn
Martin Barraud / Getty Images

Net zoals je zou doen met veel andere ontwerpelementen, is de eerste vraag die je jezelf moet stellen: “Wat wil ik dat ze doen?” Het antwoord dat u kiest, kan u helpen uw opties te beperken en te landen op de raambehandelingen die bij u passen.

Voor velen is het antwoord om esthetische waarde toe te voegen. Voordat u die reactie niet gebruikt, moet u overwegen of uw raambehandelingen een andere service moeten bieden. Een paar verduisteringsgordijnen maken bijvoorbeeld de dutjetijd gemakkelijker in een kinderkamer en soms hebben VvE’s vereisten voor ramen aan de voorzijde. Daarnaast zijn raambekledingen een geweldige manier om de privacy voor uw huis te vergroten.

Ken uw raambehandelingsopties

Bank en jaloezieën in de woonkamer
Mint Images / Getty Images

Iedereen die ooit een voet in een bouwmarkt heeft gezet, kan u vertellen dat er duizenden opties voor raambehandeling zijn om uit te kiezen. Voor velen is dat keuzeniveau overweldigend. Het volgen van raambehandelingstrends kan helpen de beslissing gemakkelijker te maken. De meeste kunnen echter worden gearchiveerd onder een paar basistypen.

 • Blinds: Over het algemeen de meest betaalbare keuze, jaloezieën zijn gemaakt van plastic of hout dat is gerangschikt in lamellen. Er is meestal weinig variatie in stijl. Jaloezieën kunnen in het raamkozijn worden gemonteerd om een schone look te creëren of buiten om een klein raam groter te laten lijken.
 • Tinten: Tinten zijn gemaakt van stof en zijn er in verschillende niveaus van ondoorzichtigheid. Ze zijn iets duurder dan jaloezieën en zijn er in drie hoofdtypen:
  • Rol: Rol uit een buisvormig stuk aan de bovenkant van het raam
  • Romeins: Gerangschikt in zorgvuldige, elegante plooien
  • Honingraat: Klap vanaf de bovenkant van het raam in plooien naar beneden.
 • Gordijnen: Bevestigd aan een staaf boven het raam en hangend buiten het frame, bieden gordijnen de meeste variatie in prijs omdat ze in verschillende materialen, kleuren en patronen verkrijgbaar zijn. Ze zijn er ook in zowel voorraad als op maat gemaakte maten.
 • Luiken: Het duurste item op deze lijst, luiken zijn echt houtwerk. Hoewel er een paar voorraadmaten en afwerkingen beschikbaar zijn, is het raadzaam om ze op maat in het venster te laten passen voor de beste uitstraling.
Lees ook:   Hoe een gastenbadkamer te creëren die entertainment een fluitje van een cent maakt

Houd rekening met metingen

Luiken
Dan Forer / Getty Afbeeldingen

Zodra u uw ideale type raambekleding in gedachten heeft, is de volgende stap het uitvoeren van metingen. Als u op deze manier privacy aan uw huis wilt toevoegen, zorg er dan voor dat de grootte nauwkeurig is. Zorg ervoor dat je ze opschrijft en meeneemt naar de winkel, zodat je een goed idee hebt van de beschikbare opties als je er eenmaal bent.

Dit heb je nodig:

 • Voor jaloezieën: Neem voor binnen gemonteerde jaloezieën breedtes aan de boven-, midden- en onderkant van het raam, binnen het frame. Gebruik de smalste breedte. Voer vervolgens lengtemetingen uit vanaf de linker-, midden- en rechterkant, binnen het frame. Gebruik de langste lengte. Als u de voorkeur geeft aan buiten gemonteerde jaloezieën, meet dan de breedte tot het einde van het raamkozijn en voeg 1 1/2 inch toe aan elke kant om rekening te houden met overlap. Meet de lengte tot het einde van de vensterbank en voeg 1 1/2 inch toe.
 • Voor tinten: Volg hetzelfde proces als beschreven voor jaloezieën.
 • Voor gordijnen: Om de lengte van uw gordijnroede te bepalen, meet u de breedte van uw raam en voegt u 3-8 inch toe aan beide zijden, afhankelijk van hoe vol u wilt dat uw gordijnen zijn. Meet vervolgens de lengte door te beginnen op het punt waar de staaf zal hangen en te meten tot 1 inch boven de vloer.
 • Voor rolluiken: Volg hetzelfde proces als beschreven voor jaloezieën. Voeg 1/6-inch aan elke kant toe aan de smalste breedte en 1/8-inch aan de langste breedte.

Houd er rekening mee dat veel vensters geen standaardformaten zijn. Gordijnen kunnen op maat worden gemaakt – professioneel of via tutorial – maar voor de andere soorten behandelingen moet u misschien kiezen tussen investeren in een op maat gemaakt product of de dichtstbijzijnde pasvorm kiezen.

Lees ook:   Hoe u uw eigen badkamer in Japanse stijl kunt maken

Vergeet esthetiek niet

 algemeen beeld van een woonkamer met houten vloer van een huis
John Keeble / Getty Afbeeldingen

Nadat u metingen in de hand hebt, kunt u zien welke esthetische opties voor u beschikbaar zijn in de winkel. Hoewel stijl altijd een persoonlijke voorkeur is, zijn hier een paar richtlijnen om in gedachten te houden:

 • Voor jaloezieën: Kies voor een schoon wit, of als de dominante kleur van je kamer een neutrale tint is, probeer deze dan te matchen.
 • Voor tinten: Als u op zoek bent naar effen tinten, kiest u een neutrale kleur of past u bij de dominante kleur van de kamer. Als u patroontinten gebruikt, probeert u een van de kleuren in de afdruk af te stemmen op uw accentkleur.
 • Voor gordijnen: Om het raam te laten opgaan, kiest u een neutrale tint of een tint die dicht bij de dominante kleur van de kamer ligt. Om een vensterfunctie te markeren, zoals een erker of een bijzonder opvallend uitzicht, kiest u een contrasterende tint.
 • Voor rolluiken: Doe je best om elk houtwerk aan de binnenkant van de kamer te matchen.
witte gordijnen in moderne woonkamer
Tom Merton / Getty Images

Veel huiseigenaren overwegen raambekleding nadat ze al het andere in de kamer hebben ontworpen. We zijn hier om te beargumenteren dat dat niet het geval zou moeten zijn. Of je er nu nooit veel over hebt nagedacht of in het verleden niet de beste resultaten hebt gehad, dit bericht is voor jou. Gebruik de tips in onze ultieme gids voor raambehandelingen om uw interieur naar een hoger niveau te tillen en zorg ervoor dat u bekijkt welke raambehandelingstrend het beste voor u is.

Wat zijn uw meningen over raambekleding? Heb je nog tips om toe te voegen? Vertel het ons in de comments.

Lees ook:   Zijn boerderij wastafels nog steeds trendy?