Voeg kleur en drama toe aan uw huis met deze geschilderde plafondideeën

Jonge vrouw die interieur van appartement schildert

Jonge vrouw die interieur van appartement schildert

AleksandarNakic / Getty Afbeeldingen

De meesten van ons hebben vastgehouden aan de veilige keuze van een wit plafond. Het past immers bij bijna alles in de kamer – en iemand zei ooit dat een wit plafond een kamer groter en helderder maakt. Hoewel dit vaak waar is, is het schilderen van je plafond in een andere kleur dan wit niet per se een slechte keuze. In feite heeft het dramatische effect veel ontwerpvoordelen. Als je in de verleiding komt om uit je comfortzone te stappen, hebben we enkele tips om wat kleur aan je plafond toe te voegen en je ruimte te transformeren.

Lees verder voor onze ideeën over beschilderde plafonds.

Donkere kleuren

Plafonds die donkergrijs, marineblauw of zwart zijn geschilderd, creëren een dramatisch en intiem gevoel in een kamer. Omdat ze het plafond lager kunnen laten aanvoelen, zijn ruimtes met hoge plafonds of veel natuurlijk licht een uitstekende keuze om te experimenteren met een donkerdere kleur. Om uw donkere plafond te benadrukken, selecteert u een bleke kleur voor uw muren die mooi contrasteert met het plafond en kiest u voor meubels die lichter of neutraal van kleur zijn. Voeg een glinsterende of contrasterende lamp toe om je dramatische plafond goed te laten zien.

Heldere kleuren

Oranje &bruin geschilderde plafondachtergrond.

Door Eve Livesey / Getty Images

Het schilderen van het plafond in een gedurfde of heldere kleur, zoals turkoois, oranje of geel, voegt energie en interesse toe aan elke ruimte. Dit is een goede keuze als je witte muren en neutrale meubels hebt. Felgekleurde plafonds zijn perfect voor leuke, gelukkige ruimtes en ook geweldig in badkamers of keukens waar de afwerkingen en meubels (tegels, aanrecht, vloeren, bad, gootsteen) meestal wit of monochroom zijn.

Lees ook:   Wanneer is de beste tijd om een matras te kopen?

Muur kleur

Het schilderen van het plafond in dezelfde kleur als de muren creëert een prachtige sfeer die je omhult en je in staat stelt om de kleur in de kamer echt te voelen. De ruimte zal wat kleiner lijken, dus houd een paar dingen in gedachten. Als de kamer klein is – bijvoorbeeld een badkamer of poederkamer – kies dan een ingetogen kleur zoals grijs of gedempt blauw, zodat de ruimte intiem en sereen aanvoelt. Selecteer in een grotere kamer zorgvuldig uw meubels en accessoires, omdat elk stuk opvalt tegen de verf in de kamer.

Lakafwerking

Ongeacht de kleur die u kiest, moet u rekening houden met de afwerking van uw verf. Een matte of vlakke afwerking op een plafond verbergt onvolkomenheden zoals scheuren of leidingen. Eierschaal of glanzende verf vertoont vlekken, maar voegt ook dimensie toe aan het plafond, waardoor het een subtiele reflectie krijgt.

Vrouw die stucwerk in een huis schildert.

Guido Mieth / Getty Images

Architectonische details

Als u architecturale details op of rond uw plafond hebt – zoals kroonlijsten, ladeplafonds of dakramen – is het schilderen van het plafond in een contrasterende kleur een fantastische ontwerpfunctie. Donkere of gedurfdere kleuren werken in dit geval goed, omdat het typisch witte architecturale detail helpt om de diepere tint te doorbreken.

Specifieke suggesties

Doe het zelf - vernieuw huis.

Coolpicture / Getty Afbeelding

Met deze tips in gedachten, zijn hier enkele inspirerende kleurideeën voor je volgende plafondavontuur:

Bleke aqua. Een bleke aqua of turkoois (denk aan Robin’s Egg of Tiffany Blue) is een fantastische kleurkeuze voor het plafond in bijna elke ruimte. Van de slaapkamer tot de badkamer of zelfs de keuken, een plafond in deze kleur geeft een licht en luchtig gevoel aan de eenvoudigste ruimte. Het voegt ook een passende hoeveelheid frisse kleur toe aan bestaande neutrale kleuren zoals witte, beige, grijze en houttinten.

Lees ook:   Dit zijn 5 eenvoudige onderhoudstaken voor het huis die u geld besparen

Metalen. Een glinsterend plafond voegt niet alleen een beetje glitter toe aan elke kamer, maar voegt ook diepte toe, dankzij de reflecterende kwaliteit. Gedempt zilver en goud zijn on-trend en zullen bijna elke kamer in uw huis opvrolijken. Om uw poederkamer om te toveren in een reflecterende juwelendoos, vervangt u uw chromen armaturen door messing elementen en geeft u het plafond een laag goudverf. Hetzelfde kan worden gedaan met bijna elke kamer in uw huis. Zorg ervoor dat u zorgvuldig de juiste gouden accenten selecteert – en niet overaccessoriseert.

Zwart. Het is niet de meest voor de hand liggende keuze voor plafondkleur, maar een zwart of antracietgrijs plafond heeft zeker zijn voordelen. Ten eerste is het een goedkope manier om ongewenste elementen, zoals pijpen of oude balken, te verbergen. Veel kelder rec rooms hebben matzwarte plafonds. Een zwart plafond voegt elegant drama toe aan een verfijnde kamer zoals de eetkamer of slaapkamer, vooral als het details bevat zoals decoratieve kroonlijsten. Het benadrukt ook uitstekend bestaande zwarte accenten in de kamer, zoals een zwarte lampenkap, of kan helpen om high-co te verzachtenntrast kleuren zoals goud of geel.

Marine. Net als bij zwart kan een marineblauw plafond diepte en drama aan een kamer toevoegen en het een meer vorstelijk gevoel geven. Navy ziet er absoluut briljant uit met tinten wit of grijs; als je muren al een van die populaire kleuren zijn, probeer dan marine in je ontwerpschema te stoppen door te beginnen met het plafond.

Geel. Een geel plafond brengt een heldere, verfrissende punch van kleur naar elke kamer. Met zijn warmte en energie transformeert geel een gewone ruimte in een interessante en gelukkige ruimte. Een geel plafond laat je oog door de kamer dansen. Het kan een grimmige witte ruimte versterken of een toch al kleurrijke kamer aanvullen.

Lees ook:   5 manieren om temperatuurschommelingen in uw huis op te lossen en energie te besparen

Patroon. Voor de meer avontuurlijke designliefhebber is het schilderen van een patroon op het plafond een uber-stijlvol statement. Of je nu strepen of een geometrisch patroon kiest, probeer een monochroom kleurenschema te behouden met alle andere elementen in de kamer. Op deze manier zal je plafond niet concurreren met bijvoorbeeld een geometrisch tapijt en de kamer chaotisch laten aanvoelen. Ben je klaar om je plafond mee te nemen op een kleurrijke reis? Gebruik deze tips om de best geverfde plafondideeën te vinden om je huis te verbeteren!