Wat is een analoog kleurenschema? Uw design geheime wapen

Per Magnus Perrson / Getty Images

Als je recente designtrends hebt gevolgd, weet je dat grote, gedurfde kleuren binnenkort overal zullen zijn. Voor fans van monochrome looks kan dit nieuws even intrigerend als overweldigend zijn. Immers, hoe weet je eigenlijk waar je moet beginnen als het gaat om het gebruik van kleur in je ontwerp? Wij zijn er om u te helpen. Een van de gemakkelijkste manieren om kleur te gaan gebruiken, is door een analoog kleurenschema op te nemen. We zullen uitleggen wat dit kleurenschema is, waarom het werkt en hoe je het in je eigen interieur kunt laten gebeuren. Voor je het weet breng je kleur binnen als een pro.

Wat is een analoog kleurenschema?

Wanneer u het kleurenschema van een kamer samenstelt, zijn er tal van opties om uit te kiezen. Kleurenschema’s kunnen variëren van twee tinten tot vijf verschillende tinten. De gemakkelijkste – en meest gebruikte – schema’s hebben echter ten minste drie tinten. Een analoog kleurenschema omvat drie kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel zijn geplaatst. Hoewel neutrale tinten ook kunnen worden toegevoegd, zijn twee van de betrokken tinten een primaire kleur (rood, blauw en geel, voor degenen die een opfriscursus nodig hebben) en de derde is een mix van de twee.

Stockernumber2 / Getty Images

Drie kleuren in evenwicht brengen

Net als bij elk ander schema, moet u, wanneer u met een analoog palet werkt, elke kleur een gedefinieerde rol in de ruimte geven. Dit creëert een gevoel van balans in de ruimte en voorkomt dat iedereen zich te overweldigend voelt. Hiervoor gebruik je de 10-30-6o regel. Zoals gewoonlijk kies je één kleur om als je dominante tint te dienen en neemt je het grootste deel van je ontwerp in beslag. Een secundaire tint zal meer een ondersteunende rol spelen en ten slotte zal een derde, meer opzichtige kleur als een accent fungeren. Als u niet zeker weet hoe u deze beslissing moet nemen, raden we u aan te beginnen met een item met een patroon dat alle drie de tinten bevat. U kunt berekenen hoe vaak ze allemaal zijn gebruikt en de rest van uw ontwerp dienovereenkomstig construeren.

Lees ook:   Een huisstijl definiëren: wat maakt een Creools huis?

sl-f / Getty Afbeeldingen

Neutrale kleuren toevoegen

Omdat het werken met gedurfde kleuren de neiging heeft om te overweldigen, raden we aan enkele neutrale tinten toe te voegen om de ruimte te kalmeren. Er zijn twee manieren waarop u dit in uw ontwerp kunt doen. De eerste manier is om wit, zwart of grijs toe te voegen aan de kleuren zelf , bijvoorbeeld in verfkleur. In interieurontwerpterminologie staan deze bekend als respectievelijk tint, schaduw en toon. Ze kunnen als volgt worden gedefinieerd:

  • Tint: De handeling van het verlichten van een kleur door er wit aan toe te voegen.
  • Schaduw: De handeling van het donkerder maken van een kleur door zwart toe te voegen.
  • Toon: Een kleur iets donkerder maken door grijs toe te voegen

U kunt dit ook bereiken door een paar neutrale elementen aan uw ontwerp toe te voegen. Neem bijvoorbeeld de foto hierboven. Het wit in het behang en in de eetkamerstoelen helpt het ontwerp in evenwicht te brengen, terwijl de kleuren centraal staan.

rilueda / Getty Afbeeldingen

Mixen en Matchen

Onze laatste tip is om de waarde van visuele variatie te onthouden. Het laatste wat je wilt, is je te opgesloten voelen rond het idee om deze drie tinten te gebruiken, en alleen die drie tinten. Vasthouden aan die smalle regelset kan de neiging hebben om plat aan te voelen, dus we raden je aan om veel te mixen en matchen om de kamer een subtielere en behendig geconstrueerde esthetiek te geven. Met dat in gedachten, gebruik je drie tinten als leidraad, maar voeg ze samen in verschillende configuraties. Voeg afdrukken en patronen toe die sommige of alle kleuren bevatten. Zorg ervoor dat u ook andere materialen en texturen toevoegt om een complexe en goed afgeronde look te creëren.

Lees ook:   6 Halloween Housewarming Party DIYs met een griezelige hoeveelheid elegantie

Het is tijd. De felle kleuren komen eraan.  Ben je voorbereid? Als je een van de vele mensen bent die enthousiast zijn over de inkomende verzadigde kleurentrend, maar niet zeker weet of je weet hoe je het kunt laten werken, zijn we er om je te helpen. Het kiezen van een analoog kleurenschema is een van de gemakkelijkste – en meest in het oog springende – manieren om kleur in een ontwerp te verwerken. Gebruik de tips in dit bericht om je te helpen je eigen unieke draai aan deze kleurencombinatie te geven. Wat vind je van analoge kleurenschema’s? Ga je dit type kleurenschema gebruiken in je interieur?