Coole trends in pooltafels

Vintage speelkamer met pooltafel, met retro lampen en dambordvloeren

Vintage speelkamer met pooltafel, met retro lampen en dambordvloeren

Jonathan Macagba / Getty Images

Toen ik opgroeide, hadden we een pooltafel (of biljarttafel) kamer naast het hol. Het zorgde voor eindeloos entertainment, liet nooit na om indruk te maken op nieuwe gasten en was een van die speelkamers die je de populairste buurman in de buurt maken. We hadden een traditionele tafel met groen vilt. Pooltafels hebben echter een lange weg afgelegd sinds die dagen. Dit zijn enkele van de coole trends in pooltafels.

Wijzigingen in het ontwerp

“De eerste trend die ik heb opgemerkt in pooltafels is een radicale verandering in het ontwerp van pooltafels”, zegt Thierry Hoyaux, Sales and Marketing Manager bij Fusiontafels. “Toen ik bij Fusiontables begon te werken, waren de meeste biljarttafelverkopers en importeurs totaal niet verkocht aan modern design en minimalistische pooltafels met ingelijste pooltafels,” legt hij uit. Hoyaux zegt zelfs dat het moeilijk was om hen ervan te overtuigen dat er een markt was voor deze trend.

Maar nu ziet hij overal moderne pooltafels. “Ze zijn in Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en zelfs de VS en Thailand. De opname is nu beter.” Hoyaux zegt dat zelfs de meest conservatieve tak van pooltafelverkoper aan boord is. Hij heeft ook een theorie over de wijdverspreide acceptatie van moderne pooltafels. De thuispoolmarkt moet nieuwe klanten bereiken. En ze zijn waarschijnlijk een stuk jonger dan de huidige eigenaren van pooltafels.

Extra maten

Pooltafel kleiner

Pooltafels zijn nu verkrijgbaar in kleinere maten. Beeld: Marje/Getty Images

Hoyaux heeft ook een verandering opgemerkt in de grootte van pooltafels die aan huiseigenaren worden aangeboden. “In het verleden werden alleen 8-voet en 9-voet pooltafels aangeboden door grote online poolmarktspelers,” zegt hij. “Maar nu is er een toename van 7-voet en zelfs 6-voet modellen die in kleinere ruimtes passen.”

Lees ook:   25 ideeën voor het decoreren van kelders om een multifunctionele woonruimte te creëren

Buiten gebruikstabellen

Pooltafel in zwembad

Je hoeft het zwembad niet te verlaten om te poolen. Beeld: admarkjamaica/Getty Images

“Het viel me op dat de pooltafels soms worden verkocht voor buitengebruik”, zegt Hoyaux. Deze all-weather outdoor pooltafels hebben meestal een variatie van een weerbestendige, UV-bestendige polytech doek. De pooltafel op de foto hierboven maakt gebruik van Sunbrella-stof, die verkrijgbaar is in tientallen kleuren, variërend van rode tinten tot goudtinten.

Eettafels bij het zwembad

“Het concept van de eettafel, in sommige andere talen en landen ook wel een ‘converteerbare pooltafel’ genoemd, lijkt de overhand te hebben,” zegt Hoyaux. “In het verleden googelden alleen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten deze zoekwoorden.” Hij merkt echter een aanzienlijke toename van zoekopdrachten in Italië, Spanje, Frankrijk en België.

Maatwerk en durf

“Ik durf te geloven dat dit een beetje te danken is aan onze invloed omdat onze tafels beter zichtbaar zijn bij high-end meubelwinkels in de landen waar we veel retailers hebben. Dit maakt het concept tot een aantrekkelijk item voor niet-pure poolspelers.” Hoyaux zegt dat designfans en mensen die geen zwembadliefhebbers waren, nu een coole pooltafel willen bezitten – en deze tafels worden niet langer gedegradeerd naar de kelder of de man cave.

Kies je favoriete doekkleur. Beeld: Kamil Jany/Getty Images

Hij merkt ook veel nieuwe kleuren en afwerkingen op, waaronder aangepaste kleuren en ontwerpen. Zijn bedrijf, Fusiontables, biedt keramische oppervlakken die eruit zien als een eettafel, maar ze zijn ook krasbestendig en gemakkelijk te onderhouden.

“Keramische tafelbladen, glazen tafelbladen en teruggewonnen hout met een vintage touch zijn verkrijgbaar in combinaties en stijlen die passen bij het interieurontwerp van vandaag.” Zo kan uw eikenhouten pooltafel bijvoorbeeld die eiken hardhouten vloeren aanvullen. Nog maar 10 jaar geleden zei Hoyaux dat het interieur van een huiseigenaar moest worden aangepast aan de pooltafel. “Vandaag denk ik dat het de pooltafel is die moet passen bij het bestaande interieurontwerp van de gebruiker.”

Er is een pooltafel voor elke stijl.

Svet-Feo-Shutterstock

Bovendien zegt hij dat huiseigenaren verder gaan dan traditionele groene of blauwe doeken. “De stoffen worden nu vaak verkocht in grijs, roze, paars en Petroleum Blue, vanwege de nieuwe doelgroep, die meer gevoel voor design heeft”, legt Hoyaux uit. U kunt ook aangepaste pooltafelhoezen krijgen met het logo van uw favoriete sportteam.

Lees ook:   Wat classificeert een huisstijl: wat maakt een huis in internationale stijl?

Glazen tafels

Een pooltafel die veel aandacht trekt is de Filotto glazen pooltafel. Davide en Gabriele Adriano, broers bij Adriano Design in Turijn, Italië, zijn de art directors voor deze Calma E Gesso collectie filotto glazen biljarttafels.

“[The glass table] is 750 kg kristal dat zweeft in een ruimte gevuld met lichtreflecties, en een doek waarover je een van de meest antieke en mooie spellen kunt spelen die door de mens zijn uitgevonden,” leggen ze uit. “Het is de perfecte pooltafel die je nooit voor mogelijk had gehouden om te maken, een technologisch wonder met kristallen glazen poten en frame, roestvrijstalen hardware en een Italiaans leistenen tafelblad met luxe Simonis wollen doek.”

Tips voor het kiezen van de juiste pooltafel

Pooltafelspel aan elke kant

Zorg ervoor dat je aan elke kant van je pooltafel ruimte hebt. Beeld: Eric Audras/Getty Images

Pooltafels zijn er in verschillende maten. Je wilt er zeker van zijn dat je tafel niet te groot is voor de kamer, maar tegelijkertijd dat hij er niet uitziet als een pooltafel voor kinderen. Het is ook belangrijk om aan alle kanten voldoende ruimte te laten om comfortabel te spelen zonder dat de zwembadsignalen de muren raken. Overweeg daarnaast welk type – indien aanwezig – meubilair en andere items die u in de kamer wilt hebben, zoals dartborden, speeltafels of een bar.  Het is het beste om dit van tevoren te beslissen. Op die manier kunt u voldoende ruimte in de kamer laten om te voorkomen dat degenen die aan de bar zitten of kaarten spelen, gewond raken.

Lees ook:   Eenvoudige ideeën voor het decoreren van de keukenmuur

Verlichting is een andere belangrijke overweging. De World Pool-Billiard Association zegt dat een niet-verplaatsbare lamp niet lager mag zijn dan 65 inch boven het bed van de tafel. En het is het beste om de lichten te centreren om te voorkomen dat er donkere gebieden op de tafel ontstaan.