Zijn boerderij wastafels nog steeds trendy?

boerderij wastafel

boerderij wastafel

opkirilka/ Twenty20

Boerenbakken zijn al enkele jaren een rage.  De ouderwetse charme van boerenbakken, ook wel apron sinks genoemd, is te danken aan het karakter en de functionaliteit die ze bieden. Boeren gootstenen werken ook goed in verschillende keukenstijlen, variërend van rustiek tot modern – en ze zijn de perfecte aanvulling op hardhouten vloeren in de keuken. Maar zijn ze nog wel trendy? We vroegen verschillende experts, waaronder ontwerpers, makelaars en fabrikanten, om mee te wegen.

Resultaten van de enquête

Elle H-Millard, gecertificeerd keukenontwerper en industry relations manager bij de National Kitchen and Bath Association (NKBA), biedt enkele bevindingen over het onderwerp. 92% van de respondenten in de Design Trends Study 2018 koos under-mount als de meest trendy gootsteenstijl. “Boerderij- en single-bowl-stijlen eindigden echter op de tweede plaats, met 81% van de respondenten die deze stijlen selecteerden,” legt ze uit, wat bewijst dat het nog steeds een trendy keukenontwerpaccessoire is.

Betaalbaarheid

De populariteit en aantrekkingskracht van boerenbakken zijn duidelijk voor Jonathan Faccone, een vastgoedontwikkelaar en investeerder bij Halo Homebuyers L.L.C.  Naast de verscheidenheid aan materialen om uit te kiezen, zegt hij dat ze redelijk betaalbaar worden. “En vanwege hun toenemende betaalbaarheid is het voor ontwikkelaars zoals ik veel gemakkelijker om deze stijl van gootsteen aan onze projecten toe te voegen om de ontwerppop te creëren die zal helpen het huis sneller te verkopen.” Faccone zegt zelfs dat de gootsteen van de boerderij een favoriete keuze zal blijven. Hij zegt dat dit vooral geldt voor millennials, die vaak voor het eerst een huis kopen.

Materialen en afwerkingen

gootsteen

Benjamin C Tankersley/Voor The Washington Post via Getty Images)

Boerenbakken zijn er in verschillende materialen. Volgens Monica Weddle, makelaar / makelaar bij ERA Dream Living Realty in Raleigh, NC, dit draagt bij aan hun populariteit. Dat komt omdat ze goed werken met andere decorstijlen. “Net als metrotegels en schoolhuisverlichting zijn boerenbakken klassiekers die toevallig hun weg terug naar het reguliere gebruik hebben gevonden,” zegt Weddle. “Sommige boerderijtrends – zoals mason jar-verlichting en shiplap – hebben hun populariteit zien afnemen, maar ik geloof dat de gootstenen nog een tijdje zullen blijven hangen.”

Lees ook:   Slaapkamer ramen Koopgids

Heather Jach van de in Zwitserland gevestigde Franke Kitchen Systems, dat luxe spoelbakken en kranen produceert, is het daarmee eens. “Ons marktonderzoek,” zegt ze, “laat zien dat het selectieproces van de gootsteen begint met esthetiek: consumenten willen hun keuken verankeren met een gootsteen die overeenkomt met hun ontwerpvisie,” zegt Jach dat ze een opleving in kleuren gootstenen hebben gezien.  “Wit en zwart zijn de meest populaire keuzes, en boerenzonken in alle materialen stijgen in populariteit – met een bijzonder sterke piek in vuurklei.”

Een verscheidenheid aan stijlen

Dan Worst, productmanager van roestvrijstalen spoelbakken bij Elkay, is ook van mening dat boerenbakken nog steeds een veeleisende trend zijn in de industrie. “Elkay heeft onlangs een baanbrekende Crosstown roestvrijstalen boerengootsteen met verwisselbaar schort gelanceerd, wat een echte primeur in de industrie is,” zegt hij.  In slechts enkele minuten kunnen huiseigenaren nu de kleur en het materiaal van het gootsteenvlak veranderen. “Deze spoelbak stelt consumenten in staat om het uiterlijk van de keuken te veranderen zonder de tijdsinvestering, kosten of stress die gepaard gaat met een volledige renovatie.” Als je een liefhebber bent van woondecoratie, draagt het kunnen veranderen van het schort wanneer je maar wilt zeker bij aan de populariteit van de gootsteen van de boerderij.

Een andere populaire stijl is Kohler’s Enameled Cast Iron Farmstead Sink. “De gootsteen van de boerderij is al tientallen jaren een hoofdbestanddeel in keukenontwerp en we wilden een versie van deze klassieke gootsteen maken met een moderne twist voor zowel traditionele als hedendaagse huizen,” vertelt Betsy Froelich van Kohler aan Freshome. Met een breedte van 45 centimeter zegt Froelich dat de gootsteen royaal is geproportioneerd om grote potten en pannen te huisvesten. “Er zijn drie verschillende installatieopties – wandmontage met traditionele of hedendaagse poten, of topmontage met aangepaste kasten – en er zijn zeven verschillende gootsteenaccessoires.”

Lees ook:   Slimme manieren om een lelijke HVAC-unit te verbergen

Vorm en functie

Alabn/Getty boerderij wastafels

Alabn/ Getty Afbeeldingen

Hoewel stijl belangrijk is voor consumenten, is het niet de enige factor die ze overwegen. “Zodra ze hun voorkeursstijl hebben geïdentificeerd, wenden consumenten zich tot de functie om het product te identificeren dat het beste bij hun behoeften past – en de gootsteen is niet langer alleen voor het afwassen,” zegt Jach. En daarom gelooft keukenontwerpster Susan Serra dat de gootstenen van boeren evolueren. Ze ziet dat ze meer functionaliteit toevoegen om relevant te blijven. “Eerste populair ongeveer 10-15 jaren geleden veranderen de boerenbakken van vandaag ook van vorm in een poging om relevant te blijven – hun stijl is scherper en geometrischer,” zegt Serra. “Ingebouwde drainboards en hakblokken voegen een uitstekende functie toe.” Een andere ontwerper, Sara Cannon van House Heroes, ziet de trend van de boerenzonkom niet snel verdwijnen – misschien nooit. “Sommige ideeën zijn gewoon te goed om met pensioen te gaan, en ik denk dat de gootsteen van de boerderij zijn lange levensduur te danken heeft aan de functie zelf,” zegt ze. “Omdat boerenbakken in de toonbank worden geplaatst, zorgt dit voor een eenvoudige en naadloze schoonmaak.” Ze zegt echter dat ze duur kunnen zijn om te installeren als je al kasten hebt. “Ze zijn meestal zwaar en diep en steken altijd uit de kasten, dus ze hebben een uitsparing nodig.” Als gevolg hiervan zegt Cannon dat ze ze niet zo vaak kan gebruiken als ze zou willen in afkickklinieken, omdat het doel meestal is om de bestaande keukenkastjes te behouden. “Maar als we een totale afkickkliniek doen of als ik het geluk heb om te beginnen met een volledig kale keuken en het budget het toelaat, probeer ik bijna altijd in een boerengootsteen te werken.”

Lees ook:   Hvac-basisprincipes: een dealer kiezen

Een woord van waarschuwing

Niet iedereen is echter halsoverkop voor boerenbakken.  “Boerenbakken zijn populair – vooral als ze deel uitmaken van een holistisch ontwerpschema, maar het zou niet in het voordeel van de verkoper zijn om een boerengootsteen te installeren – of een trendy gootsteen wat dat betreft – in een klassiek craftsman of Victoriaans huis, dat eruitziet als een willekeurige bijzaak,” volgens John Manning, Manager Broker RE/MAX op de markt in Seattle. “We adviseren onze klanten dat een smaakvol, geïntegreerd ontwerp een slimmere benadering is voor het installeren van een stand-alone ’trendy’ functie.” Wat vindt u van de gootstenen van de boerderij?