Hoe u uw warmwaterboiler kunt doorspoelen

Je warmwaterboiler is je maatje. Heel weinig mensen kijken uit naar een koude douche, maar een luxe stomende of – beter nog – een lange duik in het bad kan precies zijn wat je nodig hebt om te decomprimeren van een stressvolle dag of spierpijn af te schudden. Uw warmwaterboiler zorgt voor u en u moet de gunst teruggeven. Hoe? Het is eigenlijk vrij simpel. Spoel het eens per jaar door. Nu, tenzij je een professional bent op het gebied van huisonderhoud, roept dat waarschijnlijk een vraag op. Hoe spoel je je warmwaterboiler door?

Vrees niet, warmwaterliefhebber. We hebben een eenvoudige stapsgewijze handleiding samengesteld om u te helpen dit proces door te komen met minimale rommel en optimale resultaten. Maar laten we het eerst hebben over waarom het belangrijk is.

Waarom u uw warmwaterboiler moet doorspoelen

Je hebt waarschijnlijk al veel onderhoudsbehoeften aan je huis die je aandacht trekken. Waarom zou je er nog een toevoegen aan de lijst? Omdat je van warm water houdt, daarom. En je wilt het vrij laten stromen in je huis. En zonder een regelmatige spoeling kan uw boiler last hebben van een opeenhoping van sediment. Dit vermindert de efficiëntie van uw warmwaterboiler en kan zelfs uw waterleidingen aansluiten. Dat is niet goed. Maar stress niet. Met een vrij eenvoudige jaarlijkse spoeling kunt u uw warmwaterboiler efficiënt laten werken en de levensduur verlengen.

Hoe het te doen

Klaar om aan de slag te gaan? Je hebt niet veel nodig. Echt, de belangrijkste essenties zijn:

  • Een slang
  • Een handdoek
  • Een moersleutel

Deze lijst gaat ervan uit dat u de slang ergens kunt laten lopen om het water uit uw warmwaterboiler veilig te laten weglopen. Zo niet, maak dan een paar emmers van vijf liter klaar om op te vangen wat je leegzuigt. Misschien wilt u ook de emmermethode overwegen als u waterbewust bent. Als je het water eerst laat afkoelen, kun je het water in je tuin gebruiken. Geef het niet aan delicate planten die het sediment dat het water waarschijnlijk bevat misschien niet waarderen.

Lees ook:   Slimme manieren om een lelijke HVAC-unit te verbergen

Naast het verzamelen van je materialen, is er nog een belangrijke stap die je echt niet kunt overslaan. Controleer de garantie voor uw warmwaterboiler. Zelf onderhoud uitvoeren, zelfs eenvoudig onderhoud zoals dit, kan uw garantie ongeldig maken. Het is beter om veilig te zijn dan sorry.

Ervan uitgaande dat uw garantie u het groene licht geeft, bent u klaar om eraan te beginnen.

spoel uw warmwaterboiler - temp

Stap één: Stroom en water afsluiten

Veiligheid voorop! Zorg ervoor dat uw boiler is losgekoppeld van de stroombron voordat u aan de slag gaat. Als het elektrisch is, betekent dit dat u de stroomonderbreker bij uw hoofdonderbrekerpaneel uitschakelt en vervolgens loskoppelt. Als het gas is, noteer dan de temperatuur waarop het is voor later en draai vervolgens de gasregelknop op “Pilot”. Zorg ervoor dat uw boiler volledig is uitgeschakeld voordat u verder gaat, omdat het afvoeren van water weg van het verwarmingselement wanneer het werkt, het kan beschadigen.

Schakel vervolgens de watertoevoer van uw boiler uit door de koudwaterklep uit te schakelen. Het bevindt zich aan de bovenkant van of boven uw boiler langs een pijp die het van koud water voorziet. Een draai van 90 graden zal meestal het water afsluiten.

Als u kunt, wacht dan een nacht voordat u doorgaat naar stap twee. Hierdoor kan uw warmwaterboiler afkoelen, zodat u in de volgende stappen niet te maken krijgt met broeiend water. Als je dat niet kunt, wees dan extra voorzichtig.

Stap twee: Voorkom een vacuüm

Je wilt niet dat er iets funky gebeurt met je waterleidingen terwijl je je warmwaterboiler doorspoelt, dus zet het warme water ergens in je huis aan. Als deze waterbron open is, voorkomt u dat er een vacuüm ontstaat terwijl de tank leegloopt.

Lees ook:   Kerstversiering ideeën brengen de kerstsfeer in uw woonkamer

spoel uw warmwaterboiler - slang

Stap drie: Maak je klaar om af te tappen

Je staat op het punt om je boiler leeg te maken en al dat water moet ergens naartoe. Bedien het door een slang aan te sluiten op de afvoerklep. Het bevindt zich aan de onderkant van uw boiler en zal waarschijnlijk veel lijken op een standaard tuinkraan. Draai de slang vast met een moersleutel en drapeer een handdoek over de verbinding, zodat u geen spuitproblemen hoeft te hebben.

Voer de slang ergens waar het water veilig kan weglopen of stop het in een emmer. Open vervolgens de overdrukklep naar de bovenkant van uw boiler. Het is meestal een hendel die je gewoon omdraait.

Stap vier: Giet het af

Als je je water niet hebt laten afkoelen, wees er dan klaar voor dat warm water snel uit je tank stroomt. Overweeg handschoenen of handdoeken om je huid te beschermen. Als u de emmermethode gebruikt, moet u een tweede emmer klaar hebben om zijn plaats in te nemen wanneer deze vol raakt. Als alternatief kunt u de afvoerklep uitschakelen wanneer het water de bovenkant van uw emmer nadert, deze aftappen, vervolgens de klep opnieuw openen en uw emmer opnieuw vullen, legen als needed totdat uw boiler leeg is.

Klaar? Open de afvoerklep en kijk hoe al dat water en sediment eruit stromen. Blijf doorgaan totdat de tank leeg is.

Stap vijf: Spoel het door

Open de koudwaterklep aan de bovenkant van uw tank een paar seconden, sluit deze vervolgens weer af en laat het water weglopen. Dit zal eventuele overgebleven sedimenten roeren, zodat u uw warmwaterboiler volledig kunt spoelen. Herhaal dit proces totdat u geen sediment meer uit uw tank ziet komen.

Lees ook:   Wat zijn de verschillende soorten vloertegels?

spoel uw warmwaterboiler - spoelbak

Stap zes: Bijvullen

Sluit de afvoerklep en sluit de overdrukklep. Koppel uw slang los. Daarna volgt een soort vervelende stap. Zet alle warmwaterkranen in uw huis aan (wastafels, badkuipen, douches, enz.). Als deze vrij stromen terwijl u uw tank bijvult, voorkomt u dat er drukproblemen ontstaan binnen uw waterleidingen.

Schakel vervolgens de koudwatertoevoer weer in en laat uw tank vullen. Zodra het vol is, opent u het overdrukventiel langzaam weer om overtollige lucht vrij te laten komen. Sluit het vervolgens opnieuw.

Ga nu terug naar je kranen. Zodra de waterstroom weer stabiel is (let op hik en spurts die wijzen op luchtbellen), schakel je ze allemaal uit.

Stap zeven: Herstel de stroom

Als uw boiler elektrisch is, sluit u deze weer aan op de muur voordat u de stroom terugzet bij uw hoofdstroomonderbreker. Schakel het vervolgens weer in bij de breekkast.

Als het gas is, steekt u de piloot opnieuw aan en draait u de knop terug naar de temperatuur waarop deze eerder was ingesteld.

Luister naar je boiler. Je zult kunnen horen dat het weer begint te werken. Test in ongeveer 30 minuten of je weer warm water hebt.

Voilà! Je hebt net geleerd hoe je je warmwaterboiler kunt spoelen, de levensduur kunt verlengen en de efficiëntie kunt verhogen. Nogmaals, zorg ervoor dat u uw garantie controleert voordat u zelf onderhoud probeert. U kunt ook altijd een erkende professional inhuren om uw boiler door te spoelen. Het gaat er gewoon om goed voor je warme water te zorgen. Nu is het tijd om jezelf te belonen. Maar kies je voor aower of een bad?