De 13 beste achtertuinplanten om te kweken voor privacy

Luchtfoto van de mens die gras maait in de achtertuin van huis

Dichter Robert Frost zei het het beste: “Goede hekken maken goede buren.” Maar onszelf barricaderen achter muren van 8 voet is niet erg praktisch, en in sommige gevallen staat uw vereniging van huiseigenaren (HOA) dat misschien niet eens toe, maar het creëren van een privéoase met planten kan de oplossing zijn.

We hebben een aantal planten verzameld die je jezelf laten zijn, zonder je zorgen te maken over een paar looky-loos.

Totale obscuriteit of gewoon een beetje dekking?

U wilt beginnen met het plannen van wat u wilt uit een privacygrens. En het eerste aspect om naar te kijken is het niveau van privacy dat je nodig hebt. Wil je een volledige dekking of is iets waar je nog wel doorheen kunt kijken? Dat bepaalt het type planten dat je gebruikt en hun afstand. Sommige planten worden slechts vier voet lang, terwijl anderen veel hoger kunnen gaan.

Vergeet ook niet om contact op te nemen met de verordeningen van de stad of de VvE. Sommigen hebben regels over hoeveel je een tuin kunt verduisteren. U moet uw plantdekking plannen rond een van deze beperkingen.

U wilt ook beoordelen hoeveel van de tuin u wilt blokkeren. Wilt u een privacyrand die de volledige omtrek van de tuin verlengt? Of is slechts één richting waar je op dit moment de minste privacy hebt acceptabel? Een volledige tuin levende privacybeplanting kan bijvoorbeeld het beste worden bereikt met dikke struiken, terwijl gedeeltelijke privacy slechts één grotere boom kan vereisen.

Er is een overvloed aan dikke, veelgebruikte achtertuinplanten die kunnen dienen als een fantastische barrière tussen u en uw buren. Wil je weten welk werk het beste is in jouw regio? Bekijk onze top 13 privacyplanten.

Vergeet ook niet om te controleren met stadsverordeningen. Sommigen hebben regels over hoeveel je een tuin kunt verduisteren. U moet uw plantdekking plannen rond een van deze beperkingen.

U wilt ook beoordelen hoeveel van de tuin u wilt blokkeren. Wilt u een privacyhek dat de volledige omtrek van de tuin verlengt? Of is slechts één richting waar je op dit moment de minste privacy hebt acceptabel? Een volledige tuin levende privacyhek kan bijvoorbeeld het beste worden bereikt met dikke struiken, terwijl gedeeltelijke privacy slechts één grotere boom kan vereisen.

Er is een overvloed aan dikke, veelgebruikte achtertuinplanten die kunnen dienen als een fantastische barrière tussen u en uw buren. Wil je weten welk werk het beste is in jouw regio? Bekijk onze top 13 privacyplanten.

Wil je wat groene grenzen stellen met je buren? Hier zijn de 13 beste privacy planten:

1. Arborvitae

arborvitae
topseller/ Shutterstock

Arborvitae zijn de meest gebruikte privacyplanten. Ze groeien hoog en vormen een stevige muur wanneer ze dicht bij elkaar worden geplant. Ze zijn een van de beste hoge planten voor privacy. Het zijn enkele van de hardste planten, zowel binnen als buiten koud weer. Zorg ervoor dat deze plant een goede drainage, een over het algemeen droge omgeving en volle zon heeft om ervoor te zorgen dat hij slaagt.

USDA-hardheidszone

Deze planten doen het het beste in zones 3-7. Dit bestrijkt het noorden van de Verenigde Staten, met uitzondering van het verre noorden in de buurt van de Canadese grens, en door zuid-centraal VS. Veelzijdige arborvitae doet het goed in bijna elke omgeving, behalve extreme hitte of extreme kou. Verkrijgbaar bij uw lokale bouwmarkt, tuinwinkel of Amazon voor iets minder dan $ 150.

Lees ook:   10 landschapsfouten om deze herfst te vermijden

2. Bamboe

Achtertuin met bamboelijn
AePatt Reis/ Shutterstock

Bamboe is een van de snelst groeiende privacyplanten op onze lijst – met name klonterende bamboe, de snelst groeiende variëteit. Bamboe heeft toegang tot de volle zon nodig met regelmatig, zwaar water om de beste groei te garanderen.

USDA-hardheidszone

Zoals je misschien al geraden hebt, doet bamboe het beter in warmere klimaten, vooral zones 5-9. Omdat het regelmatige blootstelling aan water vereist, zijn woestijnomgevingen verder naar het zuiden dan zone 9 meestal te droog voor de meeste bamboesoorten.

Verkrijgbaar bij uw lokale tuinwinkel in zones 5-9 of Amazon voor ongeveer $ 50.

3. Buxus

palmhout
RK1979/ Shutterstock

Hoewel het een stevige plant en een fantastisch privacyscherm is, is Buxus een langzamer groeiende plant. Het is echter perfect als u gemakkelijk te onderhouden wilt zijn. Buxus staat erom bekend dat het gemakkelijk te snoeien en te vormen is in elke gewenste vorm, inclusief privacystruiken. Deze groenblijvende planten zijn er in verschillende soorten en zijn hertenbestendig.

USDA-hardheidszone

Buxussen zijn krachtig tot zone 6. Ze doen het het beste in de volle zon, in gemiddelde of koelere klimaten met een gemiddelde hoeveelheid regen.

Deze plant is meestal verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten in het hogere midwesten of Amazon voor ongeveer $ 120, maar problemen met de toeleveringsketen in het voorjaar van hebben het vermeld als niet beschikbaar.

4. Chocolade wijnstokken

chocolade wijnstokken
Anna Krzywania/ Shutterstock

Chocoladeranken worden zo genoemd vanwege hun donkerpaarse bloemen. Deze meerjarige wijnstok staat bekend als een geweldige aanvulling op achtertuinhekken voor extra privacy. Het verdraagt schaduw, maar groeit het beste in de volle zon. Hoewel het inheems is in Japan en Korea, is het genaturaliseerd door een groot deel van Noord-Amerika.

USDA-hardheidszone

Groeit het beste in zones 4-8. Het blijft het hele jaar groen in zones 6 en warmer.

Verkrijgbaar bij de meeste lokale bouwmarkten of met startplanten.

5. Euonymus

Euonymus
Elena Terletskaya/ Shutterstock

Een andere van de sneller groeiende privacyhagen, Euonymus vult netjes in, minimaliseert de noodzaak om te snoeien en bereikt een gemiddelde hoogte van 4 voet. Het ontkiemt kleine, witte of roze bloemknoppen in de late zomer die bijdragen aan zijn algehele aantrekkingskracht.

USDA-hardheidszone

Euonymus groeit het beste in zones 5-8. Hoewel het schaduw kan verdragen, groeit het het beste in de volle zon met gewoon water.

Verkrijgbaar bij veel bouwmarkten in zones 5-8 of bij Amazon voor iets meer dan $ 86.

6. Groenblijvende Azalea

Groenblijvende Azalea
Ajisai13/ Shutterstock

Deze prachtige, kleurrijke en snelgroeiende privacyplanten hebben rozenbloemen tegen donkere, glanzend groene bladeren, die in de herfst donkerder rood worden, wat bijdraagt aan de variëteit van deze struik.

Azalea is over het algemeen een rechtop groeiende plant die een hogere screening biedt. Het is een van de duurzamere planten in de juiste zones.

USDA-hardheidszone

Het best gekweekt in zones 5-8. In tegenstelling tot de meeste planten op deze lijst, groeit Azalea het beste in halfschaduw met een gemiddelde hoeveelheid water.

Verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten vanaf ongeveer $ 50.

7. Hulst

hulst
art_craft / Shutterstock

Deze breedbladige groenblijvende struik biedt uitstekende privacy. Het staat bekend om zijn glanzende, donkergroene blad en opvallende rode vruchten die het het hele jaar door produceert. Hulst kan tot 10 voet groeien, waardoor het een van de beste is voor hoge privacyhekken.

USDA-hardheidszone

Hulst groeit het beste in zones 5-9. Het geeft de voorkeur aan volle zon boven halfschaduw en groeit het beste in meer gematigde omgevingen.

Verkrijgbaar bij bouwmarkten voor $ 16, maar wordt momenteel vermeld als niet beschikbaar vanwege seizoensgebonden problemen.

Lees ook:   Hoe een gazon opnieuw te zaaien of door te zaaien in 6 eenvoudige stappen

8. Inktbes

inktbes
Erika Kirkpatrick / Shutterstock

Inktbes is een taaie, extreem winterharde groenblijvende plant. Het groeit echter langzamer dan de meeste variëteiten op deze lijst.

Omdat het zo duurzaam is, kun je het in elk type grond laten groeien, zelfs dichte kleigronden of gebieden met een behoorlijke hoeveelheid vervuiling. Hoewel het kan dienen als een fatsoenlijke privacyhaag, wordt het niet zo hoog als Holly en komt het binnen op slechts 6 voet.

USDA-hardheidszone

Inktbes groeit het beste in zones 4-9. Het is een stevige variëteit, wat betekent dat het kan groeien in iets koudere omgevingen. Het geeft over het algemeen de voorkeur aan volle zon.

Verkrijgbaar bij verschillende tuinwinkels voor $ 37.

9. Noord liguster

Noord liguster
NOORD DEVON FOTOGRAFIE / Shutterstock

Een van de beste bomen voor privacy vanwege de snelle groei, North Privet is een struikvariëteit waarvan bekend is dat het meer dan drie voet per jaar groeit. Het is geen harde struik om te snoeien als het minstens een paar keer per jaar wordt gedaan.

Deze plant heeft kleine witte bloemen die elk voorjaar bloeien. Het kan vrij hoog worden, waardoor het een ideale solostruik is om te groeien voor een uniforme look.

USDA-hardheidszone

Groeit het beste in zones 5-8. Halfschaduw is OK, maar liguster heeft minstens vier uur ononderbroken zonlicht nodig.

Verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten of een vergelijkbare variëteit, gekrulde liguster is te vinden op Amazon voor $ 90 (niet beschikbaar voor verzending in alle staten).

10. Rode Twig Kornoelje

Rode Twijg Kornoelje
Peter Turner Fotografie / Shutterstock

Dit is een veelgebruikte privacyfabriek in het noorden van de Verenigde Staten. Felrode stengels maken dit een opmerkelijke plant om te gebruiken, vooral in koudere gebieden met lange winters.

Het kan tot negen voet groeien, ideaal om alleen te gebruiken. Het heeft vol gebladerte en opzichtige bloemen in de warmere maanden.

USDA-hardheidszone

Groeit goed door zones 3-8. Het best gebruikt in gebieden met een lange winter om te pronken met de felrode stengels. Plant bij het planten in grote partijen.

Verkrijgbaar bij bijna elke bouwmarkt voor $ 36.

11. Ruwe kornoelje

Ruwblad DOgwood
Sheila Fitzgerald / Shutterstock

Net als zijn naam kan deze taaie, veerkrachtige plant worden gesnoeid tot een kleinere, meer verfijnde boom of een struik met meerdere takken. In het late voorjaar maken grotere trossen zoetgeurende witte bloemen Roughleaf tot een aangename privacyplant.

Terwijl donkergroen tijdens het grootste deel van de lente en de zomer, dit gebladerte verandert een rijke donkere bordeaux in de herfst. Het kan tot 15 voet lang worden, afhankelijk van hoe je het snoeit.

USDA-hardheidszone

Groeit het beste en is inheems in zones 4-9. Houdt van volle zon.

Verkrijgbaar bij sommige kwekerijen voor ongeveer $ 89.

12. Roos van Sharon

Roos van Sharon
Tamu1500 / Shutterstock

Roos van Sharon is een bloeiende privacyhaag met langdurige witte bloemen. Ze bloeien de hele zomer, een geweldige decoratieve keuze voor privacy hekwerk.

Deze bladverliezende struik kan tot acht voet groeien en is vrij onderhoudsarm, een ideale eigenschap voor elke privacyhaag.

USDA-hardheidszone

Het beste in warmere zones 5-8. Het geeft de voorkeur aan volle zon met een gemiddelde hoeveelheid water.

Verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten of Amazon voor bijna $ 30.

13. Taxus

Taxus
Meunierd / Shutterstock

Last but not least is taxus een robuuste groenblijvende plant met veel subvariëteiten. Sommige, zoals Densiformis Taxus, groeien sneller dan andere.

De meeste taxus bereikt ongeveer vier voet hoog met een lange verspreiding. Het zijn ook winterharde planten, die het het beste doen in zowel koude als warme omgevingen.

Lees ook:   Checklist voor onderhoud van winterhuizen: hoe u uw huis kunt voorbereiden op kouder weer

USDA-hardheidszone

Zones 4-7 zijn het beste voor elke taxusvariëteit. Halfschaduw is OK en snoeien voor vorm is relatief eenvoudig.

Verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten of Amazon voor $ 23 (niet beschikbaar voor verzending in alle staten).

Hoe privacystruiken te planten, stap voor stap:

Stap 1: Zoek de juiste privacy plant.

Zorg ervoor dat u de juiste plant vindt, niet alleen voor uw zone, maar ook voor uw privacybehoeften. Een Euonymus-plant alleen zal bijvoorbeeld niet hoger groeien dan vier of vijf voet. Deze zijn perfect als je nog steeds een deel van je omgeving wilt zien met behoud van een subtiel gevoel van privacy, maar niet als je op zoek bent naar volledige behuizing. In dit geval is het kopen van een Holly-variëteit of Arborvitae logischer.

Stap 2: Bepaal je groeiomstandigheden.

In de juiste zone zijn betekent niet automatisch dat je de ideale groeiomstandigheden voor die planten hebt. Zorg ervoor dat uw opstelling de juiste hoeveelheid zonlicht, water en andere behoeften heeft om een gezond privacyhek te laten groeien.

Stap 3: Volg regelmatig de onderhoudsinstructies.

Praat met uw tuinwinkel, bouwmarkt of winkelier over de ideale onderhoudsinstructies. Houd de gezondheid van de plant regelmatig bij naarmate de dagen en maanden verstrijken.

Stap 4: Snoei volgens specificaties.

Als u uw privacyplant wilt snoeien om er op een bepaalde manier uit te zien, zorg er dan voor dat u weet hoeveel snoeien nodig is en hoe regelmatig u trims moet onderhouden.

Stap 5: Kijk hoe je harde werk groeit!

Neem de levende privacyplanten mee in uw stijl

Je moet ook in gedachten houden hoe die planten passen bij de stijl waar je voor gaat in je tuin. Goed gesnoeide hagen werken bijvoorbeeld het beste voor erven met een klassieke en nette uitstraling. Bloemenhagen werken goed met grotere romantische tuinruimtes. Bomen kunnen een goede optie bieden voor meer rustieke tuinen die de dingen aan de natuurlijke kant houden. U kunt zelfs kijken naar gedeeltelijke ontwerpen die kunnen werken voor conceptuele en artistieke ruimtes, zoals het plaatsen van niet-verbonden panelen van omheining naast stukken groenblijvende bomen. Je ziet een voorbeeld op de foto hierboven.

En vergeet niet om rekening te houden met het niveau van onderhoud dat het levende privacyhek vereist. Hoewel alle levende hekken wat onderhoud nodig hebben, moeten opties zoals struikgewas regelmatig worden gesnoeid om er schoon uit te zien. Als je niet bereid bent om veel tijd met je tuin door te brengen, kun je opties kiezen die geen regelmatige snoeiseizoenen vereisen, zoals wilgen of cactussen.

Waar het op neer komt

Er zijn een overvloed aan privacyplanten die er zijn. Kijk naar wat je op dit moment hebt voor groeiomstandigheden, overweeg wat je wilt (volledig afgesloten achtertuin versus gedeeltelijke privacy) en doe je onderzoek voordat je koopt. Je kunt mooie dingen doen met een goed onderhouden en grondig onderzochte privacyhaag.

Veelgestelde vragen

Q:

Wat is de snelst groeiende privacyplant?

Een:

Elke variëteit van liguster.

Q:

Wat is de beste plant om te screenen?

Een:

Arborvitae of Hulst.

Q:

Hoe kweek ik een privacy bush voor goedkoop?

Een:

Elke Holly-variëteit is relatief betaalbaar en gemakkelijk uit te breiden over bestaande hekken voor die natuurlijke haaglook.