12 stappen om zelf een sprinklersysteem te installeren

Man installeert doe-het-zelf sprinklersysteem in gazon

Een van de topgeheimen van een weelderig en groen gazon is goed water geven. Doe dit efficiënt door gebruik te maken van een gazonsproeiersysteem. Veel huiseigenaren kiezen ervoor om een aannemer in te huren om een sprinklersysteem te installeren, omdat het bouwen van een doe-het-zelf sprinklersysteem een uitdagend project kan zijn voor iemand om alleen te voltooien.

Met de juiste benodigdheden en een beetje knowhow kunt u echter uw eigen sprinklersysteem bouwen en wat geld besparen op arbeidskosten. Hier is alles wat je moet weten om aan de slag te gaan en te bepalen of je klaar bent voor de uitdaging.

Hoe installeert u uw eigen sprinklersysteem, stap voor stap

Het leren installeren van een sprinklersysteem is niet al te ingewikkeld, maar het is belangrijk om het goed te doen. Anders kun je eindigen met water dat stroomt op plaatsen waar je niet wilt dat het naartoe gaat, of helemaal nergens naartoe stroomt. Volg deze stappen zorgvuldig om ervoor te zorgen dat uw sprinklerproject een succes wordt. Een ding dat u moet doen voordat u aan de slag gaat, is om contact op te nemen met uw lokale bouwafdeling om te zien of u een vergunning nodig heeft voor uw doe-het-zelf irrigatiesysteem. U moet ook 811 bellen voordat u met een graafproject begint om ervoor te zorgen dat u geen ondergrondse nutsleidingen verstoort.

Stap 1: Verzamel informatie over uw watervoorziening

Om er zeker van te zijn dat u de juiste componenten bestelt, moet u enkele belangrijke informatie over uw watervoorziening verzamelen, waaronder de volgende:

 • Waterdruk in PSI
 • Grootte van de watermeter of putpomp
 • Grootte van de waterleiding
 • Debiet gemeten in gallons per minuut

Stap 2: Maak een irrigatiekaart

Teken een diagram van uw eigendom, inclusief eventuele bomen, struiken en bloembedden. Markeer op het diagram waar de regelkleppen en leidingen naartoe gaan. Markeer ook waar de sprinklerkoppen naartoe gaan. Zorg ervoor dat je ze op een afstand plaatst, zodat ze voldoende dekking bieden.

Lees ook:   14 tips om uw huis voor te bereiden op de lente landschapsarchitectuur

Stap 3: Verzamel je voorraden

Verzamel op basis van de specificaties van uw watersysteem en irrigatiekaart de componenten van uw sprinklersysteem. De belangrijkste onderdelen van elk sprinklersysteem zijn:

 • Regelkleppen
 • Sprinklerkoppen
 • Vogels
 • PVC buis
 • Automatische timer

Stap 4: Gebruik inzetten en tekenreeksen om uw installatie te begeleiden

Plaats palen of vlaggen in uw tuin waar elke sprinkler naartoe gaat. Verbind de palen met touw om aan te geven waar de pijp zal liggen.

Stap 5: Graaf je loopgraven

Volg het touwtje en graaf een greppel voor je pijp. Je geul moet 8 tot 10 centimeter diep en 4 centimeter breed zijn.

Stap 6: Sluit je pijp aan

Leg je pijp in de complete sleuf om er zeker van te zijn dat je genoeg hebt. Verbind met behulp van een primer en lijm de uiteinden van de PVC-buis. Gebruik een tee-aansluiting waar elke sprinkler naartoe gaat.

Stap 7: Sluit aan op de waterbron

Zodra uw pijp is gemonteerd, bent u klaar om verbinding te maken met de hoofdwaterbron. Sluit uw regelklep aan op een bestaande kraan of rechtstreeks op de servicelijn. Als u verbinding maakt met de servicelijn, is het raadzaam om een loodgieter in te huren om deze stap te voltooien. Uw PVC sprinklerleiding wordt ook aangesloten op de regelklep. U kunt meerdere kleppen gebruiken om de waterstroom naar verschillende zones van uw tuin te regelen.

Stap 8: Bevestig de stootborden

Plaats een riser in elke T-upe-verbinding langs uw PVC-buis.

Stap 9: Spoel het systeem uit

Voordat u uw sprinklerkoppen installeert, moet u het systeem spoelen van vuil dat tijdens de bouw in de leidingen is terechtgekomen. Schakel de hoofdwatervoorziening naar het systeem in en laat het los totdat er puin uit is gestroomd.

Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van onkruid in gras

Stap 10: Sprinklerkoppen installeren

Bevestig een sprinklerkop aan elke riser. Zorg ervoor dat ze in de juiste richting worden geplaatst en dat ze op of net boven het bodemniveau worden aangesloten om een goede werking te garanderen.

Stap 11: Installeer een automatische timer

Bevestig het aan de regelklep met behulp van een waterdichte pijp. Een timer kan worden geprogrammeerd om verschillende bewateringszones van uw tuin op verschillende tijdstippen te plannen.

Stap 12: Test uw systeem en begraaf de pijp

Zodra u hebt gecontroleerd of uw systeem goed stroomt zonder lekken, kunt u eindelijk de pijp afdekken en genieten van uw nieuwe sprinklersysteem.

Producten en gereedschappen die u nodig hebt om zelf een sprinklerinstallatie te installeren

 • PVC-buis: Het gebruik van een hoogwaardige PVC-buis is essentieel voor elk succesvol sprinklersysteem. Je hebt ook PVC-T-uitfittingen, primer en lijm nodig.
 • Rain Bird Professionele Anti-Sifon Klep Met Flow Control: Deze regelklep is ontworpen voor bovengrondse installatie en biedt terugstroompreventie.
 • Orbit 3-kleps heavy duty spruitstuk: Als u een sprinklersysteem met meerdere zones gebruikt, hebt u een spruitstuk zoals dit nodig om te bepalen waar het water stroomt. Combineer met een sprinklerbox om het toegankelijk te maken nadat het is begraven.
 • Rain Bird Professionele Pop Up Sprinkler: Deze pop-up sprinklers zijn instelbaar tot een afstand tussen 8 en 15 voet. De spuithoek kan worden aangepast van 0° tot 360°.
 • Rain Bird Spray Head Riser: U moet risers gebruiken om sprinklerkoppen op uw PVC-leidingen aan te sluiten.
 • Sprinkler Timer / Controller: De Rain Bird SST600IN is eenvoudig in te stellen voor een multi-zone sprinklersysteem. Voor een controller met smart home-mogelijkheden, bekijk de Ranchio 3 Smart Sprinkler Controller.
Lees ook:   7 tuinideeën om je klaar te maken voor de lente

Overweegt u een professional in te huren? Dit is hoeveel het kost om een sprinklerinstallatie te laten installeren

Zoals u uit het bovenstaande overzicht kunt opmaken, is het installeren van een eigen gazonsproeiersysteem een arbeidsintensief proces. Als je er geen zin in hebt, voel je dan niet slecht. Het is beter om een professional in te huren die de klus kan klaren zonder gedoe of kostbare fouten.

Het inhuren van een professionele aannemer om uw systeem te bouwen kost u tussen $ 3.000 en $ 4.000 voor een kavel van 1/4 hectare.  Hoewel het duurder is dan het zelf te doen, zal een aannemer waarschijnlijk in staat zijn om uw systeem op een efficiënte manier te ontwerpen die in de loop van de tijd water bespaart. Controleer ze zorgvuldig. Vraag een schatting ter plaatse aan en vraag naar hun professionele certificeringen en referenties.

De bottom line op diy sprinkler installatie

Het installeren van uw sprinklersysteem is te doen als u bereid en in staat bent om het werk en de tijd te steken die nodig zijn om het goed te doen. Het is echter een van de meer uitdagende projecten die een huiseigenaar zelf kan aannemen. Zelfs ervaren doe-het-zelvers hebben mogelijk een loodgieter of elektricien nodig om bepaalde aspecten te voltooien.

Veelgestelde vragen

Hoe bouw ik mijn eigen sprinklerinstallatie?

Om uw eigen sprinklersysteem te bouwen, hebt u PVC-buis, sprinklerkoppen, risers en een regelklep nodig. U moet een sleuf voor de pijp graven en het systeem op de juiste manier aansluiten op uw waterleiding.

Hoeveel kost het om mijn eigen sprinklerinstallatie te bouwen?

Meestal kunt u uw eigen sprinklersysteem bouwen voor minder dan $ 1.500. De omvang en complexiteit van het systeem zullen de kosten in hoge mate bepalen.