Hoe zich te ontdoen van Maden, stap voor stap

Man die met maden het afval buiten zet

Hoe zien maden eruit?

Maden zijn babyvliegjes of het larvale stadium van een vlieg. Ze zijn conisch gevormd en vaak een grijze of roomwitte kleur. Het is moeilijk om de soorten vliegen van hun maden te onderscheiden, maar als dit je doel is, heeft de Universiteit van Kentucky een gids samengesteld voor het herkennen van larvale typen. De meeste maden die in of rond het huis worden gevonden, zijn afkomstig van de gewone huisvlieg of bluebottle fly.

Close-up foto van maden
Holger Kirk / Shutterstock

Maden zijn holbewoners met hun kopeinde als het meer puntige uiteinde om in te graven. Afhankelijk van het soort vlieg voeden maden zich met levende of rottende materialen. Ze graven zich in terwijl ze door het materiaal eten en laten cirkelvormige, gekauwde gaten achter.

Als je dit ongedierte in je huis hebt gezien, vraag je je waarschijnlijk af hoe je maden kunt doden, waar ze vandaan komen en hoe je ze voorgoed kunt verwijderen. Hier is alles wat u moet weten.

Hoe kom je aan maden?

De belangrijkste oorzaken van maden in of rond uw huis zijn onjuist opgeslagen afval, overtollige hondenuitwerpselen of de aanwezigheid van een kadaver van een dier. De vrouwelijke vliegen voelen zich aangetrokken tot dergelijke materialen en leggen hun eieren erop. Wanneer de eieren uitkomen, graven de maden zich in het materiaal in en beginnen te eten tot hun volgende metamorfe stadium.

Hoewel het stille indringers zijn, moeten maden snel worden aangepakt. Enkele van de gevaren van maden zijn vliegenplagen en dierziekte als je huisdieren hebt. Als ze in voedsel terechtkomen dat bedoeld is voor menselijke consumptie, kunnen ze bacteriële vergiftiging veroorzaken.

Hoe te controleren op maden

In huis zijn maden over het algemeen gemakkelijk te herkennen, waarbij de meeste minstens zo groot zijn als een miniatuur. Ze kruipen zowel in als uit alle besmette voedselstoffen. Om te controleren of ze zich in je afval bevinden, neem je een stok of trek je handschoenen aan om het afval te verplaatsen en voedsel open te breken om binnen te controleren.

Om te controleren of uw huisdier maden heeft, bevinden ze zich vaak in een wond of onder de huid.  Je kunt ook controleren door het gebied te voelen om te zien of er een harde bult onder het vlees van de wond zit.

Sommige maden eten plantaardig materiaal. Je merkt misschien dat planten die ooit gezond waren, sterven zonder dat er iets anders in hun omgeving verandert. Om te controleren op maden, moet u mogelijk een van deze planten optrekken en controleren op maden in de wortelmassa en in het gat van de plant.

Lees ook:   Termieten met vleugels: hoe vliegende termietenzwermen te identificeren en te behandelen

Hoe lang kunnen madenbesmettingen duren?

Maden voeden zich slechts drie tot vijf dagen. Het proces van ei tot vlieg duurt 14 tot 36 dagen en als het materiaal zich nog in een eetbare staat bevindt, kan het proces helemaal opnieuw beginnen. Als het materiaal niet op de juiste manier wordt weggegooid, zal een plaag alleen maar erger worden.

Hoe zich te ontdoen van maden, stap voor stap

Maden kunnen in veel verschillende gebieden in het huis, de tuin en – in het slechtste geval – uw huisdieren verschijnen. Elk scenario vereist een andere behandeling om je voorgoed van de vervelende indringers te ontdoen. Volg de onderstaande handleidingen om te leren hoe je maden kunt doden.

In huis

Stap 1: Zoek alle besmette gebieden

Zoals geadviseerd door Tonbridge en Malling Borough Council, lokaliseer alle gebieden waar maden zich voeden of leven. Zoek door voedselproducten die zich in bijzonder vuile delen van het huis bevinden. Als de fundering van uw huis in een gebied aan het rotten is, kunt u maden in verschillende kamers van het huis vinden.

Stap 2: Dood maden en eieren

Als je maden in voedsel of het afval vindt, kun je ze en de eieren samen koken om ze te doden. Een andere optie is om ze grondig te besprenkelen met zout of ze te besproeien met een insecticide. Als u ze in vloerbedekking of plinten in uw huis vindt, moet u over het algemeen spuiten. U kunt een spotspraybehandeling gebruiken als de besmetting klein is, of u moet misschien een bredere spray gebruiken om voor een grotere plaag te zorgen.

Stap 3: Grondig reinigen

Spoel of was het gebied of de vuilnisbak die de maden bevatte. U kunt een vliegenwerend middel gebruiken om toekomstige plagen te ontmoedigen.

Bij huisdieren

Stap 1: Controleer op de aanwezigheid van maden

Zoals hierboven beschreven, wilt u voordat u een behandeling onderneemt, controleren of uw huisdieren maden hebben. Kijk in recente wonden en tussen teengewrichten naar alles wat beweegt of harde knobbels onder de huid.

Stap 2: Breng ze naar de dierenarts

Het beste wat u kunt doen om de veiligheid van uw huisdier te waarborgen, is om ze naar de dierenarts te brengen. Dierenartsen kunnen maden doden en uw huisdier van de plaag ontdoen zonder het dier schade toe te brengen.

Stap 3: Houd ze schoon

Houd uw huisdieren clean en weer af verdere plagen door ze te wassen met huisdierenshampoo tijdens het hoogseizoen voor eierleggende vliegen.

In de tuin

Stap 1: Zoek het gebied van de besmetting

Zelfs als je weet dat je een madenplaag hebt, moet je de omvang ervan in je tuin bepalen. Graaf de grond op rond planten die lijden om te controleren op grote gaten die in de wortelmassa van de planten zijn gegraven.

Lees ook:   Top 10 voordelen van het automatiseren van uw huis

Stap 2: Spuit of stof om de regio te verwijderen

Om het geïnfecteerde gebied op te ruimen, gebruikt u een groente- en fruitspray over de hele grond van het gebied. U kunt het gebied ook afstoffen met een vergelijkbare behandeling als er een probleem is dat de spray kan afdrijven.

Producten die u kunt gebruiken om een madenplaag te behandelen

  • Fly Beater Fly and Odor Reducer: Gebruik dit product om vliegen (en andere vliegende insecten) af te weren en geuren te verminderen.
  • Harris Home Insect Killer: Een insecticide spray die wordt gebruikt om plagen te elimineren.
  • Medicinale shampoo voor honden: Shampoo geformuleerd door dierenartsen om insectenplagen in de vacht en huid van honden te behandelen.
  • Bonide Insect Control voor planten: Ongediertebestrijding om op groenten en fruit te spuiten, evenals in de tuin en de grond om schadelijke insecten te doden.
  • Ortho Insect Kill: Doodt insecten bij contact terwijl ze tot acht maanden na het aanbrengen van de grond actief blijven.

Wil je geen chemische reinigingsmiddelen gebruiken? Hier leest u hoe u maden op natuurlijke wijze kunt doden

Maden hebben geen harde buitenschaal om ze te beschermen zoals andere schadelijke insecten dat wel hebben. Dit maakt het doden van hen met natuurlijke of organische middelen gemakkelijker. Verschillende huismiddeltjes zijn effectief bij het beëindigen van een madenplaag en het opruimen van de geïnfecteerde gebieden.

Als de maden in een prullenbak staan, leeg dan de prullenbak en gooi de materialen die erin zaten weg. Vul vervolgens de prullenbak met kokend water. Een andere optie is om een feest voor de vogels op te zetten, de vuilnisbak buiten te zetten in een gebied waar vogels veel voorkomen en snel kunnen doorpakken.

Als je gebieden vindt die besmet zijn met maden buiten de bak, zou het gieten van limoen- of citroensap erover voldoende moeten zijn om ze te doden. Zorg ervoor dat je het over het hele gebied spuit om eieren te doden die nog niet zijn uitgekomen. Een ander huismiddeltje is om diatomeeënaarde te gebruiken en deze over de grond of het besmette gebied te verspreiden.

Wanneer moet u een professionele verdelger bellen om maden te behandelen

De tijd kan komen dat de madenplaag buiten je controle ligt (of je kunt er gewoon niet tegen om ermee om te gaan). Dit kan zijn wanneer de plaag meerdere kamers in huis heeft overgenomen of als u meerdere keren hebt geprobeerd een gebied schoon te maken en de plaag is teruggekeerd.

Lees ook:   Hoe gras te laten groeien voor uw nieuwe gazon

Een andere keer dat u mogelijk een professional moet bellen, is als u de plaag niet kunt identificeren, waardoor het moeilijk wordt om het probleem goed te behandelen.

Hoe houd je maden uit je huis

Om een madenplaag te voorkomen, is het belangrijk om te voorkomen dat vliegen naar uw huis of tuin worden aangetrokken. Zorg ervoor dat u voedsel snel opruimt en bewaar het in verzegelde containers om te voorkomen dat geuren vliegen in uw huis aantrekken. Als je dierenvoer hebt, wil je misschien het gerecht bedekt houden om vliegen eruit te houden en oud voedsel snel te verwijderen.

Als u compost in uw tuin bewaart, zorg er dan voor dat u het bedekt of verzegeld houdt om de vliegen buiten te houden. Zorg er ten slotte voor dat u de tuin schoon houdt van dierlijke uitwerpselen.

De bottom line op maden

Beginnen met preventie zal een effectieve manier zijn om maden uit huis te houden. Als u last heeft van een plaag, kan het behandelen met een chemische spray de snelste manier zijn om van het probleem af te komen. Als u liever een huismiddeltje gebruikt, zijn limoen- of citroensap, zout en kokend water allemaal nuttige methoden om het probleem uit te roeien.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je maden in huis?
Vliegen komen binnen door open ramen of deuren als ze voedsel of afvalgeuren waarnemen. Ze leggen eieren op het voedsel en de eieren komen uit tot maden.

Zijn er natuurlijke remedies om van maden af te komen?
Het gebruik van limoen- of citroensap doodt maden. Een grote hoeveelheid zout erover strooien doet ook de truc. Sterke azijn of kokend water zal ze ook doden.

Waar zijn maden een teken van?
Maden kunnen een teken zijn dat voedsel te lang heeft uitgezeten of niet goed is weggegooid, of misschien heb je ramen of deuren te lang opengelaten. Houd eventuele wonden van huisdieren in de gaten om besmetting ook daar te voorkomen.

Hoe kom ik van maden in mijn huisdieren af?
Mogelijk moet u het haar rond hun wond scheren om de maden effectief te zien en te verwijderen. Het wassen met behandelde shampoo of het aanbrengen van een actuele zalf op de wond of het geïnfecteerde gebied kan ook helpen, hoewel de veiligste route is om ze gewoon onmiddellijk naar de dierenarts te brengen.