De beste grassoorten voor uw gazon

Verschillende soorten gras doen het beter in verschillende klimaten, en het kennen van deze factoren kan u helpen een gezond gazon te bouwen waar uw gezin van kan genieten. Dat begint met weten wat voor soort variëteiten goed groeien in jouw klimaat en gebied. Het klinkt misschien ontmoedigend om een beslissing te nemen, maar het is gemakkelijk om een paar grassoorten te beperken die de komende jaren in uw gazon zullen gedijen.

Hoeveel verschillende grassoorten zijn er?

Er zijn honderden verschillende soorten gazongrassen en duizenden variëteiten, maar de meest populaire soorten kunnen worden samengesteld in een shortlist. Gras is voornamelijk onderverdeeld in twee soorten: gras in het warme seizoen en gras in het koele seizoen. Volgens de USDA doen grassen in het warme seizoen het over het algemeen beter in zuidelijke klimaten en koelseizoenvariëteiten doen het beter in noordelijke regio’s. Dit hangt vooral af van hoe de grassen bestand zijn tegen de hitte van de zomer, maar kan ook rekening houden met hoe ze overleven in strenge winters.

Zie hieronder voor een lijst met grassen en kenmerken die betrouwbare go-to’s zijn geworden voor huiseigenaren, zodat u misschien uw ideale grassoort vindt voor een gezond en mooi gazon.

Grassoorten in het warme seizoen

Bermuda gras

Close-up van bermuda gras gazon

Joyjiraporn / Shutterstock

De USDA vermoedt dat Bermudagras van Aziatische oorsprong is en sinds de vroege jaren 1800 in de VS is geweest. Bermudagras ontwikkelt dikke, donkergroene graszoden die gedijen in warme klimaten met milde winters. Dit type gras houdt ook goed stand in gebieden met veel verkeer, waardoor het een geschikte variëteit is voor huizen met kinderen en huisdieren.

 • Plaats: Meestal te vinden in de zuidelijke staten, maar Bermuda kan het goed doen in alle behalve de meest noordelijke staten.
 • Textuur: Lange, dunne messen met een diepgroene kleur als ze gezond zijn.
 • Onderhoudsvereisten: Dit gras doet het het beste in de halfvolle zon. Het vereist frequent water geven.
 • Voordelen: Het is zeer duurzaam voor voetverkeer.
Lees ook:   Hoe een bad schoon te maken in 6 eenvoudige stappen

Bahiagras

Bahiagrass close-up

Doikanoy / Shutterstock

Bahiagrass is een ander gras in het warme seizoen, maar is veel meer beperkt tot het zuidoosten en delen van Californië. De USDA-plantendatabase beschrijft het als een onderhoudsarme, droogtebestendige variëteit die het behoorlijk goed kan doen met weinig onderhoud en slechte grond.

 • Plaats: Te vinden in het zuidoosten en delen van Californië.
 • Textuur: Bladen zijn stijf en plat en hebben een relatief lichtgroene kleur.
 • Onderhoudsvereisten: Bahiagrass kan in halfschaduw worden gekweekt. Het vereist niet veel water, waardoor het ideaal is voor droogtegebieden.
 • Voordelen: Taaie, dikke zode die bestand is tegen droogte en het goed doet op zandgronden.

St. Augustinus/Duizendpoot Grassen

Close-up foto van duizendpootgras

Craig Russell / Shutterstock

Duizendpootgras is een ander onderhoudsarm gras dat uitgroeit tot een dikke grasmat met dichte zoden. Duizendpoot is een grassoort die geschikt is voor zandgronden die half tot volle zon krijgen. Dit gras houdt van stikstof en zure grond, wat betekent dat het goed groeit in tuinen die worstelen met andere soorten gras.

 • Plaats: Voornamelijk geteeld in het zuidoosten en de oostkant van het zuidwesten. Groeit goed in North Carolina en Virginia, waar het moeilijk is om te kiezen tussen een warm seizoen en een gras van het koele seizoen.
 • Textuur: Messen zijn kort, dik en groeien uit tot “matten”, waardoor het gazon laag bij de grond blijft. Het heeft een lichtere groene kleur als het gezond is.
 • Onderhoud: Dit gras kan overleven in wat schaduw maar heeft een betere uitstraling in de volle zon. Het vereist regelmatig water geven, maar minder vaak water geven dan Bermuda.
 • Voordelen: St. Augustine / Duizendpootgrassen zijn een goede keuze voor huiseigenaren die een traditioneel gazon uiterlijk willen met minder onderhoud.

Grassoorten in het koele seizoen

Kentucky Bluegrass

Close-up van kentucky bluegrass tijdens zonsondergang

Marco.Warm / Shutterstock

Kentucky Bluegrass is een zeer populair gras in het koele seizoen dat goed groeit in vochtige gebieden. Ondanks zijn naam is Kentucky Bluegrass eigenlijk inheems in Europa. Tegenwoordig wordt het gevonden op gazons en velden in het midden-zuiden en midwesten van de Verenigde Staten. Kentucky Bluegrass wordt gewaardeerd om zijn veerkracht en zachte textuur en is een goede optie voor gezinnen met kinderen en huisdieren die in een mild klimaat leven.

 • Plaats: Kentucky Bluegrass is te vinden in de vs, maar doet het het beste in vochtige gebieden in het zuiden, midwesten en midden-Atlantische Oceaan.
 • Textuur: Dit gras is zacht en delicaat onder de voeten en houdt goed stand tegen een hoog gebruik van het normale gezinsleven.
 • Onderhoud: Hij doet het het beste in de volle zon, maar verdraagt halfschaduw. Het vereist goed gedraineerde grond van gemiddelde kwaliteit en frequent water geven. Dit grastype kan droogte overleven, maar zal kwaliteit en kleur verliezen bij afwezigheid van water geven.
 • Voordelen: Kentucky Bluegrass is de soort bij uitstek voor gazons, balvelden en parken in het hele land, en het is een waardevol grastype voor familiegazons.

Lang zwenkgras

Close-up foto van hoog zwenkgras

Volodymyr Nikitenko / Shutterstock

Tall Fescue is een gras in het koele seizoen dat vrijwel overal in de VS groeit Zwenkgras is al lang een favoriet gras onder boeren die grasland willen versterken om te grazen vanwege het lage onderhoud, en dat leidde tot problemen met dieren in het wild en inheemse planten. Tall Fescue is echter perfect geschikt voor gazons en is bestand tegen slechte omstandigheden of beginnende gazonhouders.

 • Plaats: Gevonden in de continue 48 in de meeste Amerikaanse gemeenschappen.
 • Textuur: Variëteiten gefokt voor gazons hebben slanke bladeren en een zachtere textuur, maar zijn stijver dan Kentucky Bluegrass.
 • Onderhoud: Dit gras verdraagt schaduw en een scala aan grondsoorten. Tall Fescue vereist water, maar is goed bestand tegen hoge hitte en lage temperaturen, waardoor een lang groeiseizoen mogelijk is.
 • Voordelen: Voor een fool-proof gazongras is het moeilijk om Tall Fescue te verslaan voor veerkracht, uiterlijk en onderhoudsgemak.

Gazonverzorgingstips

 • Tip #1: Ken uw grondsoort en u weet hoe u het beste voor uw gazon kunt zorgen. De USDA heeft een eenvoudige enquête om u te helpen de uwe te bepalen.
 • Tip #2: Gebruik indien mogelijk een haspelmaaier. Haspelmaaiers knippen je gras netjes als een schaar, terwijl een normale cirkelmaaier gewoon de bovenkant van je gras scheert. Roterende maaiers zorgen ervoor dat het gras rafelige, bruine uiteinden ontwikkelt die het uiterlijk van een weelderig, groen gazon kunnen remmen.
 • Tip #3: Gebruik een gerenommeerde gazonmeststof om een gezonde grasgroei te stimuleren. Welk type gras je ook in je gazon hebt, een beetje meststof kan een lange weg gaan. Scotts® Turf Builder is gemakkelijk te gebruiken en werkt op elk grastype, maar raadpleeg uw plaatselijke tuincentrum voor het beste type meststof voor uw omgeving.

Veelgestelde vragen

Welk gras groeit het snelst?

Dit hangt af van uw gebied, maar over het algemeen zijn Bermuda en Kentucky Bluegrass de snelstgroeiende grassoorten voor het grootste deel van het land.

Hoe moeilijk is het om gras te onderhouden?

Als u een gazononderhoudsprofessional inhuurt, kunnen zij het maaien en onkruid eten voor een lage prijs aan. Maar professionals kunnen extra kosten in rekening brengen voor jaarlijkse grastaken, zoals beluchten en bemesten. Beluchten wordt meestal één keer in het voorjaar vóór het hoofdgroeiseizoen gedaan en bemesten gebeurt vaak vijf keer per jaar. U kunt geld besparen zonder een wekelijkse of maandelijkse verplichting en toch een werf met blauw lint krijgen. Anders kost het verzorgen van een gezond gazon tijd en frequent onderhoud, maar is het niet moeilijk te beheren.

Hoe vaak moet ik mijn gazon water geven?

De vuistregel is het water geven van een inch per week, maar je kunt dat elke drie dagen verhogen tot een inch bij consistent warm weer, volgens de USDA. Let natuurlijk op de kleur en textuur van uw gras en vermijd overbewatering, wat de wortels van uw gazongras kan verzwakken.