Soorten mulch: hoe u de beste mulch voor uw tuin kunt kiezen

kruiwagen en schop werken met landschapsmulch

De producten die hier te zien zijn, zijn onafhankelijk geselecteerd op basis van grondig onderzoek van ons redactieteam. Als u iets koopt via links op onze site, kunnen we een commissie ontvangen.

De lente is de ideale tijd van het jaar om naar buiten te gaan en aan je bloembedden te werken. Het uittrekken van onkruid en het planten van nieuwe bloemen kan een groot verschil maken in het uiterlijk van je landschap. Maar als je je bloembed echt wilt upgraden en het een afgewerkte look wilt geven, leg dan nieuwe mulch.

Lees deze gids om meer te weten te komen over de verschillende soorten mulch die beschikbaar zijn, richtlijnen voor het selecteren van mulchkleuren en uiteindelijk hoe u de beste mulch voor uw tuin kunt kiezen.

Waarom mulch gebruiken?

Mulch geeft uw bloembedden een afgewerkte en uniforme uitstraling. Zodra je nieuwe voorjaarsbeplantingen in de grond hebt, kun je alles er fris en nieuw uit laten zien met een laag mulch.

De esthetische voordelen van mulch zijn wat mensen als eerste opmerken, maar de realiteit is dat mulch ook verschillende praktische voordelen biedt. Mulch kan helpen het bodemvocht te verbeteren, erosie en verdichting te verminderen, de bodemtemperatuur te handhaven, de bodemvoeding te verbeteren en onkruid te verminderen. Het eindresultaat? Je zult minder tijd besteden aan het trekken van onkruid en het water geven van je bloembedden wanneer je mulch gebruikt.

Inzicht in de soorten mulch

Biologische mulch

Organische mulch wordt gemaakt van natuurlijk voorkomende materialen zoals hout, stro, steen en mest. Als je toegewijd bent aan het hebben van een volledig natuurlijke tuin, dan is biologische mulch de beste optie voor jou. Biologische mulch is ook goedkoop en gemakkelijk te vinden – twee grote voordelen als je een snelle tuinoplossing nodig hebt. Een van de nadelen die veel tuinders ervaren met biologische mulch is dat het vaker moet worden vervangen dan zijn anorganische tegenhangers.

Lees ook:   Dingen om te overwegen bij het installeren van stopcontacten

Biologische mulch opties omvatten:

  • Houtsnippers of schors
  • Stro
  • Steen of grind
  • Compost en mest

Anorganische mulch

Anorganische mulch is door de mens gemaakt – producten zoals landschapsweefsel of plastic. Vaak zijn de anorganische mulchopties duurder dan hun biologische tegenhangers. Dit kostenverschil wordt vaak gecompenseerd door het feit dat anorganische mulch veel langer dan één seizoen mee kan gaan.

Anorganische mulchopties zijn onder meer:

  • Landschapsstof
  • Landschap kunststof
  • Rubber

Verschillende mulchkleuren

Hout en schors mulch zijn er in verschillende kleuren. De drie basiskleuren die je in de meeste winkels vindt die biologische mulch verkopen, zijn zwart, rood en bruin. Sommige retailers bieden een langere lijst met mulchkleuren, waaronder goud en verschillende tinten bruin. Je kunt mulch ook vinden in een “natuurlijke” kleur, wat betekent dat het zonder kleurstof is.

Als het gaat om houtmulch, zullen de geverfde variëteiten het langst meegaan. Schorsmulch die niet is geverfd, kan snel grijs worden wanneer het wordt blootgesteld aan de elementen. Geverfde schorsmulch kan meestal een jaar meegaan. Scotts Nature Scapes Color Enhanced Mulch garandeert bijvoorbeeld een jaar lang kleur – dus verwacht elk voorjaar nieuwe mulch te leggen.

Voor de langstdurende kleur, overweeg anorganische mulch. Rubber mulch kan in vrijwel elke kleur voorkomen en zal zijn kleur veel langer vasthouden dan hout- of schorsmulch. Vigoro Cedar Red Rubber Mulch garandeert bijvoorbeeld 12 jaar kleuruithoudingsvermogen.

Hoe u de beste mulch voor uw tuin kiest

Er is geen one-size-fits-all optie als het gaat om het kiezen van de beste mulch. De meest geschikte keuze uit de soorten mulch die beschikbaar zijn voor uw bloembedden hangt af van de details van het project en uw voorkeuren, vooral als het gaat om het kiezen van mulchkleuren. Houd voor elk project rekening met de volgende elementen:

Lees ook:   Top 10 voordelen van het automatiseren van uw huis

De grootte van uw project

De verschillende soorten mulch kunnen aanzienlijk in prijs variëren. De grootte van uw project en de kosten van de verschillende mulchopties kunnen u helpen bepalen wat de beste mulch voor uw tuin is.

Als je te maken hebt met onkruid

Alle soorten mulch kunnen helpen bij het voorkomen van onkruid, maar sommige opties zijn beter in het weghouden van onkruid dan andere. Als je elk jaar een serieuze strijd voert tegen onkruid in je bloembedden, overweeg dan een mulchoptie die is ontworpen voor onkruidbescherming. Stoffen mulch, zoals Agfabric Easy Plant Weed Block Mulch, biedt het hoogste niveau van onkruidpreventie.

Vocht vasthouden

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van mulch in je bloembedden is dat het helpt vocht vast te houden. Het niveau van vochtretentie dat de verschillende soorten mulch bieden, varieert. Als u in een gebied woont met extreem droog en warm weer, moet u het type mulch kiezen dat de beste vochtretentio biedtn.

Uiterlijk

Geef je de voorkeur aan het uiterlijk van natuurlijke mulch? Hou je van de moderne esthetiek die wordt geleverd met steen of kiezels? Kijk eens naar je landschapsarchitectuur – heb je heldere bloemen die je wilt laten knallen? Overweeg dan een zwarte mulch.

Terwijl je naar opties voor mulch kijkt, vraag jezelf dan af naar welk type je het hele seizoen wilt kijken.

Mulch lange levensduur

De meeste biologische mulchopties gaan het hele seizoen mee en sommige gaan een heel jaar mee. Anorganische mulchopties, zoals rubberen mulch, kunnen veel langer meegaan. Bepalen hoe lang je wilt dat de mulch meegaat, kan je helpen de juiste keuze te maken voor je bloembedden.

Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van drainvliegen, stap voor stap

Veelgestelde vragen

Wat is het beste type mulch?

Het beste type mulch is degene die past bij uw behoeften en voorkeuren. Alle soorten mulch bieden enige hulp bij het vasthouden van vocht en onkruidbestrijding. Biologische mulchopties zijn goedkoop, maar moeten elk jaar worden vernieuwd. Anorganische opties kunnen u jarenlang voordelen bieden.

Moet je oude mulch verwijderen voordat je nieuwe mulch aanbrengt?

Voor het beste resultaat moet u oude mulch verwijderen voordat u nieuwe mulch aanbrengt. Het verwijderen van de oude mulch zal u helpen om dode planten of ander puin dat overblijft van het vorige seizoen te verwijderen.

Wat is de beste mulch om onkruid te voorkomen?

Landschapsweefsel is een uitstekende vorm van mulch om onkruid te voorkomen omdat het een continue beschermingslaag rond planten in uw bloembed creëert.