Hoe lang duurt het voordat gras groeit?

Groeiend gras

Afhankelijk van de grassoort kan het tussen de vijf en 30 dagen duren voordat de kieming van graszaad begint. Daarna duurt het nog drie tot vier weken voordat het gras lang genoeg is om te maaien.

Het is echter belangrijk om te weten dat tal van factoren van invloed kunnen zijn op hoe snel uw gras groeit , waaronder het weer, het grastype en de grond. Om een beter begrip te krijgen van hoe lang het duurt voordat u uw droomgazon krijgt, leest u verder om meer te weten te komen over het kiemingsproces van zaden en watertips om uw gras in leven te houden.

Inzicht in de ontkieming van graszaden

Ontkieming is de tijd die nodig is voordat gras begint te verschijnen nadat zaden zijn geplant. Het type zaad dat u gebruikt, bepaalt in de eerste plaats de kiemlengte, maar ook het weer, de tijd van het jaar en de bodemgesteldheid spelen een rol. Hier is een lijst met enkele van de meest voorkomende graszaden en hoe lang het duurt voordat ze ontkiemen.

 • Jaarlijks raaigras: Dit is een snelgroeiend en veelzijdig gras, maar het is niet erg tolerant voor de kou. Het ontkiemt meestal in vijf tot 10 dagen.
 • Bentgrass: Dit populaire meerjarige gras in het koele seizoen is vaak te zien op golfbaangreens. Het ontkiemt binnen twee weken.
 • Kentucky Bluegrass: Dit is een winterhard gras dat zeer tolerant is voor kou, maar het duurt langer (tussen 14-30 dagen) om te ontkiemen.
 • Engels raaigras: Dit is een populair gras voor gazons dat ook geweldig is met voetverkeer. Het vereist veel water geven, maar is een snelle kiemmachine die slechts vijf tot 10 dagen nodig heeft.
 • Rood zwenkgras: Dit is een gras in het koele seizoen dat het goed doet in de schaduw en weinig water nodig heeft. Het zal ontkiemen in ongeveer 7 tot 14 dagen.
 • Zoysia Gras: Dit is een populair gras in het warme seizoen dat droogtetolerant is en het voetverkeer goed aankan. Zoysia is echter een langzamere kiemkracht, die meestal tussen de 14 en 21 dagen nodig heeft.

Wanneer is de beste tijd om graszaad te planten?

De lente is meestal een goed moment om veel graszaden te planten, maar dat is niet altijd het geval. De beste tijd om uw graszaad te planten hangt af van uw locatie en zaadtype. Als u in een mild klimaat woont, zoek dan het juiste graszaad voor warm weer voor uw omgeving.

Lees ook:   Ultrasone ongediertewerende middelen: werken ze?

Als je in een koeler klimaat bent, heb je een graszaad met koel weer nodig, zoals een Bentgrass of Kentucky Bluegrass, en de lente is misschien niet de beste tijd om zaden te planten voor variëteiten met koel weer. Als je in een omgeving met warm weer woont, maar je gaat de koelere wintermaanden in, vraag dan een professional of het een goed moment is om te zaaien. U kunt overwegen uw project uit te stellen en te wachten tot de lente.

Houd ook rekening met deze algemene tips over temperaturen.

 • Tip #1: Je wilt geen gras van het warme seizoen planten als er binnen 60 dagen vorst dreigt. Denk in koelere klimaten aan 90 dagen.
 • Tip #2: Grassen in het koele seizoen groeien het beste bij temperaturen overdag tussen de 60 en 75 graden.
 • Tip #3: Wanneer de temperatuur overdag lager is dan 55 graden, is het te laat om een gras met koel weer te planten.

Waarom ontkiemt mijn graszaad niet? Factoren die van invloed kunnen zijn op de grasgroei

Omdat elke plantsituatie uniek is, kunnen verschillende factoren van invloed zijn op hoe snel of als een zaadje überhaupt ontkiemt. Hier zijn enkele veel voorkomende redenen waarom een graszaad moeite kan hebben met ontkiemen:

Het verkeerde type zaad gebruiken

Het is belangrijk om te weten welk zaadtype het beste is voor uw regio. Er zijn online grafieken die u zullen helpen, en u kunt ook een professional vragen bij de lokale kwekerij. Je wilt niet dwingen om gras te laten groeien dat niet geschikt is voor jouw klimaat.

Lees ook:   Laat de bedwantsen niet bijten: feit van fictie scheiden

Bodem niet testen

Bodems variëren in voedingsniveaus en alkaliteit, dus het is belangrijk om het type grond dat je hebt af te stemmen op het type grond dat je zaad wil. Een bodemtest kan u helpen beter te begrijpen of u meststof voor het zaaien nodig hebt, en het kan ook elke grondvoorbereiding informeren die u moet doen voordat u gaat zaaien.

Geen aandacht besteden aan zaaisnelheden

Eén gras kan twee pond zaaien per 1.000 vierkante voet vereisen, terwijl een ander misschien vijf pond per 1.000 vierkante voet nodig heeft. Lees het pakket om de beste dekkingspercentages voor je zaden te zien.

Het is een slechte timing

Je kunt veel dingen slecht timen als het gaat om graszaaien. Te dicht bij een vorstperiode planten of de grond te droog laten worden tijdens de kiemperiode kan leiden tot een slechte grasgroei.

Graszaad water geven: Hoe houd ik mijn nieuwe gazon in leven?

Passend water geven is van cruciaal belang voor de kieming en de gezondheid van uw gras op de lange termijn. Als u te veel water geeft, mag je de zaden wegspoelen. Als je te weinig water geeft, kunnen de zaden nooit ontkiemen. Hier zijn vier belangrijke tips voor een goede bewatering:

 • Tip #1: Je moet een vochtige, uitnodigende omgeving creëren waar de zaden kunnen ontkiemen. Enkele dagen voor het planten wil je water geven tot een diepte van zes tot acht centimeter.
 • Tip #2: Daarna moet je regelmatig water blijven geven, zodat de bovenste twee centimeter vochtig blijft, maar niet soppend nat.
 • Tip #3: Blijf het gazon in de gaten houden terwijl de zaden ontkiemen. Houd in de gaten hoe de zon de kieming beïnvloedt door de zonnige en schaduwrijke gebieden in de gaten te houden.
 • Tip #4: Zodra het gazon volledig is aangelegd, wilt u het ongeveer een centimeter water per week geven. Geef ’s ochtends water om verdamping te voorkomen en ’s nachts water geven te voorkomen, omdat het water te lang op het oppervlak kan zitten en de schimmelgroei kan bevorderen.

Waar het op neer komt

Voordat je zaad neerzet, moet je ervoor zorgen dat je je onderzoek doet. Voor het best mogelijke resultaat, zorg ervoor dat je het juiste zaad hebt gekozen voor je klimaat en locatie. Je moet ook aandacht besteden aan de vele details die je zaden kunnen helpen ontkiemen – zoals je grond, buitentemperaturen en regelmatig water geven. Vraag het bij twijfel aan een professional op een lokale kwekerij of buren die de afgelopen jaren graszaad hebben geplant. Twee lokale geesten zijn altijd beter dan één.

Veelgestelde vragen

 • U kunt een strooier gebruiken voor het gelijkmatig uitzenden van zaad, of u kunt zaad met de hand over kleine gebieden verspreiden. Volg de aanbevelingen op het etiket van de zaadverpakking, dat u ook zal vertellen over de hoeveelheid zaad die nodig is per vierkante voet grond.