Hoe en wanneer u uw gazon moet beluchten

Gazon handmatig beluchten met kofferbakbevestiging

De producten die hier te zien zijn, zijn onafhankelijk geselecteerd op basis van grondig onderzoek van ons redactieteam. Als u iets koopt via links op onze site, kunnen we een commissie ontvangen.

Als u een huiseigenaar bent, weet u dat de aantrekkingskracht van de stoeprand alles betekent. Zelfs als u niet bezig bent met het verkopen van uw huis, zorgt een aantrekkelijke voortuinpresentatie ervoor dat uw gasten zich welkom voelen en geeft u een gevoel van trots. Het gebruik van een gazonbeluchter kan nodig zijn als uw gazon geen water meer absorbeert en het wat slijtage begint te vertonen.

Gelukkig hoeft u niet per se een landschapsprofessional in te huren voor honderden euros om uw gazon te beluchten. Gebruik deze doe-het-zelfgids over best practices voor het gebruik van een grasbeluchter en het bepalen wanneer het tijd is om aan het werk te gaan.

Wat is gazonbeluchting en moet ik het doen?

Gazonbeluchting is het proces van het ponsen van gaten in de grond om de grond bloot te stellen aan zuurstof. Een tuinbeluchter doet dit door kleine ronde grondpluggen uit de grond te verwijderen, waardoor water en verschillende voedingsstoffen gemakkelijk in de grond kunnen worden opgenomen.

Gazonbeluchting is essentieel voor eigenaren van onroerend goed die veel voetverkeer krijgen of als hun gras bruin en dun is en niet gemakkelijk groeit. Enkele van de meest voorkomende soorten gras die moeten worden belucht, zijn bermudagras, zoysiagrass, carpetgrass en St. Augustinegrass. Een tuinbeluchter is niet nodig bij het leggen van nieuw graszoden of gezaaid gras tot ongeveer zes maanden na installatie.

Wanneer moet u uw gazon beluchten?

Als u een koel seizoen gras zoals Kentucky bluegrass, meerjarig raaigras of zwenkgras (meestal te vinden in noordelijke staten), wil je in de vroege herfst beluchten. Voor grassen van het warme seizoen zoals zoysiagrass of bermudagrass (vaker voor in zuidelijke staten), is de beste tijd van het jaar om een grasbeluchter te gebruiken eind mei, juni en juli wanneer het gras actief groeit.

Lees ook:   De beste robotstofzuigers om nu te kopen

Afhankelijk van het type grond, gras en voetverkeer, moeten de meeste gazons minstens één keer per jaar worden belucht. Gazons met verdichte grond of met een hoger kleigehalte willen misschien twee keer per jaar beluchten.

Hoe u uw gazon in acht stappen kunt beluchten

Hoewel het beluchten van een gazon wat spieren en zweet kost, is het proces eenvoudig voor elke doe-het-zelver. Als je dat nog niet hebt gedaan, moet je bepalen welk type gras je hebt en of het het juiste moment is om te beluchten.

Stap 1: Maai je gazon

Zorg ervoor dat uw gazon gelijkmatig wordt gemaaid voordat u aan het project begint.

Stap 2: Controleer of uw gazon beluchting nodig heeft

Dit kunt u het beste doen door in een vierkante voet sectie aan de rand van uw gazon te graven om te zien hoe diep de wortels zijn. Als de wortels korter zijn dan twee centimeter, is het tijd om door te gaan met gazonbeluchting.

Stap 3: Geef je gazon water

Je moet je gazon weken met ongeveer een centimeter water. Je kunt meten hoeveel water er op het gras staat met behulp van een tonijnblik. Plaats het blikje in het midden van het gras en zet, zodra het vol is, het water uit.

Stap 4: Markeer sprinklerkoppen, ondergrondse leidingen en andere obstakels

Om kostbare schade aan leidingen, sprinklers en de gazonbeluchter te voorkomen, gebruikt u irrigatievlaggen om alles te markeren waar u tegenaan kunt lopen tijdens het beluchten van uw gazon.

Stap 5: Belucht het gazon

Voor deze stap kunt u een handmatige beluchter of een automatische beluchter gebruiken. Handmatige beluchters vereisen een aanzienlijke hoeveelheid fysieke activiteit, terwijl automatische beluchters worden aangedreven door motoren en gemakkelijker te bedienen zijn. Zorg ervoor dat u uw gazon twee keer belucht en elke keer in tegengestelde richting gaat.

Stap 6: Laat de stekkers staan

Als je klaar bent met de gazonbeluchter, gooi de pluggen dan niet weg. Deze pluggen helpen bij het natuurlijke groeiproces en hebben meestal ongeveer een week nodig om zelfstandig te ontbinden.

Lees ook:   17 ideeën voor schaduw in de achtertuin

Stap 7: Bemest je gazon

Breng direct na het beluchten de meststof aan op uw gazon. Dit zal helpen de groei tijdens de zomermaanden te maximaliseren.

Stap 8: Zaai je gazon

Eindelijk is het tijd om het gazon opnieuw in te zaaien. Doe dit door de zaden gelijkmatig over de hele tuin te verspreiden. De aardepluggen mengen zich met de zaden en helpen bij het groeiproces door een betere toegang tot de grond mogelijk te maken.

Gazonbeluchter en andere gereedschappen die u nodig hebt voor het project

  • Gazonbeluchter: Er zijn veel verschillende soorten beluchters om uit te kiezen. Als u een tuintractor heeft, is een sleepbare beluchter misschien ideaal voor u. Een handmatige beluchter is de goedkoopste manier om te gaan voor slechts $ 40. U kunt ook een duwbeluchter gebruiken, die werkt als een handmatige grasmaaier. Ten slotte kunt u zelfs enkele gazonbeluchter spikes vastbinden naar je schoenen en belucht je gazon door erop rond te lopen.
  • Tuinhandschoenen: Draag altijd een goed paar handschoenen als je buiten werkt.
  • Irrigatievlaggen: Je hebt irrigatievlaggen nodig om obstakels te markeren voordat je begint met het beluchten van je gazon.
  • Grasmaaier: Voor dit project moet u eerst uw gazon maaien met een kwaliteitsgrasmaaier.
  • Tuinslang: Gebruik een standaard tuinslang om uw sprinkler aan te sluiten op uw waterbron.

Hoe zorg je voor je tuin na beluchting

Na al het harde werk en zweet dat je hebt gestoken in het beluchten van je gazon, laat je je mooie tuin niet verloren gaan. Neem de juiste stappen om de groei van uw gras te maximaliseren.

Verwijder geen vuil of klonten zode na het beluchtingsproces. Deze zullen na verloop van tijd ontbinden. Het gras moet minstens drie weken na de beluchting onaangeroerd blijven (gebruik uw irrigatievlaggen en wat tape om de toegang tot het gazon te blokkeren.) Ten slotte wilt u uw gras slechts één keer per dag water geven nadat de eerste 30 dagen zijn verstreken. Vermijd het gebruik van uw grasmaaier, tenzij uw gazon hoger is dan 3,5 inch.

Waar het op neer komt

Een van de belangrijkste aspecten van het onderhouden van een gezonde tuin is gazonbeluchting. Geduld oefenen is cruciaal terwijl uw gazon blijft groeien, omdat u na één beluchting slechts kleine verbeteringen zult zien. Eventuele onmiddellijke resultaten hebben te maken met gezondheids- en wortelgroeiverbeteringen, terwijl visueel aantrekkelijke resultaten pas na twee of drie gazonbeluchtingen plaatsvinden.

Lees ook:   Nieuwe 2018 Smart Home-technologie die u misschien wilt

Wees tijdens het gebruik van de gazonbeluchter altijd uiterst voorzichtig en volg de instructies zorgvuldig op. Het volgen van een strikt gazononderhoudsschema zal de groei van uw gras maximaliseren en u in staat stellen om jarenlang van de vruchten van uw arbeid te genieten.

Veelgestelde vragen

  • Als u een langdurig, gezond gazon wilt, wordt beluchting aanbevolen. Afhankelijk van het type gras dat je hebt, moet je een of twee keer per jaar een gazonbeluchter gebruiken.