Hoe maak je je eigen Japanse tuin

Rotstuin in Japanse stijl met met mos bedekte rotsen en zand

Zou het niet leuk zijn om een plek te hebben om te ontspannen en je vredig te voelen – misschien zelfs ronduit Zen? Dat is precies wat er gebeurt als je je eigen Japanse tuin aanlegt. Japanse tuinen zijn gemaakt om ruimtes van meditatie en reflectie te zijn. Wat begon als een ruimte gemaakt voor de heersende elite van Japan om rust te vinden in de storm van de strijd en oorlog van hun land, is in de loop van de tijd veranderd in een manier van leven en een diepgewortelde cultuur.

Daarom is het niet moeilijk te begrijpen waarom het idee van een Japanse tuin zo’n gunstig exportproduct zou zijn. In een wereld die snel beweegt en in levens die meer dan stressvol kunnen zijn, is het belangrijker dan ooit om een plek te hebben om te ontspannen en zelfs inspiratie op te doen.

Hoewel elke poging tot dit type landschap enigszins anders zal zijn, afhankelijk van wie het maakt, moet de theorie achter de tuin consistent zijn – het creëren van je eigen toevluchtsoord van Zen.

Leer de basis van een Japanse tuin

Rotstuin in Japanse stijl met met mos bedekte rotsen en zand

Bobkeenan Fotografie / Shutterstock

Er zijn maar heel weinig mensen in de wereld – slechts ongeveer 100 tot 200 – die daadwerkelijk een Japanse tuin in zijn meest ware vorm hebben gecreëerd, volgens de curator van de Japanese Hill and Pond Garden in Brooklyn, New York. Om zo dicht mogelijk bij het echte werk te komen, of op zijn minst wat inspiratie op te doen op basis van deze stijl, moet je eerst de basis begrijpen.

Het eerste type Japanse tuin dat u wilt overwegen, is een rotstuin, die vaak het element zand bevat. Deze vorm bevat geen waterelement en is ontworpen om een scène van bergen en rivieren weer te geven. Zandgrind aangeharkt in een bepaald patroon is bedoeld om de rivier te symboliseren, terwijl rotsen op het zand bergen symboliseren.

Het volgende type Zen-tuin dat u kunt maken, wordt een mostuin genoemd. Mos gedijt in het van nature vochtige en regenachtige klimaat van Japan, maar interessant genoeg heeft mos niet veel regen nodig om te bloeien. Dit betekent dat het gemakkelijk kan worden opgenomen in tuinen in verschillende regio’s. Mostuinen zorgen voor een zacht en evenwichtig gevoel dat bedoeld is om een belaste geest en lichaam te troosten.

Lees ook:   Een gazon groen houden zonder constant gebruik van sproeiers

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel elk van deze tuinen een weerspiegeling is van de Japanse cultuur, je eigen Zen Japanse tuin een hybride kan zijn van de rust die tot je spreekt. Of je nu kiest voor een rots, mos of zelfs een vijvertuin, het doel van de tuin moet duidelijk zijn – Zen.

Blijf trouw aan de cultuur van een Japanse tuin

Japanse stijl mos tuin en vijver

Timothy Wu / Shutterstock

Als het je doel is om een echte Japanse tuin te creëren, is er een beetje educatie nodig om trouw te blijven aan de cultuur van deze creatie. Hoewel het verleidelijk is om te gaan met cliché-ideeën over hoe de tuin eruit zou moeten zien, hebben veel van deze vooroordelen de neiging om uit de Chinese cultuur te komen. Toevoegingen zoals rode hangende bloemen en bruggen die kleine beekjes bedekken, zijn allemaal afgeleid van Chinese tradities en worden vaak verward met Japans.

Hoewel veel van deze functies in feite japanse tuinen in de loop van de tijd hebben beïnvloed, zal een echte replica geen flitsende of felle kleuren bevatten. In plaats daarvan heeft monochroom groen de voorkeur en wordt het gebruikt als een primair palet.

Als het om bloemen gaat, zijn ze niet uitgesloten. Het is gewoon belangrijk om hun rol in de tuin en je reis naar Zen te erkennen. Bloemen kunnen kleurrijk zijn, maar niet zo kleurrijk dat ze afleiden. Bovenal roepen de Japanse tradities bloemen op om te werken aan het benadrukken van het groen dat fungeert als de balancerende kleur van de tuin.

Daarnaast zal tuininrichting de sleutel zijn. Het denkproces achter een tuin als deze is dat elk klein detail een symbool is. Het geheel van het landschap is bedoeld om te werken aan het creëren van Zen, wat betekent dat alles een doel dient.

Lees ook:   Beste beveiligingscamera's voor thuis

Houd het simpel en klein

Japanse stijl tuin met rotsen en standbeelden

RNG / Shutterstock

Een Japanse tuin is geen oefening in het creëren van de grootste en de beste. Zet alle glitter en glamour opzij, deze tuinen zijn een bewijs van eenvoud en doel. Om deze reden werkt het eenvoudig en klein houden van uw ontwerp eigenlijk het beste voor een succesvol eindproduct en ruimte.

Het gebruik van materialen die eenvoud bevatten, is een geweldige eerste stap. Een bamboe schutting die fungeert als de omtrek van uw tuin is bijvoorbeeld een natuurlijke en gemakkelijke manier om het zinvolle ontwerp van uw tuin te verbeteren. Een hernieuwbare bron (bamboe) die de natuur naadloos integreert in een vervaardigde ruimte is het ideale scenario voor elke tuin.

Kleine stenen paden thoed wind langs betonnen beelden of iconen die spreken tot je doel van Zen zijn een andere vreedzame tactiek om op te nemen. Deze kronkelende stenen paden hebben lang vastgehouden aan het Japanse geloof om te anticiperen op wat er in de toekomst wacht en tegelijkertijd je verleden te respecteren. Is dat niet een mooie manier om naar het leven te kijken?

Voel je ook niet onder druk gezet om een grote verscheidenheid aan planten in de tuin op te nemen. Vasthouden aan twee of drie essentiële bemoste of kruipende planten is niet alleen een gemakkelijke manier om de tuin te onderhouden, maar houdt lijnen eenvoudig. Een tuin die is gemaakt met eenvoud van ontwerp in gedachten, zal een geest in staat stellen om gemakkelijker op te ruimen dan een ruimte die barst van het plantenleven.

Koop deze producten nu: Rode esdoorn – Siergrassen

Doe een beetje onderzoek

Het creëren van een eigen Japanse tuin lijkt misschien een eenvoudig idee, maar de realiteit is dat het een kunstvorm is die moet worden bestudeerd om te worden geperfectioneerd. Gelukkig zijn deze tuinen al eeuwenlang geliefd, wat betekent dat de middelen eindeloos zijn voor degenen die willen proberen een eigen Zen-oase te ontwerpen.

Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van gele hesjes in 5 eenvoudige stappen

Creating Your Own Japanese Garden, geschreven door Takashi Sawano, is een uitgebreide kijk op hoe design het bereiken van Zen beïnvloedt. Met onderwerpen als bamboelijnen, plantplaatsing en zandbenodigdheden, geeft dit boek je een kijkje in de betekenis achter de kleine en belangrijke tuindetails. Online bronnen zijn ook beschikbaar, zoals The Japanese Garden, en zijn bedoeld om potentiële tuinmakers te informeren over de details die moeten worden aangepakt voordat een tuin zelfs maar wordt gestart.

Tot slot, aarzel niet om de tijd te nemen om gewoon te kijken naar de ontwerpen die anderen hebben gedaan. Kijken naar wat interieurexperts in het verleden hebben gedaan, is een geweldige manier om geïnspireerd te raken voor de toekomst. Japanse tuinen zijn gebouwd op een verwachting van rust en inspiratie. Wat is een betere manier om ervoor te zorgen dat uw tuin een succes wordt dan een idee te hebben van wat u aanspreekt voordat de schop de grond raakt?

Waar het op neer komt

Het begrijpen van de oude fundamenten van een Japanse tuin is de beste start als het gaat om het succesvol opnemen van een tuin in uw eigen huis of leven. Een gedurfde mix van cultuur en traditie is noodzakelijk bij het creëren van een ruimte van Zen. Dit kan betekenen dat je buiten je comfortniveau stapt en je tuin vanuit een andere hoek bekijkt om de beste resultaten te krijgen.

Hoewel dit kunstwerk enige tijd nodig heeft om precies goed te krijgen, zijn de voordelen van een Japanse tuin uiteindelijk de moeite waard. Je hebt niet alleen een ruimte die je gemoedsrust geeft, maar je hebt ook een geschiedenis achter je ontwerp geleerd, waardoor je tuin een doel krijgt dat is gebaseerd op een diepgewortelde culturele geschiedenis.