Hoe het gazon te maaien: een stapsgewijze handleiding

Vrouw maait het gazon met een elektrische maaier, achtertuin.

Zelfs als je denkt dat je weet hoe je een gazon moet maaien, zijn er altijd situaties die opnieuw moeten worden geleerd. Misschien ben je net verhuisd naar een nieuw huis met een gecompliceerde tuin, of misschien bracht dit voorjaar wat wilde, onverwachte grasgroei. Wat uw situatie ook is, u wilt leren hoe u het gazon op een snelle en veilige manier kunt maaien. Gebruik deze handleiding om te leren hoe je gras kunt maaien als een professional.

Kies de juiste grasmaaier

Het draait allemaal om het hebben van het juiste gereedschap voor de klus – in dit geval de beste grasmaaier voor de klus. Het kiezen van de juiste grasmaaier hangt vooral af van de grootte van het gazon.

Voor grotere gazons (bijvoorbeeld meer dan een kwart hectare groot), overweeg dan om te investeren in een zitmaaier. Een elektrische of gasaangedreven voorwielaangedreven loopmaaier is vaak in staat om die kleinere gazons aan te pakken. U kunt ook een goedkope duwmaaier gebruiken als u een heel klein gazon heeft.

Als u uw maaisel wilt omzetten in gratis gazonvoer, kies dan voor een maaier met een “3-in-1” mulchmes. Je kunt dan een grasmaaierzak toevoegen om het maaisel te verzamelen en ze op een composthoop gooien als je dat wilt!

Hoe gras te maaien in 6 eenvoudige stappen

Het maaien van het gazon is een beetje zoals het krijgen van een knipbeurt. U wilt een precieze, schone look. Gekartelde randen zijn genoeg om een voorbijganger een dubbele take te laten doen (en niet op een goede manier!).

De sleutel is om tijd te besparen zonder het proces te overhaasten. Volg voor geweldige resultaten deze zes stappen om gras te maaien.

 • Stap 1: Verwijder alles van je gazon. Onderzoek uw gazon op obstakels, zowel groot als klein. Je wilt de maaier niet keer op keer pauzeren om dingen te verwijderen die in de weg staan. Zorg er vooral voor dat er geen kinderen of huisdieren buiten rondlopen.
 • Stap 2: Controleer uw maaier. Controleer voordat u het gazon maait of de maaier in goede staat verkeert. Zorg ervoor dat het maaidek vrij is van gras en puin. Stel het dek in op de gewenste hoogte. Start de motor van de maaier op een helder, verhard oppervlak.
 • Stap 3: Knip patronen die toegankelijk zijn. Kies een maaipatroon en verander het elke keer dat u het gazon maait. Velen vinden het het meest efficiënt om aan de rand te beginnen en naar het centrum toe te werken. Of in rechte lijnen gesneden voor een patroonlook.
 • Stap 4: Gebruik een kantentrimmer. Gebruik voor een fris, afgewerkt uiterlijk een kantentrimmer waar het gazon verharde oppervlakken ontmoet. Gebruik het ook rond bomen, keermuren en andere gazonobjecten. Maai eerst het gazon, zodat je weet op welke lengte je moet trimmen.
 • Stap 5: Bepaal wat je met grasmaaisel wilt doen. Maaisel kan vitale voedingsstoffen voor uw gazon leveren als u ze laat zijn. Maar als u de ultieme gepolijste look wilt, kunt u het maaisel wegvegen of wegblazen met een bladblazer.
 • Stap 6: Ontspan en geniet van een goed uitgevoerde klus! Genieten van de vruchten van je harde (vaak zweterige) arbeid is de laatste stap in het proces. Pak een favoriet drankje, leun achterover en geniet van het uitzicht.
Lees ook:   Grasallergie? Hier zijn 3 manieren waarop u een allergievrij gazon kunt hebben

Producten en gereedschappen die je nodig hebt om het gazon te maaien

 • Grasmaaier: Een elektrische maaier gebruikt een of meer draaiende messen om gras te maaien. Stem de maaier af op de grootte van het gazon.
 • Benzine veiligheid kan: Voor ononderbroken maaien vult u een benzineveiligheidsblikje met voldoende brandstof. U slaat deze kosten over als u een elektrische maaier of een duwmaaier heeft.
 • Kantentrimmer: Kantentrimmers maaien gras met dikke plastic snaren die met hoge snelheden draaien. Er zijn zowel elektrische als benzinemodellen.
 • Bezem/blower: Gebruik een ruwe duwbezem wanneer je verdwaald maaisel opveegt. Gebruik desgewenst een bladblazer.
 • Gazon- en bladzakken: Doe overtollig grasmaaisel of grasklonten in een grote vuilniszak.

Er zijn andere veiligheidsartikelen die je nodig hebt, zoals tuinhandschoenen, schoenen met gesloten teen en een zonnebril of andere oogbescherming.

Tips om je gras te maaien (en er goed uit te laten zien)

Maai het gras in patronen voor een mooi gazon. Je kunt strepen maken door parallelle passes heen en weer te maken, of meerdere passen maken om zigzaggen, diamanten of damborden te maken.

Zet het maaidek op de juiste hoogte. Het is ideaal om alleen het bovenste derde deel van de grassprieten te trimmen, omdat hoog gras groener blijft en eventuele valpartijen dempt. Knip de breedst mogelijke strook bij elke overlappende pas. Ga niet te breed, anders laat je stroken langer gras achter. Maai omwille van de veiligheid hellingen van links naar rechts, niet op en neer, en bewaar steile hellingen voor de kantentrimmer.

Maai het gazon niet terwijl het gras nog nat is. Het maaien van een nat gazon kan uw gras beschadigen, je maaier, en jij (als je uitglijdt en valt).

Lees ook:   Hoe maaimessen in 7 eenvoudige stappen te slijpen

Maai het gazon op het schema van de natuur, niet op dat van jou. Gras groeit veel sneller in natte, warme omstandigheden. Ook houdt langer gras meer vocht vast, dus als je te lang wacht tussen de sneden, kunnen gematteerde klompen gras van je maaidek gaan spuwen als je maait.

Plan om twee keer per week te maaien tijdens piekgroeiperiodes, vooral in het voorjaar. Tijdens een droogte in het midden van de zomer kun je misschien 2-3 weken tussen de bezuinigingen gaan. Zorg er wel voor dat je wacht tot de ochtenddauw afbrandt. (Je buren zullen ook de voorkeur geven aan de vroege ochtendstilte!)

De bottom line op het maaien van gras

Begin met het maaien van het gras met een goed onderhouden grasmaaier. En vergeet niet dat timing belangrijk is: maai het gras als het droog is en laat het niet te lang worden.

Maak twee passen als het gras overwoekerd raakt. Zet het maaidek hoger voor de eerste pas, lager voor de tweede.

Voor het beste resultaat, varieer de richting elke keer dat u het gras maait en maak de klus af met behulp van een kantentrimmer voor een schone, gepolijste look!

Veelgestelde vragen

Is het oké om een nat gazon te maaien?

Je moet je gazon niet maaien terwijl het nat is, omdat grassprieten de neiging hebben om te scheuren, waardoor je gazon een bruinachtige tint krijgt. Erger nog, grasmatten en klonten als het nat is. Ook kun je uitglijden en vallen tijdens het maaien van je gras.

Lees ook:   Landschapsarchitectuur voor brandveiligheid

Hoe maai ik een overwoekerd gazon?

Ondanks je beste inspanningen kan het gras te lang worden. Ga deze uitdaging aan door twee passen te maken met het maaiblad eerst hoger ingesteld en vervolgens lager ingesteld.

Wanneer moet ik een professional inhuren om mijn gazon te maaien?

Soms is het beter om een professional in te huren en de bespaarde tijd te besteden aan andere activiteiten. Huiseigenaren met gazons van meerdere hectaren gebruiken vaak gazononderhoudsprofessionals die grote, krachtige maaiers gebruiken.

Hoe voorkom ik dat ik het gazon scalpeer?

Volg de contouren van hellingen om te voorkomen dat sommige plekken te kort worden gesneden. Gescalpeerde gebieden zien er slecht uit en ze zijn kwetsbaar voor droogte, ziekte en onkruidgroei.

Hoe kan ik het gazon op een veilige manier maaien?

Draag brillen en schoenen met gesloten teen. Zorg ervoor dat het gebied vrij is van voorwerpen, huisdieren en kinderen.