Hoe sprinklerkoppen stap voor stap aan te passen

automatisch sprinklersysteem dat het gazon besproeit op een achtergrond van groen gras

Een weelderig, mooi gazon is gemakkelijk om van te genieten. Wanneer het gras groeit zoals het hoort, is de tuin een plek waar u en uw gezin willen zijn. Helaas hebben veel mensen moeite om het gazon van hun dromen te krijgen.

Een factor die aanzienlijk kan helpen bij het kweken van een mooi gazon is het hebben van een sprinklersysteem. Maar alleen het inschakelen van de sprinklers is niet genoeg om u het gazon te geven dat u wilt – u moet ook weten hoe u sprinklerkoppen kunt aanpassen. Het aanpassen van sprinklerkoppen is een eenvoudige taak die een groot verschil kan maken in de gezondheid van uw gazon.

Waarom u sprinklerkoppen moet aanpassen

U moet uw sprinklerkoppen van tijd tot tijd aanpassen als u meer te weten komt over de behoeften van uw gazon. Sprinklerkoppen worden geïnstalleerd in zones en zijn ontworpen om volledige dekking voor uw tuin te bieden. Volledige dekking is echter niet automatisch. Zodra het systeem is geïnstalleerd, moet u beginnen met het aanpassen van sprinklerkoppen om de boog, het sproeipatroon en de dekking te krijgen die uw tuin nodig heeft.

De bewateringsbehoeften van uw tuin variëren afhankelijk van een aantal factoren. Een deel van uw gazon dat overdag zes tot acht uur direct zonlicht krijgt, heeft meer water nodig dan een gebied met gedeeltelijke of volledige schaduw. Het type gras, grond en drainage in uw tuin heeft ook invloed op hoeveel water elk gebied nodig heeft. Als u merkt dat een bepaald deel van uw tuin bruin wordt, moet u beginnen met het aanpassen van sprinklerkoppen om meer water naar dat gebied te krijgen. Aan de andere kant, als water zich in een deel van uw tuin verzamelt, betekent dit dat u moet uitzoeken hoe u sprinklerkoppen kunt aanpassen, zodat er minder water naar dat gebied gaat. Het aanpassen van sprinklerkoppen gaat over het verkrijgen van het juiste waterniveau naar de verschillende delen van uw gazon.

Lees ook:   Een gazon groen houden zonder constant gebruik van sproeiers

Vier stappen voor het afstellen van sprinklerkoppen

Het leren afstellen van sprinklerkoppen is niet ingewikkeld. Een groot deel van het aanpassen van sprinklerkoppen is uitzoeken welk type sprinklers je hebt en het verkrijgen van de juiste tools voor het project. Zodra u over het gereedschap beschikt dat u nodig hebt, draait het allemaal om aandacht besteden aan de behoeften van uw gazon, zodat u de juiste aanpassingen kunt maken.

Stap 1: Bepaal welk type sprinklerkoppen zich in uw tuin bevinden

De eerste stap om te leren hoe u sprinklerkoppen kunt aanpassen, is om erachter te komen welk type sprinklerkoppen zich in uw tuin bevinden. Het proces van het aanpassen van sprinklerkoppen is voor elk type iets anders. Veel voorkomende soorten sprinklerkoppen zijn rotor-, pop-up- en impactsproeiers.

Stap 2: Zoek het juiste gereedschap om de sprinklerkoppen aan te passen

De tweede stap voor het afstellen van sprinklerkoppen is het vinden van het juiste gereedschap voor uw specifieke type sprinklerkop. Sommige sprinklerkoppen kunnen worden aangepast met behulp van een platte schroevendraaier, terwijl andere gespecialiseerde afstelling en rotorgereedschap vereisen. Een eenvoudige draai aan een schroevendraaier of speciaal ontworpen gereedschap is meestal alles wat nodig is om een sprinklerkop aan te passen.

Stap 3: Identificeer delen van uw tuin die het waterniveau moeten aanpassen

Zodra u weet welk type sprinklers u hebt en welke hulpmiddelen u nodig hebt om ze aan te passen, is het tijd om de delen van uw tuin te identificeren die het waterniveau moeten aanpassen. Gemakkelijke borden om op te letten zijn gebieden met bruin gras en plekken waar het water zich verzamelt. De gebieden met bruin gras hebben een betere beregening nodig en de gebieden waar de waterpoelen minder dekking nodig hebben.

Lees ook:   Hoe slangen weg te houden van uw tuin en huis

Stap 4: Experimenteer met spuitniveau en radius

Het zal wat experimenteren vergen om de sproeiniveaus en waterstraal precies goed te krijgen. Maak aanpassingen terwijl uw sprinklers draaien om de niveaus en boog goed af te stellen.

Producten en gereedschappen die u nodig hebt om sprinklerkoppen aan te passen

  • Rotor schroevendraaier: De Rain Bird Rotor tool is een eenvoudige oplossing als u wilt weten hoe u Rain Bird sprinklerkoppen kunt aanpassen. Het kan ook worden gebruikt om andere merken rotorsproeiers aan te passen. U plaatst eenvoudig de rotorschroevendraaiers in de boogverstellingssleuf en draait met de klok mee om de boog te vergroten of tegen de klok in om de boog te verkleinen.
  • Rotor nozzle gereedschap: Sommige merken sprinklers vereisen een speciaal ontworpen hulpmiddel om de kop aan te passen. Als u geen standaardschroef aan de bovenkant van uw sprinklerkop hebt, hebt u mogelijk een specifiek gereedschap zoals het Hunter Rotor Nozzle-gereedschap nodig om aanpassingen te maken.
  • Sleufschroevendraaier: Sommige sprinklerkoppen kunnen worden aangepast met behulp van een dunne schroevendraaier met sleuf (platte kop) die de meeste mensen in huis hebben. Rain Bird sprinklerafstelling kan bijvoorbeeld vaak worden gedaan met behulp van een schroevendraaier met sleuf, zoals de Klein Tools Platte kop schroevendraaier.
  • Kruiskopschroevendraaier: Als u een phillipskopschroef aan de bovenkant of zijkant van uw sprinklerkoppen ziet, betekent dit dat ze kunnen worden aangepast met behulp van een kruiskopschroevendraaier zoals die van Craftsman.
  • Sprinkler aanpassing multi-tool: U kunt er ook voor kiezen om een sprinkleraanpassing multitool aan te schaffen om alle mogelijke sprinkleraanpassingsscenario’s te dekken. De Orbit Sprinkler System-aanpassingstool is een 16-in-1-systeem dat een verscheidenheid aan opties biedt voor het aanpassen van de sprinklerkop.
Lees ook:   Slechte keukenreinigingsgewoonten om te schoppen

Waar het op neer komt

Leren hoe je sprinklers kunt aanpassen is een essentieel onderdeel van het krijgen van het gazon van je dromen. Als u merkt dat delen van uw gras sterven of constant plassen water hebben na het laten draaien van de sprinklers, dan betekent dit dat uw sprinklers moeten worden aangepast.

Het aanpassen van sprinklerkoppen is een manier om ervoor te zorgen dat elk deel van uw tuin het juiste waterniveau krijgt. Leren hoe sprinklerkoppen af te stellen is niet ingewikkeld en vereist vaak geen gespecialiseerd gereedschap. Een paar minuten buiten het onderzoeken van het ontwerp van uw sprinklerkoppen is waarschijnlijk alles wat u nodig heeft om te bepalen welk type gereedschap u nodig hebt om aanpassingen te maken.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn sprinklerkoppen aanpassen?

U moet uw sprinklerkoppen aanpassen wanneer u merkt dat een deel van uw gazon te weinig of te veel water krijgt.

Waar moet ik op letten om te bepalen welke tools ik nodig heb voor aanpassing?

Als u een schroef aan de boven- of zijkant van uw sprinklerkop ziet, kunt u een schroevendraaier gebruiken voor aanpassingen. Sommige sprinklerkoppen hebben een boogverstellingssleuf die kan worden aangepast met behulp van een schroevendraaier met sleuf of een rotorschroevendraaier. Anderen hebben een klein rond gat aan de bovenkant of aan de zijkant dat een speciaal ontworpen sleutel vereist.

Hoe kom ik erachter welk type sprinklerkop ik heb?

De drie meest voorkomende soorten sprinklerkoppen zijn pop-up-, rotor- en impactsproeiers. Pop-up sprinklers hebben een spuitpatroon dat het gebied waar ze zijn gericht spuit. Rotorsproeiers spuiten een enkele stroom water en draaien rond om een aangewezen gebied te bedekken. Impact sprinklers worden in een cirkelvormige beweging geduwd door de druk van de waterstroom.