Hoe een gazon opnieuw te zaaien of door te zaaien in 6 eenvoudige stappen

De mens herzaait zijn gazon tijdens het voorjaar

Uw gazon kan er op bepaalde momenten van het jaar gezonder uitzien dan andere. Sommige gras gaat slapen tijdens de winter of zomer, en sommige gazons kunnen insecten, schimmels of hoog gebruik bestrijden, waardoor ze dunner worden of kale gebieden ontstaan. Om met deze situaties om te gaan, kunnen sommige huiseigenaren overwegen om hun gazon door te zagen of opnieuw in te zaaien. Leren hoe je een gazon moet doorzaaien of een gazon opnieuw moet inzaaien is niet moeilijk, maar het vereist wel wat planning en onderzoek. Hier is een eenvoudige stapsgewijze handleiding om u te helpen.

Doorzaaien versus opnieuw inzaaien: wat is het verschil?

Ten eerste is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen doorzaaien en opnieuw inzaaien. Mensen gebruiken de woorden soms door elkaar, omdat er enkele overeenkomsten zijn in technieken en voorbereiding, maar het zijn uiteindelijk verschillende toepassingen die verschillende behoeften dienen.

Uw gazon doorzaaien

In eenvoudige bewoordingen is de handeling van doorzaaien slechts het verspreiden van zaad over een bestaand gazon. Als het goed wordt gedaan, kan doorzaaien uw gazon er jarenlang geweldig uit laten zien. Doorzaaien wordt over het algemeen gedaan om een grasverdunningsprobleem te verhelpen of voor te blijven, terwijl opnieuw inzaaien direct kale of dode plekken in de tuin aanpakt.

Het type zaad dat wordt gebruikt is belangrijk, maar u wilt eerst uw doelen voor het project afwegen. Sommige huiseigenaren willen misschien hun dunner wordende gras in het warme seizoen versterken met een koel seizoenszaad in de late zomer om het gras groen te houden tijdens de meestal slapende wintermaanden. Anderen willen misschien gewoon wat dunner wordende gebieden in het midden van het belangrijkste groeiseizoen voor het bestaande gras opvullen met hetzelfde graszaadtype dat op zijn plaats is.

Algemene regels voor wanneer je moet doorzaaien, zeggen dat de lente en de herfst voor grassen van het koele seizoen zijn en de late lente tot het midden van de zomer voor grassen van het warme seizoen. Als minstens 50% van het gras in goede staat is en de rest alleen verdund is, niet kaal, is doorzaaien een goede optie.

Uw gazon opnieuw inzaaien

Degenen die het gazon opnieuw inzaaien, doen dit om dode hoeken te verhelpen. In tegenstelling tot doorzaaien, waarvan het primaire doel is om het gazon dikker te maken, is opnieuw inzaaien meer een resetknop voor specifieke delen van uw gazon.

Wanneer je merkt dat je dode hoeken hebt, wil je ze zo snel mogelijk aanpakken. Net als bij doorzaaien, moet u weten of u een warm- of koel seizoenszaad nodig hebt en de verpakkingsinstructies voor de beste tijd van het jaar raadplegen om het opnieuw inzaaien te doen. Het is ook een goed idee om met een expert op uw lokale kwekerij te praten bij het maken van zaadselecties voor doorzaai- of herzaaiingssituaties. Omdat het opnieuw inzaaien van een gazon meer inhoudt dan verdikken, kan de klus ook wat bodemonderzoek, sanering of een soort amendement omvatten om het nieuwe zaad te ondersteunen.

Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van drainvliegen, stap voor stap

Hoe een gazon in 6 stappen te doorzaaien

Hier is een eenvoudige handleiding voor het doorzaaien van een gazon:

Stap 1: Stel doelen

Voordat u begint, moet u uw situatie evalueren en doelen stellen voor uw doorzaaiproject. Wilt u een gebied verdikken om het dunner worden voor te zijn, of verhelpt u een dunner wordend gebied van uw gazon?

Stap 2: Kies uw product en maak een plan

Zodra je je doelen kent, moet je een plan maken. Dat plan begint met begrijpen welk zaad geschikt is voor jouw situatie. Raadpleeg uw lokale kwekerij en onderzoek het beste type zaad om u te helpen uw doelen te bereiken. Zodra u weet welk zaad u moet gebruiken, kunt u een datum instellen om het werk te doen.

Stap 3: Bereid je gazon voor

Pak eerst eventuele bodemsituaties of kale plekken aan. Overweeg om uw grond te testen op alkaliteit. Sommige mensen beluchten zelfs het gazon als onderdeel van hun voorbereiding voordat ze doorzaaien. Vlak voordat je doorzaait, maai je het gazon op de laagste stand en zorg je ervoor dat je je maaisel inzakt. Hark alle puin of dood gras weg om de grasmat te openen voor het nieuwe zaad.

Stap 4: Verspreid zaden

Je kunt een broadcast spreader gebruiken voor een groter gazon, hoewel sommige mensen zelfverzekerd genoeg zijn om zich ook met de hand te verspreiden. Volg de instructies op de verpakkingen voor hoeveel zaad je nodig hebt in een bepaald gebied. Alle zaadsoorten hebben verschillende dekkingspercentages.

Stap 5: Geef het gazon water

Geef onmiddellijk water. Je wilt de grond de komende twee weken vochtig houden om je zaden onder het oppervlak te laten bewegen en te laten ontkiemen. Je wilt niet te veel water geven, want dat kan het oppervlak overspoelen en je zaden wegspoelen.

Stap 6: Maaiactiviteit beperken

Terwijl je regelmatig water geeft, concentreer je je op het laten groeien van het gras en het vochtig houden van het gazon. Vermijd maaien totdat je gras begint te zien verdikken, ontkiemen en de watergift hebt verminderd volgens je normale schema. U kunt uw maaien hervattenle nadat je resultaten hebt gezien. Te vroeg maaien kan de zaden verstoren voordat ze de kans krijgen om te ontkiemen.

Lees ook:   De beste grassoorten voor uw gazon

Wat je nodig hebt om je gras door te zaaien

Hier zijn enkele van de gereedschappen die u nodig hebt om een gazon door te zaaien:

 • Landschap hark
 • Oscillerende sprinkler of een sprinklerinstallatie
 • Bodemmeter/vochttester (kan optioneel zijn)
 • Zaadstrooier naar keuze (hoewel sommige met de hand worden verspreid)
 • Het juiste zaadje voor uw doelen en klimaat
 • Gazonbeluchter (kan optioneel zijn)

Hoe opnieuw in te delen in 6 stappen

Om kale gebieden aan te pakken, zijn hier zes eenvoudige stappen voor het opnieuw inzaaien van gazon:

Stap 1: Analyseer de oorzaak van kale plekken

Je zult willen begrijpen waarom je kale plekken hebt. Als het komt door veel verkeer en huisdieren, spreekt het waarschijnlijk voor zich, dus je zult een graszaad willen overwegen dat bekend staat om het omgaan met gebieden met veel verkeer die in je klimaat kunnen groeien. Als u echter niet zeker weet waarom u dode hoeken heeft, moet u mogelijk een bodemmonster nemen om erachter te komen of er een schimmel, ziekte of insectenprobleem is.

Stap 2: Kies het juiste zaadje

Doe dit door uw omgeving te begrijpen en uw blootstelling te analyseren. Zoek het juiste zaad dat bestand is tegen volle, gedeeltelijke zon of zware schaduw, evenals het algemene klimaat. Er zijn graszaden voor het koele en warme seizoen, dus het is belangrijk om te bepalen welk type bij uw behoeften past.

Stap 3: Bereid de grond voor

Hark de site op en werk de dode materie op. Je zult ook eventuele onkruidproblemen willen aanpakken, als je ze hebt, voordat je een gazon opnieuw inzaait. Om grond voor te bereiden, kunt u ook een voormeststof of een lichte laag grond of veenmos neerleggen om de kieming te bevorderen.

Stap 4: Zaad aanbrengen

Zorg ervoor dat u het zaadpakket controleert op de snelheid van zaaien en breng aan zoals aangegeven.

Stap 5: Zorg ervoor dat het zaad bedekt is

Idealiter wil je iets organisch, zoals compost of mulch, over het aangebrachte zaad harken om het te beschermen. Sommige zaden komen zelfs met hun eigen mulch. Hark het in om ervoor te zorgen dat het contact heeft met de grond.

Stap 6: Geef direct water en onderhoud je nieuwe gazon

Net als bij doorzaaien moet de grond vochtig blijven totdat de ontkieming is voltooid, wat voor de meeste zaden binnen een paar weken gebeurt. Sommige kunnen echter tot een maand duren. Nogmaals, controleer uw zaadinstructies om de kiemtijd voor uw specifieke zaad te begrijpen. Zodra je ontkieming begint te zien, kun je bezuinigen op water geven. Geef niet te veel water, want je zou mogelijk zaden kunnen wegspoelen. Wacht met het hervatten van je maaischema totdat je het gevoel hebt dat je het punt hebt bereikt waarop de kieming is voltooid.

Lees ook:   Hoe muggen voorgoed uit uw huis te houden

Wat je nodig hebt om je gras opnieuw in te zaaien

 • Landschap hark
 • Oscillerende sprinkler of een sprinklerinstallatie
 • Grondmeter/vochttester
 • Zaadstrooier naar keuze
 • Mulch, compost of meststof (optioneel, afhankelijk van zaad en situatie)
 • Het juiste zaadje voor uw doelen en klimaat

Waar het op neer komt

Bij het opnieuw inzaaien van kale delen van uw gazon of het doorzaaien om uitdunning te voorkomen of te verhelpen, moet u doelen stellen en een plan maken. Het selecteren van het juiste zaad voor de situatie en het doen van het werk op het juiste moment van het jaar is ook de sleutel als het gaat om het doorzaaien of opnieuw inzaaien van een gazon. Uiteindelijk is ieders situatie uniek. Sommige banen vereisen bodemsanering of aanpassingen, en andere niet. En zoals met elk gazon, wilt u van jaar tot jaar noteren wat werkt en wat niet. Het is niet ongewoon om meer dan eens opnieuw te moeten zaaien of doorzaaien om de gewenste resultaten te krijgen. Met oefening zullen je resultaten in de loop van de tijd alleen maar verbeteren.

Veelgestelde vragen

Kun je gewoon graszaad op gazon strooien?

Ja, maar het is geen goede manier om gazonproblemen aan te pakken. Het is het beste om te onderzoeken waarom een gras slecht presteert of versleten is en het te verhelpen met een plan waarbij het juiste zaad wordt gekozen en het op de juiste manier op het juiste moment van het jaar wordt geplant.

Hoe begin ik over mijn gazon?

Als je erover denkt om ‘opnieuw te beginnen’, heb je waarschijnlijk te maken met zware kale plekken en moet je je gazon opnieuw inzaaien. Opnieuw inzaaien vereist een plan, de juiste zaadselectie en de juiste timing voor het planten van dat zaad. Mogelijk moet u zelfs de grond aanpassen of behandelen om de onderliggende oorzaak van het stervende gras aan te pakken. Een bodemmeter en testkit kunnen u helpen die beslissing te nemen.

Hoeveel graszaad moet ik doorzaaien?

Zodra je het juiste zaad hebt gekozen voor je klimaat en doelen, raadpleeg je het zaadpakket om te zien hoeveel je nodig hebt. Verschillende zaden hebben verschillende dekkingspercentages.