Hoe een tuinkleurenpalet te kiezen

tuin kleurenpalet

Shop deze producten nu: Bloemplanten – GraszadenMeteen u uw tuin zorgvuldig kunt plannen zodra de eerste tekenen van de lente opduiken. Of misschien wacht je tot de zomer, kijk je wat goed groeit en voeg je toe als dat nodig is om de dingen er weelderig uit te laten zien. Wat je aanpak ook is, als je aan één klein ding denkt, kan je tuin er lukraak uitzien naar er volledig gecureerd uitzien. Het is jouw tuinkleurenpalet. Je denkt na over het kleurenpalet voor het interieur van je huis, dus waarom zou je je tuin op deze manier onbeheerd achterlaten? Door een paar kleuren voor uw buitenruimtes te kiezen en planten in die kleuren te laten groeien, zien uw buitenruimtes er gepolijst en levendig uit. En, zoals elk goed ontwerp, is het kiezen van een tuinkleurenpalet een stuk eenvoudiger als je een paar principes hebt om je te begeleiden. Hier is een korte blik op enkele van uw kleurenpaletopties in uw buitenruimtes.

tuin kleurenpalet - monochroom

Shop deze producten nu: Tuingraszaden – Boomplanten

Monochromatisch

Wil je het simpel houden? Ga monochroom. Het kiezen van planten in een enkele kleur geeft uw tuin een samenhangende, naadloze uitstraling die het helpt samen te smelten, zodat uw buitenruimtes er gevestigd en aantrekkelijk uitzien. De eenvoudigste manier om met een monochroom tuinkleurenpalet te werken, is door groen te gaan. Kweek vrijwel elk type gebladerte en je bent goed op weg. Maar je kunt nog steeds monochroom gaan als je van kleurrijke bloemen houdt. Kies gewoon een kleur – of dat nu roze, wit, paars, blauw of een andere favoriet van je is – en blijf bij planten die in die kleur bloeien.

Lees ook:   Dingen om te overwegen bij het installeren van stopcontacten

tuin kleurenpalet - complementair

Shop nu deze producten: Kleurrijke bloemplanten – Tuingras

Aanvullend

Herinner je je de kleurentheorie nog? (Als je moet opfrissen, hebben we hier een geweldige gids voor kleurregels.) Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar op een kleurenwiel zijn geplaatst. Dat maakt het super makkelijk te volgen. Zelfs als je tot nu toe terugdeinsde voor complementaire kleurcombinaties in het ontwerp van je huis, overweeg het dan voor je tuinkleurenpalet. Hoewel dit een mooie in-your-face kleurencombinatie in binnenruimtes kan zijn, zijn complementaire kleuren ideaal voor buiten waar ze voldoende ruimte hebben om te ademen. Combineer geel en paars, blauw en oranje of rood en groen voor een levendig ogende tuin.

tuin kleurenpalet - analoog

Koop deze producten nu: Bloemplanten – Decoratieve stenen

Analoog

Een andere basiskleurentheorie, analoge kleuren zijn kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel worden geplaatst. En het gebruik van analoge kleuren in uw tuin kan verschillende planten helpen visueel te mengen, waardoor uw tuin een samenhangende maar toch kleurrijke uitstraling krijgt. Slechts een paar voorbeelden van analoge tuinkleurenpaletten die u zou kunnen kiezen, zijn: blauw, groen en geel; rood, oranje en geel; paars, blauw en rood. Het is duidelijk dat hier ruimte is om te spelen. En vasthouden aan een specifiek deel van het kleurenwiel geeft je tuin een duidelijk zicht, zelfs als je wild wordt bij het kiezen van planten.

tuin kleurenpalet - veelkleurig

Shop deze producten nu: sierplanten – bloemplantenEen andere go-to voor ontwerpers, de 60-30-10-regel is ook vrij eenvoudig te volgen. Je kiest één kleur om 60% van de ruimte te maken (het groen op de foto hierboven). Vervolgens kies je een secundaire kleur om de volgende 30% te maken (hierboven is het indigo). Tot slot rond je de ruimte af met een accentkleur die de laatste 10% compleet maakt. Het is meestal een gewaagde kleur zoals het rood in de bovenstaande afbeelding. De 60-30-10-regel geeft u veel flexibiliteit terwijl u richtlijnen inbouwt die ervoor zorgen dat uw tuin er evenwichtig uitziet als u klaar bent. En die laatste 10% is een leuke kans als je het hebt over bloemen. Kies iets verrassends en levendigs om uw tuin naar een hoger niveau te tillen. Gewapend met deze tuinkleurenpaletten ben je er klaar voor om je buitenruimtes het hele jaar door te laten schitteren. Welke kies je?

Lees ook:   16 landschapsontwerpideeën voor uw voor- en achtertuin