Topdressing van uw gazon: alles wat u moet weten

Close-up van jong vers groen gras in de grond

In de afgelopen jaren zijn gazons met topdressing een populaire praktijk geworden om de gazonconditie te verbeteren. Wat is topdressing en hoe is het gunstig voor je gazon? Wat zijn enkele best practices voor gazons voor het aankleden van gazons? Welke producten kunnen dit makkelijker maken en resulteren in een mooier gazon? Laten we het uitzoeken.

Wat doet topdressing van een gazon?

Topdressing van een gazon omvat het aanbrengen van natuurlijke, organische mulch (compost) op een gazon om het te helpen gezonder, groener gras te produceren. De mulch controleert riet, voorkomt onkruidgroei, voegt voedingsstoffen toe aan de grond op een natuurlijke, in de tijd vrijgegeven manier en egaliseert het oppervlak. Dit vermindert de behoefte aan gazonmeststoffen en herbiciden, maar wanneer deze worden toegepast, worden de effecten geoptimaliseerd, waardoor een weelderiger, mooier gazon ontstaat.

Wanneer moet ik mijn gazon aankleden?

De beste tijd om je gazon aan te kleden hangt af van het type gras dat je hebt. Grassen in het warme seizoen moeten in de lente top worden aangekleed, terwijl grassen van het koele seizoen in de herfst moeten worden gedaan.

Voorbeelden van grassen in het warme seizoen zijn:

 • Bermuda
 • Sint-Augustinus
 • Tapijtgras
 • Duizendpootgras
 • Zoysia gras

Voorbeelden van grassen in het koele seizoen zijn:

 • Kentucky Bluegrass
 • Bentgrass
 • Raaigras
 • Zwenkgras

3 stappen om uw gazon te aankleden

Topdressing van een gazon is een natuurlijke manier om de beste grasgroei te garanderen. En hoewel het niet ingewikkeld hoeft te zijn, is topdressing nog steeds een tijdrovend proces. Dit is de reden waarom veel tuinarchitecten deze dienst niet promoten; de time-to-cost afweging maakt de winst dun.

Tenzij je graag veel met je tuinarchitect wilt doorbrengen, kun je het beste leren hoe je je gazon zelf kunt aankleden. Hier zijn drie stappen om gazongebieden op uw eigendom te aankleden:

Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van stinkdieren en ze voorgoed weg te houden

Stap 1: Beoordeel je bodem

Er zijn twee factoren bij het beoordelen van uw grond: type en pH.

 1. Bepalen welk type grond je hebt, is net zo eenvoudig als het een goede look en feel geven. (Of als je de voorkeur geeft aan een meer grondige test, probeer dan de pottest van Farmer’s Almanac.) Fooi: Als uw tuin zanderige, grove of getextureerde grond heeft: Doe niet gebruik een zandleem composteermateriaal. Het fijne zand vult luchtzakken in de grond en ruïneert de structuur.
 2. Test de pH-waarde. Planten groeien het beste met een bodem-pH tussen 6,0 en 7,0. Als de pH van de grond lager is, kies dan een compost die de pH verhoogt. Test opnieuw om de paar dagen na het aanbrengen totdat de pH in evenwicht is. Een eenvoudige pH-testtool is een must.

Stap 2: Bepaal de beste topdressingmaterialen voor uw gras

Het kiezen van het juiste topdressingmateriaal is de sleutel tot een gezond gazon. Kies een type dat overeenkomt met de reeds aanwezige bovengrond. Als de grond al vrij zanderig is, gebruik dan een compost die meer zand bevat. Als het verbandmateriaal niet overeenkomt met wat aanwezig is, gebruik dan een compostmixer om de materialen gelijkmatig te mengen.

Als de grond voornamelijk klei is, is het belangrijk om de klei te breken en een goed gemengde bovengrond toe te voegen die overeenkomt met de rest van de tuin. Om een gelijkmatig oppervlak te creëren, moet u mogelijk de klei uitgraven en vervangen door het grondmengsel.

Stap 3: Selecteer het juiste gereedschap voor het aankleden van uw gazon

Breng topdressingmaterialen spaarzaam aan. Er mag niet meer dan 1/4 inch per keer worden aangebracht, anders kan de topdressing schadelijk zijn voor een gezonde grasgroei.

Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid toevoegt door een goede spreader te gebruiken. Deze kunnen worden gekocht bij elk gazoncentrum of op Amazon.

Lees ook:   Deurbelcamera's Koopgids

Stap 4: Aankleden

Nadat je de juiste pH en voedingsstoffen in de grond hebt bepaald, voeg je het door jou gekozen compostmateriaal en topdressing toe aan de composttrommel. Meng de twee goed en voeg ze vervolgens toe aan de spreader. Als alternatief, als u een vooraf gemengde gazondressing gebruikt, is het niet nodig om de compost te mengen.

Zet de spreider op ongeveer 1/4 inch en breng deze gelijkmatig over het gazon aan. Als u na dit te hebben gedaan klonten gazonverband op het gras vindt, breek het dan met de hand en verspreid het. Je zou een zeer lichte coating van gazondressing moeten zien, omdat het grootste deel ervan tussen de grassprieten moet vallen.

Producten en gereedschappen die u nodig hebt voor gazons

Je hebt zowel handgereedschap als eenvoudig mechanisch gereedschap nodig. Ooit was de enige manier om het composteermateriaal te verspreiden met een schop, die het in een brede, veegbeweging zwaaide. Dit was zeer tijdrovend en leverde vaak ongelijke resultaten op.

Tegenwoordig zijn er verschillende producten beschikbaar om het werk gemakkelijker te maken, hoewel het nog steeds ravervelend. Enkele van de producten die worden aanbevolen voor het aankleden van een gazon zijn:

 • Compost beker. Omdat grond zelfs tussen naburige gazons kan verschillen, heb je een composttrommel nodig om je topdressingmaterialen te mengen. Een tumbler is een bijzonder goede optie voor composterende beginners.
 • Tuinleraar Bodem pH-teststrips Kit. U hebt een pH-testkit nodig en teststrips zijn de meest kosteneffectieve, nauwkeurige hulpmiddelen die beschikbaar zijn.
 • Agri-Fab 100 lb. Sleepverspreider. Een goede spreider is noodzakelijk. Als je een groot gazon hebt, zal deze aan je zitmaaier worden bevestigd, zodat je tegelijkertijd het gras kunt maaien en je topdressing kunt spreiden.
 • Scotts Turf Builder Klassieke Drop Spreader. Voor kleinere werven gebruik je deze handige duwstrooier. Het eenvoudige ontwerp is gemakkelijk te gebruiken en biedt een gelijkmatige toepassing.
 • Yard Butler Twist Tiller Beluchting Handgereedschap. Soms moet moeilijke, opeengepakte grond zoals klei worden afgebroken om het topdressing te laten werken. Met dit handgereedschap kunt u ook voetdruk in het midden uitoefenen om de taak gemakkelijker te maken.
 • 63-inch verstelbare tuinbladhark. Na het verspreiden zijn er twee manieren om de bovenste dressing dichter bij de wortels te krijgen: water geven of harken. Als u het gebied liever harkt, is dit het ideale hulpmiddel. Omdat de meeste watergift het beste in de late namiddag of avond kan worden gedaan en u wilt dat de topdressing zo snel mogelijk in het gras wordt gewerkt, kan de timing van uw klus vereisen dat u in plaats daarvan het oppervlak harkt.
Lees ook:   De beste ongediertebestrijdingsdiensten van

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van het aankleden van een gazon?

Topdressing gazongebieden helpen het oppervlak glad te strijken, rietopbouw te verminderen, onkruidgroei te voorkomen, te beschermen tegen uitdroging, kernbeluchting van de grond aan te moedigen en het bodemprofiel of de samenstelling aan te passen om een gezonde groei te bevorderen. Met andere woorden, het doel is om een prachtig, weelderig gazon te produceren.

Groeit gras door topdressing?

Ja. Mits je niet een te zware laag topdressing uitstrooit, zal het gras prima groeien. Zorg er wel voor dat er niet meer dan 1/4 inch wordt toegevoegd en dat het gelijkmatig over het gazon is verdeeld.

Wat is de beste topdressing voor gazons?

De beste topdressing voor gazons hangt grotendeels af van de gezondheid van de bodem. Test de pH van de grond om het beste gazondressingproduct te bepalen. Opties zijn zand, voorbereide grondmix, compost of een mix hiervan.