Hoe wax uit tapijt te krijgen in zes eenvoudige stappen

Vrouw die tapijt stofzuigt in woonkamer

Als het gaat om het schoon en brandschoon houden van uw huis, is een van de gebieden waarop u zich waarschijnlijk zult concentreren, de vloerbedekking. Hoewel veel mensen de juiste apparatuur en technieken hebben om onverwachte vlekken aan te pakken, weten maar weinigen wat ze moeten doen als ze was op hun tapijt krijgen. Als je van kaarsen houdt en geniet van de warme sfeer van kaarslicht, dan moet je leren hoe je kaarsvet van tapijt kunt krijgen. Het goede nieuws is dat het niet zo moeilijk is om wax uit je tapijt te halen als het lijkt, op voorwaarde dat je het probleem meteen aanpakt.

Hier is een eenvoudige gids over hoe je was van tapijt kunt krijgen terwijl je het materiaal beschermt tegen schade.

Zes stappen om was uit het tapijt te krijgen

Zodra u een wasvlek op uw tapijt opmerkt, probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen, omdat wachten het moeilijker zal maken om schoon te maken. Hier zijn vijf stappen om het naadloos aan te pakken:

Stap 1: Zorg voor de juiste benodigdheden.

Eerst moet je je benodigdheden klaarmaken. De materialen die je nodig hebt zijn onder andere een tafelmes, verschillende ijsblokjes, een plastic zak, een stofzuiger, een paar papieren zakken die groot genoeg zijn om het morsen te bedekken, een strijkijzer en tapijtreiniger of ontsmettingsalcohol.

Stap 2: Vries de wax in.

Vul een plastic zak met ijsblokjes en leg deze direct over de wasvlek. U moet de zak omwikkelen met een handdoek om te voorkomen dat de was nat wordt als gevolg van lekken of condensatie. Door deze zak op de wax te plaatsen, wordt de was koud, zodat deze stolt en gemakkelijk optilt uit de tapijtvezels.

Lees ook:   Hoe u uw sprinklersysteem kunt overwinteren

Stap 3: Schraap de was eraf.

Zodra de was is bevroren, schraap je het eraf met een dof mes (zoals een botermes). Schraap zoveel mogelijk van de was af en zorg ervoor dat je niet te ruw op het tapijt bent om te voorkomen dat je de draden doorknipt. Je moet dan alle stukjes was opzuigen die je hebt afgeschraapt. Als er wat resterende was op het tapijt zit, ga dan verder met de volgende stap.

Stap 4: Bereid de vlek voor en strijk deze.

Leg een papieren handdoek of papieren zak op de vlek en zet je strijkijzer op een lage temperatuur aan. Zorg ervoor dat het strijkijzer niet te heet is, want het zal de vezels op uw tapijt smelten. Je moet ook voorkomen dat het strijkijzer te lang ter plaatse is en zorg ervoor dat je een stoominstelling gebruikt. Wrijf het strijkijzer zachtjes over de handdoek of zak, zodat het de was kan absorberen. Plaats de handdoek op verse plekken en herhaal dit proces totdat alle was is geabsorbeerd.

Stap 5: Maak het tapijt schoon.

Gebruik ontsmettingsalcohol of een commerciële reinigingsoplossing om eventuele resterende stukjes was van het tapijt te verwijderen. Dep het tapijt met een schone witte doek totdat de vlekken zijn verdwenen en het vocht weg is.

Stap 6: Stofzuig het tapijt.

Wanneer het tapijt volledig droog is, stofzuig het dan met een bekledingsborstelbevestiging om de textuur te herstellen.

Producten en gereedschappen die je nodig hebt om kaarsvet uit tapijt te halen

Een deel van het leren hoe je was uit tapijt kunt krijgen, is weten welke producten en gereedschappen je nodig hebt. Hieronder vindt u een overzicht van de materialen en hun functies.

  • Zak ijs: De zak met ijs dient het belangrijke doel van het invriezen van de was, zodat deze gemakkelijk van uw tapijt kan worden verwijderd. Op deze manier bescherm je ook de tapijtvezels.
  • Strijkijzer of haardroger:
  • Papieren handdoek of bruine papieren zak:
  • Dof mes: Deze tool is handig bij het schrapen en verwijderen van was van je tapijt. Het mes moet dof zijn om te voorkomen dat de tapijtvezels beschadigd raken.
  • Vacuüm en ontsmettingsalcohol: De ontsmettingsalcohol of reinigingsoplossing helpt bij het reinigen van uw tapijt na het verwijderen van de vlek en het vacuüm wordt gebruikt om de textuur van het tapijt te herstellen zodra het droog is.
Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van stinkdieren en ze voorgoed weg te houden

Waar het op neer komt

Kaarsvet beïnvloedt niet alleen de esthetiek van uw tapijt, maar ook de textuur. Met de juiste hulpmiddelen en procedure kunt u echter gemakkelijk kaarsvet van uw tapijt verwijderen. Met de bovenstaande technieken hoeven vakantie- en verjaardagsfeestjes niet op een zure noot te eindigen en hoeft u niet te huilen om gemorste was.

Veelgestelde vragen

Wat lost kaarsvet op?

Omdat kaarsvet een vlek op oliebasis is, is voor het verwijderen ervan een oplosmiddel nodig dat olie oplost. Enkele van de oplosmiddelen die u thuis kunt gebruiken, zijn aceton dat wordt aangetroffen in nagellakremover en isopropylalcohol die vaak wordt gebruikt in ontsmettingsalcohol.

Hoe krijg je kaarsvet uit tapijt zonder strijkijzer?

Als het je lukt om alle was te verwijderen door het er met een mes af te schrapen, kun je doorgaan met het reinigen en stofzuigen van je tapijt. Echter, het gebruik van een pot met platte bodem met heet water of een haringer in plaats van een strijkijzer zal nog steeds de klus klaren.

Kan wax blijvende schade aan mijn tapijt veroorzaken?

Over het algemeen zal een beetje onverwachte was op het tapijt geen permanente schade aan uw pluche tapijt veroorzaken. U moet echter proberen de wasvlek te verwijderen zodra u deze opmerkt.

Hoe verwijder ik gekleurde wasvlekken?

Als de gemorste was afkomstig is van een gekleurde kaars, kan dit een gekleurde vlek op uw tapijt achterlaten. In het geval dat de kleur blijft nadat u de was hebt schoongemaakt, kunt u een zelfgemaakte tapijtvlekreiniger gebruiken om deze te behandelen. U moet echter eerst controleren op kleurechtheid door het in een verborgen gebied te testen.

Lees ook:   Hoe maak je je eigen Japanse tuin