Hoe kauwgom uit tapijt te krijgen in zes stappen

Persoon die tapijt schoonmaakt met blauwe handschoenen, spuitfles en spons

Van alle dingen die je in je tapijt kunt krijgen, is kauwgom een van de ergste. Kauwgom is een kleverige substantie die moeilijk te verwijderen is van de meeste oppervlakken, vooral de zachte vezels van een tapijt. De buigzame textuur van kauwgom betekent dat het gemakkelijk in microscopische spleten terechtkomt en een hechte band vormt met zowat alles waarmee het in contact komt.

Als je met je hand een stuk kauwgom van het tapijt probeert te trekken, zal het alleen maar uitrekken en uit elkaar vallen, waardoor een lelijk stuk kleverig residu achterblijft. De kleverige overblijfselen zijn bijzonder uitdagend om te verwijderen voor onvoorbereiden, maar als je eenmaal leert hoe je het moet doen, zul je je realiseren dat het extraheren van kauwgom uit tapijten geen probleem is. Blijf lezen om te leren hoe je kauwgom van tapijt kunt verwijderen en welke items je nodig hebt om de taak te voltooien.

Hoe kauwgom uit tapijt te verwijderen in 6 stappen

Als je in het verleden hebt geworsteld met het verwijderen van kauwgom van een tapijt of tapijt, verwijder die mislukte pogingen dan uit je hoofd. De volgende methode werkt voor verschillende soorten tapijten, waaronder die gemaakt van hennep, jute, wol, andere natuurlijke vezels, synthetische vezels en gemengde vezels. Vergeet ook niet dat hoe eerder je in staat bent om de kauwgom te verwijderen, hoe gemakkelijker het hele proces is.

Klaar om aan de slag te gaan? Haal diep adem en voltooi de volgende frustratievrije stappen om kauwgom van tapijt te verwijderen zonder de stress.

Stap 1: Bereid het gebied voor.

Verkrijg een dun stuk karton en snijd een klein gaatje in de vorm van het tandvlees. De achterkant van een spiraalvormig notitieboek zou bijvoorbeeld goed werken. Dit stuk karton fungeert als een bewaker om het omliggende tapijt te beschermen terwijl u de kauwgom verwijdert. Leg het karton op de plek.

Lees ook:   Home Security Guide: Hoe u zich veilig kunt voelen in uw nieuwe huis

Stap 2: Vries de kauwgom in.

Plaats een ijsblokje in een plastic zak en wrijf het over het tandvlees. De plastic zak voorkomt dat het smeltende ijs alles nat maakt. Blijf het ijs over het tandvlees wrijven totdat het tandvlees hard wordt. De bevroren gom is gemakkelijker te verwijderen omdat het proces ervoor zorgt dat de moleculen samentrekken en de binding met het tapijt ontspannen. In plaats van ijs kunt u ook een commercieel aerosolproduct zoals Zenex ZenaFreeze gebruiken om op de gom te spuiten.

Stap 3: Schraap de kauwgom.

Zodra de kauwgom voldoende hard is geworden, gebruikt u een dof mes, spatel of siliconen keukenschraper om het tandvlees voorzichtig te verwijderen. Als er een paar hardnekkige stukjes of een vlek achterblijven, ga dan verder met de volgende stappen.

Stap 4: Verwijder het resterende residu.

Gebruik een spons om voorzichtig lakverdunner, zoals Klean-Strip Green, aan te brengen op de resterende stukjes gom. Volg alle veiligheidsmaatregelen op het etiket, omdat lakverdunners ontvlambaar zijn en schadelijke dampen kunnen afgeven. Je kunt ook lijmverwijderaars op basis van citrusvruchten proberen, zoals Goo Gone of De-Solv-It. Dep of schraap voorzichtig de laatste stukjes kauwgom totdat ze weg zijn.

Stap 5: Verwijder de vlek.

Zelfs nadat u al het tandvlees hebt verwijderd, kan er een vlek achterblijven. Om het te verwijderen, mengt u een deel minerale olie met acht delen vloeibaar chemisch reinigingsmiddel, zoals Forcefield. Breng een kleine hoeveelheid aan op de vlek en druk stevig aan met een spons. Je moet ook doorgaan en het karton op dit punt verwijderen, zodat je de vlek gemakkelijker kunt deppen. Wrijf niet, want dit kan de vlek erger maken. Herhaal het aanbrengen en dep totdat de vlek van het tapijt optrekt.

Lees ook:   Hoe een gazon opnieuw te zaaien of door te zaaien in 6 eenvoudige stappen

Stap 6: Spoel en droog het gebied.

Spoel ten slotte de plek af met een klein beetje water en dep het overtollige vocht met een handdoek totdat het droog is.

Wat je nodig hebt om kauwgom uit je tapijt te krijgen

  • Een klein stukje karton en schaar: Hoewel dit niet helemaal nodig is, maakt dit extra item het opruimproces over het algemeen netter.
  • Ice of Zenex ZenaFreeze (of vergelijkbaar):
  • Een plastic zak: Zorg ervoor dat de zak geen gaten heeft, anders verslaat hij het doel. Het gebruik van een plastic zak voorkomt dat het ijs overal smelt.
  • Een schraapapparaat: Gebruik niets met een scherpe rand, omdat dit je tapijt of vloerkleed kan beschadigen. Een goede optie is een duimschraper. De duurzame textuur is ideaal voor het breken van geharde kauwgom zonder uw tapijt in het proces te vernietigen.
  • Lakverdunner: Dit is essentieel voor het afbreken van achtergebleven resten van kauwgom. Klean-Strip Green doet het werk, plus het bevat 20% biologisch afbreekbaar en duurzaam gehalte en bevat geen ozonafbrekende chemicaliĆ«n. U zult het nuttig vinden voor vele andere taken, zoals het verwijderen van verf en als reinigingsgereedschap.
  • Reinigers op basis van citrusvruchten: Deze reinigingsmiddelen zijn een alternatief voor lakverdunners, maar ze hebben mogelijk wat meer elleboogvet en tijd nodig om te weken en grondig te weken verwijder het residu.
  • Oplosmiddel voor chemisch reinigen: Forcefield doet wonderen op allerlei bekledingen, inclusief tapijten. U kunt het eerst testen op een onopvallende plek, omdat sommige gebruikers melden dat het ervoor zorgt dat kleuren worden uitgevoerd.
  • Sponzen en papieren handdoekjes: Gebruik een of beide om tandvleesvlekken en kleine stukjes van uw tapijt te deppen en op te heffen.
Lees ook:   Deurbelcamera's Koopgids

De bottom line over het verwijderen van kauwgom uit tapijt

Als het gaat om het verwijderen van kauwgom van je tapijt, wint langzaam en gestaag de race. Neem de tijd en volg de methode stap voor stap. Als het in eerste instantie niet lijkt alsof een stap werkt, herhaalt u dit gewoon en probeert u het opnieuw. Uiteindelijk zal de kauwgom loskomen. Vergeet ook niet dat een beetje een lange weg gaat als het gaat om oplosmiddelen en vlekverwijderaars. Begin met een kleine hoeveelheid en breng geleidelijk meer aan als dat nodig is.

Veelgestelde vragen

Welke huismiddeltjes nemen kauwgom uit tapijt?
U kunt kauwgom van tapijt verwijderen door de kauwgom in te vriezen met ijs, deze af te schrapen en vervolgens alle resterende kauwgom weg te vegen met een oplosmiddel of reiniger op basis van citrusvruchten.

Verwijdert WD-40 kauwgom?
U kunt WD-40 gebruiken om kauwgom uit tapijt te verwijderen. Probeer de kauwgom te spuiten en tussen een apart stuk tapijt te wrijven. Herhaal het aanbrengen totdat het tandvlees uit het tapijt komt.

Welke gomverwijderaar werkt het beste?
Er zijn een aantal in de winkel gekochte producten die goed werk leveren bij het verwijderen van kauwgom uit tapijten. ZenaFreeze doet prima werk met het invriezen van kauwgom voor commerciƫle toepassingen. Voor huishoudelijk gebruik helpen reinigingsmiddelen op basis van citrusvruchten zoals Goo Gone of een lakverdunner bij het verwijderen van tandvlees.