Hoe bloed uit tapijt te krijgen met alledaagse voorwerpen

Vrouw veegt vlekken op het tapijt met spuitfles

De producten die hier te zien zijn, zijn onafhankelijk geselecteerd op basis van grondig onderzoek van ons redactieteam. Als u iets koopt via links op onze site, kunnen we een commissie ontvangen.

Als je ooit een bloedvlek op je tapijt ziet, zullen er twee vragen in je opkomen: “is mijn tapijt verpest?” en “hoe krijg ik bloed uit tapijt?” Gelukkig is je woonkamertapijt niet permanent geruïneerd – er zijn verschillende manieren om bloed uit tapijt te verwijderen. En het mooiste? De producten die je nodig hebt om de vlek te verwijderen zijn waarschijnlijk items die je al in je badkamer of keukenkast hebt staan. Lees verder om te leren hoe u bloed uit tapijt kunt verwijderen.

5 manieren om bloed uit tapijt te halen

Hoewel het heel goed mogelijk is om bloed uit tapijt te halen nadat het enkele uren of dagen heeft gezeten, is het het beste om bloed van tapijt te verwijderen als het nog nat is. Als dat niet mogelijk is, kunt u nog steeds gedroogd bloed uit tapijt verwijderen, zelfs nadat het zich aan de tapijtvezels heeft gehecht. Er zijn verschillende methoden die u kunt volgen, maar bij het verwijderen van gedroogd bloed is het het beste om de vlek eerst voorzichtig met een stalen borstel te wrijven om de afzetting te verbreken. Ook het deppen met een katoenen doek (in tegenstelling tot wrijven) voorkomt dat je de vlek verspreidt.

Optie 1: Gebruik ammoniak om gedroogd bloed te verwijderen

Belangrijke opmerking: ammoniak geeft af giftige dampen en moet zorgvuldig en in kleine hoeveelheden worden behandeld. Zorg ervoor dat u ammoniak niet mengt met andere chemicaliën.

 • Stap 1: Combineer 1 eetlepel ammoniak met een half kopje warm water. Leg de oplossing op een spons.
 • Stap 2: Dep de vlek totdat de vloeistof in de spons trekt.
 • Stap 3: Gebruik de spons om koud water aan te brengen. Dep het droog met een katoenen handdoek.
Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van Goffers

Optie 2: Gebruik waterstofperoxide om gedroogd bloed te verwijderen

Belangrijke opmerking: Waterstofperoxide kan de kleur van sommige tapijten veranderen, dus het is belangrijk dat u eerst een verborgen gebied test om te zien hoe het tapijt reageert.

 • Stap 1: Om het gebied te testen, neemt u een kleine hoeveelheid waterstofperoxide en brengt u het aan op een verborgen deel van uw tapijt.
 • Stap 2: Wacht een paar minuten en controleer dan de kleur van het tapijt. Als het de kleur van het tapijt niet beïnvloedt, breng het dan aan op de bloedvlek.
 • Stap 3: Om het gedroogde bloed te verwijderen, dompel je een wattenstaafje in het waterstofperoxide. Breng het aan op de vlek totdat deze verdwijnt.
 • Stap 4: Nadat je het ongeveer een uur hebt laten weken, neem je een nat washandje en spoel je het gebied af. Laat het vervolgens aan de lucht drogen.

Optie 3: Gebruik water, zuiveringszout en witte azijn om gedroogd bloed te verwijderen

 • Stap 1: Combineer 2 kopjes warm water, 2 kopjes witte azijn en 4 eetlepels zuiveringszout in een kom of spuitfles.
 • Stap 2: Breng het mengsel aan op het getroffen gebied. Laat het vijf minuten zitten.
 • Stap 3: Dep het tapijt droog met een schone, vochtige katoenen doek. Laat het aan de lucht drogen.

Optie 4: Gebruik een zoutpasta om gedroogd bloed te verwijderen

 • Stap 1: Giet koud water in een kom. Voeg voldoende zout toe om een dunne pasta te maken.
 • Stap 2: Breng het mengsel aan op de bloedvlek. Laat het ongeveer vijf minuten zitten.
 • Stap 3: Dep de vlek met een katoenen handdoek of doek totdat deze weg is. Vermijd wrijven over het gebied, want dat kan de vlek verspreiden.

Optie 5: Gebruik koud water om nat bloed te verwijderen

 • Stap 1: Vul een spuitfles met koud water. Spuit het natte bloedgebied herhaaldelijk.
 • Stap 2: Dep het droog met een katoenen handdoek. Zorg ervoor dat u het getroffen gebied dep, in plaats van erover te wrijven.
 • Stap 3: Herhaal deze stappen totdat het natte bloed verdwijnt. Laat het aan de lucht drogen of gebruik een natte stofzuiger om het gebied te drogen.

Veelgemaakte fouten om te vermijden

Gebruik geen warm of heet water

Het is misschien gemakkelijk om de temperatuur van het water over het hoofd te zien, maar zorg ervoor dat je koud of lauw water gebruikt om bloedvlekken op te ruimen. Het gebruik van warm water kan ervoor zorgen dat de vlek nog meer intrekt en zich verspreidt.

Lees ook:   6 ideeën voor het creëren van een hedendaags landschap

Vermijd het gebruik van te veel reinigingsoplossing

Helaas is het niet zo eenvoudig als hoe meer je spuit, hoe schoner het wordt. Elke oplossing laat een residu achter. Het gebruik van veel reinigingsoplossing laat meer residu achter, die vuil kunnen aantrekken en er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat die vervelende vlek weer opduikt. Probeer alleen zoveel reiniger te gebruiken als de aanwijzingen vragen.

Reinig de vlek zo snel mogelijk

Probeer de bloedvlek zo snel mogelijk op te ruimen. Hoe langer je wacht, hoe more de vlek zal inslaan en hoe moeilijker het zal zijn om te verwijderen.

Producten die je nodig hebt om bloed uit tapijt te halen

 • Stalen borstel: De taaie borstelharen op een stalen borstel helpen de bloedvlek van de tapijtvezels te breken
 • Spuitfles: Een spuitfles helpt u het mengsel rechtstreeks op het getroffen gebied aan te brengen
 • Spons: Een spons is nodig om het gebied te deppen na het aanbrengen van het verwijderingsmengsel
 • Vod: Een vochtige doek is voor het schoon deppen van het gebied
 • Natte vac: Een natte stofzuiger zuigt het mengsel op dat wordt gebruikt om het bloed te verwijderen

Waar het op neer komt

Het goede nieuws is dat u de meeste bloedvlekken (nat of droog) gemakkelijk kunt verwijderen met producten die zich in uw badkamer of keuken kunnen bevinden. Als alle hierboven genoemde methoden geen bloed uit uw tapijt krijgen, kan het nodig zijn om een professionele tapijtreiniger te raadplegen.

Veelgestelde vragen

Verwijdert OxiClean bloedvlekken uit tapijt?

Ja. Als u de voorkeur geeft aan een speciale reiniger in plaats van thuis uw eigen oplossing te maken, zijn OxiClean Versatile Stain Remover en OxiClean Carpet &Area Rug Stain Remover Spray beide oplossingen met natriumpercarbonaat die bloedvlekken uit tapijt kunnen halen.

Lees ook:   De 5 beste roestverwijderingsproducten van 2023

Hoe verwijdert azijn bloed uit tapijt?

Azijn is effectief in het verwijderen van bloedvlekken uit tapijt vanwege de hoge zuurgraad en antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen. Om azijn te gebruiken om bloed uit tapijt te verwijderen, breng je een mengsel van 1 kopje azijn en 2 kopjes warm water aan op de vlek. Herhaal dit proces eenmaal, dep schoon met een katoenen doek en laat het vervolgens aan de lucht drogen.

Kunnen professionele tapijtreinigers bloedvlekken verwijderen?

De meeste professionele tapijtreinigers zijn gespecialiseerd in het verwijderen van hardnekkige vlekken zoals bloed, nagellak, koffie, make-up, bessen en meer. Voordat u een professionele tapijtreiniger inhuurt, is het het beste om uw tapijtreinigingsbehoeften in detail te beschrijven om ervoor te zorgen dat ze de apparatuur en reinigingsoplossing hebben die nodig is om de vlek te verwijderen.

Verwijdert maïzena bloed uit tapijt?

Ja. Maïzena gemengd met water om een pasta te maken werkt op dezelfde manier als de zoutpastamethode. Nadat de pasta is opgedroogd, wrijf je het van het tapijt met een tandenborstel.

Kun je warm water gebruiken om bloed uit tapijt te krijgen?

Nee. Wanneer een verwijderingsmethode water als onderdeel vereist, moet het water in de meeste gevallen koud zijn. Warm water kan er zelfs voor zorgen dat de bloedvlek intrekt in plaats van te helpen om het te verwijderen.