Hoe maaimessen in 7 eenvoudige stappen te slijpen

Rode grasmaaier maaigras, close-up van gemaaid gras

Leren hoe je maaimessen kunt slijpen is een essentiële vaardigheid als je je gazon regelmatig onderhoudt. Naarmate maaimessen dof worden door regelmatig gebruik of het raken van rotsen of andere objecten, zal het mes dof worden en plekken ontwikkelen die grof gras maaien. Als een grasspriet een rafelige snede heeft, kan deze vatbaarder worden voor ziekten.

Door uw maaimessen voor elk maaiseizoen te slijpen, krijgt u bijna-chirurgische sneden waardoor uw gazon minder water, minder voedingsstoffen en een uniforme kleur kan gebruiken. Deze gids laat u stap voor stap zien hoe u maaimessen kunt slijpen en geeft ideeën voor het gebruik van gereedschappen die u misschien al hebt.

7 stappen om maaimessen te slijpen

De volgende stappen zijn voor iedereen eenvoudig te voltooien, ongeacht hoeveel ervaring je hebt. Er zijn een paar tools die u nodig hebt om de stappen te voltooien, maar er worden koppelingen verstrekt zodat u precies weet wat u moet krijgen. Deze stappen zijn ook universeel voor conventionele maaiers van de toonaangevende merken en eventuele nuances van uw specifieke model zijn gemakkelijk te identificeren.

1. Koppel de bougie los

Om uw veiligheid te garanderen, koppelt u de bougie los om er zeker van te zijn dat er geen kans is dat de maaier kan starten terwijl u aan het werk bent. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw maaier als u niet zeker weet waar de bougie is, maar het is gemakkelijk te identificeren als een dikke rubberen dop die aan een witte of lichtgekleurde keramische paal is bevestigd. Gewoon de bovenste dop eraf wiebelen en deze is losgekoppeld.

2. Kantel de maaier op zijn kant

Om toegang te krijgen tot de messen, kantelt u de maaier aan één kant. Als de carburateur van de maaier aan de zijkant zit in plaats van bovenop de motor, zorg er dan voor dat de carburateur naar boven is gericht. De handleiding van de maaier helpt u ook de carburateur te identificeren, maar het ziet eruit als een extra component die aan de zijkant van de motor is vastgeschroefd.

Lees ook:   Hoe een bad schoon te maken in 6 eenvoudige stappen

3. Noteer in welke richting het blad is gericht

Zodra uw maaier op is, let dan op welke kant de snijkant is gericht, zodat u deze later correct opnieuw kunt installeren. Door een kleine pijl met een permanente markering te tekenen, hoeft u de volgende keer niet te raden.

4. Maak het mes los

Verschillende maaiers hebben verschillende systemen, maar ze worden meestal vastgehouden met één bout die een gemeenschappelijke Standard American (SAE) of metrische grootte is. Je hebt alleen een stopcontact en ratelsleutel nodig om de bout te krijgen, maar je kunt ook een kort stuk sloophout of staaf pakken om te voorkomen dat het mes draait terwijl je de bout losmaakt.

5. Slijpen

Dit is waar je een aantal verschillende opties hebt. Als je een bankslijper tot je beschikking hebt, gebruik deze dan om net genoeg van de afgeschuinde rand te slijpen om hobbels en inkepingen glad te strijken en een nieuwe rand te maken. Met een bankslijper zou dit slechts twee of drie passen voor elke snijkant moeten duren.

Als u geen bankslijper hebt, zal een metalen vijl van hoge kwaliteit hetzelfde werk doen met iets meer tijd.

Omdat maaimessen als een beitel zijn gemaakt, is de bovenste schuine kant het enige dat moet worden geslepen. Zoek niet naar een scheermesje. Volgens Oregon™, een toonaangevende fabrikant van grasmaaierbladen, moet uw mes een consistente, agressieve hoek hebben.

6. Balanceer de messen

Maaimessen zijn gebalanceerd om het gewicht verdeeld te houden wanneer de motor draait. Als de ene kant zwaarder wordt dan de andere, kan dit ertoe leiden dat uw maaier essentiële onderdelen los schudt en trilt en voortijdig slijt. Hang het mes gewoon aan een spijker of een ander vast punt en kijk of het naar de ene of de andere kant valt. Als één kant zwaarder is, verwijder dan wat metaal met een slijpmachine of vijl totdat het balanceert met de zwaardere kant.

Lees ook:   8 essentiële (en pijnloze) voorjaarsschoonmaaktips voor uw nieuwe huis

7. Bout het blad en sluit de bougie opnieuw aan

Zodra je messen zijn geslepen en gebalanceerd, plaats je het mes weer in de juiste richting met hetzelfde stopcontact en dezelfde moersleutel die je hebt gebruikt om het eraf te krijgen en sluit je de bougie aan.

Producten en gereedschappen die u nodig hebt om maaimessen te slijpen

  • Dopsleutel set: Als je deze nog niet hebt, is een fatsoenlijke set uiterst nuttig buiten deze taak, maar is zeker noodzakelijk om maaimessen te slijpen.
  • Veiligheidsbril: Metaalkrullen zijn een ernstige bedreiging voor uw ogen, dus een goede veiligheidsbril houdt u veilig en is nuttig voor veel andere taken in uw huis.
  • Bankslijper: Deze tools maken het slijpen een fluitje van een cent. Uitgerust met een draad- of polijstwiel, kunnen ze u ook helpen roestige bevestigingsmiddelen en onderdelen op uw maaier te herstellen om de levensduur te verlengen.
  • Metalen vijl: Dit is de beste optie als je geen bench grinder wilt krijgen. Bestanden bent useful, goedkoop en bereik hetzelfde doel als een bench grinder met iets meer tijd.
  • Balanshouder voor messen: Als u iets preciezer wilt dan een spijker in de muur, is een speciale blade balancer minder dan $ 10 en zal u helpen het mes snel en efficiënt in balans te brengen.

De bottom line over het slijpen van maaimessen

Leren hoe je maaimessen kunt slijpen is een eenvoudige en snelle taak die gemakkelijk te leren is. Zodra u het in uw seizoensgebonden landschaps- en gazonverzorgingsritueel verwerkt, zal het dividenden uitbetalen door vele jaren service uit uw maaier en een mooier uitziend gazon te halen. Afgezien van de optionele blade balancer, zijn alle benodigde gereedschappen iets dat je waarschijnlijk al hebt of zouden waardevolle en veelzijdige toevoegingen zijn aan je gereedschapscollectie voor thuis.

Lees ook:   5 Home Remedies voor DIY Ant Control

Veelgestelde vragen

Hoe scherp moeten maaimessen zijn?

Maaimessen hoeven niet vlijmscherp te zijn, maar moeten wel een schone en agressieve afschuining hebben.

Wanneer weet je dat een maaimes dof is?

Als u rafelige graspunten ziet die bruin of off-color zijn, kan uw mes dof zijn en de grassprieten niet netjes maaien.

Hoe vaak moet ik maaimessen slijpen?

Over het algemeen is één keer per seizoen een gemakkelijk ijkpunt om te gebruiken, maar je kunt ook slijpen wanneer je meer rafelige sneden en bruine punten in je gras opmerkt.

Zijn er maaimessen slijpdiensten?

Veel bouwmarkten in het hele land zullen grasmaaiermessen slijpen tegen een bescheiden vergoeding.