Hoe schimmel in uw kelder te voorkomen en te verwijderen

man spuit schimmel in kelder

Gevaarlijk en lelijk, schimmel in uw kelder kan een schadelijke indringer zijn. Volgens de EPA duurt het slechts een beetje vocht voordat natuurlijk voorkomende schimmelsporen hun snelle groei beginnen. In combinatie met de lage luchtstroom van kelders kan vocht gemakkelijk schimmelgroei veroorzaken en mogelijk uw gezondheid en eigendommen beschadigen.

Het wegwerken van schimmel in kelderruimtes kan een ontmoedigende taak zijn, en het is moeilijk om te weten wanneer je een professional moet inschakelen versus wat redelijkerwijs door jezelf kan worden afgehandeld. Deze gids leidt u door wat u moet weten over schimmel in uw kelder, stappen en gereedschappen om er vanaf te komen, en wanneer u een professional moet inschakelen.

Hoe krijg je schimmel in je kelder?

Schimmel is een natuurlijke manier waarop het milieu organisch puin afbreekt en overal zijn kleine schimmelsporen aanwezig. Wanneer schimmelsporen in contact komen met een vochtig oppervlak, beginnen ze te groeien of proberen ze het item af te breken waarop ze groeien, zoals natuurlijke vezels en onbehandeld hout.

Er zijn verschillende soorten schimmels, maar het is gemakkelijk om elk type te identificeren zodra u hun kenmerken kent. Weten waar te zoeken maakt het gemakkelijk te vinden. Schimmel zal meestal groeien wanneer er vocht is van HVAC-condensatie, pijplekken of niet-afgedichte keldermuren. Door rond uw HVAC-eenheden, onder bovengrondse leidingen en langs waar keldermuren de vloer ontmoeten te controleren, kunt u meestal vinden waar schimmel zich heeft gevestigd en is begonnen te groeien.

Hoe te testen op schimmel in uw kelder

Als u niet zeker bent van het identificeren van schimmel, zijn er verschillende kits die u kunt kopen om een monster te verzamelen en ze naar een laboratorium te laten sturen om te testen – inclusief deze goedkope kit die beschikbaar is op Amazon. Volg gewoon de instructies en plaats het monster in een vooraf geadresseerde envelop om naar het lab te gaan.

Hoewel testen eenvoudig is, moet u onmiddellijk actie ondernemen om schimmel in keldergebieden te stoppen, zelfs als u het gewoon vermoedt. Sommige mallen zijn technisch schadelijker dan andere, maar de CDC stelt dat alle mallen moeten worden verwijderd en het type schimmel dat in uw kelder aanwezig is, is uiteindelijk irrelevant.

Veel voorkomende soorten keldermallen

Het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) noemt vijf verschillende soorten schimmels als de meest voorkomende:

 • Cladosporium: Meestal bruin, maar ook zwart of grijs, dit type schimmel komt veel voor in de bodem en organisch materiaal over de hele wereld. Dit type schimmel groeit relatief langzaam.
 • Penicillium: Gebruikt bij de ontwikkeling en productie van het levensreddende antibioticum penicilline, Penicillium komt ook veel voor over de hele wereld en is snelgroeiend en meestal groen of wit.
 • Aspergillus: Deze schimmel leeft buiten en binnen, en de meeste mensen kunnen het zonder problemen verdragen. In zeldzame gevallen kan het echter een infectie veroorzaken die Aspergillose wordt genoemd en die zeer schadelijk kan zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of longproblemen zoals astma.
 • Alternaria: Snelgroeiend en bruin, olijf of zwart, deze schimmel kan ernstige infecties veroorzaken, maar gevallen zijn over het algemeen zeldzaam en gaan gepaard met een onderliggende aandoening.
 • Stachybotrys chartarum: Stachybotrys chartarum, ook bekend als giftige zwarte schimmel, is misschien wel de meest voorkomende huishoudelijke schimmel, is zwart tot groenachtig van kleur, snelgroeiend en berucht om het gedijen op bouwmaterialen zoals gipsplaat, hout, gipsplaat en bedekkingen zoals behang.
Lees ook:   Hoe maak je je eigen Japanse tuin

3 stappen om schimmel in uw kelder kwijt te raken

Volgens de CDC kun je schimmelsporen in je kelder niet volledig kwijtraken, maar je kunt wel kunnen verwijder de bron van vocht en verwijder de schimmel die eruit is gegroeid. De volgende stappen voorgesteld door de CDC en EPA zullen u helpen zich te ontdoen van schimmel in uw kelder:

Stap 1: Stop snel de bron van vocht (als je kunt) om te voorkomen dat schimmels verder groeien

Afhankelijk van het probleem moet u mogelijk aanzienlijke reparaties uitvoeren om het vocht te stoppen. Als het een lekkende pijp, condensatie in uw HVAC-systeem of een scheur in een deuropening of raam is, zorg er dan voor dat u het zo snel mogelijk repareert of door een professional laat repareren. Als er een vochtprobleem is van uw keldermuren, voer dan een luchtontvochtiger uit om overtollig vocht te drogen.

Stap 2: Verwijder beschimmeld materiaal indien mogelijk

Als de mal een klein gebied van zacht of vezelig materiaal heeft beschadigd, zoals tapijt, plafondtegels of wandmateriaal dat niet dragend is (zoals houten noppen of cement), kunt u het materiaal zelf verwijderen en vervangen. Zorg er wel voor dat u beschermende brillen en wegwerpstofmaskers, handschoenen en mogelijk beschermende kleding draagt, zodat u ezorg ervoor dat u de schimmel niet in uw woonruimtes brengt.

Stap 3: Reinig beschimmeld materiaal dat niet kan worden vervangen

Gebruik voor muren, vloeren en andere harde oppervlakken een bleekoplossing (1 kopje bleekmiddel per liter water) en / of commerciële reinigingsmiddelen om de schimmel te wassen en te doden terwijl u dezelfde beschermende kleding draagt die in stap twee wordt genoemd. Gebruik wegwerpsponzen en andere schoonmaakmiddelen, zodat u ze kunt weggooien en voorkomen dat ze sporen verspreiden naar andere plaatsen in huis.

Lees ook:   Beste outdoor beveiligingscamera's

Producten en gereedschappen die u nodig hebt om schimmel in kelderruimtes te verwijderen

 • Schemermasker of gasmasker: Je hebt geen masker van medische kwaliteit of een professioneel herbruikbaar gasmasker nodig, maar een soort masker beschermt je tegen de schadelijke effecten van schimmel terwijl je eromheen werkt.
 • Oogbescherming: Bij het verstoren van schimmelsporen tijdens het schoonmaken of gewoon het gebruik van agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel, wilt u uw ogen beschermen.
 • Wegwerphandschoenen: Het hanteren van schimmel en beschimmeld materiaal is reden genoeg om handschoenen te dragen, maar het kan je huid ook beschermen tegen irritatie bij het gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Stijf borstel met borstels: Om schimmelvlekken op poreuze of ruwe oppervlakken effectief te verwijderen, hebt u een borstel nodig die schimmel kan wegschrobben zonder dat de borstelharen instorten.
 • Spons: Op zachtere of gladdere oppervlakken kan een wegwerpspons alles zijn wat nodig is om te voorkomen dat schimmelvlekken grotere problemen worden.
 • Schimmel vlekverwijderaar: Hoewel het niet essentieel is voor het daadwerkelijk verwijderen van schimmel, zult u waarschijnlijk een donkere vlek vinden op het materiaal waarop de mal groeide en u wilt dat een product het verwijdert. Bovendien kan het verwijderen van de oude vlekken ervoor zorgen dat u later nieuwe schimmelgroei herkent.
 • Bleken: Een oplossing van 1 kopje (8 ounces) bleekmiddel tot 1 gallon water is voldoende om schimmel op oppervlakken te doden, volgens de CDC.
 • Reinigingsemmer met meetmarkeringen: Zorg voor de juiste afmetingen voor uw bleekoplossing met een goede reinigingsemmer.
 • Spuitflessen: Of het nu gaat om bleekmiddel of een van de meer natuurlijke oplossingen die hieronder worden besproken, een spuitfles helpt u schimmelvlekken te behandelen.

Wil je geen chemicaliën gebruiken? Hier leest u hoe u op natuurlijke wijze schimmel in uw kelder kunt verwijderen

Het is begrijpelijk dat sommige huishoudens het gebruik van agressieve chemicaliën in huis willen vermijden om schimmel te behandelen, vooral als het een kleine en beheersbare hoeveelheid is. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke en minder agressieve producten om schimmel weg te poetsen.

Azijn en zuiveringszout zijn bijvoorbeeld beide zuur en kunnen worden gebruikt om schimmel weg te schrobben en de sporen in zijn kielzog te doden. Maak gewoon een half-water, half-azijn oplossing, spuit op de schimmel, laat een nacht staan en kom de volgende dag terug om te schrobben met zeepsop. Maak voor zuiveringszout een pasta van 50:50 zuiveringszout en water om te gebruiken als een schurende scrub, of meng 2 eetlepels zuiveringszout met 2 kopjes water in een spuitfles en spuit de oplossing op het getroffen gebied voordat je gaat schrobben.

Hoewel deze methoden meestal effectief zijn bij het wegwerken van schimmel in kelders, kunnen ernstigere problemen sterkere oplossingen of professionele interventie vereisen.

Lees ook:   DIY Stump Verwijderen: Tips en trucs

Wanneer moet u een professional bellen om schimmel in uw kelder te verwijderen

De meeste kelderzwaartetjes zijn gemakkelijk aan te pakken met de methoden die in deze gids worden besproken, maar grote problemen zoals verborgen vochtlekken, overstromingen of gescheurde leidingen kunnen leiden tot een explosie van schimmelgroei in materialen die moeten worden vervangen. Wanneer u wijdverspreide schimmel ervaart, kan de taak beter worden overgelaten aan een schimmelsaneringsspecialist.

Bedrijven die een matrijscertificering van de American Council for Accredited Certification (ACAC) onderhouden, hebben de kwalificaties om beschimmeld materiaal veilig te verwijderen en schimmel te saneren op oppervlakken die niet kunnen worden vervangen. Veel van deze bedrijven zijn ook gespecialiseerd in kelderinkapseling om verdere problemen van schimmel in keldergebieden te voorkomen.

De bottom line op het wegwerken van schimmel in uw kelder

Schimmel kan eng zijn, vooral als u of een geliefde allergieën of gevoeligheden heeft. U kunt echter schimmel in uw kelder verwijderen door het vochtprobleem op te lossen, onverkoopbaar materiaal te verwijderen en een beetje elleboogvet in het reinigen van het getroffen gebied te stoppen. Vergeet niet om veilig te zijn, te letten op kruisbesmetting en aarzel nooit om een professional te bellen als het probleem groter wordt dan u aankunt.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik schimmel in mijn kelder heb?

Leer hoe u schimmel kunt identificeren via de hierboven beschreven veelvoorkomende typen, of purchase een kit om een professioneel lab het te laten bepalen. Verkleuring van oppervlakken, muffe geuren en gezondheidssymptomen zoals keelpijn, congestie of hoesten zijn vaak indicatoren van schimmel.

Is schimmel gevaarlijk?

Volgens de CDC moeten alle schimmels worden verwijderd en kunnen ze schadelijk zijn voor de menselijke longen en het ademhalingssysteem. De mate van het gevaar varieert echter van mild tot zeer hoog, afhankelijk van allergieën, gevoeligheden en andere aandoeningen die uw huishouden kan hebben.

Kun je schimmel in je kelder volledig kwijtraken?
Schimmelsporen zijn overal in de omgeving en zullen uw huis binnendringen voor en na elke schimmelverwijdering of -preventie die u onderneemt. Schimmelsporen moeten echter vocht hebben om uit te groeien tot een schadelijke stof, en dat is een factor die je kunt beheersen.

Is bleekmiddel sterk genoeg om schimmel voorgoed te doden?
Ja, een oplossing van 1 kopje (8 ounces) bleekmiddel tot 1 gallon water zal schimmel doden. De schimmel zal waarschijnlijk een vlek achterlaten en bleekmiddel zal niet voorkomen dat andere schimmelsporen groeien als er een vochtbron is.