Wat te doen met al uw herfstbladeren

Bladeren harken in de tuin

Een van de mooiste scènes elke herfst is het kijken naar de bladeren die van kleur veranderen in levendige tinten rood, geel en oranje. Maar tegen het einde van het seizoen verandert het kijken naar bladeren helaas in bladopruiming en blijven we achter met het dilemma hoe we alle bladeren moeten opruimen. Zoals veel mensen met veel bomen op hun terrein, vraag je je misschien af wat de beste manier is om van bladeren af te komen. Het goede nieuws is dat je opties hebt. We laten je de vier beste manieren zien om bladeren op te ruimen.

Vier beste manieren om bladeren op te ruimen

1. Gebruik de bladblazer

De meest efficiënte manier om van je bladeren af te komen, is door een bladblazer te gebruiken. Als je naast een wildernisgebied of in een landelijke omgeving woont, wil je misschien je bladeren in deze ruimtes blazen. Voor degenen die in een buitenwijk wonen, kunt u uw bladeren in stapels langs de stoeprand van uw eigendom blazen voor het verzamelen van bladeren. Neem contact op met de stad of gemeente waar u woont om te zien wanneer uw bladverzameling begint.

U kunt uw bladblazer ook gebruiken om uw bladeren in stapels te verplaatsen, waardoor het gemakkelijker wordt om ze te verwijderen met behulp van de methoden waar we het hieronder over zullen hebben. Een bladblazer maakt veel sneller werk van je gazon, maar kan de buren wat meer storen.

2. Zak je bladeren

Vrouw die gevallen herfstbladeren in de tuin verzamelt
bluecinema / Getty

Als u de voorkeur geeft aan een milieuvriendelijkere bladoplossing, is een eenvoudige oplossing om ze in een zak te stoppen. 30-gallon papieren gazon en bladzakken zijn een geweldige keuze voor uw bladzakken. Je kunt ook biologisch afbreekbare zakken gebruiken.

Lees ook:   Een gazon groen houden zonder constant gebruik van sproeiers

Veel gemeenschappen halen uw in zakken verpakte bladeren op als onderdeel van hun afvalverwijderingsservice. U kunt de website van uw stad of gemeente bekijken of ze bellen om te zien of dit een service is die ze aanbieden. Afvalverwijderingsbedrijven kunnen ook een optie zijn om uw bladeren op te halen. Bovendien, junk removal bedrijven, zoals 1-800-Got-Junk? zal je bladeren weghalen.

Je kunt ook op online prikborden in de buurt posten om te zien of een van je buren geïnteresseerd is in je in zakken verpakte bladeren voor compost.

3. Gebruik je bladeren om mulch en schimmel te maken

Achtertuin grond
annick vanderschelden fotografie / Getty

In plaats van ze weg te gooien, zijn er enkele praktische toepassingen voor je bladeren. U kunt veel geld besparen op in de winkel gekochte mulch door uw bladeren te mulchen.

Het maken van bladmulch is eenvoudig:

 • Blaas of hark je bladeren in stapels.
 • Laat je grasmaaier eroverheen lopen om de bladeren in kleinere stukjes te hakken.
 • Verspreid je bladmulch in je tuinen zoals je dat ook zou doen bij andere soorten mulch.

Een ander proces dat gebruik maakt van bladeren op de grond is bladschimmel. Je kunt alle organische voedingsstoffen in bladeren gebruiken om je tuinen te verrijken. Hoewel het maken van bladschimmel niet moeilijk is, duurt het lang voordat het klaar is om te worden gebruikt.

Het maken van bladschimmel is eenvoudig:

 • Blaas of hark je bladeren in een hout- of draadbak, of een grote plastic gazon- en bladzak.
 • Zodra je tas vol is, zet je de slang aan om de hele stapel te bevochtigen. Als je een tas gebruikt, wil je wat luchtgaten in de zak snijden.
 • Laat de bladeren 6 tot 12 maanden zitten en controleer maandelijks om een beetje water toe te voegen als dat nodig is om de bladeren vochtig te houden.
Lees ook:   Hoe muren in uw huis schoon te maken

Als u het proces sneller wilt voltooien, kunt u de bladeren in kleinere stukjes hakken met uw grasmaaier. Bladschimmel is vooral nuttig voor meerjarige planten en moestuinen.

4. Composteer je bladeren

Een man gebruikt een hooivork om compost in een rode kruiwagen te scheppen
Cavan Afbeeldingen / Getty

Een andere natuurlijke manier om je bladeren te gebruiken, is door ze te composteren. Hiermee kunnen uw bladeren en andere biologische producten na verloop van tijd worden omgezet in natuurlijke meststof. Net als bij bladschimmel kan het proces van het composteren van bladeren een tijdje duren. Maar houd er rekening mee dat composthopen beestjes kunnen trekken.

Bovendien, als u in een gebied met een VvE woont, moet u ervoor zorgen dat het hebben van een composthoop niet in strijd is met alle voorschriften. De beste bladeren voor compostering komen van esdoorn-, berken-, essen-, beuken- en kersenbomen, samen met fruit- en notenbomen. Vermijd het gebruik van taaie en wasachtige bladeren.

Hoe maak je een composthoop:

 • Verzamel je bladeren en pak een eenvoudige draadbak of een stevigere houten bak.
 • Zodra je je bladeren hebt verzameld, ren je er met je grasmaaier overheen om kleinere stukjes te maken.
 • Verspreid je bladeren in een gelijkmatige laag in je compostbak en voeg vervolgens een bron van stikstof toe, zoals mest, groenteresten, koffiedik, eieren of grasmaaisel.
 • Draai je bladstapel één keer per week met je schop als het even kan om te kruipeneet een bron van zuurstof.
 • U kunt een compoststarter gebruiken of een compostversneller toevoegen om dit proces te versnellen. Het doel is om tegen het begin van de zomer een eindproduct te hebben.

Waar het op neer komt

Het wegwerken van je herfstbladeren is slechts een van de vele herfstonderhoudstaken van het seizoen. Wanneer u beslist wat u met bladeren wilt doen, kunt u een afval- of rommelverwijderingsbedrijf bellen, of u kunt andere toepassingen voor uw bladeren vinden, zoals mulch, bladschimmel of compost.

Veelgestelde vragen

Q:

Hoe lang duurt het voordat bladeren composteren?

Een:

Als u uw composthoop in oktober of november start wanneer de bladeren vallen en er het hele jaar door naar neigt, kan uw compost tegen het begin van de zomer klaar zijn om in uw tuinen te worden gebruikt.

Q:

Is bladcompost goed voor tuinen?

Een:

Bladcompost is een uitstekende bron van natuurlijke, organische voeding voor uw tuin. Het kan de meststoffen vervangen die u in winkels of online kunt kopen.