Hoe onkruid te gebruiken om uw gazon nieuw leven in te blazen

Chique buitenkant van donkerbruin huis met felgroen gazon

Gazonverzorgingsexperts en groenvingerige doe-het-zelvers gebruiken vaak onkruid en voer om prachtige gazons en bloembedden te produceren. Of u nu uw gazon weelderig houdt of een deel van die smaragdgroene kleur nieuw leven moet inblazen, het gebruik van dit product is een must. Dus wat is het, en hoe wordt onkruid en voer gebruikt om weelderige, mooie tuinen te creëren? Hier is alles wat u moet weten.

Wat is wiet & voer?

Onkruidvoer is een term die universeel wordt toegepast op gazonchemicaliën die zowel onkruid doden als een gezond gazon bevorderen. Over het algemeen doodt het lelijk onkruid terwijl het uw gras helpt water en voedingsstoffen beter te absorberen om de groei te verbeteren.

Maar naarmate uw gras begint te groeien, kan het beginnen met het verstikken van ongewenst onkruid – wat betekent dat u dit chemische product in de loop van de tijd langzaam kunt uitfaseren. Maar als u de groei ziet afnemen of onkruid uw gazon overneemt, introduceer dan opnieuw onkruid en voer in uw normale gazonverzorgingsroutine.

Er zijn twee soorten herbiciden die over het algemeen worden gebruikt in onkruid , voer, welke u gebruikt (en wanneer u het gebruikt) hangt af van de huidige onkruidsituatie waarmee u wordt geconfronteerd.

Hoe werkt wiet & voer?

Onkruidvoer is een combinatie van mineralen en systemische of niet-systemische herbiciden. De mineralen leveren voedingsstoffen (via kunstmest) om je gras te laten groeien, terwijl de herbiciden het onkruid doden.

Twee vormen van wiet en voer zijn tegenwoordig beschikbaar voor huiseigenaren. Dit zijn:

  • Korrels: Granulair onkruid en voer wordt geleverd in kleine, droge pellets bedekt met herbicide. Je spreidt de korrels uit over je gazon als het nat is, waardoor het onkruid & voer aan het onkruid blijft plakken.
  • Vloeistof: Vloeibaar onkruid & voer wordt vaak gemengd met water en over uw gazon gespoten met behulp van een sproeier. U kunt de vloeibare versie aanbrengen op nat of droog gras.
Lees ook:   Maak tuinwerk gemakkelijker met deze opgeruimde checklist

Ongeacht welke u kiest, u moet de aanwijzingen op de container volgen om de beste resultaten te krijgen. Bepaalde herbiciden zijn het beste voor bepaalde onkruiden, dus zorg ervoor dat u de etiketten zorgvuldig leest bij het kiezen van een merk.

Probeer te bepalen welk onkruid er in de tuin aanwezig is en vergelijk ze vervolgens met de beschikbare producten. (De container vermeldt welk onkruid door het herbicide wordt gedood.) De mineralen zijn grotendeels hetzelfde, hoewel sommige formules beter kunnen presteren voor specifieke soorten gras, of het nu Bermudagras, St. Augustine-gras, Kentucky Bluegrass of een ander is.

Pre-emergent vs. post-emergent onkruid & voer

Er zijn twee soorten wiet & voer:

  • Pre-emergent onkruid &voer
  • Post-emergent onkruid &voer

Weten welke toe te passen is van vitaal belang voor het opruimen van onkruid en het bevorderen van een gezond gazon.

Wat is pre-emergent onkruid & voer?

Je gebruikt pre-emergent onkruid om onkruid te doden voordat het groeit, zodat je het kunt aanbrengen op gazons met onkruid dat al onder controle is. Voor het beste resultaat, breng elk jaar pre-emergent onkruid en voer aan, meestal aan het begin van de lente. Dit helpt voorkomen dat onkruid terugkeert. Het wordt het best gebruikt op krabbengras en Japans steltengras.

Zelfs als je het onkruid het jaar ervoor volledig hebt gedood, kunnen ze terugkeren omdat nieuwe onkruidzaden voortdurend door de lucht in je gazon worden getransporteerd. Dus zelfs een perfect gazon moet jaarlijks worden behandeld met pre-emergent onkruid en voer.

Wat is post-emergent onkruid & voer?

De post-emergente herbiciden zijn voor onkruid dat al aanwezig is. U bepaalt de frequentie van toediening en de hoeveelheid die u moet gebruiken door hoeveel onkruid de tuin vult.

Lees ook:   15 tuinontwerpideeën om uw huis in een vredig toevluchtsoord te veranderen

Als er zoveel onkruid is dat het gras wordt verstikt, kan het verstandig zijn om een lokale tuinarchitect of gazonverzorgingscentrum te raadplegen voor advies. Veel voorkomende toepassingen voor post-emergente herbiciden zijn het bestrijden van bermudagras en nimblewill.

Hoe wiet toe te passen & voer

U kunt korrelig onkruid en voer rechtstreeks op een nat gazon aanbrengen, hetzij met de hand of met een strooier. Wanneer water de korrels raakt, lossen ze op en geven ze de onkruiddodende chemicaliën af (terwijl ze ook belangrijke voedingsstoffen aan het gras leveren).

Met behulp van een spreidmiddel kunt u precies de juiste hoeveelheid gelijkmatig over het gazon aanbrengen. Te veel korrels kunnen gras beschadigen, wat het doel zou verslaan. Ook kan overmatig gebruik leiden tot potentieel schadelijke afvoer.

Veel mensen kiezen voor vloeibare wiet en voer omdat de chemicaliën al verdund zijn tot veilige niveaus. De vloeibare versie kan voor het gemak in bulk of met een aangesloten sproeikop worden gekocht.

Wanneer wiet toe te passen & voer

Pre-emergente herbiciden kunnen op elk moment van de dag worden toegepast omdat ze een bodembarrière vormen om te voorkomen dat onkruid ontkiemt. Post-emergent onkruid &voer, however, is anders.

Wanneer u post-emergente herbiciden gebruikt, controleert u de instructies op de fles of doos. Deze producten bevatten zogenaamde systemische of niet-systemische herbiciden.

Niet-systemische herbiciden veroorzaken schade aan plantenweefsels en daarom kunnen ze op elk moment van de dag worden toegepast. Systemische herbiciden moeten echter via de wortels de planten binnendringen wanneer de plant een actieve groei ondergaat. Toepassing van systemische herbiciden hangt grotendeels af van het groeigebied omdat planten – zelfs onkruid – in verschillende regio’s anders groeien.

Lees ook:   Hoe maaimessen in 7 eenvoudige stappen te slijpen

De beste wiet & voederproducten

Er is geen enkel herbicide om elk onkruid te doden. Dus om te beslissen welk product u moet gebruiken, is het belangrijk om uw wiet te kennen (zodat u uw gazon effectief kunt behandelen).

Dat gezegd hebbende, veel merken bieden controle over het meest voorkomende onkruid zoals paardenbloemen, krabbengras, klavers en eurowier. Enkele van de beste producten voor het bestrijden van de meeste onkruiden zijn:

  • Scott’s Weed &Feed (verkrijgbaar in zowel korrels als vloeistof)
  • GreenView Fairway Formula Spring Fertilizer Onkruid & Voer (korrels)
  • Bio-Advanced 3-in-1 Onkruid & Voer voor Zuidelijke Gazons (korrels)
  • Preen One Lawncare Onkruid & Voer (korrels)

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn gazon maaien voordat ik onkruid en voer gebruik?

De meeste producten raden aan om het gazon een paar dagen voor het aanbrengen van onkruid en voer te maaien. Dit helpt de planten een niet-systemisch herbicide beter op te nemen. Maaien biedt ook een betere toegang tot de bodem voor systemische herbiciden.

Hoe beïnvloeden de seizoenen het gebruik van wiet & voer?

Afhankelijk van de groeizone van het Amerikaanse ministerie van Landbouw waar uw gazon zich bevindt, is het vroege voorjaar het beste voor de meeste toepassingen. Dit is belangrijker als je in een noordelijk klimaat woont. In veel zuidelijke regio’s is elk moment van het jaar prima. U moet uw wiet- en voedertoepassing timen op basis van uw groeizone om de beste resultaten te zien. U kunt deze informatie meestal op het etiket vinden.

Is de locatie van de accommodatie van belang bij het toepassen van wiet en voer?

Sommige wiet- en voederformules zijn specifiek voor bepaalde regio’s. Zorg ervoor dat u elk onkruid- en voederproductetiket leest om de juiste voor uw gras te bepalen.