De beste manier om uw oven schoon te maken

Vrouw die oven in keuken schoonmaakt, close-up

Het schoonmaken van je oven moet daarboven zijn met de minst geliefde huishoudelijke klusjes. Het is een moeilijke en rommelige klus, maar toch belangrijk om aan te pakken. Het vinden van de beste manier om je oven schoon te maken, helpt het werk gemakkelijker en hopelijk draaglijker te maken.

Niet alleen ziet een vuile oven er vreselijk uit, maar er zijn ook andere redenen om hem schoon te houden. Oud voedsel dat aan de zijkanten van uw oven is geplakt, kan brandgevaarlijk zijn en kan uw oven inefficiënt maken, waardoor uw energie- / gasrekening stijgt. Het is ook onhygiënisch – mogelijk ongedierte aantrekkend – en kan onaangename geuren afgeven van verbrand vet en residu.

Maar met de juiste kennis en basisgereedschap hoeft het schoonmaken van een oven geen overweldigend karwei te zijn.

Hoe vaak moet je je oven schoonmaken?

Voeg het schoonmaken van je oven toe aan je lijst met reguliere klusjes. Het snel en vaak schoonmaken is een goede manier om er bovenop te blijven zitten. Maar over het algemeen, reinig het minstens om de drie tot zes maanden.

Er zijn een paar tekenen die benadrukken dat je oven een goede scrub nodig heeft. Nummer één is uiterlijk. Als je korst of residu op de bodem van de oven opmerkt, of vet en ander voedsel dat tegen de deur en het raam spat, is het tijd om het schoon te maken. Het andere teken is de geur. Als je vet of blijvend voedsel kunt ruiken, dan kan je oven wel een schone.

Hoe effectief is de zelfreinigende functie?

Met een zelfreinigende oven heb je veel minder handmatig werk om het schoon te houden, maar je moet nog steeds morsen, resten, as van verbrand voedsel en gedroogd voedsel van de bodem vegen. Nog een bonus van een zelfreinigende oven: minder giftige chemicaliën in je keuken.

Er zijn echter enkele negatieve punten om te overwegen. Zelfreinigende ovens moeten tot 900-1.000 ° F opwarmen om de voedselresten te verbranden en om te zetten in as die op de bodem van de oven valt. Dit kan je oven drie tot vijf uur op slot doen en een aantal ernstige hitte en vervelende geuren afgeven. Houd huisdieren en mensen uit de keuken tijdens dit proces.

Lees ook:   5 schoonmaaktips na de vakantie om een vernieuwd huis te krijgen

Mogelijk moet u een paar rondjes van de zelfreinigende functie doen om alle vlekken en gebakken vet te verwijderen. Mogelijk moet u ook al uw rekken en trays verwijderen en een ovenvoering plaatsen om de emaille coating van de oven te beschermen. Als dit allemaal meer betrokken lijkt dan alleen het zelf doen, is hieronder de beste manier om je oven DIY schoon te maken.

Je oven schoonmaken in 5 stappen

Stap 1: Alles uitschakelen en verwijderen

Zorg ervoor dat je oven uit staat en afgekoeld is. Haal alles uit je oven, inclusief roosters, thermometers, ovenvoeringen, etc.

Verwijder vervolgens met een papieren handdoek of oude doek alle overtollige as van de bodem van de oven. Hoe meer je nu verwijdert, hoe minder je later kwijt hoeft te raken.

Stap 2: Breng je spray/pasta aan

Zorg er voor deze stap voor dat je een paar stevige rubberen handschoenen bij de hand hebt om je handen te beschermen tegen agressieve reinigingsmiddelen. Je kunt een in de winkel gekochte ovenreiniger gebruiken, of je kunt je eigen ovenreiniger maken. Easy-Off Professional Oven Cleaner is geweldig voor het reinigen van ovens of grills en bevat geen harde dampen. Of je kunt een zelfgemaakte pasta maken met zuiveringszout en water. Meng een half kopje zuiveringszout met wat water om een pasta te vormen.

Bedek de binnenoppervlakken van uw oven, inclusief de deur en zijkanten, met uw spray of pasta. Besteed bijzondere aandacht aan eventuele vettige gebieden, hoeken en hoekjes en gaatjes. Laat de spray de vereiste tijd intrekken, zoals vermeld op de fles. Als u een zuiveringszoutpasta gebruikt, is het een goed idee om deze een nacht of, indien mogelijk, minimaal 12 uur te laten zitten.

Stap 3: Maak uw rekken schoon

Maak in de tussentijd uw ovenrekken schoon met een van deze eenvoudige methoden:

De eerste stap is om je rekken gewoon naar buiten te brengen, ze te besproeien met een ovenreiniger, ze in een grote vuilniszak te plaatsen en ze de voorgeschreven tijd te laten weken.

De andere methode is om wat wasmiddel in een bad of grote plastic emmer te gieten, heet water toe te voegen en de rekken een nacht te laten weken. Dit zal het vuil losmaken en het gemakkelijker maken om het te verwijderen met een vochtige doek.

Lees ook:   Hoe tapijt te reinigen als een pro

Stap 4: Veeg je oven af

De volgende ochtend, of na de juiste tijd, ga je naar je oven met een vochtige doek en veeg je de gedroogde pasta weg of koop je een ovenreiniger. Gebruik indien nodig een schurende doek om hardnekkige stukjes voedsel te verwijderen.

Zorg ervoor dat je in elke scheur en spleet komt om ervoor te zorgen dat je geen sporen van vuil of reiniger achterlaat. Als je de zelfgemaakte pasta hebt gebruikt, kun je een beetje azijn in een spuitfles doen en het overal spritzen – dit zal reageren met het zuiveringszout en zachtjes schuimen. Neem een vochtige doek en veeg het schuimige azijnmengsel weg, en je blijft achter met een schone en glanzende oven.

Stap 5: Racks vervangen

Haal de rekken uit de zak of bad/emmer en spoel ze af in je gootsteen met heet zeepsop. Gebruik indien nodig een spons of ander schuurmiddel op kleverige plekken. Droog de roosters en zet ze terug in de oven. Voor de toekomst kunt u ook ovenvoeringen toevoegen aan de bodem van uw oven om vuil te verzamelen en het schoonmaken veel gemakkelijker te maken.

Producten en gereedschappen die je nodig hebt om je oven schoon te maken

  • Rubberen handschoenen: Zorg ervoor dat u rubberen handschoenen draagt wanneer u de pasta of ovenreiniger op uw apparaat aanbrengt om uw handen te beschermen.
  • Vaatdoek: U kunt elke vaatdoek of oude doek gebruiken, of een batch zoals deze kopen voor regelmatige reiniging. Veeg de oven af met uw vaatdoek voordat u het schoonmaakt en veeg het residu weg nadat het product is aangebracht.
  • Spuitfles: Als je er nog geen hebt, kun je een eenvoudige spuitfles kopen bij Amazon. Gebruik dit om te vullen met azijn en spuit op je oven voordat je het wegveegt.
  • Zuiveringszout: Elke huishoudelijke baking soda zal de truc doen om een zelfgemaakte pasta te maken.
  • Witte azijn: Eenvoudige witte azijn is geweldig om op je zelfgemaakte pasta te spuiten om een schuim te maken en in alle hoeken en gaten te komen.
  • Ovenreiniger: Easy-Off Oven Cleaner is een geweldig alternatief als je geen zelfgemaakte pasta wilt maken. Het is geweldig voor dagelijkse reiniging en reinigt effectief ovens zonder harde dampen of geuren.
  • Schurende reiniger: Deze reinigingsmiddelen zijn ideaal voor het verwijderen van vet en verbrand voedsel uit ovens en rekken zonder het metaal te beschadigen.
  • Ovenvoeringen: Deze voeringen zijn hittebestendig en kunnen in alle soorten ovens worden gebruikt om vuil te verzamelen. Vergeet niet om de voeringen te verwijderen voordat u ze schoonmaakt en ze met de rekken te weken om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden schoongemaakt.
Lees ook:   De beste robotstofzuigers om nu te kopen

Waar het op neer komt

Het schoonmaken van een oven is normaal gesproken niet het eerste wat op ieders to-do lijstje staat. Maar wachten tot je oven echt vies is, maakt dit karwei nog moeilijker. Reinig je oven regelmatig om de opbouw te verminderen en de taak zo pijnloos mogelijk te maken.

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik mijn oven schoonmaken?

Oud voedsel en morsen in een oven kunnen brandgevaarlijk zijn en kunnen uw oven inefficiënt maken. Het kan ook ongedierte aantrekken en grappige geuren afgeven van verbrand vet.

Hoe weet ik dat het tijd is om mijn oven schoon te maken?

Als je oven er vies uitziet, is het tijd om hem schoon te maken. Een ander veelbetekenend teken is de geur. Als je vies of vettig voedsel kunt ruiken, is het tijd om de rubberen handschoenen aan te trekken en je schoonmaker te pakken.

Helpen ovenvoeringen om mijn oven schoon te houden?

Ovenvoeringen helpen niet om je oven schoon te houden, maar vangen wel alle as en opeenhoping van voedsel op die op de bodem valt. Deze voeringen kunnen gemakkelijk worden verwijderd, gedrenkt in warm water en afwasmiddel en vervolgens weer worden geplaatst, waardoor u minder vaak uw oven volledig moet reinigen.

Moet ik mijn oven professioneel laten reinigen?

Het is mogelijk om een bedrijf in te huren om uw huis te bezoeken en uw oven voor u schoon te maken. Prijzen zullen enorm variëren en kunnen overal vanaf $ 50 kosten, afhankelijk van de grootte van uw oven. Sommige huishoudelijke schoonmaakdiensten bieden het aan als onderdeel van hun algemene schoonmaak, maar u zult er waarschijnlijk extra voor moeten betalen. Met de eenvoudige stappen die hierboven zijn beschreven, is er echter geen reden waarom u deze taak niet zou kunnen voltooien zonder ervoor te hoeven betalen.