Hoe u uw sprinklersysteem kunt overwinteren

Gazon voor mooi huis bedekt met dunne laag sneeuw of ijs

Als u een automatisch sprinklersysteem in uw tuin hebt geïnstalleerd, is het waarschijnlijk minstens wekelijks gebruikt om uw gazon groen en gehydrateerd te houden. Wanneer de zomer overgaat in de herfst, moet u uw sprinklersysteem overwinteren, samen met andere essentiële taken met koud weer op uw lijst. Voordat u het weet, dalen de temperaturen tot onder het vriespunt en als u er niet voor zorgt dat uw sprinkleroverwintering is voltooid, zal al het water dat in uw leidingen achterblijft bevriezen, wat aanzienlijke schade kan veroorzaken.

Het gebruik van deze stapsgewijze doe-het-zelfgids over hoe u uw sprinklersysteem kunt overwinteren, bespaart u de hoofdpijn en financiële kosten van het vervangen van uw systeem nadat de winter voorbij is.

Hoe sprinklers te overwinteren, stap voor stap

Sprinklersystemen worden geleverd met handmatige kleppen of automatische kleppen. Bepaal voordat u begint welke op uw terrein is geïnstalleerd. Automatische sprinklerkleppen voeren automatisch water uit de leidingen af als de druk onder een bepaalde instelling daalt, terwijl handmatige sprinklerkleppen gewoon water afvoeren nadat een van de kleppen is geopend.

Stap 1: Sluit de watertoevoer af

Net als bij het werken aan sanitair in uw huis, moet u eerst de watervoorziening afsluiten om te voorkomen dat uw gazon overstroomt. U kunt de watervoorziening meestal in het huis vinden in de nabijheid van de boiler. Zodra je de waterleiding hebt gevonden, sluit je de klep. De klep is meestal rood of blauw van kleur en moet op de juiste manier worden gemarkeerd, zodat u weet dat u water naar uw eigendom afsluit.

Wanneer u uw sprinklerinstallatie winterklaar maakt, neem dan extra maatregelen om te voorkomen dat er water in het systeem komt. Om dit te doen, zoekt u de pijp die van de waterleiding leidt en uw sprinkler voedt. Schakel vervolgens de watertoevoer uit met behulp van de klep op de pijp, vergelijkbaar met hoe u de waterleiding hebt uitgeschakeld.

De huizenbouwer of vorige eigenaar moet elke pijp hebben gemarkeerd met waar deze naartoe leidt. Degene die naar de sprinkler leidt, zegt bijvoorbeeld hopelijk ‘sprinkler’ en degene die naar het huis leidt, kan ‘huis’ zeggen. Zo niet, dan is dit een goed moment om te noteren welke leiding waar naartoe leidt.

Lees ook:   Wat u moet weten over Brinks Home Security systemen

Stap 2: Schakel uw automatische activeringssysteem uit

Als uw tuin is uitgerust met een automatische sprinklerinstallatie, schakelt u het systeem uit. Doe dit door de controller van het systeem te vinden en de juiste instelling te kiezen. Voor moderne systemen gebruikt u de instelling “regenmodus” om het systeem te deactiveren. Als u een systeem hebt dat analoge draaiknoppen gebruikt, zet u de draaiknop in de “uit”-positie.

Pro-tip: als uw systeem een “regenmodus” heeft, zorg er dan voor dat u deze gebruikt in plaats van het helemaal uit te schakelen. Dit voorkomt het verlies van gepersonaliseerde instellingen die zijn geprogrammeerd toen het systeem werd geïnstalleerd.

Stap 3: Laat uw leidingen leeglopen met overtollig water

Zorg ervoor dat al het water uit de leidingen wordt verwijderd. Dit kun je doen door de leidingen handmatig af te tappen of het systeem uit te blazen. Wanneer u het sprinklersysteem uitblaast, pompt u perslucht door de leidingen om overtollig water eruit te duwen.

Om leidingen handmatig af te tappen:

Zoek de ontluchtingsklep of handmatige afvoerklep op het sprinklersysteem en open deze. Je kunt de ontluchtingsklep normaal gesproken vinden aan de zijkant van het huis waar de leidingen uit de grond komen. Zorg er bij het uitvoeren van deze stap voor dat je een emmer bij de hand hebt om water dat eruit komt op te vangen.

Blaas uw sprinklerinstallatie uit:

Leren hoe je sprinklers moet uitblazen kan in het begin ontmoedigend zijn, vooral als je nog nooit een luchtcompressor hebt gebruikt.  U start het blowout-proces door de backflow preventer-klep te sluiten en de plug te verwijderen die in de zijkant van de poort is geschroefd. Gebruik vervolgens een snel aan te sluiten blowout-plug om de luchtcompressorslang aan de stekker te bevestigen.

Lees ook:   Hoe u uw nieuwe huis diep kunt reinigen voordat u erin trekt

Ontdek hoeveel lucht het systeem aankan door de gallons-per-minute, of GPM, van elke sprinklerkop te vinden en de totale GPM van elke zone te delen door 7,5. Open één zone in het systeem en schakel de compressor in om het water in die zone te verdrijven.

Zodra u merkt dat de sprinklerkop opduikt en er water uitkomt, schakelt u de compressor uit, zodat u het systeem niet beschadigt. Herhaal deze stap voor elke zone en zorg ervoor dat u slechts één zone tegelijk opent.

Gereedschap dat u nodig hebt om sprinklersystemen te overwinteren

  • Handschoenen: Een goed paar werkhandschoenen om je handen te beschermen en het werk gemakkelijker te maken.
  • Luchtcompressor: U wilt een luchtcompressor, zodat u uw sprinklersysteem kunt uitblazen. Merk op dat velen niet worden geleverd met een slang.
  • Snel aan te sluiten slangadapter: U hebt een slangadapter nodig om de slang op het systeem aan te sluiten. Een snel aan te sluiten slangadapterset wordt meestal geleverd met nonbetaalbare adapters van verschillende groottes.
  • Luchtcompressor slang: Een luchtcompressorslang verbindt de compressor met het sprinklersysteem.
  • Schroevendraaier: U wilt een verscheidenheid aan schroevendraaiers voor het geval u problemen ondervindt bij het openen van uw kleppen.
  • Sleutel: Afhankelijk van je kleppen kan een moersleutel van pas komen. Een moersleutelset moet een tang, moersleutel en bankschroefgrepen bevatten.

Hoe u kunt bepalen of u een professional moet inhuren

Doe-het-zelf sprinkler winterisatie kan een ontmoedigende taak zijn, vooral als u niet bekend bent met het systeem op uw eigendom, of als u geen toegang hebt tot de juiste tools. Als u zich niet op uw gemak voelt om te leren hoe u sprinklers moet uitblazen, huur dan een professional in.

Afhankelijk van waar u woont, kunnen de gemiddelde kosten om een sprinklersysteem te overwinteren tussen $ 50 en $ 150 voor het hele project lopen. De grootte van uw systeem kan ook van invloed zijn op de prijs.

Lees ook:   De beste manier om uw oven schoon te maken

Waar het op neer komt

Hoewel sprinkleroverwintering slechts een project van een halve dag zou moeten zijn, kunnen onervaren huiseigenaren het moeilijk vinden om kleppen te vinden en te bepalen hoeveel lucht moet worden gebruikt tijdens het blowout-proces. Als dit je eerste doe-het-zelf winterisatie is, raadpleeg dan eerst een professional om dure fouten te voorkomen.

Om rampzalige bevriezing van leidingen en systemen te voorkomen, moet u uw sprinklersysteem ruim voor de eerste vorst winterklaar maken. Neem altijd voorzorgsmaatregelen wanneer u buiten, onder het huis of met elk type gereedschap werkt.

Veelgestelde vragen

Hoe laat ik mijn sprinklerinstallatie voor de winter leeglopen?

Raadpleeg de systeeminstructies voor de beste drainagepraktijken. Wanneer u een handmatige afvoerklep gebruikt, opent u kleppen in elke zone om het water eruit te laten lopen. Voor automatische afvoerkleppen opent u de afvoerdop in de buurt van het terugstroomapparaat en tilt u vervolgens elke sprinklerkop op om water af te voeren. Als u voorzichtig bent, kan het gebruik van een luchtcompressor het proces versnellen.

Hoeveel kost het om uw sprinklerinstallatie te overwinteren?

Als u een professional inhuurt, verwacht dan ten noorden van $ 150 te betalen, afhankelijk van waar u woont en de grootte van het systeem. Als u het project zelf voltooit en gereedschap moet kopen, zult u waarschijnlijk ergens tussen de $ 200 en $ 300 uitgeven voor alles wat u nodig hebt.

Hoe vind ik de leiding die de sprinklerinstallatie voedt?

De leiding die in het sprinklersysteem wordt gevoerd, is aangesloten op de waterleiding dicht bij de hoofdafsluiter met een T-vormige connector.

Hoe groot heb ik een luchtcompressor nodig?

Afhankelijk van de grootte van uw systeem, moet u mogelijk een compressor kopen of huren met een uitgangscapaciteit van maximaal 10 CFM (kubieke voet per minuut).