Hoe tapijt te reinigen als een pro

Jonge vrouw reinigt haar tapijt diep met reinigingsoplossing en een schrobborstel.

Ben je benieuwd naar een fris en schoon tapijt maar weet je niet waar je moet beginnen? Zelfs als je vloerbedekking met een vlekkenbescherming hebt, vereist het nog steeds om de paar maanden een goede dieptereiniging. Voeg een tapijt toe dat lichter van kleur is, zich in gebieden met veel verkeer bevindt of zich in een huis met huisdieren of kinderen bevindt, en mogelijk moet u uw tapijt vaker schoonmaken.

Als je je hebt afgevraagd hoe je tapijt moet reinigen of hoe je tapijt moet wassen, ben je op de juiste plek. U kunt schoon tapijt krijgen zonder te betalen voor de professionals. Maar een paar eerste tips: neem contact op met de fabrikant voordat u uw tapijt schoonmaakt en test een klein gebied op kleurechtheid voordat u erin duikt.

Hoe reinigt u uw tapijt in 8 eenvoudige stappen

Ja, het is mogelijk om uw tapijt er weer nieuw uit te laten zien en voelen. U kunt zelfs al het bewijs van kinderen, huisdieren en willekeurige morsen wissen met een beetje doe-het-zelfkennis. Je moet vooruit plannen als je je tapijt gaat wassen om droogtijd mogelijk te maken. Van stofzuigen tot wassen, volg deze stappen om weer verliefd te worden op je vloerbedekking:

 • Stap 1: Verwijder elk item van het tapijt. Dit omvat alles van speelgoed tot manden tot meubels.
 • Stap 2: Zet je stofzuiger op de juiste hoogte. Begin bij de hoogste stand, met het vacuüm aan, blijf de hoogte-instelling verlagen totdat je voelt dat je stofzuiger een lichte trek naar voren geeft. Raadpleeg de handleiding van uw stofzuiger om de hoogte aan te passen aan het type vloer.
 • Stap 3: Stofzuig het tapijt langzaam om het ingeslepen vuil en puin beter te verwijderen. Maak twee langzame passages over gebieden met veel verkeer vanuit verschillende richtingen om alles wat vastzit in de tapijtvezels los te maken.
 • Stap 4: Vul de tapijtshampooer volgens de instructies van de fabrikant met warm water en de juiste reiniger.
 • Stap 5: Stofzuig je vloerbedekking met de tapijtshampoo. Zorg ervoor dat u het tapijt niet te veel verzadigt om meeldauw te voorkomen.
 • Stap 6: Maak twee tot drie droogpassen over het natte shampootapijt om je tapijt sneller te laten drogen.
 • Stap 7: Gebruik ventilatoren en open ramen voor sneldrogen. Wacht minstens zes uur voordat je op het tapijt loopt of meubels terug naar de kamer verplaatst.
 • Stap 8: Onderhoud uw schone tapijt met frequent stofzuigen en driemaandelijkse dieptereiniging. Je kunt ook jaarlijks een professionele reiniging doen om hardnekkige vlekken op te pikken.
Lees ook:   10 essentiële functies voor huisveiligheid en -beveiliging

Producten en gereedschappen die u nodig hebt om uw tapijt schoon te maken

 • Arm &Hammer Pet Fresh Carpet Geur Eliminator: Houd tapijten fris en ruikend terwijl je het haar van huisdieren tijdens het proces “demagnetiseert”. Strooi het tien minuten voor het stofzuigen op je tapijt voor een betere reiniging.
 • Woolite Tapijt en Bekleding Cleaner Stain Remover: Ongeacht de vlek, deze reiniger heeft als doel deze te verwijderen. Neutraliseer geuren en voorkom dat uw huisdier terugkeert naar dezelfde plaats – twee vliegen in één klap.
 • OXO Good Grips All-Purpose Scrub Borstel: Werk vlekken uit met de juiste borstel. De voorgevormde handgreep helpt voorkomen dat uw knokkels het oppervlak schrapen, terwijl de stijve borstelharen snel werk maken van probleemgebieden.
 • Bissell multifunctionele draagbare tapijt- en bekledingsreiniger: Dit product maakt het opruimen van vlekken eenvoudig en biedt een krachtige zuigkracht met draagbaarheid.
 • Shark APEX rechtopstaande stofzuiger met DuoClean voor tapijt- en harde vloerreiniging: Pak taai hondenhaar op als een kampioen. Sluit stof en andere allergenen af met het HEPA-filter.
 • BISSELL ProHeat 2X Revolution Pet Full Size Rechtopstaande Tapijtreiniger: Vermijd de huurkosten en het slepen door uw eigen tapijtshampoo te kopen. Met twaalf rijen roterende borstels en de mogelijkheid om tapijten in dertig minuten te drogen, is het een goede optie voor drukke huishoudens.

Wil je geen chemicaliën gebruiken? Hier leest u hoe u op natuurlijke wijze een schoon tapijt kunt krijgen

Grijp naar volledig natuurlijke producten om het schone tapijt te krijgen waar u naar hunkert zonder u zorgen te maken over chemicaliën. Het enige dat u hoeft te doen, is naar uw voorraadkast gaan voor gewone, alledaagse items die in staat zijn om dubbele taken uit te voeren.

Lees ook:   Wanneer is de beste tijd om gras water te geven?

Voor een tapijtrommel, zoals een voedsellekkage, pak je alle vaste puin op die op de vloer is achtergelaten. Combineer vervolgens gelijke hoeveelheden gedistilleerde witte azijn en heet water met een spuitje afwasmiddel in een spuitfles. Bevochtig de rommel enigszins zonder de plek te oververzadigen en veeg het overschot weg om elk teken ervan te wissen. Blijf herhalen met schone doeken totdat een van hen schoon wegkomt.

Verfris je tapijt snel en laat het ruiken naar een roos (in plaats van je natte hond). Combineer een half kopje baking soda with tien druppels van je favoriete etherische olie. Strooi over je tapijt, laat het minstens tien minuten intrekken en stofzuig dan langzaam over het gebied voor een snelle opfrisbeurt.

Hoe een schoon tapijt te houden

Professionals weten hoe ze tapijt moeten wassen, dus plan een jaarlijkse reiniging. Voeg de rest van het jaar een handvol doe-het-zelf tapijtshampoos toe en u kunt de levensduur van uw tapijt gemakkelijk verlengen.

Wanneer een doe-het-zelf shampoo of professionele reiniging niet mogelijk is, kunnen eenvoudige dingen zoals het verwijderen van je schoenen bij de deur of het krijgen van een deurmat helpen. Ga voor een beschermend product zoals Resilia – een doorzichtige vinyl plastic vloerloper voor dieppolig tapijt – om tapijt er langer beter uit te laten zien, zonder extra werk van uw kant.

Waar het op neer komt

Tapijtvezels vangen gruis en stof op. Sleep de stofzuiger meerdere keren per week naar buiten om te voorkomen dat vuil diep naar beneden wordt geduwd. Overweeg minstens één keer per jaar een professionele tapijtreinigingsservice en vul de gaten tussen professionele reinigingen op met een meer budgetvriendelijke huistapijtshampooverhuur.

Lees ook:   Is dit een goed moment om een thuistuin te beginnen?

Veelgestelde vragen

Wat is de beste zelfgemaakte tapijtreinigingsoplossing?

Combineer gelijke delen gedestilleerde witte azijn en heet water in een spuitfles voor een doe-het-zelf tapijtreiniger. Test een klein deel van uw tapijt voor gebruik.

Hoe maak ik zelf mijn tapijt schoon?

U kunt een tapijtshampoo huren om uw tapijt grondig te reinigen. Verhuur is meestal beschikbaar voor maximaal 48 uur en is te vinden bij de meeste supermarkten of bouwmarkten.

Hoe kan ik de levensduur van mijn tapijt verlengen?

Stofzuig je tapijt dagelijks. Verwijder je schoenen bij de deur en behandel eventuele vlekken zodra ze zich voordoen.

Wat moet ik niet doen als ik een tapijtvlek behandel?

Laat daar geen puinhoop zitten. Dep het tapijt af met een schone doek en voeg niet meer toe dan de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid reiniger om verkleuring te voorkomen.