Termieten met vleugels: hoe vliegende termietenzwermen te identificeren en te behandelen

Close-up van raamkozijn dat is beschadigd door termieten

Termieten zijn een van de meest destructieve insecten die uw huis en eigendom kunnen binnendringen. Ze voeden zich met houten bouwcomponenten en veroorzaken aanzienlijke schade aan de structuur van uw huis. Termieten met vleugels, of vliegende termieten, zijn een teken dat de insecten zich voortplanten. Bekend als “alates”, verlaten mannelijke en vrouwelijke vliegende termieten bestaande kolonies om zich voort te planten en zetten elders een nieuwe winkel op. Het zien van een zwerm vliegende termieten in de buurt van uw huis kan een veelbetekenend teken zijn van een plaag in de buurt.

Als je een zwerm termieten met vleugels ziet, is de volgende stap om te onderzoeken of er geen kolonie in je huis is verzameld. Als je een zwerm vliegende termieten of een kolonie in je huis ontdekt, wees dan niet bang. Begin met deze gids om te leren hoe u deze insecten kunt identificeren en er snel vanaf kunt komen.

Hoe zien vliegende termieten eruit?

Vliegende termieten hebben twee paar vleugels. Hun vleugels zijn even lang en hebben een witte – bijna doorschijnende – kleur, met een aderachtig uiterlijk. Deze termieten hebben ook twee rechte antennes met een lichte curve.

De grootte en kleur van de insecten variëren afhankelijk van de soort. Ze hebben echter de neiging om tussen 1/4 en 3/8 van een inch lang te zijn en kunnen licht, donkerbruin of zwart zijn.

Close-up foto van termiet met vleugels

Marcel Derweduwen / Shutterstock

Hoe kom je aan vliegende termieten?

Zware regenval en warm, vochtig weer kunnen termieten aantrekken. Als u in een koud gebied woont, kan de warmte van het interieur van uw huis ook termietenkolonies aantrekken – waardoor het uitstekend onroerend goed is voor het reproduceren van vliegende termieten om een kolonie te creëren.

Gevestigde kolonies produceren vliegende termieten die het nest zullen verlaten vanwege overbevolking of gebrek aan voldoende voedsel. Als je een zwerm termieten met vleugels in de buurt ziet, kan dit een indicatie zijn dat er een grote kolonie in of nabij je huis is die op zoek is naar uitbreiding.

Lees ook:   De beste huisbeveiligingssystemen volgens het excellentmovers-team

Hoe te controleren op vliegende termieten

Zwermen vliegende termieten kunnen moeilijk te herkennen zijn omdat dit meestal een korte gebeurtenis is. Houd dus je ogen open voor stapels afgedankte vleugels – dit is een duidelijk teken dat volwassen termieten hun nest in de buurt hebben verlaten om een nieuwe kolonie te beginnen. In het geval van een besmetting, kunt u ook termietenuitwerpselen, ook bekend als frass, rond het huis opmerken.

Andere algemene tekenen van termietenactiviteit zijn:

 • Hout dat hol klinkt als het wordt aangetikt
 • De aanwezigheid van modderbuizen langs de fundering van het huis
 • Geluiden van termieten “headbangen” in de muren, dat is hoe termieten communiceren en produceert vaak een ratelend geluid dat mensen kunnen horen
 • Kleine gaten en houtkrullen gevonden op nabijgelegen bomen
 • Merkbare schade aan het buitenhout
 • Uitgehold hout gevonden op het terrein
 • Aanwezigheid van ongelijke of borrelende verf

Controleer ook je harige vrienden op tekenen van termieten. Zoek naar termietenvleugels, uitwerpselen en karkassen van dode termieten bij het baden en verzorgen van uw huisdier.

Hoe lang kunnen vliegende termietenbesmettingen duren?

Zodra volwassen kolonies gevleugelde reproductieve termieten hebben geproduceerd, zullen ze in grote aantallen uit de kolonie wegvliegen. De termietenzwerm duurt tussen de 30 en 40 minuten, terwijl de zwermende termieten naar een lichtbron vliegen.

Zwermen gebruiken hun vleugels alleen om op korte afstand van hun nest te vliegen. Zodra ze een geschikte plek vinden om een nieuwe kolonie te beginnen, zullen ze de vleugels afbreken en nooit meer vliegen. Ze zullen zich ingraven in de grond waar ze een kolonie zullen bouwen. Als ze geen grond kunnen vinden, zullen ze binnen een paar uur sterven aan uitdroging.

Een gevleugelde termiet kan de koningin of koning van een kolonie zijn, waarbij een koningin termiet meer dan een decennium onder optimale klimaatomstandigheden overleeft.

Lees ook:   Hoe en wanneer u uw gazon moet beluchten

Hoe zich te ontdoen van vliegende termieten

Als je een zwerm termieten met vleugels ziet, ga dan snel op zoek naar de bronkolonie. U kunt stappen ondernemen om van termietenkolonies af te komen, zoals het instellen van een termietenaas, het toepassen van een barrièrebehandeling of het inschakelen van de professionals. Welke behandeling u ook kiest, zorg ervoor dat u er snel mee begint, voordat termieten aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan de structuur van uw huis.

Snel van termieten af? Leer hoe met MYMOVE’s termietengids.

Producten die u kunt gebruiken om een plaag te behandelen voordat vliegende termieten kunnen groeien

 • Nissus Bora Care Natuurlijke Boraat Termieten Controle: Dit Bora Care voorbehandelingsproduct beschermt tegen alle soorten termieten en kan u helpen terugkerende plagen te voorkomen.
 • Spectracide Terminat Termite Detection &Killing Stakes: Dit product is niet alleen betaalbaar geprijsd, maar ook effectief en eenvoudig in te stellen. Het is een van de beste bodembehandelingen en dient als een barrière tussen termieten en uw huis.
 • Bayer Advanced Carpenter Ant en Termite Killer Plus Concentraat: Dit Bayer-product is een vloeibare termietenbehandeling die doodt bij contact, waardoor u zich kunt ontdoen van houtvernietigende insecten in het interieur van uw huis.
 • Spectracide Beëindig TermietenDodend Schuim: Als u op zoek bent naar een goede schuimbehandeling die gemakkelijk te gebruiken is, snel werkt, effectief is voor moeilijk bereikbare gebieden en geweldig is voor zowel binnen- als buitengebruik, kan dit doderende schuim zijn wat u nodig heeft.
 • HARRIS Termietenbehandeling en Schimmeldoder: Dit product is geweldig voor preventie en is ook geurloos, ontvlambaar, langdurig en niet giftig voor grotere zoogdieren.

Hoe u vliegende termieten uit uw huis kunt houden

Omdat vliegende termieten een teken zijn van een bloeiende kolonie in de buurt, is de beste manier om de zwermen weg te houden, te voorkomen dat kolonies zich in uw huis vestigen. Hier zijn een paar preventieve maatregelen die u kunt nemen:

 • Verwijder eventuele toegangspunten: Dicht eventuele openingen of scheuren in de houten fundering van uw huis af. Probeer potentiële voedselbronnen, zoals mulch, op zijn minst een paar meter afstand te houden van de fundering van uw huis.
 • Zorg ervoor dat je geen vochtprobleem hebt: Controleer uw kruipruimte, kelder, dak en fundering op tekenen van overtollig water. Onthoud: termieten houden van vochtige gebieden. Vliegende termieten zouden dat gebied onder uw lekkende dak zien als eersteklas onroerend goed.
Lees ook:   12 stappen om zelf een sprinklersysteem te installeren

De bottom line op termieten met vleugels

Termietenkolonies kunnen jarenlang aanzienlijke schade aan uw huis veroorzaken zonder dat u tekenen opmerkt dat ze er zelfs zijn. Houd je ogen open voor zwermen vliegende termieten, want ze zijn een zeker teken dat er een bloeiende kolonie in de buurt is. Als je een zwerm ziet, onderneem dan zo snel mogelijk actie door huismiddeltjes te gebruiken of een professional te bellen. Zodra u het ongedierte hebt geëlimineerd, neemt u maatregelen om toekomstige plagen te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf termieten kwijtraken?

Er zijn manieren om termieten zelf te behandelen, maar het hangt af van de ernst van de besmetting. Als je merkt dat doe-het-zelf-methoden niet werken, zorg er dan voor dat je de professionals inschakelt.

Wat zijn de kosten van een termietenbehandeling?

Dat hangt af van de ernst van de besmetting. Bel een ongediertebestrijdingsbedrijf voor een offerte, omdat de kosten kunnen variëren op basis van de grootte van de te behandelen structuur, de fundering van de structuur, de gebruikte techniek en het type schade.

Welk termietenverdelgingsbedrijf moet ik inhuren?

Huur altijd het beste termietenbedrijf in uw regio in. Zorg ervoor dat de technici deskundig, ervaren, professioneel, gelicentieerd en verzekerd zijn. Ze moeten ook een rapport verstrekken en een garantie bieden voor hun service.