Hoe nagellak uit tapijt te krijgen in 10 eenvoudige stappen

Proberen uit te vinden hoe je nagellak uit tapijt kunt krijgen, kan als een onmogelijke taak aanvoelen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Er is een beproefde methode die het daadwerkelijk mogelijk maakt om uw tapijt er weer nieuw uit te laten zien. Blijf lezen voor meer informatie over het verwijderen van nagellak van tapijt.

10 stappen om nagellak uit tapijt te halen

Er gaat niets boven het voelen zinken van je hart als je je fles nagellak uit je hand ziet glijden en op de grond ziet vallen. Gelukkig is er een bewezen manier om nagellak uit tapijt te halen. Zorg ervoor dat u bij uw tapijtfabrikant hebt geverifieerd dat alle vereiste producten veilig zijn voor het type tapijt dat u heeft.

Stap 1: Bepaal of de vlek nat of droog is

Als de nagellak nog nat is, dep het gebied dan met een papieren handdoek totdat de handdoek geen kleur meer krijgt. Als het droog is, schraap er dan zoveel mogelijk van af. Probeer de rand van een botermes te gebruiken om de nagellak van het tapijt af te breken.

Stap 2: Nagellakremover of ontsmettingsalcohol aanbrengen

Giet nagellakremover of ontsmet alcohol op een oud washandje dat je niet erg vindt om vies te worden. (Opmerking: onderzoek het type tapijt dat je hebt om ervoor te zorgen dat nagellakremover het niet verder zal bevlekken.) Dep het vlekgebied voorzichtig totdat je geen kleur meer ziet opkomen, net zoals je deed met het papieren handdoekje.

Er zit nitrocellulose in de nagellakremover die een film vormt voor verwijdering. Wat betreft de ontsmettingsalcohol, deze bestaat voor ongeveer 70% uit alcohol en water, parfumoliën en denaturanten.

Stap 3: Maak een reinigingsoplossing

Maak een speciale oplossing met vloeibare afwasmiddel, warm water en witte azijn. Combineer 1 eetlepel vloeibare afwasmiddel en 1 eetlepel witte azijn met 2 kopjes warm water en giet het mengsel vervolgens in een spuitfles.

Lees ook:   Dingen om te overwegen bij het installeren van stopcontacten

Natriumlaurylsulfaat, het actieve ingrediënt in Dawn, hecht zich aan de polish en zorgt voor eenvoudige verwijdering met water. Vervolgens helpt het azijnzuur in de witte azijn om de kleur voor eens en voor altijd uit het tapijt te trekken.

Stap 4: Breng de reinigingsoplossing aan

Spuit de oplossing beetje bij beetje direct op de nagellakvlek. Pak weer een oud washandje en dep de vlek. Gebruik als je kunt een ander washandje, zodat je de kleur die eraan komt in de gaten kunt houden. Blijf deppen totdat er geen kleuroverdracht meer is naar het washandje.

Stap 5: Breng water aan

Gebruik een andere spuitfles (of spoel de eerste grondig uit) om het gebied nat te maken met water. Spuit de nagellakvlek in met warm water en dep deze nogmaals met een papieren handdoek om er zeker van te zijn dat er geen kleur overblijft.

Stap 6: Droog met keukenpapier

Neem verschillende papieren handdoekjes en stapel ze op het gebied waar de vlek zich bevindt. Verzwak de papieren handdoeken met iets zwaars, zoals een stapel boeken. Dit helpt al dat vocht dat je op het tapijt hebt gecreëerd te absorberen.

Stap 7: Wacht

Laat het vocht van de vlek ongeveer een uur intrekken in de keukenpapieren. Je wilt er zeker van zijn dat er geen vocht achterblijft; anders kan uw volgende probleem meeldauw zijn, wat dan tot schimmel kan leiden. Het is belangrijk om de tijd te nemen om deze stap te voltooien.

Stap 8: Breng tapijtverfrisser aan

Neem wat tapijtverfrisser en strooi het over het gebied van de nagellakvlek. Je zou nu schoon en droog tapijt moeten hebben, maar de tapijtverfrisser helpt het gebied te ontdoen van eventuele resterende geuren van de azijn of nagellak. Stofzuig de tapijtverfrisser als er aanwijzingen zijn om dit te doen. Dit is afhankelijk van het type tapijtverfrisser dat je gebruikt.

Lees ook:   Wat te doen met al uw herfstbladeren

Stap 10: Dep het tapijt droog

Spons de vlek heel voorzichtig met koud water en dep hem droog. Gebruik een zeer kleine hoeveelheid zodat het niet veel vocht creëert. Het idee is om alle producten die je zojuist hebt gebruikt in te stellen en als een soort afdichtmiddel voor de vlek te fungeren.

Producten en gereedschappen die je nodig hebt om nagellak van tapijt te verwijderen

  • Nagellakremover: Het is goedkoop, maar kan wonderen doen om de nagellak van je tapijt te verwijderen. De nitrocellulose in de nagellak vormt een film en helpt hardnekkige lak van taaie oppervlakken te verwijderen.
  • Ontsmettingsalcohol: Technisch genoemd isopropylalcohol, dit is een geweldig product om bij de hand te hebben in huis, zelfs als je geen nagellak op je tapijt morst. Het heeft een alcoholgehalte van 70% dat taaie vlekken overwint.
  • Vloeibare afwasmiddel: Als het gaat om het uitzoeken van een vloeibare afwaszeep, kun je niet fout gaan met Dawn. Het is het merk dat wordt vertrouwd om dieren op te ruimen na olielekkages. Dat betekent dat het een geweldige verdediging biedt tegen onmogelijk vet of zelfs knalrode nagellak in je tapijt.
  • Tapijtverfrisser: Dit is een must-have als u zich wilt ontdoen van een aanhoudende geur van de combinatie van nagellak en de producten die worden gebruikt om het te verwijderen. Een scheutje tapijtverfrisser zal de geur verbannen uit de kamer waarin je de nagellak hebt gemorst.
  • Spuitflessen: Het is altijd een goed idee om wat spuitflessen bij de hand te hebben. Het leuke eraan is dat je zelf kunt bepalen hoeveel je spuit. Je kunt ook ingrediënten combineren om een speciale mix te maken waar nagellak geen kans tegen maakt.
  • Witte azijn Azijn is een van die producten die elk huishouden bij de hand zou moeten hebben. Het is een wonderingrediënt als het gaat om schoonmaken en vlekken verwijderen. Het azijnzuur in de witte azijn werkt goed om de nagellakkleur uit je tapijt te trekken.
Lees ook:   Hoe u uw sprinklersysteem kunt overwinteren

De bottom line over het verwijderen van nagellak van tapijt

Op het moment dat die nagellak het tapijt raakte, zonk je hart. Je dacht waarschijnlijk dat het onmogelijk zou zijn om erachter te komen hoe je nagellak uit tapijt kunt krijgen. Nu je weet dat het niet onmogelijk is, kun je wat makkelijker ademhalen. Je tapijt is niet verpest. Alles is goed. Je kunt je nu concentreren op veel belangrijkere dingen, zoals genieten van je nieuwe huis.

Veelgestelde vragen

Maakt nagellakremover vlekken op tapijt?
Niet typisch, maar het kan wel. Daarom is het belangrijk om eerst uit te zoeken welk type tapijt je hebt, van welk materiaal het is gemaakt en hoe nagellak het kan beïnvloeden.

Hoe verwijdert azijn nagellak van tapijt?
Azijn is een van die wonderbaarlijke huishoudelijke producten die iedereen in zijn kast zou moeten hebben. Het bevat azijnzuur, een actief ingrediënt dat direct de bron van een vlek bestrijdt om het te elimineren.

Zal ontsmettingsalcohol mijn tapijt bevlekken?
Nee, ontsmettingsalcohol is minder riskant dan nagellakremover. Tenzij je een zeer gevoelig type tapijt hebt, zal ontsmettingsalcohol het niet verkleuren.

Is het krijgen van nagellak uit tapijt hetzelfde, of de nagellak nu nat of droog is?
Bijna. In de eerste stap dep je het gebied met een papieren handdoek als het nat is, of je schraapt de nagellak van het tapijt als het droog is. Daarna volg je de stappen precies op beide manieren.