12 landschapsideeën voor kleine achtertuinen

Mooi achtertuinlandschap met goed onderhouden gazon, bloembedden en houten hekwerk. Noordwest, Verenigde Staten

Wanneer het weer voldoende opwarmt om naar buiten te gaan, is het een goed moment om je achtertuin bij te werken voor buitenleven. Heb je een post-it achtertuin? Geen nood! Alleen omdat je achtertuin klein is, betekent dat niet dat je het niet kunt transformeren in je eigen privéparadijs.

Omdat u in een beperkte ruimte werkt, kunt u met een bescheiden budget kleine achtertuin landschapsarchitectuur doen zonder al te veel tijd in beslag te nemen. Het moeilijke deel is om te beslissen wat u met uw achtertuin wilt doen, omdat er zoveel opties zijn. Om u te helpen beslissen, zijn hier enkele van de beste ideeën voor het landschap van kleine tuinen.

Doe grote dingen met je kleine ruimte: 12 briljante ideeën voor kleine tuinen

1. Gebroken pot feeëntuin

Verlicht sprookjeshuis in gebroken tuinpot 's nachts

Westend61 / Getty Afbeeldingen

Voeg een grillig en leuk ontwerpelement toe aan je achtertuin met een sprookjestuin in potten. Dit goedkope project vereist alleen een grote kleipot, aarde, kleine planten en mos. Verfraai met klein tuinmeubilair om een uniek gespreksstuk te creëren dat tot de verbeelding spreekt.

En betrek je kinderen erbij! Laat ze hun creativiteit uiten en je verrassen met hun creaties!

2. Rotstuin met decoratieve steen

Landschapscombinaties van gras, plant en stenen

mbolina / Getty Afbeeldingen

De opties zijn vrijwel onbeperkt bij het maken van een rotstuin van kleurrijke decoratieve steen. De grootte en reikwijdte van uw ontwerp zijn aan u, wat dit project geweldig maakt voor een kleine tuin.

Markeer de grenzen van je rotstuin en bedek deze met een plastic substraat om onkruid te voorkomen. Leg vervolgens de rotsen in elk gewenst patroon. Een populaire methode is om een omgevallen pot te hebben met decoratieve rotsen die eruit morsen alsof ze water zijn.

Zolang je ontwerp niet overdreven ambitieus is, kun je dit project solo rocken als je wilt.

3. Gigantisch buitenschaak

Twee zusjes die gigantisch schaak spelen

MNStudio / Getty Afbeeldingen

Hou je van schaken? Hou je ervan om buiten te zitten? Dan zul je het geweldig vinden om je eigen gigantische schaakbord buiten te hebben.

Maak eenvoudig een raster met behulp van straatstenen naar keuze. Je kunt straatstenen afwisselen met gras om het bord te maken, of je kunt twee verschillende kleuren gebruiken (zoals zwart en wit). Maak dit leuke en interactieve ontwerpelement compleet met een bank aan weerszijden en gigantische schaakstukken.

Lees ook:   De beste zitmaaiers

Je kunt dit project gemakkelijk zelf voltooien, maar er zijn er twee nodig om te spelen!

4. Zandbak in de achtertuin

Kind speelt in zijn zandbak in de achtertuin

MMFotografie / Getty Images

Uw kinderen zullen talloze uren doorbrengen in een betaalbare, doe-het-zelf zandbak. Sequoia hekpalen zijn een duurzame keuze voor hout, vooral als je in een droog of woestijnklimaat woont. Voltooi de zandbak met een luifel om uw kinderen te beschermen tegen de zon.

Merk op dat dit project misschien een beetje arbeidsintensief is voor één persoon, en het helpt om enige ervaring te hebben met het gebruik van elektrisch gereedschap.

5. Verhoogde tuinbedden

Verhoogde bedden in achtertuin

David Burton / Getty Afbeeldingen

Als het je erom gaat zelfvoorzienend te zijn, verander dan een deel van je achtertuin in een voedselbron. Je hebt geen grote tuin nodig om groenten te kweken, zolang je maar veel zon hebt. Het bouwen van verhoogde tuinbedden is eenvoudig en goedkoop, zolang je maar enige ervaring hebt met elektrisch gereedschap.

Hoewel je zelf een verhoogd tuinbed kunt bouwen, helpt het om een extra paar handen te hebben. Zorg er wel voor dat je klaar bent om wat extra tijd te besteden aan het verzorgen van je oogst.

6. Doe-het-zelf vuurkorf

Achtertuin patio DIY vuurplaats

TimAbramowitz / Getty Images

Als je ervan droomt om met vrienden in je achtertuin te zitten totdat de zon opkomt, laat het dan gebeuren met een uitnodigende vuurkorf. Het enige wat je nodig hebt is grind, bakstenen, een stalen vuurring, een paar gereedschappen en een helpende hand.

7. Tuinvijver

Patio en vijver in de middagzon

Eirasophie / Getty Afbeeldingen

Een waterpartij kan een ontspannen en meditatieve sfeer in uw achtertuin brengen. Het toevoegen van een is gemakkelijker dan je zou denken, vooral als je een voorgevormde vijverfolie gebruikt. Graaf een gat dat groot genoeg is om de voering vast te houden en vast te zetten met zand en rotsen. Je hebt een dompelpomp nodig om het water te laten circuleren en te voorkomen dat het stagneert. Versier de vijver met waterplanten en geschikte vissen.

Lees ook:   15 no-grass achtertuin landschapsarchitectuur ideeën

8. Xeriscape landschap

Xeriscaping achtertuin

JRLFotograaf / Getty Images

Xeriscaping is ideaal voor droge, droge omgevingen die gevoelig zijn voor droogte. Deze low-onderhoudsaanpak is geweldig voor mensen die niet de moeite willen nemen om in een tuin te zwoegen of een hoop gras te maaien. Het bespaart ook water.

Om te beginnen, moet je je achtertuin uitgraven en een onkruidbarrière neerleggen en vervolgens grind en ontbonden graniet neerleggen. Je kunt kleine tuinbedden bouwen met straatstenen.

Je kunt hier een doe-het-zelfproject van maken of een professionele landschapsontwerper inhuren om een aantal adembenemende ontwerpen te maken.

9. Vlindertuin

Zwarte Zwaluwstaartvlinders in de kleurrijke tuin

Marcia Straub / Getty Images

Als je op zoek bent naar een project dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook moeder natuur helpt, probeer dan een vlindertuin. Landschapsarchitectuur met planten zoals echinacea, lavendel, moederkruid en bijenbalsem zal vlinders en andere bestuivers aantrekken, zoals bijen. Deze meerjarige planten zijn gemakkelijk te verzorgen, waardoor een vlindertuin voor iedereen een goedkoop en gemakkelijk achtertuinproject is.

10. Meditatie labyrint

Sereen meditatielabyrint voor zelfreflectie.

Cindy-stewart / Getty Afbeeldingen

Bemiddelingslabyrinten hebben een lange geschiedenis, maar het toevoegen van een labyrint aan uw kleine achtertuin kost niet veel tijd. Bouw een eenvoudig labyrint met mulch of grind en rangschik vervolgens stenen om een continu doolhof te vormen. Als je een groter budget hebt, kun je een labyrint met straatstenen plannen, maar misschien wil je een professionele metselaar of steenlaag inschakelen om het precies goed te krijgen.

Een labyrint in de achtertuin zal niet alleen dienen als een uniek gespreksstuk, maar zal je ook de perfecte setting bieden om de mysteries van het leven te overdenken.

11. Verticale tuin

Pallet gebruikt voor achtertuin verticale tuin

Newnow / Getty Afbeeldingen

Voor mensen met een bijzonder kleine tuin is verticaal gaan een geweldige manier om meer groen toe te voegen met beperkte ruimte. Er zijn veel manieren om een verticale tuin te bereiken, of u nu een bestaande omheining of een gevonden object gebruikt – zoals een antieke ladder of een verzendpallet. Bevestig gewoon plantenbakken op je verticale oppervlak, en daar heb je het.

Lees ook:   15 tuinontwerpideeën om uw huis in een vredig toevluchtsoord te veranderen

12. Betonnen pad

Betonnen pad leidt naar moderne woning in achtertuin

Lisa Romerein / Getty Afbeeldingen

Een zorgvuldig aangelegd pad door uw achtertuin geeft aan gasten aan dat uw tuin de moeite waard is om te verkennen. Gebruik vooraf gemaakte straatstenen of maak er zelf een met een padvorm om het uiterlijk van onregelmatige stapstenen te simuleren.

Om te doen met een padvorm, meng beton en gebruik de mal op een voorbereid oppervlak om een loopbrug te creëren die elke ruimte een onmiddellijk ouderwets gevoel geeft. Of u nu zelf doet of straatstenen gebruikt, dit goedkope en efficiënte project is een van de slimste kleine ideeën voor tuinaanleg in de achtertuin die u kunt doen.

Tips om het meeste uit uw kleine tuin te halen

  • Edging is alles: Zelfs in kleine tuinen is het geheim om uw ruimte er perfect uit te laten zien, door duidelijk gedefinieerde grenzen te hebben tussen belangrijke tuinelementen. Deze gepolijste look bereik je met randmaterialen zoals staal, steen en hout.
  • Meng het door elkaar: Grote landschapsarchitectuur creëert variatie zonder chaos. Zorg ervoor dat je een divers palet aan planten hebt om mee te werken. Je wilt dat veelvouden van sommige planten de achtergrond vormen, terwijl andere “specimenplanten” op zichzelf moeten staan als hoogtepunten.
  • Plan vooruit: Ga niet meteen aan de slag met een heleboel ideeën voor kleine tuinaanleg. Dat is een recept voor een ramp. Omdat je met een kleine ruimte werkt, is het belangrijk om zoveel mogelijk te plannen. Begin met een basiskaartdiagram van uw accommodatie. Schets enkele van uw favoriete ideeën om te schalen, zodat u precies weet wat u moet kopen om de klus te klaren.

Veelgestelde vragen

Wat kun je doen met een kleine achtertuin?

De landschapsmogelijkheden zijn eindeloos. Maar omdat uw werkelijke ruimte beperkt is, moet u zorgvuldig plannen. Verticale tuinen, vuurkorven of zelfs een waterpartij zijn allemaal uitvoerbare projecten.

Hoe maak je een kleine achtertuin mooi?

Breng een kleine achtertuin tot leven met creatieve landschapsarchitectuur. Het is verbazingwekkend wat je kunt doen met een kleine hoeveelheid ruimte en een duidelijke visie.

Wat wordt beschouwd als een kleine tuin?

Of u uw tuin als klein of groot beschouwt, is vrij subjectief – en relatief – maar het gazon van gemiddelde grootte in de Verenigde Staten is een derde van een hectare.