De ultieme gids over hoe te bewegen met katten

Een kat in een verhuisdoos en omringd door noppenfolie en pakpapier kijkt omhoog naar de camera.

De producten die hier te zien zijn, zijn onafhankelijk geselecteerd op basis van grondig onderzoek van ons redactieteam. Als u iets koopt via links op onze site, kunnen we een commissie ontvangen.

Huisdieren zijn als familie – als je verhuist, moet je ze meenemen. Helaas heb je geen idee hoe ze op de verhuizing zullen reageren totdat het gebeurt. Het is belangrijk om de tijd te nemen om het voorbereidende werk te doen wanneer je naar een nieuw huis met katten verhuist. Bewegen met elk huisdier kan een uitdaging zijn, maar katten hebben specifieke zorg en aandacht nodig om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Dit komt vooral door de stress van de verhuizing waar u en uw katten mee te maken krijgen. Hier zijn een paar tips voor het bewegen met je katten.

Ga naar:

 • Voordat u met uw kat verhuist
 • Verhuisdag met je kat
 • Uw kat in zijn nieuwe huis vestigen
 • Verhuizen met een oudere kat
 • Verhuizen met een kitten
 • Als u een huisdierentransportservice gebruikt
 • Veelgestelde vragen

Voordat je met je kat in beweging komt

De eerste stap in de voorbereiding om uw katten naar hun nieuwe huis te verhuizen, is om uw kat te kalmeren. Net als mensen kunnen katten veel stress en angst ervaren tijdens een verhuizing. Communicatie kan angst onderdrukken, maar dit kan gemakkelijker gezegd dan gedaan zijn, afhankelijk van de omstandigheden van de verhuizing, de persoonlijkheid van uw kat en uw eigen gevoelens over de verhuizing. Je kent je kat het beste en kunt beoordelen of hij op deze tips zal reageren:

1. Zet hun drager een week voor de verhuisdag buiten

Geef je kat de kans om te wennen aan de reismand. Als uw kat nog niet gewend is aan een reismand, zorg er dan voor dat u eraan begint te wennen zodra u meer te weten komt over uw verhuizing.

2. Pas de koerier aan

Door een shirt dat naar jou ruikt in de reismand te leggen, of een speeltje dat je kat leuk vindt, kan hij zich comfortabeler en veiliger voelen in zijn reismand. Ze zullen niet zo verward zijn over wat er gebeurt, omdat ze op zijn minst zullen weten dat je er op de een of andere manier bij hen bent.

3. Werk de informatie op de tags van uw kat bij

Als het ergste gebeurt en uw kat bij u wegkomt, zullen de huidige contactgegevens ervoor zorgen dat als iemand ze vindt, ze aan u worden geretourneerd. Overweeg om uw huisdier te chippen. Als de halsband verloren gaat tijdens hun avontuur, zullen de meeste schuilplaatsen en dierenartsen zoeken naar een identiteitschip.

4. Investeer in kalmerende middelen

Het woord “kalmerende middelen” klinkt misschien erg onaangenaam, maar het kan vooral angstige katten helpen zich kalm te voelen tijdens een beweging. Meestal kunnen eigenaren van gezelschapsdieren iets minder intens gebruiken, zoals melatonine, om hun kat te helpen zich rustgevender te voelen. Hoe dan ook, dit is iets waarover u met uw dierenarts moet praten, zodat u ervoor kunt zorgen dat welke optie u ook kiest, veilig en effectief is voor uw huisdier. Reissedativa worden meestal 1-2 uur voor vertrek oraal met voedsel gegeven.

5. Neem contact op met uw dierenarts een paar maanden voor de verhuizing

Bezoek uw dierenarts een paar weken van tevoren om de veiligste verhuisstrategieën voor uw huisdier te bespreken. De dierenarts kan aanbevelen dat uw kat vast voor een verhuizing of dat hij niet veel water drinkt.

Verhuisdag met katten

Spaanse vrouw die op de grond zit en kat aait in de buurt van verhuisdozen
Christopher Winton-Stahle / Getty Images

Het is belangrijk om een checklist en routine te hebben om ervoor te zorgen dat de verhuisdag zo soepel mogelijk verloopt. Hier is een gids om u door het proces te leiden.

1. Bereid je kat voor op de verhuizing

Je kat moet een van de laatste dingen zijn die je beweegt, zodat hij niet langer dan nodig in zijn reismand hoeft te zitten. Zodra alles is ingepakt in de rijdende vrachtwagen of voertuigen, plaatst u uw kat in zijn reismand en begint u aan de verhuisreis.

Lees ook:   Nieuwe mensen en de gemeenschap ontmoeten na verhuizing

Leg je kat in zijn reismand met een waterbak, wat dekens en een bekend speeltje. Als je over lange afstanden verhuist, houd dan de kattenbak bij de hand en wees voorbereid om je kat uit te laten voor een toiletpauze of twee.

2. Houd al je papierwerk bij de hand

Als u een gezondheidscertificaat nodig heeft voor het verplaatsen van uw katten over staatsgrenzen, of als u ervoor moet zorgen dat u voldoet aan de export- en importvereisten om uw kat van het ene land naar het andere te brengen, geef uzelf dan van tevoren voldoende tijd (enkele maanden) om daarvoor te zorgen. Dit kan inhouden dat uw kat zijn noodzakelijke vaccinaties krijgt op een bepaald moment voordat u verhuist.

Opmerking: zorg ervoor dat u contact opneemt met uw nieuwe staat om te zien of bepaalde gezondheidscertificeringen nodig zijn.

3. Neem toiletpauzes als je lange afstanden aflegt

Geef uw kat de gelegenheid om zijn kattenbak te gebruiken voordat hij hem in zijn reismand stopt en tijdens de reis. Controleer indien mogelijk ’s ochtends de badkamerroutine van uw kat. Ze zijn misschien te angstig om te plassen zodra de drukte van de verhuisdag begint.

Elke keer dat je een toiletpauze nodig hebt, heeft je kat er misschien ook een nodig. Laat je kat uit de reismand en geef hem wat tijd om te beslissen of hij moet plassen. Neem de gebruikelijke kattenbak van uw kat mee en probeer deze na elk gebruik schoon te maken om de geur te vermijden.

4. Volg het advies van uw dierenarts op

Het is belangrijk om het advies en de instructies van uw dierenarts op te volgen over het toedienen van een kalmeringsmiddel, melatonine of andere ontspanningsbehandeling. Als uw kat bijvoorbeeld zes uur eerder moet vasten en u het geneesmiddel twee uur moet geven om in te trappen voordat hij gaat bewegen, wilt u deze instructies nauwgezet volgen.

Uw kat in zijn nieuwe huis vestigen

Begin je kat in zijn nieuwe huis te vestigen door hem langzaam in het nieuwe huis te introduceren. Bewaar ze even in één kamer met al hun spullen. Wanneer ze klaar lijken om te verkennen, laat ze dan een andere kamer zien. Zorg ervoor dat je ze de permanente plek laat zien voor hun kattenbak, voedsel en water.

Houd uw kat minstens twee weken binnen, zelfs als hij normaal gesproken naar buiten gaat. Katten zijn territoriaal en moeten de tijd nemen om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Dit proces kan wat langer duren voor oudere katten. Begeleid uw kat naar buiten aan de lijn of aan een harnas om hem te helpen zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving.

Hier zijn een paar andere tips om in gedachten te houden terwijl u uw kat helpt zich te settelen:

 • Zoek het dichtstbijzijnde dierenartsenziekenhuis voor noodgevallen: het is altijd goed om de dichtstbijzijnde dierenartslocatie te kennen als er plotselinge problemen optreden terwijl u verhuist. Als je eenmaal bent gesetteld, kies je een vaste dierenarts in je nieuwe gebied door met je buren te praten of op lokale sociale mediasites te posten. Maak snel een afspraak om uw huisdier op hun rooster te krijgen.
 • Let op tekenen van stress bij uw kat: katten kunnen hun leed tonen door fysieke symptomen en gedragsveranderingen. Veranderingen in hun eetpatroon, badkamerproblemen, braken en kale plekken op hun vacht kunnen tekenen zijn dat er iets mis is. Als u uw kat door het huis ziet plassen en niet in zijn kattenbak, zich terugtrekt uit het gezin en activiteiten, pacing of overmatig verzorgen, is het het beste om hem naar een dierenarts te brengen voor een bezoek.

Verhuizen met een oudere kat

Oudere katten zijn gevoeliger voor verandering omdat ze het moeilijker hebben om zich aan te passen met de leeftijd. Hoe ouder uw kat wordt, hoe vatbaarder hij wordt voor infecties, ziekten en stress. Het beheersen van de stressniveaus van uw oudere kat is erg belangrijk voor hun gezondheid en welzijn op de lange termijn. Naast ervoor te zorgen dat uw kat kalm blijft tijdens de verhuizing, zijn er een paar stressverlagers en gezondheidsproblemen die u in gedachten moet houden bij het verplaatsen van uw oudere kat.

Het verminderen van de stress van uw oudere kat bij het bewegen:

 • Laat ze buiten de chaos: zet je kat in een aparte kamer om hem uit de buurt van de bewegende chaos te houden.
 • Koop stressverlagende artikelen: overweeg om een stresskraag, stressspray of in ernstige gevallen met uw dierenarts te praten over medicatie of sedativa.
 • Gebruik hun comfortartikelen: plaats een bekend voorwerp in hun drager, zoals hun favoriete deken of speelgoed.
 • Vermijd harde geluiden: zet je kat ergens stil als je kunt. Oudere katten kunnen meer gestrest raken door harde geluiden.
 • Wees een kalmerende aanwezigheid: probeer je kat meer aandacht en genegenheid te geven tijdens het verhuisproces. Als ze echter slapen, laat ze dan slapen. Als je kat tekenen van agressie begint te vertonen, geef hem dan de ruimte.
 • Vermijd het gebruik van transportdiensten voor huisdieren: gebruik alleen een vervoer van huisdieren als laatste redmiddel. De meest comfortabele plek voor uw kat is bij u.

Mogelijke gezondheidsproblemen van uw oudere kat bij het verhuizen:

 • Dehydratie: oudere katten raken sneller uitgedroogd. Plaats een grotere waterbak in de drager en controleer deze vaak.
 • Dieet: praat met uw dierenarts over een mogelijk nieuw dieet of dieetbeperkingen voor, tijdens en na de verhuizing.
 • Artritis: plaats voldoende dekens en vulling in de drager om pijn en druk op hun gewrichten tot een minimum te beperken.
 • Astma-aanvallen: gestreste katten zijn meer vatbaar voor astma en piepende ademhaling. Houd hun ademhalingspatronen in de gaten en wees een kalmerende aanwezigheid.

Verhuizen met een kitten

Verhuizen met een kitten klinkt misschien moeilijk, maar het kan eigenlijk een beetje gemakkelijker zijn dan verhuizen met een oudere kat. Kittens zijn beter aanpasbaar aan nieuwe situaties en omgevingen, wat betekent dat ze niet zo gevoelig zijn voor stress als volwassen katten. Als u zich echter zorgen maakt dat uw kitten te veel stress heeft, zijn stresskragen, stresssprays, medicijnen of kalmerende middelen een paar opties voor stressverlichting. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden wanneer u met uw kitten verhuist.

Tips voor het bewegen met een kitten:

 • Vermoei uw kitten: heb een lange speeltijdsessie met uw kitten direct voor het transport om hem te vermoeien. Hoe minder actief ze zijn, hoe gemakkelijker de verhuizing zal zijn.
 • Houd extra eten bij de hand: als kitteneigenaar weet je waarschijnlijk dat kittens meer voedsel nodig hebben dan volwassen katten. Houd wat extra voedsel bij de hand voor de reis en praat met uw dierenarts over een bewegend dieet voor uw kitten.
 • Maak tijd voor toiletpauzes: kittens moeten de kattenbak vaker gebruiken dan volwassen katten. Als u over lange afstanden verhuist, laat uw kitten dan uit de reismand om de kattenbak een paar keer te gebruiken tijdens de verhuisreis.
 • Prikkel uw kitten niet: het is geen geheim dat kittens erg actief en speels zijn. Maar het is het beste om uw kitten niet te veel te prikkelen tijdens de reis, zodat ze kalm blijven.

Als u een huisdierentransportservice gebruikt

Het is belangrijk om de regels en richtlijnen te begrijpen voor het verplaatsen met katten van de ene staat naar de andere, of van het ene land naar het andere. Huisdiertransportdiensten variëren van het helpen navigeren door elk aspect van het proces – inclusief papierwerk voor de kat en de luchtvaartmaatschappij – tot het daadwerkelijk fysiek vervoeren van uw kat voor u via een koerier of verzendservice. Het verplaatsen van een huisdier met het vliegtuig kan een hoofdpijn zijn, maar huisdierentransportdiensten zijn er om te helpen.

Waar het op neer komt

Zonder verhuisplan kan het verhuisproces een zeer stressvolle ervaring zijn voor u en uw kat.  Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om u voor te bereiden om uw kat naar zijn nieuwe huis te verplaatsen. Dit omvat het spreken met uw dierenarts, het gebruik van strategieën om de angst van uw kat te verminderen, contact opnemen met een transportdienst voor huisdieren en het creëren van een ontspannen omgeving voor uw kat.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn katten kalmeren tijdens het bewegen?

Lees ook:   Waar vind je gratis verpakkings- en verhuisdozen

U kunt uw katten kalmeren tijdens het bewegen door stresshalsbanden, stresssprays te gebruiken of met uw dierenarts te praten over welke angstverminderende medicijnen u aan uw huisdier kunt toedienen. Zorg er bovendien voor dat uw kat gewend is aan zijn reismand en doe iets met uw geur in de reismand om hem tijdens de verhuizing op zijn gemak te stellen.

Is het veilig voor katten om met het vliegtuig te reizen?

In de meeste gevallen is het volkomen veilig voor katten om met het vliegtuig te reizen. Maar het is belangrijk dat eigenaren begrijpen wat er nodig is om de kat mee te kunnen nemen in het vliegtuig en hoe ze het zo veilig en comfortabel mogelijk kunnen maken voor hun kat.

Moet mijn kat in een reismand zitten als hij verhuist?

Als u een huisdierentransportservice gebruikt en / of uw kat meeneemt in een vliegtuig, moeten ze meestal in een vervoerder zijn volgens de vereisten van het huisdierentransportbedrijf of de vereisten van de luchtvaartmaatschappij. Als je gewoon alleen in je auto beweegt en je kat is over het algemeen kalm en oké in de auto zonder in zijn reismand te zitten, dan heb je er misschien geen nodig.