Hoe een studio-appartement lay-out te ontwerpen die werkt

Decor dat de woonkamer in de woonkamer plaatst

Studio appartement in Moskou-Stad

Vostok / Getty Afbeeldingen

Het ontwerpen van een studio-indeling biedt zijn eigen reeks unieke uitdagingen. Aan de ene kant wil je de ruimte opsplitsen op een manier die logisch is. Aan de andere kant is er geen reden voor functie om esthetiek te overschrijven. De volgende ontwerptechnieken helpen u het beste van twee werelden te bereiken. Het zijn onze favoriete tips voor het creëren van een ruimte die echt voor jou werkt, hoe klein deze ook is.

Klein kantoorinterieur met projectieschermExperienceInteriors / Getty Images

Beperk het kleurenschema

Wat heeft kleurenschema te maken met lay-out? Het is belangrijker dan je zou denken. Te ingewikkelde schema’s hebben de neiging om kleine appartementen schokkerig of te druk te laten aanvoelen. Richt u op het kiezen van twee of drie kleuren en deze in het hele appartement op te nemen, in plaats van in slechts één bepaald gedeelte. Dit helpt om je hele studio samen te binden op een manier die voor het oog heel gemakkelijk te verwerken is. Het helpt ook om het algehele ontwerp meer samenhangend te laten aanvoelen. Zoals altijd moet u de 60-30-10-kleurregel volgen. Wanneer u met zulke beperkte vierkante meters werkt, raden we u ten zeerste aan om uw dominante tint (60%) een neutrale kleur te laten zijn, om de ruimte zoveel mogelijk te openen. Kies vervolgens een middelmatige tint (30%) voor uw secundaire kleur en gebruik ten slotte pops van iets gedurfder (10%) als uw accentkleur.

Woonkamer in moderne studio-appartementen.

IP Galentarnik D.U.

Verdeel verstandig

Bij het ontwerpen van je studio moet je je ruimte op de een of andere manier verdelen. Dat gezegd hebbende, niet alle verdelers zijn gelijk. Als je er te veel of het verkeerde type gebruikt, voelt je ruimte schokkerig aan of is deze onnodig afgesneden van de rest van de kamer. Voordat je opraakt en verdelers koopt, is het belangrijk om te bepalen waar en hoe je ze gaat gebruiken. Klassieke roomdividers werken het beste in gebieden waar je echt wat meer privacy nodig hebt – overweeg ze voor het gebied rond je bed. Om echter te voorkomen dat uw ruimte aanvoelt ook gescheiden, kies voor een scheidingswand die natuurlijk licht doorlaat. Open rekken zijn een uitstekende optie, omdat het het extra voordeel van extra opslag biedt. Kijk naar alternatieven voor de rest van het appartement. Een goed geplaatste bank of entertainmentcentrum scheidt de ruimte zonder dat uw ontwerp gesegregeerd aanvoelt. Als u een van deze opties kiest, kiest u lagere stukken waar u overheen kunt kijken – dit geeft een gevoel van diepte in de kamer.

Lees ook:   Een nieuwe badkamerfilosofie: must-collectie van Altamarea Bathroom Boutique

Decor dat de woonkamer in de woonkamer plaatstLuminola / Getty Afbeeldingen

Definieer elk functioneel gebied

Een van de grootste fouten die we zien bij het decoreren van studio-appartementen is de wens om de ruimte te utilitair te laten aanvoelen. Dit gebeurt vaak wanneer mensen met beperkte budgetten werken en hopen in de toekomst naar grotere woonarrangementen te verhuizen, waardoor ze het investeren in het ontwerp van hun studio verwaarlozen. Doe je ontwerp geen slechte dienst! Elk deel van uw open concept lay-out dient een ander doel. Je doel moet zijn om elk deel van je ruimte als een kamer op zichzelf te laten voelen, zelfs als er geen muren of deuren zijn voor scheiding. Er is niet veel voor nodig om een ontwerp te transformeren van ‘strikt functioneel’ naar ‘doelbewust ontworpen’. Bijvoorbeeld: zoiets simpels als een paar plaids vermalen echt elk gebied. Het toevoegen van een paar accessoires – vooral geschikt textiel en decorelementen – creëert een gevoel dat het gebied volledig is afgewerkt.

Interieur van een slaapkamer

Audras / Getty Afbeeldingen

Visuele hoogte creëren

Wanneer u te maken heeft met beperkte vierkante meters, is visuele hoogte een van uw beste hulpmiddelen om uw ruimte zo groot mogelijk te laten aanvoelen. Door doelbewust de ogen naar boven te trekken, zorgt u ervoor dat iedereen die uw huis ziet, de ruimte als geheel in zich opneemt, in plaats van alleen het kleine gedeelte op ooghoogte, waardoor uw ontwerp er completer uitziet en aanvoelt. Om het te laten gebeuren, gebruik je alles wat ogen naar het plafond trekt. Hier zijn een paar voorbeelden en suggesties om u op weg te helpen:

  • Investeer in verticle rekken
  • Gebruik een roomdivider
  • Investeer in een aantal aanzienlijke kunst aan de muur
  • Hang een verticale spiegel op
  • Hang dingen aan de muur om verticale opslag te creëren
  • Overweeg om een hangende lamp als statement piece te gebruiken
Lees ook:   Hoe ik SimpliSafe in mijn appartement heb geïnstalleerd - Reader Story

Open ruimte interieur met een slaapkamerhoekFilippoBacci / Getty Afbeeldingen

Vanwege beperkingen van vierkante meters vereist het inrichten van een studio-appartement andere ontwerptechnieken dan het decoreren van een traditioneel huis. Met een beetje voorbedachtheid, planning en inspiratie kun je echter gemakkelijk een ruimte creëren die zowel functioneel als mooi is. Als je een beetje hulp nodig hebt bij het uitzoeken van je studio-indeling, houd dan deze tips in gedachten. Ze zullen u helpen bij het samenstellen van een appartementindeling waar u dol op zult zijn. Woon je in een studio appartement? Zo ja, welke tips heb je om tspace zo functioneel mogelijk te laten aanvoelen? Deel ze met ons in de comments.