Hoe u uw huisdier met succes naar een nieuw huis kunt verplaatsen

hond in koffer

Bewegen is al stressvol genoeg zonder Fido of Fluffy aan de mix toe te voegen. Als iemand die meerdere keren is verhuisd met mijn paranoïde (lees: door verlatingsangst geteisterde) poedel, heb ik uit de eerste hand ervaring met deze veel voorkomende verhuisuitdaging. Als u een verandering in het gedrag van uw huisdier opmerkt wanneer u beweegt, is het niet alleen uw verbeelding. Net als hun eigenaren ervaren huisdieren ook veel stress bij het veranderen van hun dagelijkse routine en omgeving. Volgens een WordsSideKick.com interview met dierenarts James Morrisey: “Honden en katten zijn erg goed in het oppikken van stress bij mensen.”

Dus om u te helpen het stressniveau van uw huisdier tijdens een verhuizing (en uw eigen) te beheersen, zijn hier een paar nuttige tips om de beweging van uw kat of hond zo pawsitive mogelijk te maken!

Voorbereiding

Voorbereiding is alles! Probeer tijdens het inpakken uw verhuisdozen in één kamer te organiseren, zodat uw huisdier niet al uw verhuisbenodigdheden krabt of opkauwt. Vergeet niet: puppy’s in combinatie met noppenfolie, tape en karton zullen niet goed aflopen.

Zorg er ook voor dat u alle essentiële bezittingen van uw huisdier in een aparte, duidelijk gelabelde tas verpakt. Je zult dit mee willen nemen om de verhuisdag en de onmiddellijke dagen daarna door te komen. Huisdierartikelen om mee te nemen, zijn onder meer:

 • Poepzakjes
 • Een paar favoriete speeltjes
 • Iets voor je hond om op te kauwen (rawhide botten, kauwstokjes of een favoriet kauwspeeltje)
 • Lijn
 • Kattenbakvulling, doos en schep
 • Een bench, doggy gate of drager
 • Deken
 • Waterbakken
 • Voedsel (als je rauw voedsel meeneemt, neem dan een koeler met ijs mee om het vers te houden terwijl je reist)

Bij het voorbereiden van uw kat op de verhuizing, Purina stelt voor om ze kennis te laten maken met hun kattenmand door traktaties binnen te plaatsen en de ruimte gezellig te maken met een deken. Meestal houden katten er niet van om in een bench te worden opgesloten en hebben ze een bijzonder sterke afkeer van reizen. Heb je ooit iemand gezien die een paniekerige kat in het vliegtuig droeg? Zonder uw kat een veilig medicijn te geven om hem tijdens het reizen te ontspannen en te kalmeren, is de kans groot dat uw kat niet goed naar de vlucht gaat.

Lees ook:   5 tips voor bewegen met een baby zonder gek te worden

Veel honden geven daarentegen de voorkeur aan kleine ruimtes en vinden hun bench een plek van comfort – vooral als ze kratgetraind zijn. Hopelijk is het vervoeren van uw pup naar het nieuwe huis niet te stressvol voor u of uw hond. Misschien wilt u ze echter voorbereiden op hun nieuwe omgeving, als u daartoe in staat bent. Purina raadt aan om je hond voor de verhuizing mee te nemen voor een wandeling door het nieuwe huis en de buurt. Voor honden is geur het belangrijkste zintuig dat ze bezitten, dus het introduceren van uw huisdier aan de gemeenschappelijke geuren in huis is een geweldige manier om hen zich comfortabel te laten voelen in hun nieuwe omgeving. Mijn man en ik deden precies dit voordat we naar ons nieuwe huis verhuisden. We brachten onze poedel naar boven voor een wandeling door de buurt en namen hem zelfs mee naar de officiële doorloop van ons huis, zodat hij de binnenkant van het huis kon ruiken voordat hij verhuisde.

Tot slot, als u naar een nieuw gebied verhuist, begin dan zo snel mogelijk met uw onderzoek naar een nieuwe dierenarts. Zorg er ook voor dat u de adressen en telefoonnummers van de dichtstbijzijnde noodhospitalen voor huisdieren en 24-uurszorgcentra opzoekt en noteert. Als er tijdens het verhuisproces iets onverwachts met uw huisdier gebeurt, is het het beste om voorbereid te zijn.

Verhuisdag

Mijn beste advies voor verhuizen is om een manier te vinden om je huisdieren in bedwang te houden tijdens de chaos van de dag. Helaas brengt de verhuisdag veel open deuren met zich mee en – als je niet oppast – manieren voor je huisdieren om te ontsnappen. Geloof me – wanhopig op zoek naar je geliefde kat of hond in de straten van je nieuwe buurt is de laatste manier waarop je de eerste nacht in je nieuwe huis wilt doorbrengen.

Lees ook:   Verhuisbedrijf Nijmegen

Manieren om uw hond of kat in bedwang te houden, zijn onder meer: hem in een bench houden; het installeren van een poort in een deurkozijn; ze naar een dierendagverblijf te sturen; of iemand anders overdag naar ze laten kijken. Als u helpt bij het laden en lossen van verhuisdozen, kunt u uw huisdier niet zo zorgvuldig bekijken als u misschien wilt. Aangezien het een nieuwe buurt is, is het ook veel waarschijnlijker dat als je huisdier ontsnapt, ze hopeloos verloren raken. Zorg er daarom voor dat uw huisdier tijdens de verhuisdag een tag heeft met zijn naam en telefoonnummer erop.

ZIE OOK: “Uw huisdieren: hoe ze veilig te verplaatsen”

Als u met een kleine hond of kat vliegt, zorg er dan voor dat u de regels en voorschriften van uw luchtvaartmaatschappij opzoekt. Om een huisdier mee te nemen in het vliegtuig, moet u ze meestal in een kleine, geventileerde bench onder uw stoel plaatsen en een extra vergoeding betalen. Als u besluit om te vliegen whet is een grotere hond, je moet ze in een goedgekeurde scheepskennel plaatsen om in het vrachtgedeelte van het vliegtuig te worden geplaatst. Voor meer informatie over hoe u uw huisdier naar een andere staat kunt vervoeren, check hier.

ZIE OOK: “Vliegreizen met huisdieren”

Settelen

Aanpassen aan een nieuwe omgeving kan voor sommige huisdieren moeilijk zijn. Hoewel honden het misschien gemakkelijker hebben om te wennen aan hun nieuwe huis, hebben katten het in het begin meestal moeilijker om zich aan te passen. Het beste wat u voor beide huisdieren kunt doen, is om consistente maaltijd- en bedtijdroutines voor uw hond of kat te handhaven. Zorg ervoor dat u een aangewezen plaats in het nieuwe huis heeft voor hun voedsel- en waterbakken, hun bed, evenals kattenbakken of plaskussens, indien gebruikt door uw huisdier. Ik raad ook aan om je huisdier mee te nemen op een kleine rondleiding door het huis om ze vertrouwd te maken met de verschillende kamers en unieke geuren. Tot slot is een vermoeide hond een goede hond. Om hun angst om te bewegen te verminderen, moet je ervoor zorgen dat je dagelijks gaat wandelen en hen de hele dag door voldoende lichaamsbewegingsmogelijkheden biedt. Wennen aan een nieuw huis kan enige tijd duren; maar door deze stappen te volgen, ben je goed op weg om je lieve bontbal snel en soepel aan te passen.

Gerelateerde artikelen:

 • Cross Country verplaatsen met huisdieren: essentiële tips om te onthouden
 • Hoe de juiste dierenkrat voor een verhuizing te kiezen
 • Hoe u uw huis huisdiervriendelijker kunt maken
 • De do’s en don’ts van bewegende dieren
 • Verhuizen met een kat: tips om het minder stressvol te maken
 • Hoe het bewegen met honden gemakkelijker te maken
 • 10 huisdiervriendelijke steden in Amerika om naar huis te bellen
 • De speciale hel van het bewegen met huisdieren, in ondraaglijke details
 • Tips voor bewegen in de herfst (en de voor- en nadelen)
 • Ultieme gids voor internationaal bewegen met huisdieren
Lees ook:   Stop nog niet met het inrichten van je huidige huis