Hoe zich veilig te ontdoen van wespen, stap voor stap

Wespennest bevestigd aan dak van huis

Wespen hebben niet vaak interactie met mensen, maar als ze worden geprovoceerd, kunnen ze steken. Wespensteken kunnen pijnlijk zijn voor iedereen en bedreigend voor mensen met allergieën. Als je een wespenprobleem hebt, is hier alles wat je moet weten over deze vervelende insecten, inclusief hoe je op natuurlijke wijze van wespen afkomt, hoe je kunt controleren op plagen en hoe je wespen kunt doden met zelfgemaakte wespen doden.

Hoe zien wespen eruit?

Wespen zijn geen bijen en hebben meestal langere, slankere lichamen. Ze voeden zich vaak met insecten zoals vliegen, rupsen en spinnen, evenals nectar. Wespen hebben zes poten, twee vleugels, twee antennes op hun hoofd, een exoskelet en een lichaam verdeeld in drie hoofddelen: het hoofd, de thorax en de buik.

Foto van dichtbij van een wesp

Daniel Prudek / Shutterstock

In tegenstelling tot een bij kan de vrouwelijke wesp herhaaldelijk steken, omdat haar angel kleine weerhaken heeft die zich niet in de huid nestelen. De angel van een vrouwelijke wesp bevindt zich helemaal aan de punt van haar onderlichaam en fungeert ook als een voortplantingsorgaan waardoor ze haar eieren legt. Mannetjeswespen daarentegen kunnen niet steken.

Hoe krijg je wespen?

Drie belangrijke elementen trekken wespen aan om hun intrek te nemen in uw huis of tuin:

 • Ideale nestplekken, zoals dakranden, goten en soffits die bescherming bieden
 • Zoete, met nectar gevulde bloemen en planten
 • Voedselbronnen, zoals vuilniszakken, voerbakken voor huisdieren, eetgebieden buiten met kruimels of kleverige morsen, of een overvloed aan insecten of spinnen

Afgezien van een pijnlijke steek, vormen wespen ook een dodelijk risico voor iedereen die allergisch is voor het geïnjecteerde gif. Meestal zijn de symptomen van een wespensteek gelokaliseerde pijn, zwelling, jeuk en milde roodheid op de steekplaats.

Hoe te controleren op wespen

Als u een groot aantal wespen rond uw huis of tuin ziet vliegen, heeft u waarschijnlijk ergens op uw terrein een wespennest. Om een wespennest te lokaliseren, observeer je eerst een wesp van veraf om te zien in welke richting hij vliegt. Je kunt ook voedsel (zoals voedsel voor huisdieren of tonijn in blik) weglaten om de wespen te lokken voordat je ze voorzichtig terug naar hun nestplaats volgt.

Let goed op eventuele gaten waaruit ze kunnen kruipen. U kunt hun zichtbare nest zien dat is bevestigd aan planten, bomen, struiken, onder vensterbanken of dakranden, of onder gevelbeplating of andere overstekken langs een gebouw (inclusief de kennel van uw hond).

Als u wespen in uw huis opmerkt, observeer ze dan om te zien waar ze uw huis binnenkomen en verlaten en waar hun nest zich mogelijk bevindt. Controleer uw huis op niet-afgesloten ventilatieopeningen, gescheurde schermen en scheuren rond ramen en deurkozijnen op tekenen dat wespen mogelijk gemakkelijk toegang krijgen tot uw huis.

Hoe lang kunnen wespenplagen duren?

Wespen vestigen elk voorjaar een nieuwe kolonie en hergebruiken zelden een oud nest, dus gemiddeld kun je verwachten dat een wespenplaag niet langer dan een jaar duurt. Het is niet ongebruikelijk dat wespenkolonies een nieuw nest opzetten naast een bestaand nest, dus je moet nog steeds wespen en hun nest verwijderen zodra je een plaag ziet.

Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van wasberen

Hoe zich te ontdoen van wespen, stap voor stap

Als een kolonie wespen zijn intrek heeft genomen in uw huis of achtertuin, vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u onmiddellijk van wespen af kunt komen. Het volgende proces helpt je te leren hoe je wespen kunt doden met zelfgemaakte wespen doden en hoe je een wespenval DIY kunt maken om ze voorgoed te verwijderen.

Stap 1: Draag geschikte kleding en veiligheidsmaterialen

Voordat je een wespennest nadert, bedek je je in een lange broek, een top met lange mouwen, schoenen met gesloten teen, handschoenen en een bril of bril om je ogen te beschermen.

Stap 2: Neem een krachtige stofzuiger naar uw tapijt, vloeren, meubels en matras als u een wespenplaag binnenshuis vermoedt

Zorg ervoor dat u de bevestiging van het spleetgereedschap gebruikt om over krappe ruimtes of scheuren te gaan, want dat is waar wespen zich meestal verbergen. Gebruik een stofzuiger met wegwerpzakjes die je direct na gebruik in een vuilnisbak voor buiten kunt weggooien. Stofzuigen is ook essentieel voor het verwijderen van voedselkruimels waarop wespen zich voeden.

Stap 3: Roei de wespenplaag uit

Gebruik een of meer van de volgende methoden om een wespenplaag te behandelen:

 • Nest drenken: Gebruik een insecticide dat speciaal is geformuleerd voor wespen, verzadig het nest volledig in de oplossing. Afhankelijk van hoe toegankelijk het nest is, gebruik je handsprays of een spray met een lang mondstuk. Wees op je hoede voor wespen die uit het nest vliegen en ze allemaal besproeien als ze tevoorschijn komen. Als je zeker weet dat de hele kolonie is gedood, vernietig je het nest onmiddellijk.
 • Nest afstoffen: Deze methode maakt gebruik van een poeder- of stofversie van wasp insecticide om het nest te bedekken en uiteindelijk de wespenkolonie te doden. Neststof is niet zo effectief als nestdoordruppelen, maar is een veiligere optie, omdat je het poeder gewoon over het nest laat vallen en wegloopt. Het vereist echter een nieuwe toepassing en kan weken duren voordat de hele kolonie wordt gedood.
 • Wespenval DIY: Als u het gebruik van insecticide wilt vermijden, formuleer dan uw eigen zelfgemaakte wespenval. Gebruik een frisdrankfles van twee liter rond de hals van de fles, net onder de taper. Plaats aas op de bodem van de fles, inclusief een eiwit (zoals lunchvlees) of iets zoets (zoals jam of honing). Voeg een beetje azijn toe aan het aas om bijen uit je val te houden. Schroef ten slotte de dop van de fles los en verwijder deze, voordat u het bovenste deel van de fles ondersteboven draait om in het onderste deel van de fles te stoppen, zoals hier te zien is.
Lees ook:   Hoe een bad schoon te maken in 6 eenvoudige stappen

Producten die u kunt gebruiken om een wespenplaag te behandelen

 • DeltaDust Multi Use Ongediertebestrijding Insecticide Stof: Als ’s werelds eerste en enige 100% waterdichte insecticide stof, is dit wespendodende stof effectief op zowel natte als vochtige plaatsen.
 • Cutter Backyard Bug Control Spray Concentraat: Deze 32-ounce fles behandelt tot 5.000 vierkante voet. Bevestig het aan je slang en spuit het wespennest van veraf.
 • REDDEN! Herbruikbare Yellowjacket Trap: Als u liever een wespenval koopt dan uw eigen te maken, is dit populaire product effectief. Het bevat een niet-toxische lokstof, waardoor het veilig is voor gebruik rond huisdieren of kinderen.
 • Spectracide Wesp &Hornet Killer: Met behulp van een 27-voet jet spray doodt dit insecticide wespen, horzels en gele hesjes, inclusief insecten die dagen later terugkeren naar het nest.

Wil je geen chemicaliën gebruiken? Hier leest u hoe u op natuurlijke wijze van wespen afkomt

Er zijn tal van huismiddeltjes om van wespen af te komen met behulp van volledig natuurlijke ingrediënten. Een van de gemakkelijkste chemicaliënvrije manieren om niet alleen van wespen af te komen, maar ze ook af te schrikken om terug te keren, is door sterk ruikende kruiden zoals groene munt, tijm, citronella en eucalyptus in je achtertuin, op je terras of in de buurt van ramen te plaatsen.

Je kunt ook een wespenafstotende spray maken met essentiële oliën, met 1 theelepel kruidnagelolie, 1 theelepel citroengrasolie, 1 theelepel geranium etherische olie en 6 kopjes water. Combineer de ingrediënten in een spuitfles en spuit deze ’s nachts grondig op het wespennest wanneer de wespen minder actief zijn. Herhaal dit proces totdat de wespen hun nest verlaten.

Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om de wespen te doden in plaats van ze gewoon weg te sturen, maak dan een spray die 3 eetlepels citroenextract en 1 kopje water combineert. Verzadig het nest ’s nachts met het mengsel of spuit het rechtstreeks op de wespen terwijl u beschermende kleding draagt.

Wanneer moet u een professionele verdelger bellen om wespen te behandelen

Soms bevindt een wespennest zich op een moeilijk bereikbare plaats, zoals op uw dak, in een hoge boom of zelfs in de holte van uw muur of vloerdelen. Als je geen toegang hebt tot het wespennest of de bovenstaande doe-het-zelf-opties al hebt geprobeerd, is het het beste om een professionele verdelger te bellen om je wespenplaag te behandelen.

Als jij of iemand met wie je samenwoont allergisch is voor wespen, heb je ook een professional nodig om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Probeer niet in de buurt van de wespen te komen als u allergisch bent voor hun angel.

Lees ook:   16 landschapsontwerpideeën voor uw voor- en achtertuin

Hoe wespen uit uw huis te houden

Zodra uw wespenplaag met succes is verwijderd, houdt u wespen voorgoed uit uw ruimte door het volgende te doen:

 • Sluit alle blootgestelde toegangspunten af, met name in uw dakbedekking, kelder en zolder, evenals rond raam- en deurkozijnen.
 • Minimaliseer potentiële voedselbronnen door uw afval te bedekken met een deksel, regelmatig morsen of kruimels op te ruimen en voedsel (inclusief voedsel voor huisdieren) niet gedurende lange tijd onbeheerd achter te laten.
 • Vermijd het gebruik van parfums of sterk geurende sprays en kaarsen in uw huis. Deze zoete geuren trekken nectarminnende insecten aan.
 • Als u kleinere, overdekte objecten in uw tuin heeft (zoals hondenkennels en vogelhuisjes), bedek dan onder het blootgestelde deel van het dak met aluminium.

De bottom line op wespen

Een wespenplaag in uw huis of tuin kan een gevaar vormen voor u, uw gezin en uw huisdieren , vooral als iemand allergisch is voor de angel van een wesp. Daarom is het belangrijk om een wespenplaag onmiddellijk te beheersen en te verwijderen. Je kunt dit effectief doen met behulp van nest drenching, nest dusting of een wespenval DIY. Als alternatief kunt u natuurlijke en chemicaliënvrije alternatieven gebruiken, zoals essentiële oliën of bepaalde kruiden, om de wespen af te schrikken of te doden. Als een familielid allergisch is voor wespen of als het nest zich op een moeilijk bereikbare plaats bevindt, bel dan een professionele wespenverdelgerof.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je wespen in een huis?

Wespen worden aangetrokken door het zoete aroma van bloemen of planten, evenals voedselbronnen zoals voedsel voor huisdieren, kruimels en morsen. Als uw huis een gemakkelijk toegankelijk toegangspunt heeft, zullen ze toegang krijgen tot uw huis op zoek naar een veilige ruimte om hun nest op te zetten.

Zijn er natuurlijke remedies om van wespen af te komen?

Ja. Wespen haten sterk ruikende kruiden zoals groene munt, tijm, citronella en eucalyptus, evenals essentiële oliën zoals kruidnagel, citroengras, geranium en citroen. Bovendien kunt u volledig natuurlijke sprays, vallen of oplossingen gebruiken die zijn ontworpen om wespen te doden of af te schrikken.

Wat is het verschil tussen wespen en bijen?

Hoewel wespen en bijen beide binnen de Hymenoptera-orde van insecten vallen, kunnen bijen slechts één keer steken, terwijl vrouwelijke wespen meerdere keren kunnen steken. Honingbijen lijken op wespen, maar hebben een laag haar die hen helpt stuifmeel te verzamelen. Zowel bijen als wespen dragen bij aan het bestuiven van bloemen en wespen helpen ook bij het reguleren van de populatie gewasplagen. Ze zijn allebei cruciaal voor onze ecologie en mogen alleen worden gedood als ze een bedreiging vormen voor uw welzijn.